Skyltar Stockholm

Dags för en “Skyltsöndag” från Stockholm

13 oktober, 2019

Söndag! Och dags igen för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkningen. Förra veckan var det Krakow som  skyltade i dur och moll och idag är det dags för Stockholm.

Hemma hos oss har man längs hela kajen, en sträcka på ett par kilometer, tagit bort en del av kullerstenarna och lagt plattor. Så nu har bussen ändrat rutt (för ett tag?) och kör en längre bit på kajen.

Dags för

lite Stockholmsskyltar och de är alla  fångade under den gångna veckan. Längs kajen hemma hos oss har man bytt ut en del av kullerstenarna mot plattor. Och ingen av oss som bor i områdena här begriper varför Stockholm stad lägger ut ca 8 miljoner kronor på att byta gatubeläggningen. Pengar som många av oss som bor här längs kajerna tycker borde använts till äldrevård, sjukvård eller annat med väsentligt. (Beslutet är fattat av de som inte bor i området och som sällan eller aldrig vistas här.)Nu är jobbet till största delen klart och pengarna ligger i marken.

 

På kajen utanför vårt hus är  plattorna är på plats. Men 8 miljoner för att byta ut kullerstenarna. Vi är många som reagerat över detta och på olika sätt. Här har man inte från Stockholm stad tänkt på “hållbarheten”. Och kullerstenarna fungerade utmärkt som markbeläggning.

Dags för invigning av den nya plattförsedda gångbanan länga Hammarbykajen. I mitt tycke är plattorna helt onödiga.Och 8 miljoner är mycket pengar...Dags för  invigning den nya plattbelagda gångbanan. Tursamt nog har man lämnat lite av kullerstenarna kvar som “inramning”

Jag gjorde häromdagen ett besök  på spanska turistbyrån och passerade då Nybroviken. Både olika skärgårdsbåtar och sightseeingbåtar samsas längs kajerna.

Skärgårdsbåtar och sightseeingbåtar ligger sida vid sida i Nybrovikskajen. Kanske snart dags igen för en båttur. Kanske snart dags  igen för en sightseeing eller skärgårdstur.

Undrar hur man tänkt här. Ska man få ekonomiskt stöd om man klottrar i tunnelbanan. Undrade ett tag om det var ett aprilskämt- Men tydligen icke-

Dags för ännu ett märkligt beslut. Ekonomiskt bidrag till klottrare i Stockholm. Aprilskämt i oktober?. Dags  för ännu ett, i mitt tycke, märkligt beslut.  Stockholm stad verkar ha gott om pengar. Dock inte till skola, äldre och sjukvård. 

Över till lite mer uppiggande skyltar.

NK:s saluhall. Tänkvärt!

Liknande papperskorgar för fimpar har kommit upp på många ställen i stan. Ett gott initiativ. Här på Götgatan på Södermalm.

Centralen igår. Godisfirman “Cloetta” hade ett event och bjöd både vuxna och barn på godis och tävlingar. Och visst testade både barnbarnen och jag.

 

På Centralen slog vi oss också ner här på bänken och reste i tiden. Finns olika bänkar som erbjuder olika berättelser.

Kanske dags för en ny resa. Och på Stockholm central kan man resa på olika sätt. Dags för en ny resa?  Och man kan ju resa även genom att lyssna.

En av resebänkarna.

Kanske veckans solskensskylt. Barnbarnet Max, 9 år. Här är det fotboll som gäller. Och jag fick kämpa hårt för att hänga med här. Tursamt nog var jag påhejad av förbipasserande .

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

Du Kanske Också Gillar

30 Kommentarer

 • Svara Znogge 13 oktober, 2019 | 14:19

  Det var verkligen märkliga prioriteringar som görs på det ekonomiska planet. Jag kan precis som tycka att det borde finnas andra hål att stoppa pengarna i… Har man förstört eller skadat någonting så kan man gott ersätta det själv och det ska inte finansieras av andra för indirekt blir det tyvärr så.

  Vilken härlig bild på Max och så stor han har blivit!

  Kram och ha en härlig söndag!

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 18:58

   Visst är det. Jag blev upprörd över stenbytet på kajen och liksom många andra har har skrivit till miljöborgarrådet i Stockholm (han är dessutom miljöpartist) och frågat var han har hållbarhetsperspektivet här. Och 8 miljoner kunde ha använts bättre.Vi som bor här har inte klagat.
   Sedan, det värsta – bidrag för att betala kostnaderna om man klottrar. Trodde det var ett aprilskämt. Men icke. En stiftelse finns. Att klottra är olagligt så jag undrar om jag snattar på ICA finns det en fond då också. GRRRRR
   Max är en perfekt reklampelare och det på många sätt- En härlig kille.

 • Svara Micke 13 oktober, 2019 | 17:15

  Ja man undrar ju ibland hur de som bestämmer tänker…vad är det för fel med kullerstenarna egentligen?
  Men visst…de kanske vet något som vi inte vet?
  Kanske vem som vill åt stålarna 😉

  Hur som helst…ibland undrar man verkligen.

  Fint där med behållare för alla fimpar…jag brukar slänga dem i papperskorgarna då de tagit bort askkoppen nu vid vår hållplats här nere.
  En sådan vill jag ha 🙂

  Ha det bäst.

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 18:50

   Verkligen! Har skrivit till det ansvariga miljöborgarrådet i Stockholm men inte fått ett godtagbart svar.Jag och andra utgår från att vi som bor här har bra koll på läget. Och 8 miljoner är mycket när vare sig skola , äldrevård eller sjukvård fungerar. Och var är miljötänket som ska vara så viktigt.
   Visst är det bra med de stora utplacerade stora fimpbehållarna. Tycker att dessa skulle upp lite varstans.
   Ha det fint du också-

 • Svara Emma, Sol som sol? 13 oktober, 2019 | 17:49

  Alltså allvarligt! Klotterfond?! Jag gick in på deras hemsida http://klotterfonden.se/ och jag har väldigt svårt att se vad som är så bra med detta! Någon gör något straffbart genom att klottra ned någons egendom, får böter men har genom fonden möjlighet att få ett “stipendie” och få upp till 75 % tillbaka! Det känns nästan inte som att det är helt rumsrent, lite åt uppviglingshållet. Eller så har jag helt missuppfattat något igen.

  Inte helt ensam om att reagera, kolla denna på Twitter: https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/1183080278757167104

  Frågan är om det verkligen är Stockholms Stad som satt upp dessa eller om det någon som har plagierat layouten. Men man kan ju tycka att de som satt upp affischerna borde ha reagerat också. Såvida det inte har gjorts av Klotterfonden själva, vill säga.

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 18:09

   Begriper ingenting! Jag trodde ju att det var ett skämt. Och dte är fortfarande svårt att veta. Men de finns på fler ställen och jag utgår från att affischerna tagits ner om det var ren bluff. Kanske har Stockholm satt upp det hela med hjälp av just KLotterfonden.Inte lätt att veta- Vet att dte finn reaktioner både på Instagarm och har sett de även på “twitter”.

   • Svara Emma, Sol som sol? 14 oktober, 2019 | 09:50

    Om kullerstenarna så är orsaken tydligen den att de gående har valt att gå på de släta plattorna som är avsedda för cyklister. Det har varit problem för dem med rullatorer, barnvagnar med små hjul osv och då har de gått på cykelbanan. Helt ärligt, jag hade nog också gjort så, i alla fall om jag sett att det inte var många som cyklade. Nu vet jag ju inte hur det är med det men det kanske är många som cyklar där …?

    Beslutet överklagades av dina grannar faktiskt, men domen stod fast så det genomfördes.

    Jag hoppas i alla fall att kullerstenarna togs omhand och används på nytt på ett lämpligt ställe!

    • Svara Ditte 14 oktober, 2019 | 11:06

     Nej, så är det inte. Men ansvariga har möjligen trott det. Och de bor inte här. DEt har varit mängder med klagomål och insändare om just detta och onödigheten att slänga ut 8 miljoner på nya plattor. Vi som bor här vet ju och tror inte. Dessutom är inte kullerstenarna heller ojämna.Här är cykelbanorna breda och det är inte ens många cyklister så om någon med rullator dristar sig dit så ryms man ändå. Jag vet att vi i olika bostadsrättsföreningar längs kajen överklagat detta och även varit aktiv där. Svar på var kullerstenarna hamnat väntar vi på. Nu är plattorna här och 8 miljoner finns i marken. Nåja, de som jobbar ska ju också ha betalt. Resultatet är väl helt ok. Men jag, liksom de flesta som bor här vänder oss emot slöseriet. Och så miljömedvetet är det ju inte vara att ta bort något som fungerar. Hållbarhetstanken försvann.

     • Emma, Sol som sol? 14 oktober, 2019 | 18:20

      Ja men jisses, då var det ju verkligen slöseri! Det var väl någon politiker som har aktier i betongplatteföretaget …

     • Ditte 14 oktober, 2019 | 18:21

      Verkligen! En ren skrivbordsprodukt. Men nu är plattorna här så inger mer vi kan göra. Men vi har försökt. Bra så.

 • Svara Paula 13 oktober, 2019 | 19:01

  Det känns dessvärre nästan trösterikt att läsa om att inte Ludvika är den enda kommunen med huvudet under armen. Den vänstra handen vet inte vad den högra gör…Här regeras för första gången någonsin i en koalition och man bara häpnar över hur all partipolitik är lagd åt sidan. Inte mig emot om det ledde till något vettigt, men….
  Men solskensskylten på slutet var ju ändå allra bäst! Klotterfond? Nä dra på trissor. Är det ingen där i staden som reagerar??? Kramen

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 20:50

   Jodå, Paula! Jag reagerar och jag skriver till vårt milöpartistiske miljöborgarråd. Tyvärr har vi som gjort det inte haft framgång. Inte med detta och inte med elsparkcyklarna. Han glider själv runt på en sådan ganska ofta, synlig på stan. Vad gäller huvudet under armen så är det många kommuner som har det. Undra på att politikerförakt kan uppstå-
   Funderar på om det finns en våldtäktsfond också. Alltså att de som våldtar någon och ska betala skadestånd ska kunna söka bidrag. Puh! Och GRRRRR.
   Och visst är sista bilden i alla fall hoppfull.
   Kram

  • Svara Ruth i Virginia 14 oktober, 2019 | 05:00

   Det är ju nästan en inbjudan till att klottra, Att få hjälp med böterna,
   om man inte kan klara avgiften själv. Hur har dom råd med målarfärgen?
   – Kullerstenar är väl svåra att gå på, åtminstone på decimeterhöga klackar. 🙂

   • Svara Ditte 14 oktober, 2019 | 08:55

    Visst är det märkligt att få bidrag för att betala böter om man begår brott.
    Vad gäller kullerstenarna så finns det gott om dem i Gamla stan och också. Och ska ska man gå där med högklackade skor får man kanske ta med ett par mer promenadvänliga. Här längs kajen hos oss kunde man gå på cykelbanan om klackarna var på.( Där har det länge funnits plattor.) Vi saknar kullerstenarna som dessutom var i utmärkt skick och passade in här. Och vi som bor här och går här varje dag har inte bett om att de ska bytas ut.

 • Svara BP 13 oktober, 2019 | 19:53

  Alltså att kasta åtta miljoner kronor i sjön (nästan bokstavligen talat) är ju helt sjukt! Totalt obegripligt. Eller så har man tänkt på kvinnor med stilettklackar. Mycket lättare att promenera där nu – GRRRRRRR! Gick också in på klotterfondens hemsida och tyckte precis som du att det var ett aprilskämt. Dom som står bakom går inte att googla fram – surprise NOT. Skulle vara väldigt intressant att veta vem som finansierar fonden. Sjukt!
  Då är den orangea skylten på papperskorgen (bra tänkt!!!) och skyltarna på resebänkarna betydligt roligare.
  Å bilden på Max med sin fina Hummeltröja är ju så fin. Bra att du blev påhejad av förbipasserande. Du var ju aningen handikappad p g a bältrosen kan man säga;-)
  En toppen och mycket varierad skyltning. Tusen tack för den och länken:-)

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 20:57

   Det värsta här är att vi som bor här på kajen inte alls har klagat. Kullerstenarna har funnits här länge och de är hållbara. Det är ju inte plattorna. Och nu ska ju det mesta vara hållbart. Men inte här. Det har varit mycket rabalder om detta. Och 8 miljoner är mycket pengar. Klotterfonden?? Så om man begår brott skall det finnas fonder man kan söka för att betala sina straffavgifter. Knepigt att åf reda på vem som finansiera fonden. Men det är Stockholm stads logga som finns med här. Jag har ringt och försökt kolla och jag har mailat. Återkommer om och när jag får svar.
   Ja, lite roligare skyltar fanns ju också. Och sista bilden med Max inger ju hopp på olika sätt. Och roligt hade vi. Max tyckte att mormor var riktigt duktig. (Han visst inte att jag var “justerad”.)

 • Svara Karin Eklund 13 oktober, 2019 | 20:50

  Politiska, ekonomiska beslut får en att skaka på huvudet emellanåt. Logik Vad är det? Prioriteringar Vad är det?
  Klotterfond också. Märkligheter finns i alla knutar varstans.
  Tack Ditte för tänkvärda skyltar! Jag ska läsa dem alla igen och tänka lite extra, vilket de som styr och ställer också borde göra tycker
  Karin

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 22:53

   Pust! Man kan ju undra. Men tur att det även finns annat sm är positivt, barnbarnet Max t.ex. Bytet av kullerstenarna på vår kaj för 8 miljoner kronor har fått både mig och andra att skriva och undra vad som är fatt. Vi bor här och detta med kullerstenar har aldrig varit ett problem- Och att byta stenar bara för att. Var är hållbarhetstänket här? Finns inte. Och en “klotterfond”. Skum är den, milt sagt. Har idag skickat mail till Stockholm stad för att fråga vad det är frågan om. Har även skickat det till Södertidningarna och kanske tar de in det.
   Man kan ju behöva ägna energi åt annat.

 • Svara KajsaLisa 13 oktober, 2019 | 20:59

  Gillar Hammarbyhamnen, åkt veteranbuss över kullerstenarna en kulturnatt, får ta en höstpromenad och testa gångbanan också. Resbänken var kul.

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 22:57

   Jag gillar också dessa kvarter. Kul att du åkt här över kullerstenarna en kulturnatt och jag är glad över att en del av den får vara kvar. Men sur över att 8 miljoner lagts på att byta ut en del av dem mot plattor. Vi är många som bor här som är upprörda. Och de som fattat beslutet bor ju inte ens här. Välkommen att ta dig en tur hit.
   Har idag på väg till och från Uppsala testat ytterligare två bänkar på Centralen. Riktigt roligt.

 • Svara Ama de casa 13 oktober, 2019 | 22:19

  Braig skyltning igen! 🙂

  Helt galet att byta ut ett fungerande underlag “bara för att”. Om dom la ner liknande insatser i Torrevieja skulle jag förstå, där är det ju på sina ställen typ livsfarligt att gå på trottoarerna för att dom är så buckliga och håliga. Men, men. Dom som bestämmer verkar inte tänka så bra…

  Ha en fin söndagskväll! Vi blev av med hela söndagen vi… 😉

  • Svara Ditte 13 oktober, 2019 | 23:02

   Tackar! Visst är det galet att byta ut våra fina, fungerande kullerstenar mot plattor . Och för 8 miljoner sek. De som fattat beslutet bor inte ens här. Undrar sedan var miljö och hållbarhetstänkandet försvann. Byta något som är full fungerande. GRRRRRR. Pengarna kunde använts till äldrevård, skolan eller sjukvården.
   Följer er “till sjöss” så jag förstår att ni blev av med söndagen.

 • Svara Eva 14 oktober, 2019 | 10:25

  Trevliga skyltar kanske inte så kul med det där bytet hm varför? ja hösten är här o det känns verkligen. Ibland undrar jag även här varför pengarna går till saker som inte är lika viktiga som annat tex ..men bara att gilla läget som de säger …kram å fin måndag

  • Svara Ditte 14 oktober, 2019 | 10:58

   Ja, lite blandat kompott i skyltväg blev det. Både några mer positiva och ett par trista. Men det är ju så det är. Jag har skriftligen framfört klagomål vad gäller bytet av stenar tillsammans med många som bor här på kajen. Och svaren vi fått är “????”.Helt klart en skrivbordsprodukt det här beslutet.
   Kram och trevlig måndag.

 • Svara wiolettan 14 oktober, 2019 | 11:00

  Det var många vackra bilder som du har tagit.
  Gillar bäst den med stolte Max. Menar du att du spelade fotboll med barnbarnet? Det var i så fall strongt gjort.
  Håller med dig. En del som staden gör verkar vara något som inte behövs, som vi kan se det i alla fall.
  Men detta med betalning för att få klottra, det är ju obegripligt.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  • Svara Ditte 14 oktober, 2019 | 11:13

   Tack! Jadå, vi spelade fotboll på en mycket lite plan. Och så roligt vi hade. Men eftersom jag har bältrosen kvar så blev det lite försiktigt. Ja, detta med att byta kullerstenarna är en skrivbordsprodukt och från någon som inte ens bor här. Slöseri med pengar. Jag har varit med att överklaga men beslutet låg fast. Sen detta med en fond för bidrag för de som klottrar och alltså begår brott. Så om jag stjäl en bil så kanske det kommer en fond där jag kan få hjälp till böter. Märkligt.Trodde först det var ett skämt. Men jag ska skriva till Stockholm stad och fråga hur det är tänkt.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram

 • Svara Klara Ovidia 14 oktober, 2019 | 15:38

  En ska höra och se mycket innan ögonen ramlar ut och öronen ramlar av. Men du fick en fantastisk samling engagerande bilder och text till söndagens skyltar! Bra så hur dumt innehållet är är 🙂
  Stor kram!

  • Svara Ditte 14 oktober, 2019 | 16:58

   Jag har varit med och varit aktiv mot detta slöseri med att byta ut fullt fungerande och snygga kullerstenar. Det är inte vi som bor här längs kajen som klagat. Och skulle någon mot förmodan ha svårt att röra sig på kullerstenarna är cykelbanorna med plattor på rejält tilltagna så där kan man samsas. Slöseri med pengar. Och undrar sedan hur man funderar kring miljö och hållbarhet. Vi har inte fått svar ännu. Men nu är plattorna på plats och 8 miljoner är förbrukade.
   Sedan detta med “klotterbidrag”. Häpnadsväckande. Så om man begår brott så ska man få hjälp att betala av på det man ställt till med. Har även skrivit och frågat om detta. Inväntar svar.
   Stor kram

 • Svara byblixtra 17 oktober, 2019 | 13:52

  Håller med dig om att et är märkligt att man kan söka pengar för att man har fått böter för att ha klottrat i tunnelbanan.
  “Papperskorgar” för fimpar gillar jag! Sådana borde finnas i varje stad. Är det okej att jag lånar din bild för att inspirera och tipsa våra politiker?
  Kul idé att man kan lyssna på händelser som har skett på Centralstationen.
  Det är så roligt att bli uppdaterad via din blogg om vad som händer i Stockholm.

  • Svara Ditte 17 oktober, 2019 | 16:54

   Låna gärna bilden! För detta tycker jag fler orter borde hänga på.
   Ja, detta med en klotterfond är märkligt. Så om jag stjäl en oxfilé, som inte heller är lagligt att göra, så ska det finnas en find där jag kan få hjälp med böter. Vad ger detta för signaler. Tycker vi har brott så det räcker.
   Det var trevligt att slå sig ner här på Centralen och lyssna på berättelser från förr och på “gamla bänkar”.Bra initiativ.
   Ja, en del kommer med här på bloggen och på lite olika sätt- Roligt att du hänger med.

  Kommentera