Foto

Bär – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Bär är ordet att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så går den ut på att med bild /och/eller text tolka det angivna ordet. Orden vi får att tolka är homonymer, ord som stavas och uttalas lika, men som har olika betydelser. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. Extra klurigt  tyckte  jag det var eftersom  ordet varit med vid ett par andra tillfällen,  i februari 2018 och i september 2019. Så utan att titta på de tolkningarna ville jag försöka att hitta en annan vinkling. Om jag lyckades? Tja!  Jag tycker det. Och viss variation blev det och med sommar och skön skärgårdskänsla. Vad gäller bilderna så är de från arkivet.

Här bär det av . Segling i Stockholms skärgård.Här bär det av. Vi seglar söderut i Stockholms skärgård

 

Bär -bära av – bära -bärare – bäring

Tidigt en ljuvlig sommarmorgon i Stockholms innerskägård. Bäringen, dagens kurs, har vi tagit ut på sjökorten och förbereder oss för en ny dags segling.

Vår segelbåt, ”Maxie”, ligger förtöjd till vänster.  (Båten är av märket  Maxie och är en ”Maxie 77”, alltså har en längd av 7.70 meter)

En ung mås simmar förbi och vattnet bär den så fint. En ung mås (tror jag det är) – simmar förbi och vattnet bär den så fint. Undrar om den ser sina speglingar…

Samtidigt har en av förtöjningslinorna fått besök av ett par sländor.

Dags att ge sig iväg. Men här inne i viken är det dåligt med vind så vi startar motorn och kör mot öppnare vatten innan vi sätter segel.

Dags att bär -a av. Attge sig iväg och kasta loss. Dags att bär-a av. Alltså att ge sig iväg och ”kasta loss”

Vart bär det hän? Jo, till Ornö i Stockholms södra skärgård. På väg. Vart bär oss vindarna? Jo, till Ornö i Stockholms södra skärgård. 

Ett snabbt möte men  försvarets båt verkar ha bråttom.

Efter en hel dags segling

ibland med hjälp av motorn, når  vi dagens mål och har just lagt oss på ”svaj”. (Alltså kastat i ankaret och har ingen ”landkontakt”) när vi ser en segelbåt komma in i viken. Vi vet att det ligger en ”grynna” i mitten och som är väl utmärkt på sjökortet. Men det förutsätter att man har koll på det och även vet hur man läser och förstår sjökort. (Finns inga sådana krav för fritidsbåtsförare om båten är kortare än 12 m lång och smed mindre bredd än 4 m)  Vi ser att båten håller på att gå rakt på grundet så uppenbarligen har man inte läst sjökortet- I en del fall är inte den tekniska utrustningen så funktionell för det vill till att ha lite framförhållning när man använder en båts GPS.)

Här står segelbåten rejält på grund. Och att vi ropade att det fanns en grynna hjälpte inte.

Skulle det bär-a eller brista?Skulle det ”bär-a eller brista”? Jo, det hela gick vägen och båten kom så småningom av grynnan utan skador.

Lugnet la sig i viken. Och det var dags både för middag och att njuta av en vacker kväll med fin solnedgång.

Funderinga över morgondagens seglats och vart det bär hän. Dags att också i den vackra kvällen fundera över nästa dags seglats och vart det bär hän.

 

36 svar på ”Bär – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Vilken underbar dag och vilka härliga bilder från en dag på havet! Det var lite retfullt att de i den andra båten inte hade koll för det kan ju orsaka onödiga skador på båten. Vilken fin solnedgång som fick avsluta dagen!

  Kram och fortsatt fin tisdag!

  1. Ett bärande inlägg på olika sätt. Dock kanske inte de bär man äter men de har jag haft med förr. Ja, den andra båten hade ingen direkt koll på grynnor eller sjökort. Men besättningen jobbade på bra för att bära av från grundet.
   Strålande sol här idag.
   Önskar dig också en fin fortsatt tisdag.
   Kram

  1. Ja, det kan bära på olika sätt och här bidrog vår segelbåt till det.
   Inte dumt heller med lite björnbär.

 2. Ett fräscht och i många avseenden bärande inlägg! Njuter av allt vatten du visar, ger en skön frihetskänsla!
  Ha det gott!

  1. Tackar! Ja, bärande på lite annat sätt och helt klart med en känsla av sommar och frihet.
   Ha det gott du också.

    1. Tack! Ja, att ha en segelbåt är ju så fint. Vi har haft det i olika omgångar och så fina minnen. Älskar havet och skärgården. Känslan av att bära av och ta bäring mot nya mål är speciell. Stockholms skärgård är ju så fin och även Ålands och Finlands skärgårdar är så vackra.
     Vad roligt att din storebror skaffat en segelbåt. Hoppas det blir många fina turer i sommar. Och att segla är ju en sorts frihet som jag verkligen gillar. Kan verkligen sakna vår segelbåt och alla seglingar.

 3. Vad trevligt se segelbåtsbilder.
  Ser underbart ut, speciellt om kvällen.
  Seglade en del som barn och även vuxen med min kusin och hennes föräldrar.
  De hade segelbåten i Berga.
  Min farbror var militär inom marinen, kustartellerist vid Berga örlogsskolor.
  Säger blåbär med tanke på bär!
  Kusinen och jag var alltid ålagda plocka blåbär som barn när vi var på deras sommarställe!

  1. Tack! Jadå, visst finns det en hel del bär i skärgården men just de har jag haft med i tidigare tolkningar. Men även inom segelbåtsvärlden fanns det en hel del bär i olika sammanhang.Men att plocka bär annat än för att ha till paj eller lite sylt har jag inte gillat- Gör det inte nu heller-
   Kul att din farbror var militär på Berga. Även min pappa jobbade där periodvis så jag var där ute en hel del som barn och tonåring-

  1. Tack! Och och från alla seglingar bär vi med oss fina och roliga minnen.
   Önskar dig en ok. jobbnatt.
   kram!

 4. Hej nu kommer jag och läser ikapp,-)
  Mellan hägg och syren låter lika vackert som det är. Båda doftar jättegott, äppelträd, körsbärsblommor, allt är så vackert att det gör ont! Det gick fort när syrenerna slog ut. Skönt att någon ser efter ert mysiga hem i Spanien ,-)
  Oj vilken kontorsbyggnad vet inte vad jag tycker om den. Men Kerimäki kyrka är vacker.
  Fint konstverk ” sandros” trapporna i biblioteket är fint. Om jag varit där hade jag gått i trapporna.-)
  Kapellet var vackert gillar det ojämna1 Fina mönster i Finland på tyg, kuddar o muggar. Gillar färgglatt. Fina tavlor -)
  Tullhuset gillar jag och alla fina bilder på bla båtar, Jag kan tänka mig vilken båt som helst , men inte segelbåt!
  Den verkar läskig.
  Vyn från er balkong , underbar ,-)
  Verkligen underhållning på hög nivå ;_))
  en trummis på sjön!! Herregud ,-)
  En flytande thaiboat1 Härligt.
  Vilka färger det blir när mörkret lagt sig , Så mysigt!
  Vilken överraskning med blommor o orden på kortet, det måste ha värmt otroligt! Vilken underbar stig från Djurgården o Isbaladskärret, in mot city. Grönskan är otrolig. Kärleksstigen var ett passande namn ,-) Kaknästornet har jag varit upp i många gånger, varför är det stängt?
  Vackra Stockholm som vi tänker besöka i sommar, Du har kommit med många tips!
  Det ser härligt ut med båt, men är det inte lite läskigt med segelbåt? ..)
  OJ vilken vacker bild med förtöjnings linorna och två sländor.
  Vilken tur segelbåten klarade av grundet!
  Fin båttur, vacker kväll, ser magiskt ut! ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Jag skriver ju varje dag så det blir en del. Men du kan hoppa över dte som inte känns så roligt. Visst är det en vacker tid nu när så mycket grönskar. Men snart är häggen överblommad- Djurgården är så vackert och med många fina stigar och mindre vägar. Fint att kunna ta båten dit.
   Mycket händer här i kanalen och det är oftast god underhållning. Ja, en trummis på en flotte var dte första gången vi såg. Kul idé.
   Kaknästornet är stängt och vad jag vet så handlar det om olika sorters säkerhet för besökare.
   Hoppas ni får till det med besök i Stockholm i sommar och kanske får ni välja vad ni vill göra. Finns ju mycket att se och göra.
   Maken är väldigt van seglare och även jag har seglat en del så det fungerar väldigt fint. Ohc Stockholms skärgård är så vacker.
   Ha det fint du också.
   Kram

 5. Det bar Ditte så fint bar den bäringen.!
  Som du väl känner till så bar det sig inte så bra på sjön för mig, men att lägga till på kvällen och njuta morgonen det bar mig så jag minsann känner lite minneslängtan där när jag ser bilderna!
  Stor kram!

  1. Tack, Tove! Jag var osäker om det skulle bära- Jag tänkte på dig och din segeltur när jag skrev inlägget och såg på bilderna. Du var med mig. Och. jag kan inte hjälpa det, men också ett stort leende. Så det kan bli.
   Stor kram

 6. Vilka fantastiskt vackra bilder och en underbar tolkning! 🙂
  Min bror har en Maxi 87:a (tror jag) och den har vi varit ute med många gånger. Stockholms skärgård är verkligen otroligt fin 🙂

  Ha en fin kväller!

  1. Tack!, Ja, Stockholms skärgård är ju fortfarande en favorit trots att vi inte seglar där på några år. Men många olika bäringar blev det och också att bära av i olika sammanhang.
   Maxi 87:an är ju dryga metern längre men visst påminner segelbåtarna om varandra. Förstår att ni haft många fina seglingar.
   En fin kväll, med balkonghäng, är det här efter en fin dag. Men med en kofta på.
   Trevlig kväll.

 7. Du lyckades alldeles ypperligt med att inte dubblera dina bidrag från tidigare år. Vilka fantastiska bilder! Tänk att temaord kan betyda en komplett nostalgitripp också. För ni har ju sålt er segelbåt, men nu kunde du minnas den dagen som du tillbringade till sjöss. Helt underbart!
  Bilden med trollsländorna är magisk. Dessutom väckte händelsen med båten som gick på grund ett minne även hos mig. Har ju seglat en del på insjöar, men aldrig i Östersjön. Dessutom var jag en betydligt duktigare gast än kapten. Och när en f d arbetskamrat skulle gå på toa tyckte jag att jag skulle ta över rodret. Jag varnade honom att det var på egen risk, för att läsa sjökort har jag då aldrig klarat av. Säg som så, hans ”sittning” fick ett ganska abrupt slut. Men efter mycket gungande kom vi också loss och båten klarade sig.

  1. Tack! Men det var knepigt att fnula ut något som jag inte haft med i de tidigare inläggen om ”bär”. Båten är såld sedan många år men vi är ju, som du vet. förtjusta i både sjön, skärgård, segling och båtturer. Men sedan många år, i en annan tappning.
   Kul att du också seglat. Då vet du ju hur det kan vara. Och seglingen i sig är ju densamma men att vattnen varierar. Båten som gick på grund – ja, hade ”kapten” läst sjökortet hade det ju inte hänt. Men många idag litar bara på det tekniska och det fungerar inte alltid.
   Ler när jag läser om det ”abrupta slutet” . Men på en båt bör en hänga med lite framåt vad gäller att läsa sjökorten.
   Fint att ni kom loss.

  1. Detta är tredje gången som bär är med men det är kul att se vad det går att få till. Och med en båt bär det ju både av och iväg- Och att segla och i övrigt vara på sjön gillar vi.

 8. Det var för mig väldigt vackra och icke visade bilder! Vad går upp mot en båt?? Så fridfullt, äventyrligt och spännande!
  Min pappa byggde faktiskt en båt. Den sålde han till sin svåger och den gick på Gerdsken i Alingsås flera år
  Jag själv är ingen båtmänniska, men Sigge var, dock nöjde vi oss med husvagn. Han refererade ofta till båtens smarta utrymmen, så väl uträknade.
  Trevlig kväll med bär. Stor kram!

  1. Någon eller ett par bilder kan ha varit med i inlägg på min gamla blogg hos Blogg.se. Vi gillade verkligen båtlivet, skärgården och att segla. Fint att hitta sig egna vikar. Vi gick bara in till hamnar några timmar ibland en dag för tvätt, varm dusch och proviantering.
   Husvagnslivet har vi inte testat med det kan nog på sitt sätt påminna om båtlivet.
   Och en båt bär ju på olika sätt.
   Stor kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Skärgården här i Stockholm är vi väldigt förtjusta i. Ja, Ålands skärgård och även söderut mot dina trakter är det fint. Och även västkusten. Finns så mycket vackert i Sverige.
   Kram

  1. Det är ett antal år sedan men både segling, båtlivet och skärgården tycker vi om. Nu har vi ingen egen bår kvar men försöker ändå ta de chanser vi kan att ge oss ut.

 9. Så fina bilder och intressanta tolkningar.
  Längtar så till vatten när jag ser bilderna. Och längtar till Sverige också. Fast ska egentligen inte klaga, har det ju så bra här också, men ändå……..
  Pratade just med min kusin i Stockholm och längtan blev större, men jag blev också så glad. Känslorna svallar, tror jag.
  Ha det bra!

  1. Tack! Ja, skärgården och seglingen är viktiga för oss trots att vi inte längre har någon båt.
   Och visst är det något speciellt med vatten. Förstår att du längtar till Sverige och de ”dina” här. Och visst kan man längta trots att man har det bra där man är.
   Ha det så bra du kan.
   Många tankar till dig.

  1. Knepigt var det eftersom jag tolkat ordet med bilder och text i två andra omgångar. Men detta blev en annan tolkning. Och även i skärgården är den mycket som bär på olika sätt.

  1. Ja, det kan bära av åt olika håll till sjöss. Och det har det gjort under de år vi haft segelbåt. Jadå, bäring hat vi haft och tagit ut.

 10. Fina bilder och det ser härligt ut med en tur med segelbåten.
  Jag gillar bilden på måsen och på trollsländorna som var vackert blåa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *