Stockholm Utflykter

Lyran – Ett konditori/café med utsikt, trivsel och historia

En del vackra dagar har det varit  i veckan och jag är inte sen att ta dem till vara på olika sätt. I söndags var jag en bit ut i skärgården, till Bullandö på sydöstra Värmdö. Ett trevligt och gott besök med lunch på Bullandö krog. Även förra veckan tbjöd på fint väder och då vidgade jag vyerna söder om Söder till både sjön Trekanten  och till det grönskande Gröndal. Och även måndagen den här veckan  bjöd på skönt sensommarväder. Visserligen med små inslag av septemberhöst men dagen var ändå lämpad för en favorit i repris, en tur till trevliga konditori  Lyran i Bredäng. Så det blev en tur med tunnelbanans röda linje, några hållplatser väster om Södermalm.

Villa/ konditori “Lyran” har ett fint läge i gröna omgivningar och ligger på en höjd med utsikt över Mälaren. Hit brukar jag ta mig ett par gånger om året men detta blev årets första besök. En av anledningarna  till det är att jag varit väldigt restriktiv med att åka kommunalt.  Men nu gör jag det ibland och utanför rusningstrafik. Är det trångt så åker jag inte.

Och som vanligt blev det ett lyckat besök Det vackra vädret gjorde förstås också sitt därtill En 15 minuters resa med tunnelbanans röda linje till station Bredäng och sedan en grönskande  promenad på 15 minuter.

Stockholm. Bredäng. Konditori Lyran. Och denna lyra har sin speciella historia. En gigantisk lyra talar om att man är framme vid konditori Lyran med adress Ålgrytevägen 90 i Bredäng. Och denna lyra har sin historia-

Konditori/cafe lyran ligger i Bredäng. En tunnelbaneresa på ca 15 minuter från City och sedan en promenad på ca 15 minuter.

Mot konditori Lyran

Bredäng är en stadsdel i sydvästra Stockholm, ca. 11 km från City och hör till Stockholm kommun. Stadsdelen kom att byggas ut under 1960-talet och då mest med flerbostadshus. Byggandet fortsatte en bit in på 1970-talet och kom att tillhöra “miljonprogrammet”. Man byggde snabbt och mycket för att avhjälpa den stora bostadsbristen. Här var det bostäder som gällde och många var skivhus, en typ av höghus som var avlånga. Dessa hus var lägst fem våningar höga och hade oftast hiss . Just under 1960 och 70-tale i Sverige  var det ofta denna typ av hus man byggde. I Bredäng ,som i flera andra stadsdelar som kommit till under 1960 och 70-talet, finns ett centrum och runt där var det man byggde bostadshusen. En del rad och kedjehus kom till under 70-80 talet liksom flerfamiljshus med 2-3 våningar.  Och helt nära centrum nära finns också fina och rejäla  grönområden.

Fina grönområden  med gång och cykelvägar breder ut sig strax bortom Centrum.  Här har jag kommit halvvägs.

Villa Lyran

med sitt utsiktstorn och de vackra snidade träarbeten välkomnar mig. Från början var detta en sommarvilla som lät byggas av paret Carl och Fredrika Limnell 1867. Villa är ganska typisk  för den typ av sommarvillor som förmögna stockholmare lät uppföra under mitten av 1800-talet. Själva namnet  Lyran kommer sig av Carl Mikael Bellmans vänner här i skogarna byggde en lyra av trä som senare hittades. Området här var då helt obebyggt och med den vackra utsikten och läget högt över Mälaren
var detta den plats där de sommartid kom att tillbringa mycket tid.

Fredrika Limnell var en av de kvinnor som under 1800-talet tillsammans med b.la. Fredrika Bremer
kämpade för kvinnors rättigheter.
Här i villan samlade ägarparet ofta sina vänner till “kollifej” sammankomster där musik, sång, författarskap och poesi var på agendan.(Selma Lagerlöf, Henrik Ibsen,  Jenny Lind och Kristina Nilsson var några av vännerna som “kolifejade” här i villa Lyran. Och utrycket  “att vara på lyran” sägs komma härifrån.

Stockholm. Bredäng. Villa/konditori Lyran från trdgårdssidan. Villa/konditori Lyran sedd från trädgårdssidan . Och utsikten uppifrån tornet är verkligen milsvid och  vacker.

Lyran

är  både konditori och café. (Har förstått att det är skillnad mellan dessa) Goda bakverk säljs och kaffe men det finns också enklare rätter som pajer, sallader och ett stort utbud av olika smörgåsar.  Öl och vin kan man också beställa.

Jag hittade en plats utomhus, på verandan, med fin utsikt in mot Stockholm.

Inzoomad bild. Till höger syns Marieberg och “tidningshusen”.

Stockholm. Bredäng. Konditori Lyran. Njutbar utsikt över mÄlaren och in mot stanUtsikt över Mälaren och in mot Stockholm från terrassen/utsiktstornet  allra högst upp på konditori Lyran. Och känslan av sensommar finns kvar.

Jag beställde en räksmörgås på tunt, grovt bröd och  som var väldigt god. Och ett  gott glas vitt vi smakade bra till.

Överallt ser man dessa vackra snickeriarbeten.

Är det kyliga dagar finns gott om vackra miljöer i flera olika rum inomhus att slå sig ner i. Ingen trängsel heller.

Så småningom blir det dags för mig att ta mig vidare. Och jag bestämmer mig för att promenera en bit in mot stan genom de fina grönområdena.

Lyran har också en stor trädgård på framsidan där man också kan slå sig ner. Men då ingen sjöutsikt.

 

46 svar på ”Lyran – Ett konditori/café med utsikt, trivsel och historia”

  1. Roligt att du känner igen dig och varit här. Vet att många söker sig hit. ag brukar ta ett par turer varje år men nu blev detta årets första. Men jag hinner nog få in ytterligare ett besök i höst. Denna gång blev det en supergod räksmörgås så bakverken fick anstå. Men jag promenerade sedan en bra bit in mot stan över Mälarhöjden.
   Ja, kalorier kan en hoppas över att räkna….

  1. Brukar vara här ett par, ter gånger gånger varje år. Vår, sommar och höst – men nu blev inte det första besöket av förrän i måndags. Men jag hinner nog med ett till i höst.
   Roligt att du känner igen dig här och huset har ju också sin historia.
   Räksmörgås och vinet var riktigt gott.

 1. Wow, vilket ställe! Vilket läge och fin inredning.
  Intressant historia också.
  Så visar du en räkmacka!! Min favorit, fy vad sugen jag blir! Fast egentligen är det underbart att i alla fall få titta på den.
  Ha det bra!

  1. Lyran rekommenderas verkligen. Jag brukar åka hit några gånger per år men i måndags var det första gången jag var här 2020. Har inte velat åla kommunalt så mycket men ni åkte jag utanför rusningstid och gick en bra bit tillbaka. Man måste ju leva också.
   Räkmackan var så god och på tunt, mörkt bröd – precis som jag vill ha den.
   Jadå! Du fick se den.
   Ha det fint du också.

 2. Vilket trevligt konditori…både ute och inne. Jag har aldrig funderat över att det var någon skillnad på konditori och café. Mana lär sig mycket nytt. Kram

  1. Här är verkligen trevligt och med historiska “toner”. Jag tror inte man tänker på skillnad mellan café och konditori men Lyran använder sig av båda och då ville jag “forska” vidare. Och jag tyckte länken förklarade skillnaden ganska bra.
   Och visst är det fint att vi kan lära oss av varandra.
   Ha det fint!

 3. Ett ställe som jag inte har besökt och det ser ut att vara helt i min smak. Min väninna bor i Hägersten o vi brukar gå runt och ner vid Vinterviken. Det får kanske bli en promenad dit bort. Dessa små förorter är väldigt trevliga och många spännande små butiker.

  1. En tur hit rekommenderas. “Lyran” är väl värt ett eller flera besök- Området kring Vinterviken brukar vi också ta oss till. Väldigt trevligt och även där finns, eller har funnits, Trädgårdscaféet, som jag besökt. Var vid sjön Trekanten i veckan och hade funderingar då på att ta vInterviken också.Men det blev Gröndal. Finns flera fina stadsdelar helt nära stan som är riktigt trevliga.

 4. Så himla vackert det var där också! Du hittar verkligen fina platser 🙂

  Jag minns när jag jobbade på Skansen och ibland skulle hämta upp Anders med bilen. Han jobbade i “DN-skrapan” då och jag hade EN väg som jag hittade för att komma dit. Körde in i en tunnel ovanför Norrlandsgatan och var jag kom ut? Ingen aning. Men jag hittade den vägen. En dag när jag kom den vanliga vägen så var det en långtradare som hade kört fast i tunneln. För hög, liksom. Så tunneln var avstängd. Oooo… Hur skulle jag nu hitta? Haha! Som tur är så syns ju DN-skrapan över hela halva stan, så jag kom rätt ändå 😀

  Ha en härlig kväll!

  1. Jag är bra på att hitta just trevliga platser och ändå i närheten av Södermalm. Ja, förr syntes DN.skrapan betydligt bättre. Nu har den dock fått betydligt mer konkurrens. Tur att du kom rätt. Idag vet man i innerstan inte från dag till dag hur man ska köra. Och mycket stängs av med kort varsel
   Önskar er också en trevlig kväll.

 5. Vilket trevligt utflyktsmål i vackra omgivningar. Räkmackor är oftast ett säkert kort men det gäller att det är rätt bröd som denna gång. Väldigt fin inredning dessutom och en väldigt vacker byggnad!

  Kram och god kväll!

  1. Visst är det! Ett lyckat och trevligt besök på alla sätt- Och en räkmacka med bra bröd är svårslaget. Iland serveras de ju på t-kakor och det vill jag inte ha…
   Önskar dig en fin kväll och hoppas hundkursen blev trevlig.
   Kram

 6. Du var verkligen på historisk mark. Man kan nästan ana vingslagen från förr. Det blir inte sämre av den fantastiska utsikten, det fina vädret och räkmackan med god dryck!
  Kramar

  1. Jadå! En lyckad “njutflykt”. På alla sätt. Jag tycker om att komma hit några gånger per år men nu har jag av förklarliga skäl under våren undvikit buss och tunnelbana. Men smittan har gått ner rejält och med avstånd så ger jag mig ut ibland. Kan ju inte cykla ännu p.g.a. operationen i axeln men ut och vidga vyerna vill jag ju.
   Kram

  1. Hit till Lyran ska vi ta oss vid tillfälle. Om inte förr så till nästa år. Väldigt trevligt och med sin speciella historia
   Stor kram

  1. Visst är det. Och jag passar nu på när det inte är rusningstrafik och med kommunikationsmedel där det inte är trångt eller som går ofta. (Så jag kan stå över en tur) Avstånden är ju viktiga eftersom jag är 70+ .
   Ett besök här rekommenderas.

 7. Café Lyran är så himla fint! Å vilken utsikt! Bredäng är faktiskt riktigt fint, bara man komma bort från torget. Tyvärr har ju Bredäng fått dåligt rykte ungefär som Rinkeby/Tensta, men man glömmer faktiskt hur fin omgivningen är, och inte minst att där finns en mycket fin campingplats också.

  1. “Lyran! gillar jag verkligen och det brukar bli några besök varje vår/sommar. Men nu blev första besöket för året i september.Men en vacker dag var det. Här i Bredäng finns ju stora kontraster. Dels “miljonprogramshusen”som blandas med villor, stora grönområden, rad och kedjehus och två-trevåningshus i fina parkområden. Visst är det lätt att bara titta “rakt fram” men tar man bort skygglapparna så finns mycket fint. Jag gick sedan mot stan över Mälarhöjden och fint där också.
   Campingen vet jag finns och att den är omtyckt. Men där har jag aldrig varit.

 8. Sant, du hittar alltid mysiga och vackra ställen, du är väl förtrogen med vår vackra huvudstad.
  Jag håller med dig om räkmackan, jag vill helst ha tunt mörkt bröd, men de flesta kör med tekaka och den äter jag aldrig upp. Gillar inte tekakor överhuvudtaget.
  Trevlig kväll, stor kram!

  1. Jag är tämligen bekant med Stockholm och de olika stadsdelarna. Mycket har jag sett och upplevt och mycket finns kvar. Och till en del platser återkommer jag oftare. Jag trivs med att vidga vyerna och ta mig runt. Men cykeln får vänta ett tag till. Axeln tar tid på sig. Men fötterna tar mig långt och så går det ju bussar, t-bana och spårvagn som fungerar bra i lågtrafik. Och givetvis med avstånd. (Annars går jag inte på och blir det många går jag av)
   Räkmackan var supergod och just på grovt gott bröd.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Stor kram

  1. Jag är här så förtjust i byggnaden, miljön och konditoriet i sig. Och även det som serveras. Ett lyckat besök blev det. Just som det brukar. Räksmörgåsen var suverän.

 9. Oj, vilket ställe och vilket hus med det där tornet, så vackert! Jag har aldrig varit där, men vill verkligen ta mig dit!
  Räkmackan med vitt vin till ser supergod ut, och vilken utsikt!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Så trevligt med dessa turer jag gör och det finns så mycket fint helt nära stan. Ohc i stan också förstås. Ett besök på “Lyran” rekommenderas.
   Räkmackan var toppen och på just detta mörka bröd som jag vill ha.
   Ha det fint du också.
   Kram

 10. Tur att du fick plats på balkongen och fick med den fina utsikten , så du fick till bilderna. Dom flesta verkar velat sitta utomhus. Jag har varit där men det är många år sen. Det gamla uttrycket “på lyran” lär härstamma härifrån, det festades och krökades tydligen rätt hårt där en gång i tiden.

  1. Ja, då! Här har det festats. Kul att byggnaden är så väl bevarad och extra roligt med dess historia. Jag brukar ta mig hit några gånger per år. Men i år blev detta första besöket. Miljön och byggnaden i sig och det som serveras är extra plus.

 11. Kolifej … vilket roligt ord! Det har jag aldrig sett förut – eller hört.
  Ser trevligt ut – och vika vackra omgivningar!
  Gillar också räkmackor på mörkt rågbröd … tekakan blir bara klibbigt maffig i munnen … och ett glas vitt till är aldrig fel!
  Tack för ännu en skön utflykt!
  Kram

  1. Första gången jag så ordet “kolifej” var här. Och fester har det varit här. Uttrycket att vara på “lyran” härstammar härifrån.
   Är glad jag tog mig en vända hit även i år för Lyran ligger bara dryga milen från mig.Men cykla kan jag inte än med min axel och har varit och är fortfarande försiktig med de kommunala transporterna. (Håller avstånd och åker inte om det är många resenärer.)
   Kul att du var med!
   Kram

 12. Nu blev jag lite sugen på räkmacka 🙂

  svar: de flesta av dina kommentarer har nog publicerats utan att ha gått genom spamkorgen, dvs de borde synas bland andra kommentarer. Men det kan ju hända att de inte syns precis genast utan kanske det finns en liten fördröjning eller så kanske man kan behöva ladda om sidan innan man ser sin egen kommentar? Jag vet inte riktigt, och tror inte jag kan göra något särskilt åt saken heller tyvärr. Men dina kommentarer har nog kommit fram normalt vad jag kan se 🙂 Några kommentarer har märkts som spam nu då du försökt kommentera ett inlägg många gånger på raken, så de kan ingen se förrän jag väljer att publicera dem.

  1. Tack för förklaring! Jag är ju en envis typ….
   Så detta löser sig nog. Bra att du kan plocka bort kommentarer om det droppar in fler.

 13. Ps. om du är osäker så testa kolla på en dator/tablet/laptop om kommentaren kommit fram. Jag testade kommentera mitt eget inlägg (via mobilen) och kommentaren syns ännu inte på min mobil, men nog på min tablet. Alternativt får du bara försöka lita på att kommentarerna kommer fram 🙂 Har du förresten märkt att du ser dina egna kommentarer på din mobil först när jag har svarat på din kommentar? Jag brukar försöka ta en “kommentarsvararrunda” ett par gånger per vecka då jag samtidigt tar mig lite mer tid att kolla in andras bloggar och kommentera också 🙂

  1. Jag använder nästan alltid min Mac när jag läser bloggar och kommenterar gör jag aldrig från mobilen. Men jag litar nu på att kommentarerna kommer fram till dig.
   Imorgon ska jag ta mig an solnedgångar och soluppgångar. Är så förtjust i dina månadsteman.

 14. Känner igen det där caféet, tror mig minnas att vi besökte det 2016 och åt varsin härlig räkmacka med den fina utsikten, bra kombination.
  Ett av min brors smultronställen, om jag minns rätt förstås då.

  Tack för denna tur…ha det bäst.

  1. Vad roligt att du känner igen dig. Och säkert är det här du varit. Detta är ett smultronställe så din bror har nog god kläm på detta.
   Ha det så bra du kan. Har tänkt mycket på hur du har det.

 15. Ja du Ditte du njuter för fullt och lyckas med att hitta små guldkorn i vardagen som det bör då man inte jobbar 🙂 låter som du får en underbar fredag oxå 🙂 kram

  1. Jag tar till vara dagarna så gott det går. Och här finns mycket trevligt att se och göra inom räckhåll. Nej, efter att ha jobbat 42 år full tid slutade jag i förtid när jag var 62 år och har aldrig ångrat det. Så fint att efter ett helt yrkesliv “äga sin tid”. (Men jag jobbar med en del uppdrag fortfarande och hemifrån men kan bestämma tiderna ganska fritt själv. Och jag jobbar hemifrån. Ja, inte resejobben förstås – Men i vinter, vår och sommar har de varit inställda.)
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kraam

  1. Men nu blev det en titt. Lyran brukar jag besöka då och då men i år har det milt sagt varit en del begränsningar. Men nu kom jag mig iväg.

 16. Jag har “någonstans” en autentisk
  bok om Lyran då det stod i blom
  på slutet av 1800-talet.Vid auktion
  I början på 1920-talet “efter Lyran”
  Inköpte min far en träsnidad orgel
  som Oskar Ii fanm nöje att spela på
  vid besök.Min far inköpte även ett
  ett utsökt träsnideri till notställ !!

  1. Vad roligt! Vilka skatter! Och sedan en träsnidad orgel och ett träsnidat notställ till den. Tack för att du berättade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *