Polen Skyltar

Krakow- En varierad Skyltsöndag i dur och moll

Söndag! Och dags igen för en trevlig och rolig ”Skyltsöndag” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltar är från i Krakow där jag i veckan varit på en jobbresa för och med Triangelresor. 

De gamla delarna av Krakow är helt bilfriaGamla stan i Krakow är helt bilfri och gatorna kantas av  härligt folkliv, vackra byggnader,restauranger, caféer, små butiker och fin stämning.

 

Krakow

är verkligen en promenadvänlig stad och det är lätt att ta sig runt till fots. Runt om i stan ser man Krakowguider med vita paraplyer som erbjuder gratis rundvandringar. (Mer info om detta via länken. Kul idé tycker jag.) “Pitstopen” är många liksom caféer och restauranger. Och vill man vila benen ett tag och kanske vidga vyerna utanför den gamla delen är det kanske trevligt med en spårvagnstur. Spårvagnarna är många, har olika sträckningar, går ofta och det är billigt att åka.

I Krakow ordnas olika gratis rundvandringar. Gratis rundvandring i Krakow.  Finns olika turer att välja på. Och överst på paraplyet anges med en flagga på vilket språk den aktuelle turen ges. Här samling på det stora och gamla marknadstorget, Rynek Glówny.

Vi besökte en dag Krakows nationalmuseum och tittade på Leonardo da Vincis tavla “Damen med hermelinen”.  Och kanske var det någon som ville ta en “selfie” med en hermelin i gips. Inget för mig.

 

 En spårvagnstur.

Eftersom det var ett par år sedan jag var här hade jag glömt hur man ordnade med biljett. Men jag kom på att man köpte biljetten i en automat på spårvagnen. Priset man betalar beror på hur länge man tänkt sig åka. Så värt att notera är att man får tänka ut det i förväg- Men det finns också dagpass och liknande. Nu skulle jag åka ca. 20 minuter trodde jag.

Jag Betalade 3,40 zloty ca. 8.80 (en zloty är ungefär idag 2.60 sek) och stämplade sedan biljetten i en annan automat. För tiden är viktig. min resa blev lite längre än planerat för gatuarbeten förekom så spårvagnen fick ta en annan sträckning. Detta innebar i sin tur att jag hamnade 2 km från hotellet i stället för 200 meter. Och hem kom jag. Dessutom med extra steg på stegmätaren.  Och jag hade inga gäster med mig….

Spårvagnarna i Krakow är många och ofta färgglada. Många av spårvagnarna i Krakow är färgglada och har olika reklambudskap.

Mer av Krakow

Denna gång skulle vi inte besöka koncentrationslägren i Auschwitz-Birkenau. Men jag var där i mars 2017 och berättade då om mina upplevelser och vad jag såg. Vill någon läsa så finns de inläggen här, “En resa i resan” och här, “Tankeväckande.” (Jag vet att jag har många nya läsare så för de som inte läst och sett bilderna och för de som vill läsa igen finns de inläggen med. )

Hela Krakow är fylld av historia, både gammal och nyare. Och en hel del historia tog vi med oss  på vägen till Oskar Schindlers emaljfabrik. På vägen stannade vi till vid “Gettots hjältars torg”. (Spårvagn hit nr 17 och 13, hållplats Plac Bokatreów) Här låg Krakows ghetto. Här finns 33 större och 37 mindre stolar och dessa symboliserar allt som lämnades kvar när judarna deporterades. Men varje stol symboliserar också 1000 personer som kom att deporteras och dö i koncentrationslägren.

"Getthots hjältars torg" i Krakow. Stolarna är symboler för de som härifrån deporterades till koncentrationsläger och mördades. Plac Zgody -“Gettots hjältars torg” i Krakow.

Skylten berättar bl.a. att det var från detta torg som judarna deporterades  till koncentrationsläger under åren 1941-1943 . DE var uppdelade i olika grupper. Arbetsföra i del A, kvinnor, barn, arbetslösa och handikappade. Och alla skulle dö- 

På vägen till Oscar Schindlers fabrik

gick vi genom de judiska kvarteren i  Kazimirez (Mer om båda via länken)  Många stopp blev det. Och många tankar.Välkomna med in i fabriken.

Skyltar från Schindlers emaljfabrik.

 

“Om jag skulle sätta upp en affisch för var sjunde polack som blev skjuten så skulle skogarna i Polen inte ha tillräckligt med träd för att tillverka pappret” – Hans Frank, en av Hitlers närmaste rådgivare och hans jurist.

 

Jag tittade extra på det här fotot. Det är en begravning av en naziofficer. Änkan är klädd i svart men vill inte göra en riktig “hitlerhälsning” så mannen bredvid “hjälper” henne på vägen.

 

Spårvagnar fanns det i Krakow även på 40 -talet. Men judar fick inte åka. DE fick heller inte vistas i parker och endast röra sig i mycket begränsade områden.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

30 svar på ”Krakow- En varierad Skyltsöndag i dur och moll”

  1. Tack! Nej, det som hänt hör och på många andra platser ska vi minnas. Så viktigt.
   Kram! Önskar dig också en fin söndag.

 1. Oj det var tufft att läsa hela inlägget. Jag har varit i koncentrationsläger och får rysningar varje gång jag läser om det.
  Konstigt (för mig) att man måste beräkna hur lång tid man ska åka med spårvagnarna!
  Gratis guidning borde fler städer och länder ta efter!
  Tack för ett viktigt skyltinlägg!
  Kram

  1. Jag också. Och det är ju viktigt att ha sett koncentrationsläger. Man förstår ju verkligen på ett helt annat sätt- Vet ju nu att elever från många skolor i både Sverige och Europa kommer för att se och lära.Viktigt.
   Ja, lite lustigt med tidsberäkningen men så är det. Vet inte hur de har tänkt…
   Visst är det bra med gratis guidning. Verkligen något för andra städer att ta efter.

 2. Fint se bilder från fabriken.
  Vi var inte dit under vårt besök till Krakow.
  Var där i början av mars, lite för kallt sitta utomhus men såg
  att en del gjorde det.
  Minns att jag köpte så billiga fina små blombuketter på torget.

  1. Schindlers fabrik tycker jag är sevärd och ett bra komplement till Auschwitz- Birkenau.Men har en begränsad tid kan man inte hinna allt. DEt man ser och upplever ska ju sjunka in också.
   Förra gången jag var där var i slutet av mars och då satt vi ute och åt lunch. Men solen värmde skönt. Nu var det många som satt ute och åt både lunch och middag. Men middagstid var det gasvärmare i gång. Och visst är blombuketterna fina. Fick dock inte med någon hem tyvärr. Men jag hade en på hotellrummet.

  1. Nej, någon svensk flagga såg jag inte. Men å andra sidan är det ju ett tämligen litet språk. Men kanske kan man beställa en svenska guide. DEt vet jag inte. Bad jag vet är ju att de finns och att man då får betala för en privat tur. Å andra sidan kan man ju gå ihop ett gäng så blir kostnaden överkomlig. Så jobbar jag ibland i Stockholm att jag har ett 10-tal som jag guidar här på olika sätt. Och då får jag i stort sett lägga upp turen som jag vill.

 3. Många skyltar är beklämmande. Det handlar om mänskliga rättigheter, där inte bara tortyr förekommer utan även “lättare” former såsom kränkning/mobbning. Mobbning av ett helt folkslag!
  Ett mycket viktigt skyltsöndagsinlägg!
  Varm kram, Gerd

  1. Tack! Ja, detta är aktuellt än idag. Må vi aldrig glömma. Det är många skolklasser som reser hit till Krakow och till Auschwitz- Birkenau på studiebesök. Väldigt viktigt. Vi såg flera grupper nu när vi var här och andra som även var med på planet.
   Stor kram

 4. Har själv aldrig varit där, men förstår att det är med blandade känslor. Så fruktansvärt…och viktigt att det inte glöms!
  Stor kram

  1. Krakow är en väldigt vacker stad men visst har många hemskheter hänt här. Krakow blev aldrig bombat under andra världskriget och är väl bibehållen. Och viktigt att vi aldrig glömmer.
   Stor kram

 5. Historisk allvarsam syltning denna gång, som redan sagt vi får inte glömma. Spårvagnsbiljetten kul och lite besvärligt om en inte vet hur länge det tar dit en ska – men då får en kolla det då då …. jaja det finns flera sätt! Käckt av dig att ta dig fram själv. men jag blir ju inte förvånat 🙂
  Resekvinnan!
  Jag har legat lite efter med bloggläs här men har fått med mig dina senaste, vilken resa du gjort ännu en gång, med besök på olika ställen, god mat nöjen och byggnader osv.
  Så jag är inställd på ännu en resa, lång eller kort som du företar dig.
  Stor kram

  1. Ja,så fick det bli denna gång.Viktigt att vi aldrig glömmer. Ja, spårvagnsturen blev rolig på sitt sätt men den tog sin tid- Mest öfr att jag fick gå 2 km extra. Jag brukar klara mig och det finns ju andra att fråga.
   Så roligt att du är med mig. Jag uppskattar det verkligen.
   Stor kram

 6. En väldigt tänkvärd skyltning, en påminnelse om allt hemskt som hände under andra världskriget, något som förhoppningsvis aldrig upprepas. Bra att Krakow bevarar minnena från förintelsen, så att man aldrig glömmer.
  Schindler Factory var väl med i filmen Schindler’s List om jag inte minns fel.

  En toppen idé med guider som gör kostnadsfria guidningar. Vilken service för turisterna. Det har jag aldrig sett förut faktiskt. Att posera med en hermelin – nja, inget för mig heller. Gillar den färgglada spårvagnen också.

  Tusen tack för din skyltskörd från Krakow och länken.

  1. Man får ju inte blunda för det hemska som har hänt. Och Krakow är ju en stad där det där och i närheten har hänt hemska saker. Numer är det många svenska skolklasser i åttan och nian och i början av gymnasiet som reser till Krakow och besöker Auschwitz- Birkenau. Så viktigt. Vi hade flera med i vårt plan både till och från Krakow. Jodå, fabriken var med i filmen.
   Visst är det en god idé med kostnadsfri guidning. Något för Sverige att ta efter.
   En del spårvagnar är verkligen färgglada och kul var det att ta en tur. Även om den inte gick där den skulle.

  1. Ja, det blev både dur och moll i veckan skyltning. Men det är svårt att ha med en del moll när man skyltar härifrån. Det historiska är tungt.
   Kram

 7. Ett skyltinlägg som berör . Djupt!
  Precis som mera eller mindre redan har sagt, vi får inte glömma och vi får inte låta det hända igen.
  Fotografiet du nämner med kvinnan som får “hjälp” att göra Hitlerhälsningen. Jag ryser
  Tack Ditte, ett väldigt belysande, berörande inlägg.

  1. Det fick bli så efter resan och upplevelserna i Krakow. Krakow är ju en fantatsisk stad, så vacker. Blev aldrig bombad under andra världskriget, men har sin fruktansvärda historia med sig. Nej, vi får inte glömma. Nu fanns många svenska skolklasser här och det är bra och de besökte också Auschwitz- Birkenau och hoppas att de när de sett kan förstå att detta hemska hänt.Jag tror det. Pratade med en del när vi reste hem. Detta berör mig mycket och jag tycker det är viktigt att påminna.

 8. Spännande stad med hemska minnen: Jag har sett filmen Shindlers list och det fanns dom som gav hopp åt mänskligheten även i dom mörkaste stunder.

  1. Krakow är en stad jag tycker om än med hemska minnen. Och visst är det hoppfullt att det under denna mörka tid och även senare har funnits och finns de som kan inge hopp och gör något konkret. Filmen visar, vad jag förstått, mycket av hur det var även om det är en “spelfilm”.

 9. En bra, men ändå hemsk skyltning. Tänk att det ändå inte var så jättelänge sen det hände? Må det aldrig få upprepas (men det gör det ändå, tyvärr).

  En mycket tänkvärd skyltning!

  1. Tack! Ja, vissa platser har drabbats mer än andra. Och viktigt är att även unga tar del av detta som varit. Såg nu många svenska skolklasser som var i Krakow och även besökte Auschwitz- Birkenau. Ett bra sätt att lära sig om den tid som varit. Och må detta aldrig upprepas. Men…

 10. Ja bara namnet Hitler så får man kalla kårar, vem vill göra den hälsingen liksom? ett intressant inlägg o skyltar Ditte du lyckas igen 🙂 fin måndag kram

 11. Filmen shindler har jag med sett…måste vara inspirerande att besöka den fabriken på något vis…undrar om vi inte skulle ta och besöka den med när skolan åker dit…det kanske vi ska men jag har ingen koll på hur det ska vara då vi aldrig åkt dit med skolan förut utan åkt till Tyskland.

  Det var en vedervärdig tid det där.

  Ha det bra nu och tack för en fin skyltsamling.

  1. Tack! Tycker absolut att ni med skolan ska besöka fabriken. Ger god förståelse för livet här i Krakow denna tid. Besök även Kazmirez, de judiska kvarteren. Kanske ser eleverna filmen Schindlers list innan ni åker.Antar att ni ska till Auschwitz- Birkenau. Så viktigt.
   Visst var det en fruktansvärd tid.
   Önskar dig en bra start på veckan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *