Spanien

Costa Blanca – En resa norrut längs den spanska vita kusten

Välkomna med på en resa norrut längs Costa Blanca, Spaniens “Vita Kust”. Vi startar i Torrevieja, passerar Alicante och Benidorm. Det första stoppet för dagen blir i den lilla vackra bergsbyn Polop de la Marina.

Vi har tidigare gjort den här turen flera gånger och under olika årstider. Alltid lika spännande att se hur växtligheten varierar med de olika säsongerna. Anledningen till att vi gör om turen  nu var att vi gärna ville se mandeltränden  i blomning. Och det fick vi.  En blomning som som  pågår från ca. mitten  av januari och  under  nästan hela februari månad.

Vi är på väg norrut längs Costa Blanca. Här strax innan BenidormVi är på väg norrut längs Costa Blanca. Och kuperat är det. Här strax utanför Benidorm.

Vi startar i Torrevieja, kör norrut  förbi  Alicante och Benidorm och stannar till i den lilla byn Polop de la Marina för att sedan på slingriga vägar fortsätta upp i bergen till Coll de Rates

 

Norrut längs Costa Blanca

Från bussen, lite suddigt, ser jag Benidorms “skyline” och sänder förstås en extra tanke till bloggvännen BP.

Lite av Benidorm från bussen

Vi passerar Benidorm en av de större och mer populära städerna längs Costa BlancaVi passerar i utkanten av Benidorm, en av de populära städerna längs Costa Blanca.

Strax efter Benidorm viker vi av från kusten och kör upp mot bergsområdet. Och här passerar vi flera läckra rondeller.

Vad sägs om en rondell med inbyggd “dimma”. Den här ligger på vägen till den stora temaparken “Terra Mitica”

I Polop de la Marina, en liten stad/ by med 4000 invånare, går vi en promenad och tar oss upp till den gamla delen. Högst upp på kullen ligger Sankt Peters kyrka som är från 1700-talet.

Polop de la Marina är en av alla byar längs Costa BlancaPolop de la Marina – en av många bergsbyar som finns längs Costa Blanca.

En och annan bil finns också i stan.

Vi tittade även denna gång in i det hus, idag ett museum kombinerat med turistkontoret, och som tillhört den spanske författaren Gabriel Miró. Mer om honom och om Polp har jag berättat om här. 

En bra kombination turistbyrån och museet.  (Tidigare Gabriel Mirós hem)

Vackra miljöer i den gamla delen av Polop.

 

För oss är det efter ett par timmar dags att köra vidare. Och då har vi i lugnt tempo tittat på byn och vilat upp oss med ett pitstop. Nu bär det än mer uppåt. Förutom att det är slingrande smala, vägar så ska också bilar, bussar och cyklister dela på vägbanan. Men det verkar fungera bra.  Kanske väl trångt ibland och bussen får köra efter cyklisterna i några av uppförsbackarna,

Vi fortsätter uppåt längs de branta vägarna här i bergstrakterna på Costa BlancaVi fortsätter och bussen tar oss högre och högre upp längs vägarna i bergstrakterna här på Costa Blanca.

 

I morgon fortsätter resan.

26 svar på ”Costa Blanca – En resa norrut längs den spanska vita kusten”

 1. Vilken trevlig tur ni är ute på och så skönt att åka buss. Kan tänka mig att mandelträdens blomning är alldeles fantastisk och att ni får se mycket.

  Kram

  1. En busstur är bra för då slipper man själv ha fokus på själva körningen. Och båda kan njuta av vad som finns utanför bussfönstret. Och även ta ett glas vin till lunch om man vill. Mandelträden såg vi men de var svårfångade. Men i morgon får de och mandeln ett eget inlägg. Attt vidga vyerna är alltid trevligt. Och så även om vi varit här i trakterna tidigare.
   Kram och trevlig kväll

  1. Kul att du följde med! Här finns många vackra byar och roligt att se sig omkring- Minns också resan till Soller med tåg. Så fint!

  1. Vi hade en jättefin tur. Och även om vi gjort den tidigare så finns alltid något “nytt” att se.
   Önskar dig en bra jobbnatt.
   Kram

 2. Den enda Miro jag känner till är konstnären. Man lär sig alltid nytt. Är det så att nere i Spanien är klimat och årstider som de brukar vara, med blomning och så? Här uppe i Norden är det ju på tok för tidigt för blomning, men blåsippor och andra vårblommor har börjat knoppa. Jag tror allt ligger nästan en månad före normalt. Det ska bli spännande att uppleva hur årets sommar blir efter den obefintliga vintern.
  Roligt att följa er resa! Kram

  1. I våra trakter här på Costa Blanca är det nog som det brukar vara med blomning, träd och växter. Har ju sett att det är väldigt tidigt hemma och dåligt med snö och kyla. Jag har också funderat på hur sommaren ska bli efter denna vinter. Men jag har läst att det varit så här även förr i Sverige så kanske nästa år blir mer som det brukar vara.
   Jätteroligt att du är med. Du hade gillat det här.
   kram

 3. Sådana där bergsbyar gillar jag…får lite “Gudfadern” vibbar av dem…den dästa trilogin av filmer jag vet.
  Sådant ser man ju inte här i sverige inte…vad jag vet iallafall.
  Lite av tjusningen med att befinna sig på era breddgrader där.

  Tack för denna tur. 🙂

  1. Jag också! Men kom inte direkt att tänka på Gudfadern men när jag såg din kommentar så hamnade jag också lite där i tankarna.
   Roligt att komma en bit upp i bergen och se både byar och vacker grönska.
   Kul att du hängde med.

 4. God ide´ att ta bussen så där.
  Jag har gjort turen med bil dock inte till den trevliga mysiga Polop, så tack för att du
  visar den och också en fortsättning som jag ser framemot.
  Ha det gott!

  1. Ja, buss är bra.Alla kan då njuta av de vackra vyerna. Polop är en av alla fina byar/städer som finns här en bit upp från kusten. Fortsättning följer och i morgon med lite mandelblom.
   Ha det fint ni också.

 5. Polop är ju en så söt liten by, som förresten också är känd för sina olika ostar. När jag läser Miró tänker jag alltid på målaren Joan Miró, men han var visst inte släkt med Gabriel.
  Gillar alla dessa små och charmiga byar på bara några minuters bilfärd från till exempel Benidorm. Där träffar man sällan på turister och där är man tvungen att “stappla” fram på dålig spanska (i mitt fall alltså).
  Så himla gulligt av dig att tänka på mig när du såg silhuetten av Benidorm. Stort tack för länken:-) Konstigt nog är jag lika förtjust i skyskraporna där som jag är i små mysiga hus i omgivningen, fast på ett annat sätt.

  1. Visst är det trevligt med alla dessa små byar alldeles nära de större städerna. De har verkligen sin charm. Ostar har jag inte direkt tänkt på i Polop men ska titta efter de nästa gång. Däremot vet jag att det finns mycket honung som produceras här i trakten liksom olivolja.
   Både maken och jag sände dig tankar när vi såg Benidorms skyline. Men vi passerade ju bara.
   Och visst är det något speciellt med dessa skyskrapor man ser här. Håller helt med. Och sedan har vi de små byarna inom räckhåll- KOntrastena är slående.

 6. Jag gillar bergsbyar! Du nämner cyklister. Jag tror ni är på väg dit min äldste son cyklade härom året. Det var bergigt och tydligen populärt.
  Bekvämt att åka buss.
  Förstår det blir många pitstop och restaurangbesök för er i Spanien. Tillhör väl vardagen, att släcka törsten i värmen.
  Trevlig tur och stor kram!

  1. Jag också och vi har ganska många i närheten. Vad gäller cyklister så är det många på elitnivå som jsut tränar här och som kommer från både Spanien, Frankrike och andra länder i Europa. Så det kan ju mycket väl vara här som din son tränade.
   Bekvämt här med buss och man hinner ju se en del. Jag blir ju lätt åksjuk men ber alltid firman reservera en plats långt fram och då fungerar det. Och det är ju också en hel del stopp.
   Vi äter ju en del hemma och det är roligt med alla fräscha råvaror. Men även mycket ute. Vi är ju oftast ute hela dagarna så man behöver ibland vila fötterna också. Och om vi träffar vänner blir det också en del ute.Jodå hemma också.
   Stor kram och nu är vi hemma igen

 7. Ska just gå och lägga mej, men tänke – kanske Ditte hr nåt nytt, så ska kolla.

  Vilka UNDERBARA foton! Jag har sagt förut “Nu kan det inte bli bättre, och så
  kommer det här. Alldeles otroligt vackert! Önskar vi hade rest mer i Spanien.
  Det finns tydligen oändligt många vackra småstäder eller byar.
  Tack för ännu en underbar resa!

  1. Tack! Vad trevligt Ruth att du tittade in och följde med oss på turen. Så vackert denna tid här uppe i bergstrakterna. Ja, här är det alltid fint. Jag tycker så mycket om grönskan här och alla små fina byar. Nu är du så välkommen att resa med oss.
   Önskar dig en fin fredag. Här strålar solen från en klarblå himmel och snart blir det en promenad längs havet.

 8. Polop är verkligen en charmig liten by som vi besökte för inte alls så länge sen. Benidorm gillar vi också och har varit där flera gånger, då väljer vi oftast att stanna över en natt eller två 🙂

  Ser fram emot fortsättningen – mandelträden är sååå fina när dom blommar!

  Ha en härlig Alla Hjärtans Dag! 🙂

  1. Polop har vi återkommit till då och då och visst är den charmig.Benidorm har ju sin “charm” men på ett annat sätt. Vra länge sedan vi var där nu, men det blir ett besök i vår.
   Mandelträden i blom var verkligen fina och det var många av dem
   Önskar er också en fin Alla Hjärtans Dag.

 9. Vilken trevlig tur. Och buss är ett bra sätt att resa. Men ser mycket och slipper själv krångla med parkering och annat 😊
  Stor kram och ses snart!

  1. Det var det verkligen!Och visst är det bra med buss. Smidigt dessutom!
   Vi ses snart! Och så fint väder!
   Stor kram

 10. Jag hade gärna promenerat i den gamla delen av Polop. Uppskattar när du visar på en tuff karta. Förstår att det finns fördelar med att välja buss. Nästa gång får ni välja cykel. 😉
  Alla hjärtans kram

  1. Någon cykling här för oss blir det absolut inte. Fullkomligt livsfarligt även om jag är en ganska tuff pensionär som gärna testar utmaningar. Men icks denna. Buss med pauser är perfekt.
   Kram till dig på Alla Hjärtans dag.

 11. Åh så himla fint!! Ännu en fantastisk resa som vi får följa med på! Nu fortsätter jag till nästa inlägg och ser på fler av dina bilder!

  1. Det kommer ett ytterligare ett par inlägg i nästa vecka från turen vi gjorde och du är välkommen med då också.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *