Resor utomlands

På plats i Krakow – Väldigt trevligt att vara här igen

1 oktober, 2019

Jag är på plats i Krakow och hit kom vi  i går på förmiddag. Och utan överdrift  kan jag konstatera  att vi blåste hit. Utsatt tid för start från Arlanda var 10.30 men vid den tiden befann vi oss redan i luften. Flygresan var beräknad strax under två timmar men det gick betydligt snabbare. Så redan strax efter klockan 13 blåste vi ner på landningsbanan på Krakows flygplats.

(Senaste gången jag besökte Krakow var i mars 2017 och då helt privat. Nu är det en jobbresa och jag är här med gäster från den resebyrå, Triangelresor, som jag ibland arbetar för.)

Vår lunchrestaurang “Skansen Smakóv”, ett rustikt värdshus norr om Krakow och nära flygplatsen.

God mat, rustik och trevlig miljö mötte oss på lunchrestaurangen. Detta blev en bra start. 

 

På plats i Krakow

började vi med ett trevligt lunchstopp på ett värdshus nära flygplatsen. En god och rejäl trerätterslunch fyllde våra magar och både mätta och belåtna var vi sedan beredda på att ta oss an Krakow och några ytterområden per buss.

Trevlig miljö och god mat blev en bra början.

Krakow ligger i södra Polen, cirka 30 mil söder om huvudstaden Warszawa. Krakow var huvudstad från medeltiden och fram till 1596 då den flyttades till Warszawa av Sigismund. Han var även kung i Sverige mellan 1592- 1599. 

Ett av de ytterområden vi besökte var Nowa Huta, som ligger en bit öster om Krakow. Nowa Huta betyder ordagrant “Nya Stålverket”. Området började  byggas 1949 , när den sociaistiska regeringen kom till makten efter andra världskriget. Detta skulle bli en socialistisk stad för arbetarklassen och ett stålverk byggdes där arbetarna som blev hitflyttade skulle jobba. Mer om Nowa Huta kommer  i ett eget inlägg.

Vi körde genom de judiska kvarteren och kom så småningom fram till vårt hotell. Även i Krakow,  precis som i andra större städer,  är det gott om bilar och bilköerna slingrar sig sakta fram. Men fram till hotellet kom vi.

På plata i Krakow och installerade på fina hotell Legend.På plats i Krakow och på Hotell Legend.  Perfekt läge med fem minuters promenad till den helt bilfria “Gamla stan”

Runt hotellet

Den vackra  hästskoformade parken Planty är 4 km lång och omringar den Gamla Stan i Krakow. Och parken går alldeles utanför vårt hotell. Visserligen regnade det av och till men före middagen ville jag ge mig ut och se mig omkring. Senast jag var i Krakow var i mars 2017.  Och då blev det många och långa promenader här i stan.

Jag gav mig ut på en runda före middagen och började här i Plantyparken.

 Här Gamla stan i Krakow som är helt bilfri.  Och de vackra utsirade husen hälsade välkomnande.

På plats i Krakows hjärta, Stora torget - Rynek Glowny. Mariakyrkan i bakgrunden.På plats i Krakows “hjärta,” Stora torget – Rynek Glowny. Detta var en gång det största torget i medeltidens Europa. Mariakyrkan i bakgrunden.

Tyghallarna, de gamla saluhallarna, som också ligger vid Stora torget gick jag förbi.

Rådhustornet. Den sista kvarlevan från före detta Rådhuset som är från 1300- talet. Jodå, tornet lutar. något som vinden sägs ha åstadkommit. Det lutar 55 cm från mitten.

 

Det blev en runda på ett par kilometer innan det var dags att vara tillbaka på hotellet för kvällens middag. Tre rätter åt vi till lunch och nu tre rätter till middag. Sallad med mozarella, avokado, gurka tomat och serranoskinka. Försvinnande god. Sedan torskrygg med fräscha grönsaker på en bädd av tomatsås. Och finalen en bit äppelpaj.

På plats för kvällens middag i hotell Legends restaurang. På plats för kvällens middag i hotellets restaurang.

 

Idag möter oss Krakow med klarblå himmel. Frukost väntar och sedan en promenad i Krakows historiska delar tillsammans med vår Krystina, vår lokala guide. Mer om detta kommer i morgon. Välkomna med.

 

 

Du Kanske Också Gillar

34 Kommentarer

 • Svara Titti/Umeå/Huay Yang. 1 oktober, 2019 | 10:01

  Kul se bilder från Krakow.
  Var ju där i mars 2016 med maken och svärfar.
  Äppelkaka tror jag vi åt varje dag, nästan!
  Ha en fortsatt trevlig Polenvistelse.

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 17:10

   Krakow är ju en stad att återkomma till. Finns ju hur mycket som helst att se och uppleva. Roligt att du varit här så säkert känner du igen dig.
   Idag är det strålande sol och +20 och helt ljuvligt.
   Tack! Och vi har ett par dagar kvar.

 • Svara Ann-Kristin 1 oktober, 2019 | 14:00

  Tack för fina bilder, speciellt dem från gamla stan är välbekanta. Trevligt att få komma till Krakow igen via dina bilder. Maten såg verkligen god ut.
  Kram/A-K

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 17:08

   Vad roligt att du känner igen dig! Krakow är verkligen en vacker stad som erbjuder mycket av det mesta. Och idag med strålande sol är stan ännu finare.
   Och god mat har vi verkligen fått.
   Kram

 • Svara Ami 1 oktober, 2019 | 16:00

  Så trevligt att du är tillbaks igen, även om det nu är en jobbresa!
  Härligt att vädret verkar ha rättat till sig!
  Stor kram

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 17:07

   Det är en väldigt trevlig resa på alla sätt med mycket att se och uppleva. Men det finns “luft” i programmet som bra är. Och idag strålande sol-
   Stor kram

 • Svara Klara Ovidia 1 oktober, 2019 | 17:05

  Rustikt ja det må jag säga; får en liten känsla av norska timmerhus och möbler, säkert också från Sverige. Reagerade på “Skansen Smakôw”, har det något med Sverige att göra? Redigt med mat på resan, det behövs då många intryck och möten görs.
  Reslust och resglädje, upptäckarlust och upptäckarglädje, ja jag följer med och kollar in husen, stora husen, känner stadssuset. Upplevarglädjen!
  Tack för dagens fina Ditte!
  Stor kram!

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 18:14

   Just så kände jag också. Vårt norska arv är med oss. Bra så! Nej, restaurangens namn betyder översatt till svenska “filuftsmuseum för smaker”. Och Skansen i Stockholm är just ett friluftsmuseum. Ja, mycket och god mat har vi fått. Men kanske väl mycket med både tre rätters lunch och middag.
   Jätteroligt att du är med och du hade tyckt om att vara på plats här- Så mycket att se och uppleva.
   Välkommen tillbaka i morgon.
   Kram

 • Svara Paula 1 oktober, 2019 | 17:27

  Hej, det var nyttigt för mig att titta på kartan, hade dålig koll på var i landet Krakow låg. Ja som du förstår är hela Polen och närliggande länder helt vita fläckar på min karta. Överlag har jag varit dålig på att stadsturista i mna dagar.
  Nu på äldre dagar skulle det passa bättre så jag ser fram emot att traska med dig runt i den vackra staden!
  Kram

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 18:09

   Ja, det är inte lätt att hålla reda på alla städer och platser, så visst hjälper ofta en karta. Du är så välkommen att besöka Krakow med mig och det är en lättsam och tillgänglig stad så jag tror du även skulle tyckt om att vara här med oss. Imorgon blir det en ny runda.
   Kram

 • Svara BP 1 oktober, 2019 | 18:45

  Tack för den fina rundvandringen i Krakows centrum. Tyghallarna är ju en fantastisk byggnad. Gillas skarpt!
  Sedan hoppas jag faktiskt att ni får äta “äkta” polsk husmanskost också. Den är ju så himla god, deras piroger och speciella soppor.
  Åsså hoppas jag att ni haft samma fina väder som vi här. Visserligen svinkallt och blåsigt, men strålande solsken.

  • Svara Ditte 2 oktober, 2019 | 00:03

   Krakow är ju en fantastisk stad och på många sätt. Och eftersom den inte blev bombad under andra världskriget är den dessutom välbevarad.Vad gäller soppor har vi ätit dem till alla måltider och gårdagen på restaurang “Skansen” bjöd verkligen på polsk husmanskost. Och god sådan.Även dagens lunch gick i den polska matens tecken. Dock ännu inga piroger.
   Strålande sol och +23 idag. Perfekt och vi har verkligen gjort Krakow till fots. Så fint!

 • Svara Ama de casa 1 oktober, 2019 | 19:25

  Krakow har jag aldrig besökt (inte Polen överhuvudtaget faktiskt) så det ska bli kul att se vad du hittar på för dina gäster där 🙂
  Skönt med en snabb start på resan, men Skansen kan man ju ser i Stockholm? Onödigt att åka så långt för det 😉
  (Tänker på när vi åkte i norra USA med svärföräldrarna och svärmor (som hade börjat drabbas av Alzheimer) “hela tiden” sa: Så här ser det ut i Kalmar. Då tänkte jag: Vi hade inte behövt åka så långt… 😉 ).

  Ha det fortsatt bra!

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:58

   Krakow är en riktigt fin stad och kan erbjuda mycket av det mesta. Dessutom kort flygresa hit från Stockholm även i motvind.Vi har ett väldigt bra program och med luft i det hela. Man bör ju kunna ta in det man ser och upplever. Här finns mycket av det mesta. Och spännande med det svenska förhållandet till Polen som funnits i olika omgångar.
   Vad gäller Skansen i Stockholm är den ju fin, men restaurangen här är då långt mycket bättre än de som Skansen i Stockholm kan erbjuda.Så det var värt en omväg. Och Krakow är det absolut.
   Ha det bra ni också.

 • Svara KajsaLisa 1 oktober, 2019 | 20:11

  Kanske ett ställe man har råd att besöka med dagens valutakurs, spännande bilder.

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:52

   Absolut! Och Krakow har mycket att erbjuda av allt. En bra prisbild för oss dessutom. (Ja, varianter finns förstås.)

 • Svara znogge 1 oktober, 2019 | 20:18

  Så roligt att få hänga med till Krakow med tanke på att vi inte kom iväg som planerat. Men vi har inte avskrivit resmålet på något sätt så nu ser fram emot att läsa mer om staden.

  Kram och god kväll även om det börjar bli sent.

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:50

   Krakow är ett fint resmål och en förlängd helg, torsdag till söndag, räcker finta. Och jag kan verkligen rekommendera det hotell vi bor på. Bra läge, bra frukost, trevlig reception, -Ja, bra på alla sätt. Lite mer kommer nu och mer när jag är hemma igen. Eftersom jag är på jobbresa är tiden för bloggen inte prio ett.
   Kram och natti,

 • Svara Mia 1 oktober, 2019 | 20:32

  En del känner jag igen från Krakow. Torget, ja, dit dras kanske alla turister. Ni fick mat som var mer läckert upplagd än vad vi fick…. min upplevelse var maten inget att minnas…. men det fanns annat att minnas från staden. Ser fram emot fler inlägg.

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:47

   Vad roligt att du känner igen dig härifrån. Vad gäller maten så kan det nog variera men vår resebyrå är väldigt bra på att hitta bra restauranger.. Nog så viktigt. Men visst finns det så mycket annat här man tar med sig. Denna gång blev det inget besök i Saltgruvan och inte heller i Auschwitz – Birkenau. I och för sig har våra gäster möjlighet att ta sig dit men det är utanför programmet. Jag har varit här ett par gånger och det är ju en väldigt stark upplevelse som gör att man inte kanske kan ta till sig så mycket annat.
   Lite mer från Krakow kommer i morgon. Men jag jobbar så tiden för inlägg är begränsad.

 • Svara Preciosa 1 oktober, 2019 | 20:35

  Hej Ditte!
  Fantastisk stad och fina bilder på vackra hus! Ingen aning om Krakow eller Polen alls 🙂
  Bra att få resa med dig ♥
  Kram P ♥♥

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:41

   God sen kväll!
   Tack!Krakow är en väldigt vacker stad och väl bibehållen eftersom den inte blev bombad under andra världskriget.och dte är en stad med en både intressant och hemsk historia på olika sätt. Jätteroligt att du är här med mig. Och du had ei verkligheten tyckt om det du sett.
   Kram

 • Svara Christina Karlsson 1 oktober, 2019 | 20:52

  Kul med bilder från Krakow, där har jag aldrig varit.
  Härligt med lite resebilder 🙂

  Ha en fortsatt fin oktober!
  Kram

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:39

   Krakow är en väldigt vacker stad med så mycket historia, konst och kultur och av skilda slag. En stad väl värt ett besök.
   Önskar dig också en fin oktober.
   Kram

 • Svara Gertie 1 oktober, 2019 | 21:08

  Härligt att du är tillbaka i Krakow, en fin och framförallt promenadvänlig stad med många vackra gamla hus. Tyghuset gillar jag, dock inte allt krimskrams som saluförs därinne nuförtiden. Jag antar att det kommer lite utflykter till närliggande “sevärdheter”, men jag väntar, vill på intet sätt gå händelserna i förväg.
  Blåsigt igår, så även idag när vi blåste ner till Landvetter via Arlanda…inser av och till hur duktiga piloterna är när det gäller.

  • Svara Ditte 1 oktober, 2019 | 23:36

   Väldigt trevligt att vara tillbaka här i Krakow. En stad jag verkligen uppskattar. Tycker nog som du vad gäller Tyghallarna men den historiska innebörden var ju något annat. Denna gång blev det inte Auschwitz eller Saltgruvan utan en del annat.
   Aha, ni blåste till Landvetter. Kan tänka mig att det är nya vyer som gäller.

 • Svara Gertie 2 oktober, 2019 | 09:35

  Aha, så det blir inte Saltgruvan och Auschwitz, kanske lika bra det? Näe, inga nya vyer denna vecka, bara en kortis hos svärföräldrarna i Fkp, men om en vecka bär det av österut.

  • Svara Ditte 3 oktober, 2019 | 00:36

   Nej,inte denna gång. Jag har för egen del varit på båda ställena ett par gånger och minnesvärt är det. Nu fanns möjligheten att resa dit med en “tur” och då hoppa över den dag i Krakow med gruppen. Men ingen ville göra det. Vad spännande och roligt med en resa österut. Och givetvis är jag med.

 • Svara Marie i Skrifvarstugan 2 oktober, 2019 | 10:13

  Tyghallarna – så vacker byggnad. Hoppas ni får bra väger resterande av er vistelse där. Tack för en trevlig rundvandring.
  Ha det fint !

  • Svara Ditte 3 oktober, 2019 | 00:25

   Tyghallarna är verkligen en vacker byggnad. Och spännande att de fanns här reda på 1200-talet- Dock är de nuvarande byggnaden från 1500-talet för den gamla brann ner. Jättetrevligt att du är med. Tack, och vi fortsätter att ha det bra.

 • Svara Emma, Sol som sol? 2 oktober, 2019 | 13:12

  Spännande! Har hört att det ska var en så fin stad och det verkar det ju onekligen vara.

  • Svara Ditte 2 oktober, 2019 | 18:37

   Rekommenderar verkligen ett besök här. Och i Krakow finns mycket av det mesta.

 • Svara Karin Eklund 2 oktober, 2019 | 13:13

  Så där ja, nu är jag i början av din resa.
  Genast fastnar mina blickar på Skansen Smakôvs dörrar. Mycket speciella, vackra och ger mig en känsla av solstrålar.
  Så får jag veta att de har ett lutande torn också i Krakow och att den Gamla stan är bilfri ( så skönt).
  Husen är fantastiskt fina, ser väldigt stabila ut trots åldern.
  Tack för den här gången!

  • Svara Ditte 3 oktober, 2019 | 00:18

   Vi har en väldigt bra resa och Krakow är en vacker stad med de vackra Planty Parken som sträcker sig som en hästsko 4 km runt Krakows äldre delar.Äben andra stora parker finns och det blommar fortfarande så vackert. Vi var alla så glada över den trevliga lunchen på Skansen Smakov och byggnaden och miljön bjöd på mycket av det där “extra”-
   Krakow blev aldrig bombat under andra världskriget och det är en av anledningen att så mycket är väl bevarat.
   Trevligt att du är med.

  Kommentera