Polen

En kväll i Krakow – Trevligt restaurangbesök med musik

Vi har haft flera trevliga kvällar i Krakow som vi tillbringat på lite olika sätt. Och en kväll blev det besök på den väldigt trevliga restaurangen Klezmer Hois, i den judiska stadsdelen Kazimirz, i södra Krakow med adress Szeroca 6 ( I länken finns mer info.om restaurangen och även en karta  över Krakow som visar var den ligger. )En populär restaurang i gammal stil som förutom mat bjuder på konserter. Här i byggnaden finns också några få rum till uthyrning och även en liten bokhandel. En restaurang väl värd att rekommendera.

Restaurang Klezmer - Hois. Jag gjorde ett besök för att se att allt var klart för en kväll här. Jag besökte restaurangen på eftermiddagen för att se att allt var klart för en kväll  här. Och visst var allt klart.

Det blev en kväll

med god mat i  väldigt trevlig och personlig miljö  och vi fick lyssna till  “klezmermusik”. Klezmer heter på polska “klezmorin” och är från början en term för den folkliga judiska musiken/musiker i Östeuropa och så fram till andra världskriget. Och i vidare bemärkelse är det också en term för instrument och den instrumentala musik som den i huvudsak “jiddischtalande” befolkningen utövade. Jiddisch  betyder judiskt (kallades tidigare judetyska) och är ett germanskt språk dit även svenskan hör)  Klezmermusiken har starkt påverkats av bl.a. östeuropeisk och romsk musik. När många östeuropeiska judar flyttade till USA i slutet av 1800 och i början av 1900- talet tog de med sig musiken som här blev influerad av den amerikanska musiken, främst jazz.

Restaurang Klezmer Hois. Här kändes det som om vi skulle spendera en kväll hemma hos vänner. Restaurang Klezmer – Hois – Klexmermusiken hus. En välkomnande entré. Här kändes det som att skulle spendera en kväll hemma hos en judisk familj.

Restaurangen har två matsalar, en lite större och en betydligt mindre.

Den större matsalen –

– och den mindre där vi satt tillsammans med andra gäster. (Här har vi ätit klart och lämnat restaurangen)

En kväll med mycket och givande innehåll. Här spelas det klezmermusikEn  kväll  att minnas.  Här är musikerna som underhöll oss med klezmermusik.

Nedan finns ingen bild men klicka på länken så kommer ett smakprov just av klezmermusik från musikalen Spelman på taket  (Hoppas länken fungerar)

IMG_2006

 

En kväll i Krakow. En kväll i Krakow är slut. Några av oss går hem till hotellet och andra väljer att ta taxi. Och vi är alla väldigt nöjda.

 

PS Idag är det lite jubileum på den här bloggen med 1000 skrivna inlägg, från den 6/1-2017 och till idag den 4/10-2019. Och det första inlägget jag gjorde var detta.

22 svar på ”En kväll i Krakow – Trevligt restaurangbesök med musik”

 1. Det var säkerligen en upplevelse. En av de många. Jag läser ju just en bok som handlar om polska judar.
  Länken kunde jag öppna och lyssna på ett par strofer musik.
  Du är ute på många roliga saker, Ditte. Och detta är så rätt och riktigt. Jag försöker också nappa på allt som förgyller livet.
  Stor fredagskram från mig, som idag vilar mig i form.

  1. Ja, besöket här var en upplevelse både miljö, mat och musikmässigt. Jag filmade bara en kort snutt för annars är det bökigt att få med det hela utan att använda You Tube. Fint att du kunde lyssna lite, tror klippet det var på 20 sek.
   En hel del är jag ute på och jag tycker om att vidga vyerna. Man vet aldrig när kroppen inte vill eller orkar.Vet att du också nappar på de tervligheter som du kan.
   Bra att du vilar dig i form och hoppas det onda snart ger med sig.
   Stror kram och tankar till dig

 2. Vilken härlig kväll ni fick! Det såg verkligen ut som om man kom in i en lägenhet och inte en restaurang vilket är mysigt. Så väcker kvällsbilden är.
  Grattis till dina 1000 inlägg!

  Kram och god fredag!

  1. Det fick vi verkligen på alla sätt. Miljön på restaurangen är så speciell och det är som att komma in i någons hem i början av 1940-talet. Ett bra tips om ni kommer till Krakow. Musiken var också passande i dessa judiska kvarter.
   Tack, ja 1000 inlägg är en del på två år och nio månader.
   Önskar dig en fin fredag kväll.
   Kram

 3. Grattis till tusen inlägg på den här bloggen. Det är många inlägg det, många ord och många bilder. Trevligt att jag har fått följa med dig.
  Vilken restaurant, häftigt, vilken entré. Lite utöver det vanliga skulle jag vilja påstå. Vacker bukett med blommor, där framför spegeln. Om maten dessutom var god så förstår jag att du hade en härlig och perfekt kväll tillsammans med din grupp.
  Ha det fortsatt bra.
  Varm kram.

  1. Tack! Ja, många inlägg och bilder har det blivit och väldigt trevligt att du varit med mig länge. Är så glad för det och likaså att du så gärna reser tillsammans med mig via bloggen. Det uppskattar jag verkligen.
   Vi hade en så fin kväll och restaurangen var verkligen charmig. En fantastisk miljö som förflyttade oss långt bakåt i tiden.Passade extra bra med ett besök här efter det att vi tidigare på dagen besökt Oscar Schindlers fabrik- Fint också att lyssna till klezmermusik. Passar in här i Krakow och särskilt i denna judiska del.
   Önskar dig en fin helg.
   Stor kram

  1. Tack! Och 1000 inlägg är en del, gjorda på två år och nio månader. Krakow är en jättefin stad och väldigt trevligt att möta den här restaurangen med både god mat, spännande miljö och klezmermusik.
   Här är det VM i fri idrott som gäller och nog så spännande.
   Önskar er också en fin kväll

 4. Grattis till “nystarten” på bloggen och alla de fina inläggen du bjuder oss på!

  Vilken mysig restaurang, gillar dukarnas mönster (och hoppas att de inte är vaxdukar utan riktiga i tyg.)

  Ha en härlig helg!

  1. Tack! Ja, många inlägg har det blivit på dessa två år och nio månader. Och skönt med en Worldpressblogg utan reklam och som jag själv helt styr över. Vad gäller restaurangen var det tygdukar och en intressant interiör från 40-talet. God mat var det och som att komma till ett hem från 40-talet. Krakow har så mycket att erbjuda och jag tar till mig allt jag kan. Så mycket historia och kultur finns här.
   Önskar dig ocks en fin helg.

 5. Stort GRATTIS till inlägg nummer 1 000! Ett värdigt jubileumsinlägg från Krakow! Restaurangen verkar vara riktigt mysig och speglar verkligen ett judiskt hem från dåtiden.
  Länken ska jag lyssna på senare, då jag lyssnar/tittar på friidrotts-VM samtidigt som jag bloggar. Vi kvinnor har ju simultanförmåga;-)

  1. Tackar! Och besöket här passade så bra in efter besöket på Oscar Schindlers fabrik. Vi var ju då inne i den judiska miljön.
   Visst har vi kvinnor god simultanförmåga. Länken återger bara ett smakprov på kletzermusik.
   Och visst är fri idrotten spännande. Jag tittar också…

 6. Grattis Ditte, till dina 1000 inlägg! Du är verkligen en flitig bloggskriverska! Flitig i ordets rätta bemärkelse.
  Ibland förstår jag inte hur du hinner få till alla inlägg men jag gissar att du ligger i lite grann före, har rejäl framförhållning osv. För bloggandet kräver sitt engagemang, det vet jag ju själv 🙂 ! Så tusen grattisar till alla dina tusen inlägg!

  Jag hade gärna varit med och lyssnat på musiken och ätit gott i den härliga lite grann familjära miljön. Tack för att jag kunde vara med på det här sättet.

  God fortsättning på resan och inkommande helg!

  1. Tack! Ja, många inlägg har det blivit. Tyvärr ligger jag mycket sällan före vad gäller bloggandet men ibland kan det däremot komma lite eftersläpningar. När jag reser och jobbar är ofta dagarna fyllda så då skriver jag om det som jag upplevt och sedan kan det komma mer när jag är hemma igen.
   Restaurangen är verkligen trevlig. Man känner sig som gäst i ett hem i Krakow och förflyttad till baka till 40-talet. Och musiken var passande för både denna stadsdel och hörde till miljön.
   Nu är jag hemma igen och har mycket med mig i det mentala bagaget.
   Önskar dig en fin helg.

  1. Tack! Och det var verkligen en fin kväll i spännande miljö. När vi kom in på restaurangen kändes det so att komma in i ett hem från 40-talet i Krakow,
   Kram

 7. verkligen mysigt men det säger många som varit där 🙂 härligt matställe ser mysigt ut …Hur länge stannar ni där? kram å fin lördag

  1. Krakow är verkligen en vacker stad och med mycket att se och uppleva. Nu är jag hemma igen och många fina upplevelser har jag med mig hem igen.
   Önskar dig också en fin lördag från ett just nu strålande vackert Stockholm.
   Kram!

 8. Grattis till inlägg nr 1000….bra jobbat där och fantastisk givande för undertecknad med alla dessa restips.

  Polen ska vi till med kneget i maj nästa år…vi ska besöka koncentrationsläger med alla nior.
  Ska bli intressant och förhoppningsvis lärorikt för ungarna..inkl mig.

  Ha det underbart nu.

  1. Tack! Ja, en del restips har det blivit då och då- Såg nu många skolklasser som var i Krakow och de flesta besökte också Auschwiz- Birkenau och Saltgruvan. Krakow i sig är en jättefin stad med hur mycket som helt att se och uppleva. Och här finns ju också en mycket tragisk historia.
   Önskar dig en fin helg.

 9. Grattis till tusende fina inlägget! Many more to come!
  Älskar det sista fotot med hästdroskan i den mörka kvällen, så stämningsfullt. _förstår också att musiken var medryckande, har sett musicalen flera gånger. Ett mysigt ställe att inta sin måltid på, gillar när restauranger har en egen stil och atmosfär-läser vidare…

  1. Tack! Ja, det är 1000 inlägg på WP. Och från september 2007 till januari 2017 bloggade jga på Blogg.se.DEt var den plattform som fungerade i Kina. Men på den tiden hade de ingen reklam. numer är jag allergisk mot reklam på bloggar som bloggägaren inte kan styra. Och den mest märkliga reklam dessutom. Gillas inte.
   Sista fotot togs i all hast och med kameran som inte är mörkerkamera. Och det blev ju bra ändå. Att besöka denna restaurang var som att komma till ett judiskt hem i Krakow på 40-talet. En så mysig miljö. Och kletzmermusiken . Men tillvaron för judar då var ju hemsk.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *