Allmänt Foto

Bok – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Bok är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig går den ut på att med bild /och/eller/text tolka det angivna ordet. Ord vi får att tolka är homonymer, ord där stavning och uttal är lika, men orden har olika betydelser. Här är det är  fritt fram för egna funderingar och tolkningar. Och alla är välkomna att vara med.

Steninge slott och slottspark. En gigantisk bok i form av ett träd. En blodbok. En gigantisk bok. En blodbok som jag i somras såg  i parken som tillhör  Steninge slott. ( Ligger i Sigtuna kommun, några mil norr om Stockholm)

 Bok

-själva ordet, tog mig inte på varken så långa eller många utsvävningar. Och jag valde att inte ändra ordet genom ändelser för då hade betydligt fler varianter av tolkningar dykt upp. Men nu blir det just bok och ofta har jag en  i handen och en annan i mina lurar. Boklistan är lång och jag läser det mesta utom egentligen de böcker som tillhör “Fantasy”.  Boktips får jag dels genom flera bloggvänner bl.a.  (Paula, Znogge, Aina Bergvall “Klimakteriehäxan” och Annettes blogg “Just här just nu”.Jag är också med i en bokklubb men panedemin har gjort att vi inte haft några träffar sedan i vintras.  Men nu i september blir det en ny träff. Ser verkligen fram emot den. Alltid väldigt trevligt  att ses och fint att få boktips.

När jag funderade på dagens inlägg

så bestämde jag mig för att välja tre kategorier av böcker. Två som jag ofta återkommer till och bläddrar i och därutöver föll valet på “Där kräftorna sjunger” av Delia Owens. Att den legat ett år på bästsäljarlistan var inte det jag föll för utan att vänner pratade om den och rekommenderade boken. Och jag fastnade genast.

"Där kräftorna sjunger". En bok jag verkligen fastnade för .“Där kräftorna sjunger” en bok jag genast fastnade för. Gripande på många sätt. Och inte heltf örutsägbar. (I mitt tycker)

Boken handlar om flickan Kaya, “Träskflickan” som byborna kallar henne.  Och i boken följer man henne  genom hela livet. Hon lever utanför en liten stad i North Carolina i USA  i ensamhet och i samklang med naturen. Byborna har i många år spridit rykten om henne och när en ung man hittas mördad i närheten blir hon genast misstänkt. En mordutredning startas. Men Kaya är inte den obildade enstöring som alla tror. Och efter hand uppdagas sanningen om hennes liv. I boken fastnade jag både för person och miljöbeskrivningarna men också för språket och innehållet. Men å andra sidan är smaken vad gäller böcker väldigt delad.

En bok  jag har framme och ofta tittar i   är “Lonely Planet – see it for yourself.”  En fotobok där bilderna talar.

Lonely Planet -see it for yourself - En bok med vackra fotografier från resor över hela världen-“Lonely Planet” – See it for yorself . En bok fylld av vackra foton från hela världen.

Bild från Honduras. En pojke med sitt husdjur, en leguan. Och eftersom dessa djurs kosthållning är enkel är de vanliga som just husdjur.

Seattle. Barn som svalkar sig i en fontän.

Helt kortfattat är detta bokens budskap.

Dagens sista bok

är en annan favorit Stad i bild  “En Stockholmskrönika 1860-1970 skriven” av  Per- Anders Fogelström.  Jag fick för några år sedan denna bok skickad till mig av vännen Ruth i Virginia som gärna ville att jag skulle ha den. Stort tack, Ruth! I den här boken finns mycket av det underlag med bilder och kartor som fanns men inte fick plats i romanerna Fogelström skrev om Stockholm. Men här i boken finns de med. En unik bok på många sätt och med så mycket Stockholmshistoria.

Stockholm och Fogelströms bok "Stad i bild". En unik bok där bilder, teckningar och kartor finns som används i böckerna om Stockholm. “Stad i bild” en bok  med som betyder mycket för mig och på olika sätt.

Ett uppslag från boken.  Och just här i trakterna bor jag och just här i närheten fanns också flera miljöer som finns med i Fogelströms “Stockholmsserie.”

Bilden visar en miljö från slutet av 1800-talet då tvätterskorna höll till här vid Hammarby sjö. Tvärs över vattnet ligger Danviksklippan och så ser det inte ut där idag. Inte riktigt. Kvarnen, Hovings kvarn,  brann ner, var till för att mala färg till Barnängens textilfabriker som låg i närheten-

Och även idag finns här minnen från denna tid då tvätterskorna fanns här vid bryggorna vid Hammarby sjö.

 

Såg nu när inlägget var klart och publicerat att temaordet bok även fanns med i januari 2019. Hade inte tittat på det inlägget innan. Några likheter finns…

Titta gärna in här för att se fler tolkningar av veckans temaord.

50 svar på ”Bok – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

  1. Boken “Där kräftorna sjunger”fastnade jag verkligen för och på olika sätt. Och vad gäller böcker har jag ofta ett par på gång. Fogelströmsboken och Lonely Planets fotobok bläddrar jag i nästan dagligen bara för att jag tycker om dem.

 1. Underbara bok-alternativ du ger oss.
  Jag har lyssnat på på Där kräftorna sjunger, uppläst av Anna Maria Käll som i mitt tycke gjorde boken lysande en gång till,jag menar med tanke på språket, beskrivningar, tonen, känslan och som du säger det något oförutsägbara.
  Jag kommer lyssna om. Andra och kanske tredjegångslyssnandet ger än mer brukar jag tycka.
  Med det så har jag sagt att din tolkning föll mig privat helt i smaken! Även bok 2 o 3!
  Stor kram!

  1. Tack! Då har vi läst/lyssnat på samma version av “Där kräftorna sjunger” . Och Anna Maria Käll är ju fantastisk. Hon tar boken till en annan nivå- Lyssnar så gärna på henne. Och visst är det så att vissa böcker kan höras och läsas flera gånger och man upplever helt andra saker.
   Och både boken av Fogelström och fotoboken ger mig stor glädje. På olika sätt.
   Stor kram

 2. Intressanta boktips, kul att det är så stor variation. ” Där kräftorna sjunger” blev jag nyfiken på, ska se om jag kan få tag på den. Nu i Coronatider har åtminstone jag gott om tid att sitta och läsa.
  Ha det gott!

  1. Lite variation på böckerna men “Där kräftorna sjunger” gillade jag av flera olika anledningar. Fastnade både för berättelsen men också för personbeskrivningar och miljöer.
   Och att läsa ger ju mycket på många sätt.
   Ha det fint du också.

 3. Så där, då fick jag ett lästips. Jag har nog aldrig läst så mycket som den här sommaren. Just nu läser jag Michelle Obamas självbiografi. Mycket intressant. Det är en kvinna det…. Sedan laddar jag nog ner Där kräftorna sjunger. Det verkar vara något för mig! Man hittar mycket bra i Blogglandia!

  1. Jag gillade verkligen “Där kräftorna sjunger” och på olika sätt. Man är liksom med i boken. Person och miljöbeskrivningarna fängslar. Och storyn i sig. Michelle Obamas självbiografi läste jag i vintras.Verkligen intressant.
   Visst hittar en mycket bra i Blogglandia. Och tänk vad vi får se och uppleva.
   Kram

 4. En härlig tolkning av ordet bok. Blodboken är verkligen pampig och vacker. “Där kräftorna sjunger” läste jag ut nyligen och även jag tyckte att boken var mycket bra och läsvärd. Lite oväntad twist där på slutet men jag säger inte mer än så.
  Gamla bilder av staden som man bor i är alltid intressanta så jag förstår att du uppskattade gåvan från Ruth.

  Kram och god kväll!

  1. Tack! Ja, lite variation i alla fall på temaordet. Blodboken var den enda bok jag hade en bild på. Och mäktig är den. Roligt att du också tyckte om “Där kräftorna sjunger”- Ja,inte direkt förutsägbar….
   Önskar dig en trevlig kväll.
   kram

 5. Boken vid Steninge är verkligen fantastisk!

  Det är så lustigt att många säger att de inte gillar fantasy. Men däremot gillar de Selma Lagerlöf, Astrid Lindgren, Strindberg – vår stora författare som har skrivit flera böcker som faktiskt i dag klassas som fantasy, eller i alla fall snuddar vid det. Ta Bröderna Lejonhjärta eller Mio min Mio där de kommer till en annan värld och slåss mot en drake. Eller Ronja Rövardotter! Eller Selma Lagerlöf med Nils som flyger på en gås! 😀

  Det är intressant med de fina bildböckerna du har!

  1. Den här blodboken är enastående och tänk om den kunde berätta.
   Ja, vad gäller “fantasy” så är det ju ett vitt begrepp. Håller med dig i stort Vet ju att Bröderna Lejonhjärta också klassas som en äventyrsbok likaså Mio. Gränsen är nog inte direkt tydlig. Men fantasi i sig är ju givande och viktigt. Vad gäller Selma Lagerlöf så finns ju mycket fantasi i hennes böcker men också mycket verklighetsförankring, likaså hos Strindberg. Men visst räkans en del böcker av dessa författare idag som som “Fantasy”. Men när böckerna skrevs var nog inte begreppet uppfunnet. Får nog revidera min uppfattning och inte vara generell.

 6. Här har vi en sak gemensam nämligen “fantasy” som jag heller inte läser, men som är Emmas genre. Har också börjat “lyssna” på boktips respektive recensioner i bloggvärlden, och där är Annette outstanding. Hennes recensioner är så otroligt bra och välskrivna tycker jag. Inte att undra på att hon får så många recensionsexemplar från förlagen.
  “Där kräftorna sjunger” ska jag ha i åtanke. Gissar att boken finns i pocketversion.
  Coffee table books bläddrar jag också gärna i, så avkopplande att njuta av proffsiga bilder.
  Å vilken skatt du fick av Ruth! En helt perfekt present till dig:-)

  1. Annette har så mycket att ge och jag tar gärna emot. Läser med nöje hennes recensioner. Vda gäller “fantasy” är ju det ett vitt begrepp och lute beroende på hur man tolkar det. Tror att “Där kräftorna sjunger” finns i pocket.
   Är så tacksam för Fogelströms bok jag fick av Ruth och den används nästan dagligen. Och fotoboken från Lonely Planet fick jag när jag slutade jobbet i Upplands Väsby. Och den har helt fantastiska resebilder från hela världen-

 7. Vilka intressanta böcker du tipsar om. Fastnade för bilden med leguanerna. Såg flera när jag var på Aruba och fick höra att dom även gick att äta. Undrar just om dom i Honduras har dom som husdjur och mat, lite som dom i Peru har marsvin.
  Tänk vilket hårt jobb det var att tvätta förr. Ryser bara jag tänker på att behöva doppa händerna i isvatten gång på gång bara för att kunna försörja min och min familj.

  1. Böcker är spännande! Fotobokenboken från Lonely Planet är jag väldigt förtjust i och just de vackra bilderna. Killen med leguanen gillade jag också och på Honduras är de vanliga husdjur. Om de äts vet jag inte. Men de känns inte så matiga.
   Är så glad över denna unika bok av Fogelström och så intressant att läsa om Stockholm förr. Mycket i boken handlar också om Södermalm och just området här vid Hammarby sjö passerar jag nästan varje dag. Där och Barnängsområdet.

 8. Fin tolkning av ordet BOK. Ja, en bok flera böcker, finns det gott om.
  Jag började lyssna på Kräftboken i Legimus som för mig är gratis, men det är en annan uppläsare där.
  Storytel är väl den bästa ljudbokstjänsten men jag vill inte betala 169 kr i månaden, ensam person. Den är ju fiffig om man är många i hushållet. Men jag undersöker vidare.

  Det blev sent i kväll men jag har skickat 50 mail och lagt in flera nya historier, ett jobb jag gillar skarpt, fritt och bra.
  Godnattkram!

  1. Tackar! Ja, en bok och allra helst två har jag gärna på gång. I i papper och en i lurarna.
   Jag tycker att uppläsaren är viktig och väljer ofta böcker jag lyssnar på efter just uppläsaren. De kan ju verklligen lyfta en bok eller ev. “sänka” den.
   Visst är det jättebra med lyssnartjänster som är gratis och det finns ju en del varianter. Du har ju hittat en som fungerar bra. Här är det bara jag som lyssnar på Storytel men jag tycker det är väl värda pengar. (Skulle jag köpa böckerna så hade det blivit betydligt dyrare.) Men det har hänt att vi lyssnat tillsammans också.
   Har varit ute på vift idag också. Solen kom fram efter regnet så lika bra att passa på. Har jobbat lite i kväll men jag har inte “deadline” riktigt ännu.
   Stor kram

 9. Den där kräftboken ska jag nog ta tag i så småningom! Bilden på blodboken är jättevacker, jag minns inte att jag sett trädet trots att jag varit till Steninge ett antal gånger. Har aldrig stött på nån leguan som husdjur, men däremot har jag sett barn stå vid vägarna och försöka sälja liknande ödlor till mat … i Centralamerika kan det ibland gälla att försöka få ihop några pesos. Behöver jag säga att jag aldrig köpte nån, har heller inte en aning om hur de smakar!

  1. “Där kräftorna sjunger” tyckte jag om på olika sätt. Både storyn, person och miljöbeskrivningar gav känslan av att man som läsare var där. Och boken var inte direkt heller förutsägbar.
   Blodboken finns mellan Mälaren och själva slottet. Verkligen mäktig.
   Just dessa små husdjur, både marsvin, leguaner och annat har jag också stött på både i Centralamerika och i Sydamerika.I Peru äter man ju stundtals marsvin. Men det är nog inte knepigare än att vi här kan äta kanin. Jag gör det ju inte dock…

 10. Blodbok har jag aldrig hört talas om, väldigt fin! Och sedan tre väldigt olika böcker. Tror jag skulle gilla den första. Och definitivt den andra.

  1. Blodbok kände jag inte heller till innan men här på Steninge fanns den. Och visst bjöd jag på olika böcker. Tror böckerna var lite representativa för mig. Och böcker gillar jag.

 11. Blodbok är ett vackert träd!
  Min bok har kommit, ska hämta den imorgon ,-) Min man råkade på med mitt id ,-)
  Vilken vacker leguan ,-)
  BRA med boktips, jag bryr mig inte heller om vilken bok som ligger på bästsäljarlistan, utan gillar tips om bra böcker ,-))
  Ha det jättefint KRAM PRIMROSE 😉

  1. Här i Steninge slottspark var det första gången jag såg en blodbok. Och mäktig är den.
   Vad roligt att din bok kommit. Hoppas du kommer att tycka om den.
   Önskar dig en fin onsdag.
   Kram

 12. Kul att du gillar “Där kräftorna sjunger” … den ligger i min bokhylla och är på tur att läsas när jag läst ut den jag håller på med nu 🙂
  Många spännande böcker! Tack för tips!
  Kram

  1. “Där kräftorna sjunger” fångade mig på flera sätt. Miljöer, naturen och personbeskrivningar inte minst. Ja, hela berättelsen. Kändes som om man var med på plats.
   Fotoboken bläddrar jag ofta i och Fogelströms bok återkommer jag ständigt till för att läsa.
   Kram och trevlig onsdag.

 13. Fin tolkning igen 🙂

  LP-böcker hade jag många av förut, men det var guidemodellen och före internets förträfflighet. Tämligen trista var dom med få bilder, men med fina tips. Fast ibland hade dock ställena hunnit klappa igen, dom uppdaterades såklart inte lika snabbt som nätet (som inte heller alltid stämmer måste tillstås 😉 ).

  Ha en fin liten lördag!

  1. Tackar! Jodå. LP böcker i fråga om guider har vi gott om och de har varit väldigt användbara. Jag gillar ofta att ha allt samlat på ett ställe och få en helhet och det kan jag tycka är nackdelen med internet att man får leta på många ställen. Men de kompletterar varandra.
   Fotoboken är så läcker och att bläddra i den är som att resa världen över. Och Fogelströms Stockholmsbok är unik och ger bakgrunder till så mycket.
   Önskar er också en fin onsdag. Och trevlig resa.

 14. Vilken fin bild av bokträdet. Blodbok, vet ej om jag har sett något sådant i verkligheten. Kanske, men då inte vetat att det var just en Blodbok.
  Fogelström, hans böcker har jag läst många av. Just att det är ifrån Stockholms miljöer har gjort dom extra intressanta, tycker jag. Han beskriver platserna så bra.
  Hoppas att du får en finfin onsdag.
  Varm kram!

  1. Tack! Jag hade inte heller sett någon blodbok tidigare men nu så…Verkligen mäktig.
   Den här Fogelströmsboken är unik på många sätt och ger bakgrunder till just böckerna om Stockholm. Här finns bilder, teckningar och mycket annan fakta och jag tittar ofta i den.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   kram

 15. Ja du det var ingen dålig legan han hade, så fina o intressanta bilder såg något liknande på museèt för många år sedan o det var oxå så intressant 🙂 tack för fint inlägg o text kram o fin onsdag

  1. Den här fotoboken innehåller helt fantastiska bilder och jag bläddrar nästan i den dagligen.En leguan, modell större, hade vi i huset när vi bodde på thailändska landsbygden. Och det åt insekter…Bra så.
   Önskar dig också en fin onsdag.
   Kram

 16. Vilken härlig tolkning! Bokskogar när vitsipporna blommar är nåt av det vackraste man kan se!
  Så tackar jag för boktips, jag blev intresserad av alla böcker du visar, så kul!
  Ha det så gott idag Ditte!

  1. Tack! Här har vi inte så mycket till bokskogar men jag hittade den här blodboken i somras på Steninge slott, strax norr om Stockholm så den fick vara med.
   “Där kräftorna sjunger” tror jag du skulle tycka om.
   Önskar dig en fin onsdag.
   kram

 17. Tack för boktipsen!
  Den första har jag inte hört talas om trots att den är en långkörare på bästsäljarlistan.
  Fotoboken fångade mitt intresse och den skulle jag vilja läsa/titta i.
  Jag har läst Per-Anders Fågelströms Stockholmsserie någon gång under 80-talet eller början av 90-talet, minns inte riktigt. Men stad i bild har jag inte läst.

  1. Jag fick själv tips om den här boken av vänner och trodde nog jag skulle tycka om den. Och den fångade mig på olika sätt- Jag brukar sällan bry mig om “bestsellers” men nu sammanföll detta.
   Fotoboken fick jag i present när jag slutade på en skola i Upplands Väsby och den ger mig mycket glädje.
   Boken “En stad i bild” tror jag knappast finns längre. Möjligen i ett antikvariat eller så. Mycket som finns med i den boken är ju bilder och teckningar och miljöer som jag ju känner igen i Stockholmsserien. Jag tittar ofta i den och den ger mycket vad gäller Stockholmshistoria.

  1. Jag såg det också när jag postat inlägget. Och det är en bok som betyder mycket för mig på olika sätt. Jag tittar aldrig innan jag publicerat mitt eget inlägg på andras eller vad jag haft med med gången. (Ibland kommer ju orden tillbaka.)

 18. Härligt med boktips på veckans tema: bok! Ja du vet ju redan att jag läst romanen på engelska och blev mycket gripen. Lonely Planet skulle jag gärna bläddra i, älskar blädderböcker, tack för tips, och Fogelströms bok lockar också.
  Att du sen fick med den milt sagt mäktiga boken med rot, wow, minns när du visade den första gången.
  Kram från pörtet

  1. Bok i variation blev det. Fyra varianter. Jag blev tagen av boken och tyckte verkligen om både person och miljöbeskrivningar och även “storyn” i sig tog tag i mig. Vet att du läste boken.
   Fotoboken bläddrar jag ofta i och varje gång blir det en resa. Lång eller kort. Är så glad för den.
   Fogelströms bok är unik och innehåller så fina bilder och teckningar av det gamla Stockholm. En skatt. Är så tacksam för att Ruth skickade den till mig.
   Detta var första gången jag såg en blodbok och mäktig var den.
   Kram

 19. Tack för boktips! En sannerligen mycket stilig blodbok. Vi hade en i trädgården i mitt barndomshem i Norrköping men när jag åkte förbi huset senast hade de huggit ner det. Oerhört sorgligt eftersom jag tyckte det var så vackert.
  Kram från Ingrid

  1. Boken “Där kräftorna sjunger” är en tänkvärd roman med väldigt fina person och miljöbeskrivningar. Och själva händelsen är både rörande och berörande. Länge sen jag läste en bil som fångade mig på så många sätt.
   Visst är blodboken magnifik. Har varit här på Steninge många gånger men då inte alls lagt märke till den. Men nu i juni så.
   Väldigt trist med den blodbok du hade vid ditt barndomshem . För visst är de vackra.
   Kram och trevlig kväll-

 20. Tack för ett intressant och inspirerande inlägg! Den första boken hittade jag på Storytel och ska lyssna på, tack för tipset! Fotoboken ser också väldigt fin ut och den skulle jag gärna bläddra i.

  1. “Där kräftorna sjunger” lyssnade jag också på via “Stoytel” och med Anna Maria Käll som uppläsare. Jag tycker hon är så bra och läser så att man känner att man är på plats.Boken berörde mig på flera sätt.
   Lonely PLanets fotobok fick jag i present en gång när jag slutade jobba på en skola och den bläddrar jag ofta i.

 21. Jag blev verkligen glad att see “min” bok omskriven. Kommer i håg när jag såg den på “loppis-affären”,
  där jag volunterat i circa 30 år. “Måste ha”! Sen började jag läsa din blogg och förstod. att Stad i Bild
  var menad för dej. Min familj läser inte svenska, tyvärr, så ingen idè att behålla den.
  Nu har den kommit hem. – Ksram

  1. Tack, Ruth! Boken är omskriven nu och har varit det flera gånger. Jag bläddrar och läser i den nästan varje dag och boken ger mig så stor glädje. Är verkligen tacksam för den.Och visst har den kommit hem.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *