Stockholm

Spanska turistbyrån i Stockholm – Gårdagens besöksmål

Gårdagen hade ett par punkter på dagordningen där en av dem var ett besök på den spanska turistbyrån i Stockholm.Jag visste att den låg på Nybrokajen 3,  alldeles vid Nybroviken, och styrde stegen dit via Kungsträdgården, Berzelii park och Nybroplan. (Tog denna gång bussen hemifrån ner till Kungsträdgården eftersom min bältros inte tycker att jag ska röra mig så mycket)

Tämligen mulet men Kungsträdgårdens alla vackra träd lyste upp.

På väg mot spanska turistbyrån

passade jag på att stanna till en stund i Kungsträdgården, eller “Kungsan” som den ofta kallas. Detta är en gammal park, mitt i Stockholms city och med anor från 1400-talet. Men då var det inte en allmän park utan det var endast kungligheter och adeln som hade tillgång hit. Men först under 1800-talet fick allmänheten tillgång till parken. Och numer är Kungsträdgården välbesökt hela året.

Kungsträdgården. På väg till spanska turistbyrån slog jag mig ner här en stund. På väg till spanska turistbyrån. Men fint att vila  en stund på en bänk här Kungsträdgården 

Fontänerna var fortfarande i gång och vackra höstblommor som piggade upp fanns planterade i krukorna.

Alldeles nära Kungsträdgården ligger Berzelii Park, en mindre park och även denna en oas mitt i storstan. Även här fanns det blomster kvar i planteringarna och palmerna såg ut att trivas. Det som är park idag var tidigare en del av Nybroviken, Östersjön och hade då namnet Packaretorgsviken och var ett träsk. Träsket fylldes igen och på i mitten av 1800-talet kom parken till.

Berzelii Park gick jag igenom på vägen till spanska turistbyrån. Ytterligare en park, Berzelii park, gick jag igenom på vägen till spanska turistbyrån.

Elsparkcyklar ligger och dräller. Här dock på ett prydligt led. Inte helt enkelt att passera. 

Nybroplan och Kungliga dramatiska teatern. Alltid mycket liv och rörelse.  Men här stannade jag inte.  Jag fortsatte i stället mot mitt tänkta mål. Spanska turistbyrån.

Liv och rörelse vid Nybroplan.

Stannade till  vid Nybroviken och här var det olika nyanser av grått som gällde.

Framme?

En liten bit kvar att gå längs kajen och jag var framme. Jodå, rätt gatuadress och rätt nummer. Men entrén till spanska turistbyrån såg inte direkt så lockande ut. Och visst kan skenet kan bedra.

Framme vid den spanska turistbyrån. Men entrén kändes lite udda. Hittade dock ingen annan ingång. Här skulle alltså spanska turistbyrån ligga. Jodå, tavlan till vänster visade att jag var rätt. Men…

Jag ringde på en klocka och efter ett tag svarade en kvinna som talade lite engelska. Jag försökte förmå henne att släppa in mig men hon hade inte förstått att jag var här. Ja, var skulle jag annars vara om jag ringer på turistbyråns ringklocka utanför garaget.(Hade hemma provat att under några dagar ringa till angivet telefonnummer men inte fått svar. Så alltså åkte jag hit) Men efter ett tag när jag berättat mitt ärende så tryckte hon på knappen och jag kom in. In i en lång gång som ledde till ett garage.

Längst bort i gången leder en dörr, till vänster, in till en hiss som tar mig fram dit jag ska.

Lite klurigt att hitta till spanska turistbyrån i Stockholm. Framme. Ringer på  och efter en stund öppnas dörren till spanska turistbyrån.

Hur det gick med mitt  ärende? Inte så bra. Ansvariga var i Spanien på semester. Men jag skulle kanske kunna få svar på mina frågor via mail.

30 svar på ”Spanska turistbyrån i Stockholm – Gårdagens besöksmål”

 1. Ojojoj, så jobbigt. Tråkigt att du inte fick ärendet uträttat då du ändå hade tagit dig dit och efter mycket dividerande kommit innanför porten.
  Ingången och infarten är inte precis vad som man tänker att det ska se ut på en ambassad. Nu har jag ju inte varit på så många men denna såg lite märklig ut.
  Men, du fick som vanligt fina vandrarbilder med dig. Vackra höstbilder på en vacker stad..
  Hoppas att du snart blir fri ifrån bältrosen. Min förra man hade det och även en kompis till mig, så jag vet att det kan ta tid och gör ont.
  Sköt om dig väl och varm “friskapådigkram”.

  1. Detta är inte spanska ambassaden , den ligger på Djurgården men deras informationsavdelening med turistbyrån. Kanske fanns det ytterligare en ingång men den hittade jag inte. Och det var ju här, där jag var, man skulle ringa på. Intressant besök men så mycket klokare blev jag inte.
   Jag har haft tur i oturen med bältrosen eftersom jag fick hjälp med mediciner så snabbt. Och de hjälper men jag blir trött av både dem och bältrosen och orken är inte riktigt på plats. Men det ska bli bättre.
   Ja, du vet hur detta kan vara med de i din närhet som haft bältros.
   Och tack för omtanke och “friskapåmigkram”
   Kram!

 2. Underjordiskt, minst sagt!
  Jag har den föreställningen att en turistbyrå vill synas ordentligt för att kunna ragga kunder men ack så man kan bedra sig.
  Du hamnade ju på ett annorlunda äventyr minst sagt.
  Men vägen dit var vacker, t.om. beströdd med någon palm 🙂

  Styrkekram Ditte med tanke på bältrosen, god och snabb bättring önskas!

  1. Ja, lite skumt var det med ingång via garaget här. Men så kan det vara. Tyvärr hittade jag ingen annan ingång men kanske finns det en- Infotavlan fanns här och angav vilka som häll till i huset. Det var också här jag ringde på klockan. Hjälp med det jag önskade gick inte att få eftersom den som hade hand om det hela var på semester. Och så kan det också vara.
   Tack för omtanken och lite bättre mår jag. Medicinen har gjort verkan. Skönt så.
   Önskar er en fin helg.

 3. Nämen hur kan det gå så? jaja, då kryssar jag tummarna för mailsvar men helst att de återkommer så du kan besöka igen; nu vet du ju så att säga 🙂 Härliga bilder!
  Ha en fin fredagkväll!
  Stor kram!

  1. Nja, några fler besök där blir det inte. Kändes inte så välkomnande direkt. Men så kan det också vara. Har nu på egen hand ordnat det jag ville vet. Envis du vet…
   Stor kram!

 4. Spanien à la España både i Spanien och här. Du borde inte ha blivit förvånad om man säger så. Du är ju luttrad. Guuu så himla dåligt! Alltså “ingången” är ju ett dåligt skämt. Jag menar om det var ett högriskland så skulle jag delvis ha förståelse för att de “gömmer sig”, men Spanien?!!!!!! Kollade turistbyråns hemsida. Å den ser ut som den gjordes 1997 ungefär. Suck!
  Å sen att du “kanske skulle kunna få svar via mejl”. Ja, både du och jag har ju läst alla episoder med Emmas mans körkort så… Bra att du lyckades få svar på din fråga på egen hand.

  Det bästa med det här inlägget var helt klart bilderna. Det var helt enastående:-=

  Hoppa bältrosen ger med sig, och att du snart kan återgå till dina långpromender.

  PS. Visst sa du igår att du skulle göra kortare inlägg?! Det måste du ha glömt. DS.

  1. Inlägget var betydligt kortare än i förrgår. Men jag kan bättre. Bevis kommer i morgon. Nej, då jag blev inte så förvånad. Hade provat att ringa ett par dagar utan att ens någon svarat. Har testat olika tider. Kanske finns en annan ingång men det är denna som är angiven även på hemsidan. Och någon annan hittade jag inte. Tittade noga. Och här,vid garaget,fanns turistbyråns skylt och det var här man skulle ringa på. Jag är envis och vill veta så jag tog mig an mina frågor på egen hand. Har i stort sett ordnat det.
   Ja, bilderna fick bli lite bonus. Bältrosen har gått tillbaka lite och jag har mindre ont. Men tröttheten besvärar mig.

 5. Hej Ditte!
  Ja Spanien är ju Spanien…på både gott och ont i bland.
  I morgon på Spaniens nationaldag ska det bli procession till Guardia Civil.
  Ja det är ju Mr Franco:s gamla vapendragare…vet inte om det hänt förut i Torre!
  Tror jag ska titta, dom har så roliga huvudbonader…hm, heter det så ☺
  Nu undrar jag : På en av dina vackra bilder ser jag en röd kyrka (?)
  Älskar ju rött…vad är det för byggnad? Det vet du ju så klart!
  Krya på dig rapido!
  Kram P ♥♥

  1. God kväll!
   Ja, man kan ju skratta åt det hela. Men att entrén till spanska turistbyrån går genom ingången till ett garage var jag inte direkt beredd på. Kanske finns en annan entré men det är denna adress som anges på hemsidan. Så de verkar ja lyckats med att dölja den. Vill nog inte ha besökare. Till saken hör att jag provat att ringa i veckan men inget svar. Så alltså gick jag dit. Blev jag klokare? Nix! Är jag förvånad? Nix!
   Intressant med processionen till Guarda civil. Klart du ska titta.
   Den röda kyrkan är Jakobs kyrka. Ligger nära operan.
   Jag skyndar mig på att bli frisk-
   Kram

 6. Det var tråkigt att du inte fick svar på dina frågor men du kom i alla fall ut på en promenad. Måste säga att entrén var väl dold så frågan är om de vill ha besökare alls… Det vore smidigt om du kunna komma i kontakt med dem per telefon kan man tycka.

  Kram och krya på!

  1. Nej, några svar fick jag inte. Men jag kom ut. Med tanke på att krafterna inte är på topp så blev det ganska kämpigt men sånt får en ta.Besökare tror jag inte man vill ha här. Jag har provat att ringa varje dag men aldrig kommit fram. Och är den person som är ansvarig på semester så ligger tydligen verksamheten nere vad gäller turistinfo. Entrén är väl dold men jag var på rätt adress- Kanske finns en annan entré men den hittade jag inte. Och skylten fanns här ute vid garageporten.
   Kram

 7. Jösses… Snacka om att gömma sig! Påminner om serien “Hemliga svenska rum” som gick på SVT. (Fast det här var i och för sig “spanska rum”). Duktigt av dig att hitta fram!

  Sååå dåligt att spanska turistbyrån ligger så dolt. Jag har för mig att dom visade framfötterna bättre förut? På Norrmalmstorg eller Kungsan? Hittade broschyrer över spanska skidområden som jag fortfarande har kvar nånstans…

  Hoppas du kryar på dig snabbt från din bältros!
  Kram

  1. Ja, här var det dolt. Kanske finns en annan ingång men den måtte också vara väl dold för jag letade verkligen. Och denna adress är angiven även på hemsidan. Dessutom har jag ringt var dag i veckan, flera gånger, men ingen har svarat. Kanske tycker de att Spanien har tillräckligt med turister. Fick på egen hand via spanska sidor redan på det jag ville. Ja, detta läge lockar ju inte direkt besökare. Inte svarar de i telefonen heller…Så lite hemligt kan jag tycka att det är. Men en person som har hand om det och som jag träffade på ett event för någon vecka sedan. Jättetrevlig. Men tar han semester så blir det knepigt.
   Tack, jag är mycket bättre. Medicinen har gjort stor nytta.
   Ha det fortsatt fint ni också.

 8. De ser inte ut att vilja ha några besökare där … verkligen besynnerligt! Hoppas du får de svar du önskar via mejl så småningom – helst inom rimlig tid förstås 🙂
  Härliga parker ni har i Stockholm … undrar om jag någonsin kommer dit någon mer gång …?
  Hoppas du inte har alltför stora besvär med bältrosen!
  Kram

  1. Många vackra parker finns det och just nu är det så fint att se de sista höstblommorna och trädens vackra färger. Nej, inte ens entrén var välkomnande. Men in kom jag efter mycket om och men. Inte enkelt det heller. Nu har jag sökt på internet och hittat mina svar på spanska sidor och det gick ju det också. Jag hoppas verkligen du kommer till Stockholm igen. Kanske i vår. För en dag eller så.Blåsorna har börjat torka och minska så medicinen jag fick så snabbt har verkligen varit effektiv. Har inte heller så ont längre.
   Kram och trevlig lördag

 9. Tur att du är beslutsam och lyckades bli insläppt trots att det var svårt att bli insläppt. De verkar ju inte så serviceminded med tanke på att du inte fick hjälp, hoppas att de vilat upp sig och kan hjälpa dig med ditt ärende när de är tillbaka.

  Ha en fin helg!
  Kramar

  1. Ibland undrar man. Och svar på mina frågor fick jag via internet och spanska sidor. Men jag tror inte de vill ha besök här- Försökte även ringa flera gånger i veckan men inget svar. Så de är nog inte så intresserade av att bli störda.
   Önskar dig också en trevlig helg.
   Kram

 10. Underbara Stockholm, vackrare än många städer måste jag säga 🙂
  Härligt med en tur runt stan själv har jag inte varit där på evigheter har allt jag behöver i Nacka 🙂
  ta hand om dig
  Kram

  1. Vad bra att jag kan ta dig med på en liten tur här. Och visst har du allt du behöver och mer än så i Nacka.
   Ta hand om dig också.
   Kram

 11. Kan det vara så att det är fel vecka att ringa? Det är en lite konstig vecka med Spaniens nationaldag och allt, vi blev rekommenderade av notarius att inte komma denna veckan utan vänta till nästa. Men som du ju vet, det är Spanien: ibland fuckar det klockrent men andra gånger är det en spricka någonstans som man alltid hamnar i. Fascinerande att du fått svar via e-mail!

  1. Jag har ringt förra veckan också och olika tider och olika dagar. Men mannen som jag träffade för ett tag sedan på en pressträff i Stockholm är på semester och då ligger den här mer turistinformativa delen nere. Lite märkligt men så var det. Mannen jag träffade kom nog ihåg mig. Kan dock tänka mig att inte så många kommer hit personligen för att få hjälp- Men jag tycker det kändes bra att försöka. Men så var det inte. Jag skulle få svar via e mail. Men det har ännu inte kommit. Men jag har löst det hela genom spanska sidor via internet. Och resten får ordnas efter hand.

 12. Vad intressant att höra mer om Berzelii Park! Där fick jag lära mig lite nytt, visste inte om det där med träsket.

  Men så krångligt för dig att komma till Spanska turistbyrån! Strongt av dig ändå att kämpa ända fram, trots bältrosen.

  Varm kram!

  1. Vi har en resa på gång nu i höst, till trakter i Spanien där vi inte varit och jag behövde info. Men det lät sig icke ske. Har dock via internet klurat ut en del av det jag ville veta via spanska sidor och får ta resten när vi är på plats. Men visst är det märkligt att det ska stå och falla med om en man är på plats eller inte. T.o.m. jag hade bättre koll än de som jobbade här. Men de var nog på en annan avdelning.
   Stor kram

 13. Tack för nostalgipromenaden. Tur det inte fanns elscootrar att snubbla över på min Stockholmstid. Jag trivdes annars utmärkt i vimlet vid Kungsan och Norrmalmstorg. På Dramaten hamnade man också några gånger, inte privat men väl under representation. Men jag missade nog alla braiga pjäser, satt mest och längtade ut från teatern..
  Turistbyrån är nog inte ämnad att hittas, spanjorerna har fått nog av svenska turister! Ja iaf om du frågar hur jag tolkar den helt miserabla placeringen…och (o)synligheten. Hoppas du piggar på dig, men det är klokt att ta det lite lugnt ett tag så inte läget förvärras. Kram

  1. Förstår att detta är nostalgitrakter för dig. Så extra trevligt att du var med. Dessa elfordon är ett otyg. Och särskilt för de med rullstol, rullator och synskadade. Bedrövligt att de ska kunna få slängas överallt. Jag slår mig gärna ner på trappan till Dramaten för att vila benen men har också varit där en hel del och sett förställningar. Nu blir det mest stadsteatern men de bygger om och är utlokaliserade. Synd att du “missade de braiga ” pjäserna för att du längtade ut. Men å andra sidan kunde du ju inte välja vad du skulle se. Så jag förstår dig. Har jag gått dit har jag valt pjäs noga innan.
   Nej, den spanska turistbyrån är nog inte till för besökare. Jag ringde både förra veckan och denna men inga svar. I och för sig träffade jag en trevlig yngling på ett bloggevent för ett par veckor sedan som jobbar här. Men när han nu är på semester så finns ingen annan som kan svara på frågor. Märkligt för det är ju fler än jag som har frågor att ställa.Men nu har jag fått mina svar via spanska sidor. Hoppas jag. Återstår att se om några veckor,.
   Jag blir nu bättre dag för dag men tröttheten hänger sig kvar .
   Kram

 14. Ojojoj, vad krångligt det ska vara! Ingen större servicevilja där.

  Vackra bilder i alla fall. Bältros är ett skit, jag har ju haft kontakt med några sådana personer under mina år i vården. Tar tid, men blir bättre och bättre i alla fall. Du får se fram emot det. Givetvis önskar jag dig en snabb och god bättring! 🙂

  1. Ingången var ganska dold och någon annan hittade jag inte. Men den kanske finns. Nej, ansvarige var på semester så då fanns nu ingen ersättare . Och jag hade försökt flera gånger att ringa. Men nu har jag via spanska internetsidor i stort fått fram det jag ville. Medicinen har verkligen hjälpt så jag hade tur som fick den så snabbt. Mycket har lagt sig. Skönt så. Tack för omtanken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *