Spanien

Mandelträd och mandelblomning längs Costa Blanca

I gårdagens inlägg reste vi norrut längs spanska Costa Blanca, “Den vita kusten”. Och idag tar vi oss vidare  uppåt bergen och hamnar mitt bland mandelträd och deras blomning.

Vi gör då och då en del turer för att vidga vyerna här i Spanien. Och eftersom vi inte har en egen bil  bokar vi oftast en busstur.  I Torreviejatrakten finns ett par riktigt bra lokala buss/resebolag, “Viajes Rosa Tours” och David´s Coachtrips som båda har ett stort utbud av dagsturer i “närområdet” och längre resor i Spanien.

Vi är på väg en bit upp i bergen längs spanska Costa Blanca och tittar efter de mandelträd som vi vet ska komma. Vi tar oss vidare upp i bergen längs Costa Blanca. Vackra omgivningar och smala vägar. Och snart börjar vi se mandelträd-

Mandelträd och mandelblommor

Bussen kör i  sicsack uppför backarna. Vägen är smal, kruvorna många och cyklisterna också.  Här på de branta sluttningarna ser man att det odlas i terrasser. Och det har man gjort i alla tider. Nu i februari är det mandelträden som är i blom, men det finns också gott om olika frukt och olivträd.

Mandelträd kantar här ovanför Benidorm de smala och kurviga vägarna. Mandelträd kantar här de smala och kurviga vägarna.

Februari är är ju den månaden när mandelträden här blommar som mest. Det är vädret och temperaturen som varje år bestämmer när de ska blomma med sina vackra, skira, rosa och vita blommor. Viktigt är att blomningen inte sker för tidigt för då finns risk att regn och kyla först både blommor och kart.Och sker blomningen för sent så kanske bina, som är viktiga, hittar till andra växter och träd.

En del mandelträd växer mer fritt och andra är inhängnade. En del mandelträd är inhägnade och andra växer mer fritt

Vad gäller mandelträd

så blir de ofta 4-5 meter höga och har vita eller rosa blommor. Man säger att de vita blommorna ger lite mer bitter smak åt mandlarna än de rosa. De rosa ska vara lite sötare. Provsmakade och kanske kunde jag känna viss skillnad. Eller också var det för att jag visst vilka som varit vita.

Mandelträden har som många av de andra “frukterna” här i Spanien sitt ursprung i Mellanöstern. Och de kom till Spanien med morerna från Nordafrika.

Knepigt att få till riktigt bra bilder på träden genom bussens fönster. Och här på de smala, slingriga vägarna går det inte riktigt att stanna för att gå ut och titta.

Själva mandelfrukten har en hård ytterhinna och ett segt, oätligt, skal. Det är alltså själva fröet inuti skalet som är det ätbara- mandeln. Mandeln kallas ofta för en nöt men är inte det botaniskt sett.  Men enligt EU:s regler är det en nöt. Mandeln tillhör samma familj som körsbär, plommon, persikor och aprikos och är en stenfrukt.

Mandeln

anses som “nyttig” eftersom den innehåller  mycket mättade proteiner och en hel del fibrer. Dessutom finns E-vitamin som är bra för immunförsvaret och magnesium som är bra för hjärta och blodtryck.

An mandel görs också bl.a mandelmjölk, mandelmjöl och av kärnorna kan det bli marsipan.

Till salu! En odling med mandelträd. I alla fall ett vackert läge här på Costa Blanca. Till salu! Kanske skulle vi slå till här på en odling av mandelträd. Men nej….

Och visst finns det mandlar i olika varianter att köpa. Närodlade dessutom.

Kanske lite salta mandlar? Jo, det blev köp av.

Och resan fortsatte än högre upp i bergen.

36 svar på ”Mandelträd och mandelblomning längs Costa Blanca”

 1. Så vackra stenmurar till terasserna! Mandelträd i blomning är något extra, de är så skira och sköna. Som i en saga
  Salta mandlar skulle jag också ha köpt.
  Tack igen Ditte!

  1. Många vackra stenmurar såg vi här under resan. Och många terrassodlingar. Mäktigt att se alla mandelträd med sina skira blommor. Här blev det ju bara ett smakprov.
   Vi köpte lite olika mandelvarianter och roligt att de var från området vi besökte.
   Tror du hade tyckt om det här i trakterna.
   Önskar er en fin kväll.

   1. Hej,
    Läste att det går att ta en dagsutflykt för att se mandelblom. Åkte ni med Viajes Rosa? Hur var det isåfall? Var det några stopp på vägen, eller satt man bara bussen? Tänkte att vi sk göra en tur när vi snart åker ner till Torrevieja🌞

    1. Hej, Laila!
     Vi har ofta använt oss av antingen Viajes Rosa eller David´s coaches; https://www.coachtripsonline.com/ och är väldigt nöjda med båda- Har säkert under åren gjort ett 20-tal olika turer. Ett bra sätt att ta sig runt på tycker vi. Nej, det är stopp på vägen. Brukar stå i programmet. Följ gärna med på en tur. Och just denna när mandelträden är i blom var väldigt vacker.
     Lycka till

 2. Hej Ditte!
  Vilken fin resa och vackra bilder! Mandelblommor är så vackra. Och – mandlar är goda 🙂
  Verkar lite läskigt att åka buss upp i bergen…smalt och krokigt! Stup?
  Kram P ♥♥

  1. God sen kväll!
   Resan var verkligen lyckad på alla sätt och mycket vackert att se och uppleva. Mandelträden med sina blommor inte minst. Och vackra små byar.
   Ingen fara att åka buss. Så duktiga chaufförer. Men visst var det både smalt och brant.
   Kram

 3. Tänk så otroligt mycket stenar det finns i jorden och som kommer till användning i murarna.
  Mandelträden är vackra när de blommar, minns hur hela dalgången i Kashmir såg ut när det var blomningstid,

  1. Ja, här liksom i många andra rejält kuperade områden är ju stenarna till stor nytta för terrassodlingarna. Men vilket jobb det varit att kånka stenarna.Här blommar mandelträden som bäst i februari så vi hade tur som hann se dem. Har även sett mandelträden blomma i Kina. på olika ställen och då är det ju enorma mängder. Kan tänka mig att det var så även i Kashmir.

 4. Härlig utsikt åt alla håll skulle jag vilja säga. Åsså “kulturkrocken” mellan de de gamla stenmurarna och de moderna staketen. Mandelträden när de blommar är ju sååååå fina, nästan lika vackra som körsbärsblomning. Kul att få veta skillnaden mellan de vita och de rosa mandlarna. Det visste jag inte. Gillar faktiskt mandlar bättre än nötter, så jag hade nog också köpt med mig ett par påsar.

  1. Vi har ju åkt här förr men då har det varit oliver, nisperos och olika citrusträd vi mest sett. Helt fantastiskt att se mandelträden i blom. Och visst påminner de om de japanska körsbärsträden när de blommar.
   Vi köpte med oss ett par burkar olika mandlar. Riktigt goda var de. Och verkligen närproducerade.

 5. Vilken fantastiks blomning! Tänk när vi är där men det dröjer ett tag, i alla fall när det gäller körsbärsträden.

  Kram och god kväll!

  1. Det var nog första gången vi var här i februari och kunde se mandelträden med sina fina blommor- Men vackert var det. Och om ett tag så bör det vara dags hemma för de japanska körsbärsträden- Förstod att de redan i januari var lite i blom i Kungsan i Stockholm.
   Önskar dig också en fortsatt fin kväll.
   Kram

 6. Vad fint det ser ut. Känner på mig att jag skulle bli förtjust i de där mandelträden om jag var där och kunde se dem IRL. Mandel är hur gott som helst så det känns toppen att det dessutom är nyttigt 🙂

  Ha en fortsatt fin resa! Kramar Christina

  1. Vi har varit här uppe i bergen förr och vid andra tider än nu. Och det är alltid lika vackert. Ni ville vi se mandelträden i blom och det fick vi. Och det är under februari som de flesta träden är i blom. En del börjar i slutet av januari, lite beroende på vädret.
   Och visst fick lite olika sorters mandlar följa med oss hem liksom lokalt producerat vin och olivolja.
   Önskar dig en fin helg.
   Kram

 7. Vackert så det förslår.
  Stenfrukter är det ord som kommer till mig. Jag har varit allergisk, men mindre med åren, mot dem så därför har jag koll.
  Som nån ovan skriver, de där stenmurarna som terassodlingarna är byggda på är nästan lika vackra som träden.
  Trevlig helg, Ditte.

  1. Visst är dessa stenmurar vackra. Vill minnas att ni har många sådana i era trakter i Italien. Och terrassodlingar är ju det som gäller när landskapet är så här kuperat. Förstår att du vet att fröet i mandeln är en stenfrukt. Men ofta kallar vi mandeln just för nöt, vilket den inte är i botanisk mening. Men EU klassar den så. Vi hade en väldigt vacker resa och så fint att se mandelblomningen.
   önskar dig också en fin helg.

 8. “Den vita kusten” ser verkligen ut att vara sevärd. Du ska kanske fundera en gång till. Det kan väl inte vara så mycket jobb med skötseln… 😉 Vilken nyttig mandelfrukt. Tack för inlägget.
  Kram

  1. Såg några olika mandelträdsodlingar med tillhörande mark till salu.Men vi blir inte direkt yngre och en hel del jobb är det med att både sköta träden och skörda mandlarna. Säkert finns det några hugade spekulanter här. Och visst är mandeln både “nyttig” och god.
   kram

 9. Vilken underbar natur och otroligt vacker blomning <3 Så mycket fint ni får se och så tacksam jag är att vi andra får följa med p era tripper, tack Ditte!

  1. Det finns många fina områden här längs kusten och att ta sig upp i bergen nu och se mandelträden i blom och små vackra byar är en lisa för själen. Jättetrevligt att du är med.

  1. Visst är de! Och nu kom vi i tid för att få se dem. Mandelträden lär vara tidiga i år så de räknar men att blomningen ska vara över innan februari är slut.
   Och goda mandlar köpte vi med oss hem. Verkligt närproducerade.
   Önskar er också en fin lördag.Och vädermässigt ser det riktigt lovande ut.

 10. Så vackra bilder i trevliga omgivningar.
  Då jag ser dina fina foton och läser om platser och trakter blir jag så sugen på att få åka med på en resa igen.
  Jag och mysingen har gjort många bussresor runt om i Europa och jag har fått se en hel del och det berikar så mycket, livet.
  Många länder har vi inte besökt, som t.ex. Grekland och Spanien, det skulle jag vilja.
  Men, nu så får jag se mycket genom dina ögon. Tack för det.
  Trevlig helg.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Och du och Mysingen har fina minnen från era resor som ni har med er. Värt så mycket. Och du är så välkommen att följa med oss på de resor och turer vi gör. Nu har du ju möjlighet att följa med oss här i Spanien och jag delar gärna med mig både av vardagslivet här och små resor vi gör.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram och många tankar

 11. Villen härlig tur du tar oss på bland mandeträd. Tack för infon och nyttiga vet jag sedan innan att de är. Vi äter mycket mandlar och även mandelmjöl till baket=) Ha en solig dag från ett äntligen soligt Extremadura. Nu bär det snart hem=)
  Kram <3

  1. Det blev en jättefin och lyckad tur på alla sätt.Och tur med vädret hade vi också- Mandelblomningen är verkligen vacker och den är snart över här i bergstrakterna. Just mandelmjöl använder jag också då och då när jag bakar och mandeln i sig är ju användbar till mycket. Nu köpte vi med oss lite lokalt odlad mandel och det är alltid roligt. Och gott!
   Fint att ni nu har fått lite sol. Efterlängtad kan jag förstå.
   Kan tänka mig att du nu längtar hem.
   Kram och trevlig helg.

 12. Ååhh, vilken härlig resa ni gjorde! Så vackert med stenmurarna … och så ljuvligt med mandelträden! Salta mandlar … mums!
  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. Det blev en väldigt lyckad resa och så fint att se allt det vackra i naturen som som finns i närheten. Och mandelblomningen har jag aldrig tidigare sett här i trakterna.
   Och lit olika närproducerade mandlar fick följa med hem. Så goda!
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram

 13. Åh va mysigt o kul som alltid att få följa, förstår att du njuter för fullt & det har vi med gjort 🙂 så fina bilder Ditte du bjuder på som alltid ..kram

  1. Att vistas här är väldigt trevligt och fint att se sig omkring. Förstår att ni haft en väldigt fin resa och ser fram emot att se bilder och läsa om den. Jag har ju varit i Dominikanska republiken ett par gånger, men det var innan turismen dit direkt började.
   Kram och trevlig söndag

 14. Du är ute på resa! Guidar du? Eller blir du guidad? Eller är det du o maken som tar en tripp?

  Stenmuren och stenbeläggningen jättesnyggt! Grönskan saknar jag här hemma nu, inte för att vi har mandelträd och vad det nu är, men grönska är ljuvligt. Kanske uppskattar vi det så mycket, p.g.a att vi inte har det året runt. Vackra foton, rakt igenom, som vanligt.

  1. Tack!
   Nej, detta är helt privat och maken och jag har varit iväg på på en tur.
   Mandelträden blommar nu och ska så småningom ge mandlar som sedan skördas och ska används till en massa.Här finns en hel del terrassodlingar och stenmurarna behövs för att hålla jorden til olika odlingar på plats. Men vilket jobb det varit att få dit all sten.
   Fint här nu med all grönska och februari har verkligen bjudit oss på fint väder. I slutet av januari var det ett rejält oväder här med storm, massor av regn och översvämningar och i Spanien avled 16 personer i ovädret. Illa! Men ovädret påverkade även delar av Portugal, Frankrike och Italien.

 15. Jag hörde talas om ovädret via nyheterna här hemma, men visste trots det inte att det var så illa att så många avled. Nu är det ruskväder här. Jag har varit ute litet varje dag, trots oväder och förkylning, men det blev inga mysiga promenader.

  1. Här i Spanien var det ett rejält oväder i januari och även Frankrike, Portugal och delar av Italien drabbades hårt. Har sett och läst om ruskväder hemma men nu verkar det vara på väg bort. Hoppas. Skönt att kommaut men jag förstår att du inte går så långt just nu.

  1. Visst är det! Och jag hade inte tidigare sett så många mandelträd i blom. Kan tänka mig att de är vackra även hos er.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *