Skyltar

Blommor och blad – Skyltsöndag från Steninge slott

Söndag! Och dags igen för den roliga skyltsöndagen som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Idag är det blommor och blad från Steninge slott som har huvudrollen.

En av många vackra rhododendron buskar som växer i den vackra barockparken på Steninge slott. 

Gott om vackra blommor

såg vi när vi förra lördagen  tillsammans med vänner var på en “njutflykt” och besökte vackra Steninge slott med barockparken och den engelska parken. Steninge ligger några mil norr om Stockholm och har man inte bil går det fint att även ta sig hit kommunalt. Pendeltåg till Märsta och sedan buss 584 som går ända fram eller buss 580 som erbjuder en promenad sista biten. (Mer om vårt besök finns  i länkarna ovan.)

Vi började med att  i långsam takt promenera runt slottet och trädgårdarna och tog också en sväng ner till Mälaren.  Regnet var hängande i luften, men höll sig på avstånd så länge vi var ute i parken.  Men just när vi bestämde oss för lunch och en titt i trädgårdsmästeriet  kom regnet i duggform.

I den Engelska parken såg vi denna gamla ek. Tänk vilken historia den skulle kunna berättat.

Eken är ett naturminne, ett av all 138 som finns i Stockholms län.  Och ett naturminne är avsett att skydda t.ex ganla träd eller unika växter men stort biologiskt värde. Och mängden ekar som är naturminnen är många.

 

Trädgårdsmästeriet på Steninge

Trädgårdsmästeriet består av en del som är inomhus där det finns gott om sticklingar som är odlade här på Steninge och som ännu inte  är helt beredda på utelivet. Men här finns också mängder av andra växter som alla såg ut att trivas.

Steninge. Trädgårdsmästeriet. Här finns ett stort utbud av vackra blommor. Här finns ett stort utbud av blommor. Både de som är i blomning, de som väntar på sina och blommor och de som konstant är gröna.

Trädgårdsmästeriet finns i en del av  “Stenladan”

Steninge trädgårdsmästeriet. Blommor av olika slag som trivs fint tillsammans.Gröna små “plättar i luften” och andra gröna växter  samsas fint med bougainvillean och andra blommor-

Steninge och trädgårdsmästeriet. Mängder av olika varianter av blommor finns. En doftpelargon, "Attar of Roses" fick följa med mig hem. Många olika varianter av   blommor fanns. Så även vad gäller pelargoner.  Och en doftpelargon, en stickling, “Attar of  Roses” fick följa med mig hem till balkongen. Så nu väntar jag ivrigt på att den så småningom ska blomma

Steninge trädgårdsmästeriet. Hittade bland alla blommor en chokladskära so också fick följa med hem till vår söderbalkong. Hittade också bland alla blommor en “chokladskära”- chokladblomma. Jdå, blomman kan dofta svagt av choklad.  Och eftersom den skulle tåla solen bra fick den också komma med hem till vår balkong. (Mest söderläge)

Jag funderade på ett lime eller citronträd i kruka. Men med tanke på balkongens storlek så fick jag avstå denna gång.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

44 svar på ”Blommor och blad – Skyltsöndag från Steninge slott”

 1. Så vacker upplevelse, och vilken tur att man kan ta sig dit enkelt utan bil också för detta vill man ju inte missa om man bor i närheten av Stockholm! Otroligt 😀

  1. Vi hade en jättefin dag här.Och några växter kom med hem. Visst är det bra att man kan ta sig hit kommunalt. DEt kommer vi att testa en annan gång. Nu hade vi tur och fick bilskjuts av vänner.
   Önskar dig en fin söndag.

  2. Vilket mysigt ställe. Jag fick ett citronträd för många år sedan, men det luktar så starkt i blomningen att jag inte kunde ha kvar det inne. Det fick flytta till en kompis. Chokladbollar har jag också haft, men klarar inte av att övervintra den. Man skulle ha ett orangeri =)

   1. Vår balkong här är bara 3 x 3 meter så det går inte att ha så många blommor. Måste ordna till det på höjden. Sedan är del i princip söderläge så solen gör att valt av växter blir knepigt. I Spanien har vi grannar r med citron och apelsinträd så kanske får jag nöja mig med dit.
    Antar att chokladblomman inte klarar övervintring men nu blommar den.
    Ja, ett orangeri hos dig vore nog toppen.

 2. Här hittade du många både stora och små skyltar i trädgårdsmästeriet! Alltid kul att botanisera.
  Härligt att dofta på också. Jag har haft en chokladblomma och den doftade verkligen choklad. Tyvärr dog den ut för mig, under en semester.
  Ha det gott! Jag är så gott som bosatt på balkongen på förmiddagarna 😉
  Stor kram!

  1. Här på Steninge är det så vackert och Trädgårdsmästeriet likaså.
   Vad gäller balkongen så finns jag där fram till 11 (nu sommartid) men sedan blir det alltför varmt. Men vi är fortfarande utomhus väldigt mycket så det är helt ok.Ofta blir det ju lunch på en uteservering och då i skuggan. Men vi sitter gärna ute på balkongen från 17.30 fram till efter midnatt så det är helt ok.
   Men söderläge blir ju lite knepigt just soliga dagar. Å andra sidan kan vi börja använda balkongen redan i mars. Men lite trist är det. Men en kan inte få allt.
   Stor kram och trevlig söndag.

 3. Åh, det var evigheter sedan när jag var en liten flicka jag var i Steninge och vid slottet. Nostalgi för mig=)
  Så trevlig trädgårdsplantage med fina blommor. Jag hade även valt pelagoner med dofter och chokladblomma. Så spännande att få se dessa blommor pp din balkong <3
  Kram

  1. Vad roligt att jag kunde bjuda dig på en nostalgitur hit till Steninge. Vi har förr åkte hit ganska ofta och passade så bra med en vända hit under de år vi bodde i Upplands Väsby. Har en väninna som bor i närheten så det har blivit en del besök hos henne också,
   Vår balkong är nog ca 3 x 3 meter så man får hushålla med utrymmet- Blommorna måste upp på höjden så bild kommer.
   Kram och trevlig söndag-

 4. Men ooooh Ditte, där skulle jag gärna strosa runt och vilket fantastiskt trädgårdsmästeri!!! Där hade jag ruinerat mig 😀
  Njut nu på din fina balkong, kram!

  1. Det var verkligen fint här. Men av utrymmesskäl på balkongen, den är 3 x 3 m så kan jag inte ha så många växter. Måste komma på en idé om att få upp lite växer på höjden. Balkongen är också södervänd så urvalet av växter är bergränsat. Men nu med de jag har hoppas jag att de ska överleva. Det förutsätter ju att vi är hemma. Men ska vi iväg får jag sätta dem i badkaret.
   Ha det fint du också.
   Trevlig kväll.
   Kram

 5. Så fantastiskt vackert skyltat och vilken blomsterprakt! Synd på citronträdet men det ska få plats också. Kanske har ni ett i den spanska sommarstugan?

  Kram

  1. Tack! Och det var väldigt vackert här med alla växter. Extra roligt att många av sticklingarna är “födda” på Steninge.
   Våra spanska grannar har ett citronträd och andra grannar har apelsinträd så brukar få färsk frukt. Får nog nöja mig med det. Vår balkong är bar 3 x 3 m och vi vill ju också ha plats att sitta här.
   Kram och trevlig i kväll.

 6. Ja, här i stan flyttar de en massa trän som stått där sen lång tid pga den numera beryktade “västlänken”..trist..flera av dem kommer nog att försvinna helt då de nog inte kommer klara flytten.

  Du lyckas också fota växter bra, liksom Bp, jag får nog ta och träna på det helt klart.

  Tack för rundvandringen.

  SV: Ja då, det var en skolavslutning som man kommer att minnas som den värsta någonsin tror jag…hoppas det aldrig blir så igen.

  Ha det bäst.

  1. Tack! Kul att fota växter ibland. Ohc här på Steninge fanns det gott om dem . Vissa träd borde man ju inte få flytta. Och särskilt inte för att bilarna ska få mer utrymme-
   Så trist med en skolavslutning som blev så udda. Och visst hoppas man att detta aldrig upprepas.
   Ha det bra du också.

 7. Här har man verkligen utnyttjat den vackra miljön och skapat en riktigt härlig butik! Ekar är fantastiska och deras livslängd får en ju verkligen att fundera ett tag. Tänk om den kunde berätta allt den sett! Fint att den är skyddad men var de tvungna att banka i två spikar i den!? Tänker att det skapar möjlighet för sjukdomar när man gör hål i barken. Hade kanske varit bättre med en skylt i marken istället.

  Vad roligt med chokladblomman, den är fin. Och pelargonen, så klart! Mycket att njuta av på balkongen!

  1. Butiken här är verkligen fin och med ett stort utbud av vackra växter och man har gjort det på en ganska liten yta. Allt känns personligt och många sticklingar har sett dagens ljus här-
   Ekar överlag är jag väldigt förtjust i och ute på Djurgården, liksom här på Steninge, Rosersberg, Ulriksdal, Drottningholm m.fl. slottsparker nära Stockholm så finns det ju många riktigt gamla ekar. Skulle gärna höra dem berätta- Såg att spikarna här var väldigt ytliga och har sett att de ska sättas på ett visst sätt för att inte skada stam och bark. Verkar ju rimligt. Har sett liknande på flera ekar i slottsparker vi besökt.
   Får omstrukturera på balkongen och bygga på höjen för jag vill även ha en passionsblomma på plats.Balkongen är bara 3×3 meter-
   Och visst njuter vi på balkongen. Och omväxlande utsikt är det över vattnat.

 8. Vilka härliga blommor, kul du köpte lite.
  Du får visa hur det går för de.
  Maffig rhododendron.
  Som vi hyrt bil i helgen har jag köpt en del blommor till oss själva och att sätta vid graven.
  Riktigt trött efter alla utflykter vi gjort, bäst passa på!
  Kommer en del på bloggen framöver.
  Härligt sommarväder vi har.

  1. Blommor piggar upp och extra roligt när flera av dem liksom är uppfödda här- Måste ordna om lite på balkongen för den är bara 3×3 m så bi får bygga på höjden. Balkongen har söderläge så urvalet av blomster blir då begränsat.
   Trevligt att hyra bil och ta sig ut en sväng och se lite annat än det man gör dagligen.
   Och det sköna vädret gör ju sitt till.
   Trevlig kväll.

  1. Lovar att rapportera hur chokladblomman sköter sig. Passionsblomman i Torre verka i alla fall helt ok. Och det utan mina personliga samtal med den.

 9. Verkligen ett härligt ställe för en njutflykt! Trädgårdsmästeriet ser väldigt trevligt ut! Gamla träd är fascinerande … och som sagt – tänk om de kunde tala 🙂
  Ha en fin söndagskväll!
  Kram

  1. Jätteroligt att gå runt i parkerna på Steninge och väldigt trevligt att spendera tid här i Trädgårdsmästeriet. Fanns många växter som jag fastnade för. Men vår balkong har söderläge och alla trivs inte här. Balkongen är inte heller så stor så blommorna måste ju få plats.
   Ja, tänk om ekar kunde tala.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram

 10. Så mycket vackert på en gång.
  Förstår att det känns fint att vandra där och njuta av allt som växer och blommar. Den ena bilden tjusigare än den andra.
  “Dofta på mig” en kul och annorlunda skylt.
  Hoppas att du får må bra och inte far illa av solen. Var rädd om dig. Hatt på.
  Varm kram.

  1. Vårt besök ute på Steninge slott blev så lyckat. Och vi omgavs av blommor och skir grönska. Och några växter fick också följa med hem. Växter som tål sol eftersom vår balkong har söderläge-
   Jag är i skuggan och har keps när jag går ut. Men nu med behandlingen är det svårt och ont. Behandlingen ger mig stora så.
   Men jag har varit med förr och vet ju hur det kan bli. Men ont gör det.
   Stor kram

 11. En riktigt väldoftande Skyltsöndag här hos dig idag. De flesta skyltar är handskrivna och därmed väldigt personliga. Å att det finns hela 60 olika sorter pelargoner som dessutom är “uppfödda” på Steninge visste jag inte heller. Ja, hade man haft en trädgård så hade jag nog slagit till på ett eller annat. Min mamma hade i alla fall dreglar över utbudet. Jag nöjer mig med att titta på de fina skyltarna:-) Tusen tack för dom och länken:-)

  1. Visst blev det! Och lite passande i dessa sommarens soliga dagar. Jätteroligt att besöka Trädgårdsmästeriet här som är väldigt personligt. Växterna tas så fint om hand. Och den doftpelargon som fick följa med hem har sitt ursprung här på Steninge. Hoppas nu den ska trivas hos oss här på vår balkong i söderläge.
   Trädgård har jag haft och en ganska stor, när vi bodde i Upplands Väsby. Men jag är inte alls road av trädgårdsskötsel/arbete. Balkongen är lagom, ja, ganska liten, 3x 3 m, men lite blommor här vill jag gärna ha.

 12. Men så fina bilder ,-)) Hade jag inte bott så nära så jag kunde varit där om några minuter så hade jag velat bo nära ,-))
  Härligt, så fint
  Trädgårdsmästeriet har så mycket fint! ,-) Både inne och ute.
  Träden har mycket att berätta, bevara gamla träd!
  Ett bra ställe att besöka!
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Förstår att du bor nära. Och lätt för dig att komma hit.
   När vi/jag bodde i Upplands Väsby, blev över 30 år för min del, blev det många besök här. Och sedan många år har vi vänner som bor här så lite hemtamt känns det.
   Är så glad för växterna jag köpte och hoppas att de ska klara sig på balkongen. Vi har söderläge så solen är knepig för flera växter.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram

 13. Är förtjust i Steninge, men har råkat ut för usel service i deras restaurang … stället ligger ju fantastiskt! Har ibland väldigt fina konstutställningar också.

  1. Vad trist! För bra service och mat vill man ju ha. Har varit här en del och ätit och har bara positiva erfarenheter. Har vänner som bor i närheten så det blir en del besök här då och då. Några konstutställningar har vi också sett och varit på en del konserter och julmarknader. Gilla också att Steninge har sin historia.

 14. Jättefint ställe med många fina växter och så spännande med en chokladblomma. Du får gärna visa bilder på den när den blommar.

  1. Här på Steninge var växterna i Trädgårdsmästeriet så fint omhändertagna och det kändes personligt. Vi har en balkong i söder så det är fp växter som trivs hos oss. Men pelargoner gör det och nu hoppas jag på chokladblomman. Bilder kommer. Hoppas också att dne doftpelargon jag köpte ska trivas och blomma den också.

 15. Kul att du valde blomsterskyltar denna vecka, men rhododendronbuskarna liknar mer träd än buskar, helt otroligt maffiga. Förstår att det var svårt att motstå att handla hem en del skönheter. Och nu är det sommar på riktigt…hoppas bara att inte torkan blir för långvarig, vi har brandlarm i terrängen omkring nu varje dag. Kramen

  1. Efter besöket på Steninge men så många blommor av skilda slag tyckte jag de hade sin plats här i Skyltsöndag. Rhododendron buskarna är verkligen helt fantastiska och visst är de mer som träd. Och trivs gör de.
   Torrt är det här också men hos oss är regn att vänta tisdag eller onsdag. Men det återstår att se. Men visst behövs det.
   Kram!

 16. Följ skyltarna och upplev; det gjorde jag!
  Måndagskram med önskan om ännu en fin dag!

 17. Det är absolut rätt tid att njuta av blommor nu! I och för sig är det det alltid, men den här tiden är vi fortfarande så begeistrade över all grönska och alla vackra blommor. Naturen är så läcker, vilket blommorna givetvis är en del av.

  Citronträd har jag aldrig haft, men väl apelsinträd. När jag bodde i hus hade vi stora fönster och framför dem trivdes apelsinträdet så bra så när det fick några år på nacken fick vi fullt med små apelsiner. Minns inte om vi smakade, men kul med frukterna tyckte jag det var.

  Min nuvarande lägenhet är absolut inte mörk, men inte har fönster som ger så mycket ljusinsläpp så jag vågar mig på sådana träd här. Tyvärr.

  Tack för alla dina fina bilder!

  1. Just så känns det. Några blommor fick följa med hem men vi har söderläge på balkongen så antalet växter som gillar det är begränsat. Vad gäller citronträdet skulle det bli alltför stort här. Kul att du haft ett apelsinträd och att det bar frukt.
   I Spanien har ena grannen ett citronträd och den andra apelsinträd så vi brukar få färsk frukt därifrån. Uppskattas.

 18. Mysigt och visst är det kul med träd som citron, oliv mfl ser att ni oxå har det gott i värmen 🙂 här är det dax att jobba kram å fin måndag

  1. Växter är roligt! Men något citronträd blev det inte. Platsen på balkongen är begränsad. Men en del andra växter blev det.Vi har söderläge så vi måste ha växter som gillar sol. Vår ena granne i Spanien har citronträd och den andra apelsinträd så vi brukar få färsk frukt härifrån.
   Önskar dig en bra jobbstart.
   Jag ska till Uppsala och träffa döttrar och barnbarn. Så roligt.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *