Allmänt

Dagen P – Pepparkaksbak, pyssel och andra trevligheter

Lördag! Och för mig stundar dagen P – en ”pysseldag” med barnbarnen och huset (lägenheten) kommer att bli välfylld) Nu är ju inte jag den där direkt pyssliga personen men pepparkaksbak ska jag nog få till. Ett önskemål som kommit från  äldsta barnbarnet Max är att även syltkakor ska bakas. Så visst gör vi det. Vad gäller övrigt ”pyssel” i dessa tomtetider så kommer det en grupp handlingskraftiga och pysselintresserade ”assistenter” som är fyllda med kreativa idéer. Och just att ha tur med att få pysselhjälp har jag alltid haft. Hittade här från den 15/12.2008, alltså tio år sedan och när hela Svenska skolan i Peking var i pysslartagen. Jodå, jag hade kvalificerad hjälp då också.

 

Så här såg det ut här hemma för några år sedan med döttrar och barnbarn i julpysseltagen.

 

Så till något helt annat. 

Bilder.  Jag tycker Instagram är roligt och jag  har ett konto där. Och igår fick jag en presentation av vilka nio bilder som där uppskattats mest.

Bild nummer 1 och 9 är från Sandgrund och Lars Lerins permaneta konsthall i Karlstad.

Bild nummer 2 är från London och resan dit med äldsta barnbarnet Max och båda döttrarna.

Bild nummer 3. Här  försöker jag med en ”selfie” men armarna räcker inte riktigt till.

Bild nummer 4 är utsikten från vår balkong hemma på Söder i Stockholm

Bild nummer 5 och 7 är från Kina och kinesiska muren  (Tagna vid olika tidpunkter och olika platser)

Bild nummer 6 och jag fångade solen bakom palmerna på strandpromenaden i Torrevieja.

Bild nummer 8. ???? Tja, inte vet jag.

38 svar på ”Dagen P – Pepparkaksbak, pyssel och andra trevligheter”

 1. Jag är ingen pysselperson heller. Har aldrig gillat, därför inget kul, kan inte heller 🙂 Träning ger färdighet – men jag har knappast tränat…

  Fina bilder! Sandgrund, imponerande bilder på imponerande konstverk!

  Lycka till idag!

  1. Tack! Jag har heller knappast tränat på detta med att pyssla och under åren i skolan brukade föräldrar komma till assistans dessa dagar.Tillhörde dem som inte gillad syslöjd heller. Idag får jag bra hjälp av barnbarnens moster med familj och en god vän till dem. Men pepparkakorna ska jag nog få till.
   Visst är Sandgrund fint. Och verkligen värt många besök. Hit återkommer jag gärna.
   Trevlig lördag.

  1. Tack! Det blir säkert en jättetrevlig dag. Är just nu på tåget från Uppsala med barnbarnen och så mysigt att ses. Ser fram emot en mysig dag och kväll. Önskar dig en fin lördag . Kram!

 2. Låter som en trevlig dag med kakbak.
  Iår har det inte blivit några pepparkakor bara fruktkaka.
  Inget godis heller.
  Är i packningstgaen och städar ut julen.
  Imorgon lyfter vi mot sydligare breddgrader.
  Trevlig tredje advent.

  1. Vad trevligt att flyga mot varmare trakter. Här gar julen inte alls kommit in ännu. Inte mer än adventsljusstakar i olika varianter. Men är vi hemma så kommer det fram lite mer i julveckan.
   Önskar dig en fin resa och njut av allt både vad gäller resan och när du väl är framme.

 3. Nu är du säkert mitt uppe i baket med barnbarnen. Det brukar vara roligt. Vår Wilhelm har alltid varit så snabb i vändningarna så för min del har det mest handlat om att bara assistera och få undan plåtar och liknande när han har kommit igång. Ljuvlig bild av dina döttrar och barnbarn. Så innerligt varm och skön den ser ut.
  Ha en finfin dag!

  1. God afton! Timmen har blivit sen och allt bestyr är klart. En fin eftermiddag och kväll blev det. Det blev mest bak och ett trevligt sådant. Vi var många och lägenheten är inte så stor, inte köket heller. Men pepparkakor, hallongrottor och godis blev det. Och sedan hade jag lagat köttfärssås med spagetti och sallad som blev aftonens middag för oss alla.
   Har förstått att Wilhelm är en hejare på att baka och fint för dig att då assistera. Så trevligt ni också har. Minnesvärda ögonblick-

 4. Fin pysselbild och kul med instagrambilderna och ”de mest gillade”. Sånt har jag inte fått där, men det kanske kommer.
  Jag har varit en riktig pysslare förr, långt innan jag fick barn. Gick på keramik, porslinsmålning, snickarkurs, plus allt annat pyssel till jul. Bakade mycket och såklart med barnen.
  Men nu, nu är alt sånt där bortblåst Jo, jag stickar raggisar, när andan faller på.

  Ha det riktigt ljuvligt med barnbarnen nu! Stor kram!

  1. Tack! Och det var roligt att se vilka bilder Insta valt ut. Tycker de visar ganska bra vem jag är och vad jag gillar. Har ju förstått att du kan det här med att få till saker med dina händer. Du är ju så bra på att sticka. Glömmer aldrig när jag skulle sticka raggisar i slöjden och plötsligt hade alla maskor på en sticka i stället för på fyra…Mormor fick ordna till det hela.
   Baka tycker jag om ibland och idag blev det bak och godistillverkning. Perfekt och roligt hade vi; fyra barn i olika åldrar och fem vuxna.
   Stor kram!

 5. Jag är inte heller någon pysselmänniska, men baka kan jag?, fick t o m lilla a på hushållslinjen tack vare goda kakor, dock inte matlagning?. .
  Mycket fina bilder har du, väldigt svårt att välja.
  Många kramar till dig och Bosse/A-K

  1. Det blev mest bak idag och det blev bra. Pepparkakor, hallongrottor och godis.
   Ja, baka vet jag att du kan. Men vad gäller det där med papper och lim är vi nog lika.En trevlig eftermiddag och kväll blev det.
   Kramar till dig från oss.

 6. Många intressanta inlägg nedan. Har kommenterat på några, men bara lästa de andra.
  Jag gillar att pyssla och nu är det dags för lite julpynt.
  Lyckat till med julpysslet med barnbarnen!

  1. Vi har haft en jättetrevlig dag och fokus blev på baket. Pepparkakor, hallongrottor och godis blev så bra. Och gott. Vfad gälle rpyssel med papper, lim och annat är jag bar som arbetsledare

 7. Men vad roligt med hjälp! Här sa jag till sonen att ”nästa gång det ska bakas lussekatter så är det du som får göra dem!” och än har det inga blivit även om det tjatas om att äta dem.
  – Du sa det men jag sa aldrig ja, svarade sonen när jag påpekade.

  Men visst har jag rätt!

  Trevligt pyssel med hela huset fullt!

  1. Här har hela huset varit fullt idag. Och det blev fokus på pepparkakor, hallongrottor och godiset ”rockey road” och lite annat. Lussekatterna hoppar vi över. Kanske kommer sonen till skott om hans längtan blir för stor.
   Här kom även ”tomten” i kväll och sedan mysig middag med alla. Verkligen fullt hus.

 8. Härligt att det finns fler som inte har det pyssligaste sinnelaget. Visst satt jag och målade med dottern när hon var barn, men jag behöver definitivt hjälp på traven för att få inspiration och tycka det är kul. Att sitta o pyssla på egen hand faller mig sällan in. ….Men ni verkar ha det väldigt gemytligt. Blir ni i stan över jul`? eller blir det sommarstugan??
  Kanske har jag frågat förut, minns bara inte när och var och hur…
  Instagram och Twitter har jag hoppat över, mest för att jag har så himla lätt för att bli sittande i all oändlighet vid datorn istället för att göra något annat skoj . Därför har jag bara Facebook, det får räcka. Den är framför allt bra för att informera sig angående byalaget, o som nu sist när jag ville fråga efter lift från Falun och hem. Och fick napp direkt! Nu tillönskas du och maken och hela familjen en gemytlig tredje advent…redan! Kram

  1. Här är båda döttrarna ganska pyssliga och duktiga med händerna. Gäller både mat, bak och annat. Har uppmuntrat dem, men har inte själv haft det praktiska handlaget. Vad gäller julen är dte en ”mörk fläck”. Har svårt med den. Och vill helst inte alls vara hemma. Men idag är inget bestämt- Facebook har jag inte. Hade den en vecka när vi bodde i Peking. Men inget för mig. Instagram är ju mest bilder och dte tycker jag om. Twitter har jag inte. För dig är det ju praktiskt med Facebook och kan hjälpa en hel del.
   Vi har haft en fin eftermiddag och kväll och mysigt är det att ses alla tillsammans.
   Önskar dig också en fin tredje advent.
   Kram!

 9. Dagens utmaning med andra ord; det blir en fin dag. Inte alltid att resultatet räknas mest utan görandet tillsammans 🙂
  Grattis till uppskattade bilder på Insta!
  Stor kram!

  1. Det blev en jättetrevlig dag och med fokus på bak och godistillverkning.Vi hade jättetrevligt. Verkligen. Tomtebesök blev det också.
   Bilderna på Insta visar ju en del av mig och vad jag gillar och det tyckte om.
   Stor kram!

  1. Stort tack! Tyvärr har jag aldrig haft detta med ”pyssel” i händerna. Inte ens som liten,. Men jag har två vuxna döttrar som väger upp det. Och en fin, trevlig och orlig lördag eftermiddag och kväll blev det.
   Hoppas du haft en fin dag.

 10. Hej Ditte!
  Pyssla är inte min grej heller…till skillnad från min dotter…äpplet föll långt 🙂 Inte kan jag baka heller…Kan ingenting 🙂
  Skriva kanske hahaha… Finfina bilder!! Instagram har jag aldrig fattat hur man gör…så många konstiga symboler som jag inte vet var det är…får väl lära mig nån gång. Tog bilder i dag så jag hade nåt att skriva på bloggen iaf 🙂
  Kram P ♥♥

  1. Tack! Ja, även här föll äpplena långt. Båda döttrarna är jättebra på att få till saker med sina händer. Men jag kanske har inspirerat trots min egen oförmåga. Vi har mest bakat i eftermiddag och med bra resultat Och gott blev det.
   Ska titta in hos dig och se vad du haft för dig. Instagram tycker jag är kul och nu var det roligt att se vilka bilder som ”gillats mest”. Egentligen spelar det mig ingen roll. Men kul ändå.
   Kram!

 11. tt härligt collag!

  (Hoppas att jag imorgon får min nya dator där bokstavn funkar!)

  Provar ign… EE Ja! Där kom dn! Förhoppningsvis kommr dn att komma lit mr frifilligt framövr 😉

  1. Tack! Kul att se det för det är ju inte jag som satt ihop det. Gick fint att läsa din kommentar utan e/E. Men visst är det praktiskt om alla tangenter fungerar. Och en ny dator känns ju alltid bra. Så visst blir det bra.
   Ha det bra och trevlig kväll.

 12. Är inte ett dugg pysslig heller, skulle inte ens ge mig på att baka pepparkakor. Men du har ju världens bästa konditor till hands – Helen:-)
  Roligt med en avrapportering från Instagram! Skrattade gott åt din selfie:-)))) Kanske en selfiepinne i julklapp vore nåt. Jag och Ama har ju våra egna levande selfiepinnar, men det verkar inte du ha;-)

  Bilderna som uppskattades mest är ju en perfekt blandning! De speglar både ditt liv och din personlighet, ja din blogg också förresten:-)

  1. Nej, men jobbet har ofta tagit mig hit mot pyssel. Men jag kom undan i flera år genom att arrangera ljusstöpning för en hel skola där det fick ca 400 elever. Detta resulterade att var och en av eleverna fick minst två hemstöpta ljus var. Vi var i gympasalen och vare sig golv, bockar eller plintar blev sig lika efteråt. Bockar och plintar användes för att hänga upp pinnarna med ljus. Och fastän golven täcktes med ”golvpapp”fanns spår av stearin. Men jag fick ihop det hela jättebra. Klart minnesvärt. Båda döttrarna är bra på bak och pyssel så jag är mest hantlangare. Idag blev det bak och godistillverkning. Några tomtar hann vi inte tillverka. Selfiepinne avstår jag och jag tar få sådana- Inte riktigt min grej- Men maken tar bra foton om det är så. Men han är liksom inte alltid med.
   Just att bilderna speglade mig tänkte jag också på och där ingår ju också bloggen. KUl att du också tänkte på detta.

 13. Pyssla ja… nej inte min grej heller… var när man var liten och bodde med mor och far typ. Stöpa ljus var kul, se dem växa för varje dopp. Jag minns mor samlade alltid på nedbrunna ljus. Jag har väl bakat pepparkakor för det finns på film. Jag har väl följt fars anda mer att dokumentera det hela. Jo så förstås provsmakning av diverse kakor. Du nämnde syltkakor, dom gjorde mor… de var så goda och ibland fick man hjälpa henne att lägga i hallonsylten och rulla de två små strängarna över… jag har nog pysslat lite ändå när jag tänker efter… Det var en pysselkväll här hemma förra veckan, dottern var på besök och det bakades luccebullar. Jag höll mig på avstånd och gav mig tillkänna då de kom ur ugnen och lades upp. Jag fick smaka två av de fula… tycks mig känna igen de orden efter mor.

  1. Ljusstöpning gillade jag också och arrangerade det i skolan där jag jobbade. Blev ju något rejält. Här blev det syltkakor, pepparkakor och en del godis. Blev så bra. Saknade inte silkespapper, klister eller annat.
   Tycker din strategi med att komma samtidigt när lussebullarna kom ur ugnen var god. Och säkert var de även riktigt goda. ibland är det ju så att de som kanske inte är så vackra brukar smaka bäst.

 14. Jag är en typisk pysseltant som gillar att hitta på nya bakrecept, göra pepparkakshus, julpyssel, bak etc
  När barnen var små var de alltid delaktiga i pysslet innan jul. Vi brukar ofta rimma på paketen. I år blir det varken pyssel, rim eller pepparkakshus. Så jag ser fram emot när jag blir mormor så får jag chans att ta upp pysslet igen?
  Gillar ditt bildarkiv!!!
  Trevlig 3 adbent Ditte/ kram

  1. Tack! Vad gäller klister, garn, silkespapper och sådant är det inte min grej. Men pepparkakshus i alla varianter har jag bakat med eleverna i skolan som först då ritat sina konstruktioner, byggt dem av papp i rätt skala och sedan gjort det hela i pepparkaksdeg med glasyr och godis. Så roligt. Även att stöpa ljus har jag gjort mycket med elever och hemma. Men detta ”småpyssel” är inte riktigt min grej. Nu samlar du krafter inför kommande pyssel. Och din entusiasm kommer du säkert att få glädje av.
   Önskar dig också en fin tredje advent.
   Kram!

 15. Härlig bild på pyssel, vi bakade här i går och det var så mysigt. Kul med Instagram och fina bilder. Jag har inte fått det, har mitt instagramkonto kopplat till företaget kanske är annat. Ha en skön söndag och kram på dej ??

  1. Tack! Trevligt att även ni var i bakartagen. Även här blev det mest bak och lite godistillverkning.Vad gäller INstagrambilderna är det roligt och jag tyckte mina bilder här var ganska representativa för både mig,Instagram och bloggen.Önskar dig också en fin söndag.
   kram!

 16. Vilka härliga bilder som uppskattats på instagram. Undrar om jag fått något liknande… Julbak är alltid trevligt men numera utgår pepparkakshuset. Annat var det när barnen bodde hemma!

  Kram och god morgon!

  1. Det var ju inte jag som valde och det var roligt att jag i princip också gillade bilderna. Det var ju en del av mig som dök upp och på olika sätt. Här blev det inget pepparkakshus igår men syltkakor, pepparkakor och godis. Och även tomten hade lämnat en leverans som var mycket uppskattad. Pepparkakshus utgår här också. Men jag minns när jag i skoljobbet hade dessa som projekt och en del av julpysslet. Eleverna ritade sina hus/husvagnar/slott och annat kreativt. Klipppte ut mallar i papp. Limmade ihop. Och sedan skulle dessa modeller förvandlas till papparkakskonstruktioner.
   Och jag ilade tvärs över gårdarna till fritids, som hade ugn, för att fixa med det smälta sockret i stekpannor som användes som lim, detta de första åren. Ack, vad jag brände mig. Senare blev det kristyr som fick vara ”limmet”. Och husen dekorerades i grupperna med godis så det var knappast taken höll. Till julavslutningen åts konstruktionerna upp…
   Kram och trevlig tredje advent.

 17. Jag har alltid haft dåligt samvete för att jag inte bakat bullar och pepparkakor med Johanna. Visserligen har jag ett sött kort av henne när hon var 3-4 år och står på en stol vid köksbordet och äter pepparkaksdeg, men det kanske är det enda. Annat pysslande tycker jag ju om förstås…
  Dina nio mest gillade bilder på Instagram blev ju så bra. Ger en fin bild av dig och det du fotograferar och berättar om. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Du pysslar ju gärna och får ju verkligen till det. Tyvärr är detta inte min grej. Men båda döttrarna är kreativa. Att baka gillas. Nu blev här mest bak och godistillverkning och vi hade en jättetrevlig kväll. Även ett tidigarelagt tomtebesök blev det.
   Jag blev glatt överraskad över Instagrambildrena. Kul att det blev de som jag tyckte om. Jag tyckte dina också blev bra.
   önskar dig också en bra vecka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *