Resor i Sverige Skyltar

Arvikas bidrag till dagens skyltning. Håll till godo!

Söndag igen! Och dags igen för den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och tolkningen är väldigt fri. Veckans skyltning blir också värmländska Arvikas bidrag och är hämtade från mitt besök där i veckan. Håll till godo”

Vacker solnedgång i i sjön Glafsfjorden. Här Arvika hamn.

Arvikas skyltbidrag

blir variaret, precis som staden i sig.

Arvikas järnvägsstationTåget som jag kom med till Arvika fortsatte mot Norge – Kongsvinger och  slutmålet Oslo.

Arvika har jag passerat många gånger med både tåg och bil men det har då inte blivit något stopp här. Nu var det alltså dags för ett besök här hos min vän Tove som flyttade hit från Skellefteå i somras.

Tove målar och mängden tavlor är stor och varierad.

Kanske skulle jag fylla denna lediga reklamplats med någon av Toves tavlor. Bara en tanke.

Arvika ligger alldeles vid sjön Glafsfjorden och hösten år 2000 orsakade den kraftiga översvämningar i Arvika och orsaken var ett kraftigt och ihållande regn. Evakueringar blev nödvändiga och översvämningarna orsakade skador för tusentals husägare och staden i stort. Barriärer hade byggts upp men vattnet steg över dem.

Glafsfjorden nådde den 30/11- 2000 den osannolika nivån av +48.3 meter – Alltså 3 meter över normal vattennivå.

Under besöket i Arvika

tog vi en titt på det fina Rackstadmuseet där grunden för konstnärskolonin Rackstadmålarna lades. (Skrev ett inlägg om detta här.)

Arvikas konstnärskoloni, Rackstgruppen finns omskrivna i flera böcker. Olika böcker finns som berättar mer om denna konstnärskoloni. Roligt att få vetamer om ett stycke svensk kulturhistoria.

Många steg hann vi gå och även om Arvika i sig är en liten stad så är den vidsträckt.

En bit av Kyrkogatan, en av Arvikas affärsgator. Här ligger också några av stans hotell-

Vi passerade det stora luftiga biblioteket där lilte Muminjul visades.

 

Glafsfjorden och kontakten med vatten är hela tiden nära. Och att mata fålarna som lever här undanbedes. Kommunen lägger ut mat åt sjöfåglarna och det finns också en del här där det ständigt är öppet vatten. (Det finns en sorts fontän ) Anledningen till skylten är att många av gammal vana matar sjöfåglarna  med bröd . DEtta i sin tur innebär att de äter sig mätta på brödet och då inte får i sig alla näringsämnen. Lätt hänt att fåglarna växer för snabbt och att deras vingar inte hinner med och att andra missbildningar uppstår.  (Om fåglarna får”fågelfrön” som har mer näring så är det annorlunda- )

 

Mörkret kom snabbt och på vägen till Arvika station passerade vi Arvikas fint upplysta musikskola

 

Dags för hemresa och en promenad till stationen. Nu tar resan till Stockholm ca fyra timmar med ett direkttåg och hela sträckan till Oslo, dryga sex timmar. Detta kan jämföras med de dryga tio timmar resan tog 1905.

Arvikas stationshus invigdes 1867 då järnvägssträckan här till Oslo också var klar.Arvika stationshus byggdes 1867, samma år som bandelen Arvika – Charlottenberg togs i bruk

Tiden i Arvika gick fort men jag kommer tillbaka i sommar. För visst vill jag även se staden och trakten i sommarskrud.

 

Fler ”söndagsskyltare”  finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”Arvikas bidrag till dagens skyltning. Håll till godo!”

 1. En härlig skyltning från trevliga Arvika! Roligt att se Tove där bland sina fina alster!
  Då, i november 2000 var vi där och tittade! Fick ett infall och åkte fram och tillbaka över dagen … ruskigt mycket vatten var det!
  Ha en fin fortsättning på denna den tredje adventssöndagen!
  Kram

  1. Tack! Ja, det var så roligt att möta Tove här i Arvika. Har ju tidigare besökt henne i Skellefteå och det blev också ett lyckat besök. Både med Tove och Arvika. Kan tänka mig att det var otroliga vattenmängder här när stan svämmade över. Intressant att ni tog en tur för att se. Tove berättade och jag har läst på. Minns detta men inte alla detaljer.
   Önskar dig en fin tredje advent.
   Kram!

 2. Trevligt utbud av skyltar från Arvika. Men visst skulle en av Toves tavlor göra sig gott där. Lysa upp tillvaron för förbipasserande helt enkelt!

  Kram och god tredje advent!

  1. Tackar! Jag tänkte också på det. Varför en tim skylt när den kan fyllas och pigga upp andra.
   Önskar dig också en fin fortsatt tredje advent.
   Kram!

 3. Hej Ditte!
  Jag har tipsat min gode vän C i Holland om din blogg eftersom han är från Arvika ursprungligen 🙂
  Finfina bilder och vad fint hon målar Tove!
  Kram P ♥♥

  1. God afton!
   Vad trevligt att du tipsat den vän C och nu har jag bidragit till att ge en trevlig stad med fina omgivningar lite uppmärksamhet. Jag hade fina dagar här och kommer tillbaka i sommar- Tove ska då ha utställning på biblioteket i Arvika och jag är med som uppmuntare och lite allt i allo.
   Ja, Tove målar ofta färgglatt och man blir glad av att se hennes tavlor.
   Kram!

 4. Bra och intressant information av staden Arvika, där jag inte har varit.
  Härliga bilder som du berättar till också.
  Trevligt att se Tove ibland sina många alster. Det måste vara roligt att kunna måla och vara så där kreativ.
  Önskar dig en trevlig 3:a adventshelgs kväll.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Och jätteroligt att du reste med mig via bloggen- Visst är det ett bra sätt att resa. Jag har ju varit med dig på en del av era resor och verkligen haft glädje av det.
   Mötet både med Tove och Arvika blev väldigt trevligt. Och kreativ på många sätt är hon.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Varm kram!

 5. 50 meter över havet, det var inte många! Himla kul med såna uppgifter tycker jag. Men varför får man inte mata pippifåglarna? På “land” kan jag förstå det, drar till sig råttor, men vid vatten? Tänk alla småbarn som sitter i vagnar och vill ut och mata fåglar på promenaden, precis som jag gjorde med min dotter och hon med sina barn…
  Du, boken är jättefin, hon skriver direkt ur hjärtat och så totalt rörande men också argt. Min mormor var senil men jag vet inte om det var Alzheimer, vet inte om man testade sånt på sjuttiotalet. Hon kände inte igen mig mot slutet…så sorgligt. Kram och trevlig adventskväll

  1. Jag vet inte riktigt men vad jag förstått både här och på andra platser är det lätt att fåglarna äter sig mätta på bröd och då får de inte i sig tillräckligt med näring. Äter unga fåglar mycket bröd så växer de fortare i kroppen men vingarna hinner då inte med och de kan få skador. Här lägger Arvika kommun ut mat. Men att mata med det som är avsett just för fåglar ska inte ställa till det. Kan tänka mig att skylten kommit upp för att många just ger bröd. Så det är egentligen brödet som är problemet.
   Tack för boktipset och jag ska köpa den i morgon.
   Kram och trevlig adventskväll.

   1. Tack för förklaringen! Visste inte att torrt bröd inte var näringsrikt nog! Det är väl sånt man lärt sig under åren, biologerna har väl koll på hur fåglarna utvecklas. Och det är ju precis just bröd som man gärna ger till dem. Så nu har jag blivit lite klokare även idag…Kram

    1. Jag visst inte heller detta. För visst har jag, som du, matat sjöfåglar tillsammans med både med barn och barnbarn. Och för egen del med mina föräldrar när jag var liten. Men man har väl kommit fram till detta genom forskningen. Så säkert är skylten motiverad så ingen ska lämna bröd-Ja, visst lär vi oss dagligen.
     Kram!

 6. Ett smakfullt bidrag till skyltsöndag! God hjälp har du haft av Tove också. Hennes färgglada tavlor piggar verkligen upp!
  Det har varit trevligt att följa med dig till Arvika.
  Fortsatt trevlig vistelse på Söder nu.
  3 Adventskram!

  1. Jadå, visst har jag haft god hjälp av Tove som ciceron och hon har tålmodigt väntat på att jag ska ta mina bilder. Visst piggar hennes färgglada tavlor upp. Helt klart. Ser fram emot ett nytt besök i Arvika i juni då Tove ska ha vernissage här på biblioteket.
   Och nu är det Stockholm och Söder som gäller. För hur länge vet vi inte .
   Kram!

 7. Tack vara dina fina bilder och skyltar samt min chefs foton kan jag bara säga att Arvika ger ett genuint sympatiskt intryck, där det finns något för alla. Ja du skriver ju i din kommentar till Paula att kommunen till och med ställer ut mat till fåglarna. Det har jag då aldrig hört. Bra där!
  Åsså skyltar du så fint med Toves tavlor, som jag alltid gillat skarpt. Sedan är Musikskolan en favo också, perfekt nattbild. Skylten från stationshuset tycker jag också mycket om, rolig information på ett enkelt sätt. Bra där också:-)

  Tusen tack för en toppen skyltning från Arvika. Stort tack för länken också:-)

  1. Tackar! Och extra roligt att du tidigare också höret en del gott om ARvika. Jag gillade spontant Arvika. En liten stad men som överraskade i allt. Natur, gatukonst, kultur, bra restauranger och caféer och med Glafsfjorden intill.Och närheten till allt. VI promenerade. Långt – men ändå.
   Jag sov bland Toves tavlor, alltså i det rummet och det var mycket färg och form helt nära. Visst är musikskolan fin där den ligger. Och den får ta plats och är vackert belyst.

  1. Tack! Tove bodde i Skellefteå och där var jag på besök så nu blev det en vända till Arvika. Tove har tidigare bott många år i dessa trakter så det var lite som att komma tillbaka hem till Värmland för henne.
   Här har det varit en lugn kväll med en god bok.

 8. Men så kul för er att träffas 🙂 Du slag två flugor i en smäll liksom… Roliga skyltar däruti Värmlandsskogarna. Dessutom trevliga skyltar du radar upp 🙂 Jag har bilder igen från ett hotell du bott på här uppe i Sundsvall 🙂 En fortsatt trevlig söndag!

  1. Tack! Ja, det var jätteroligt att ses igen. När Tove bodde i Skellefteå var jag där på besök och nu blev det en tur till Arvika. Jodå, Tove har varit här i Stockholm också…
   Kul med hotellet. Nu måste jag titta.

 9. Åter lite Arvika och så Tove! 🙂 Härliga hon!
  Fina skyltningar, lite annorlunda och hotellet ser riktigt mysigt ut
  Det är brödet som är boven i dramat; folk matar fåglar med vitt bröd för det mesta och det ger inte fåglarna den näring de behöver. Det är precis så som du skriver.
  God fortsättning på den redan sena kvällen!

  1. Jadå! Visst är det brödet som är boven här. Borde ha skrivit det. Så jag gör ett tillägg nu. Här i Arvika läggs fågelmat ut men av vana har nog många matat med bröd.
   Önskar dig ett bra slut på kvällen, denna tredje advent.

 10. Jag begriper inte det här, blir mer ressugen av dina Arvikabilder än dina bilder från utlandet. Musikskolan blev en jättebra bild, får väl se nästa sommar.

  1. Sverige har en hel del och just Värmland har jag blivit mer och mer förtjust i. Och möter med Arvika blev väldigt lyckat. Visst är musikskolan fin! Och bilden blev jag nöjd med.

 11. Tack för din guidetur i Arvika. Där har jag heller inte varit. Kul att jag har dig som kan visa mig Sverige i dina inlägg. Toves konst har jag äran att få se via IG och hon hade kunnat göra reklam på den tomma skylten. Jag håller med att dessvärre så kan det bli för bra av det goda till sjöfåglarna. Fågelfrön är bättre. Ha en bra början på veckan Ditte/ kram
  Ps. Bra skyltning!

  1. Tack! Trevligt att du följde med till Arvika ! Och visst är det fint att vi kan dela resmål och upplevelser via bloggarna . Ett bra sätt att resa. Önskar dig också en bra start på veckan . Sol och nysnö i Stockholm. Kram!

 12. Härlig skyltning från en härlig stad 🙂 Och bilden från Arvika hamn är ju HELT fantastisk! 🙂

  Ha en braig start på veckan!

  PS: Har inte fått tag i min nya dator än, Anders “pillrar” med den. Men tydligen blev den gamla lite nervös och såg till att e-tangenten funkar igen 😉

  1. Tack! Första bilden är jag också förtjust i. En vacker dag var det också. Fint att din gamla dator valt att samarbeta igen. Den var kanske bara ”indisponerad”. Trevlig start på veckan. Här har snön anlänt och lyser upp.

 13. Snygg skyltning! Jag imponeras av alla Toves tavlor! Arvika verkar vara läckert vintertid, hur fint ska det då inte vara under sommartid!? 🙂

  1. Tack! Mitt möte med både Tove och Arvika blev verkligen lyckat. Fint var det här nu i stan och säkert även sommartid. Jag tar mig en tur igen i juni när Tove ska ha vernissage.

 14. Jisses, det var ingen dålig höjning av vattennivån! Det blir väldigt tydligt där på skylten de satt upp. Man vet ju hur mycket tre meter är men skylten säger ju mer, det blir mer tydligt.

  1. Här var det ju en rejäl översvämning av Glafsfjorden i november 2000 efter att det kommit otroligt mycket regn under hösten. Liknande stenar finns på olika ställen i Arvika och efter översvämningen har man byggt upp mer rejäla skyddsvallar och har en annan beredskap.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *