Kultur Utflykter

Steninge slott och Slottsby – En trakt med förhistoriska anor.

Välkomna med till området runt Steninge. Här, vid Mälarens vatten, några mil norr om Stockholm, ligger Steninge slott och Slottsbyn och så här års inbäddad i vacker grönska. Här i området har jag  varit en hel del förr och har vänner som bor  i närheten. Och då, när jag besökt dem, har det känts som minisemester på landet.

Jag har även haft förmånen att vara på ett par fester på själva slottet- Minnesvärt. Men nu var det länge sedan så lördagens besök här tillsammans med maken och vännerna Susan och  blev väldigt lyckat.

Steninge slott sett från landsidan.Steninge slott sett från landsidan. Slottet uppfördes i slutet av 1600- talet och Nicodemus Tessin d.y. var ansvarig arkitekt. 

(Han ansvarade också för uppbyggandet av Stockholms nuvarande slott. Det gamla slottet Tre kronor brann ner 1697 och man skulle ersätta det med ett nytt på samma plats. Men  Tessin.d.y. han avlida innan det nya/nuvaranade  slottet var klart 1754 och arkitekten Carl Hårleman tog  över ansvaret.)

Steninge slott och slottsby ligger vid en vik av Mälaren ca. 50 km norr om Skanstull på Söder där vi startade.

Området runt Steninge och Steninge slott

har förhistoriska anor och det vet man bl.a. genom att det ligger en fornborg på toppen av en höjd helt nära slottet. Hit kan man gå upp och blicka ut över Mälaren.

Under medeltiden blev gården ett adelsgods, kom alltså att tillhöra en adlig familj, och i det här fallet släkten Oxenstierna. Och så redan från slutet av 1400-talet. Därefter har olika adliga ägare avlöst varandra men släkterna Gyllenstierna från mitten av 1600-talet och von Fersen från 1736 har kanske satt de djupaste avtrycken. Och troligen var det under Axel von Fersens tid som den engelska parken blev anlagd. (Axel von Fersen d.y. var en gång den franska drottningen Marie Antoinettes älskare och blev mördad i Stockholm av en uppretad folkmassa 1810. Återkommer till honom  på torsdag då nästa  inlägg från Steninge kommer)

Steninge slott lär ha kommit till tack vare en kärlekshistoria mellan Carl Gyllenstierna och änkedrottningen Hedvig Eleonora.(Hon var gift med kung Karl X, mamma till Karl XI och farmor till Karl XII) Enligt sägnen finns det en hemlig gång i den s.k. Drottningflygeln som går mellan Hedvig Eleonoras gästrum och Carl Gyllenstiernas sovrum)

På 1700-talet brukade “teaterkungen” Gustav III  tillbringa tid på Steninge slott tillsammans med teatervänner och den tidens stora skådespelare.

Steninge slott sett från sjösidan. Steninge slott sett från sjösidan. Slottet är idag en privatbostad och är inte öppet för visning men parken är tillgänglig för allmänheten varje dag mellan klockan 12 och 17. 

 Klocktornet och “det gamla slottet”

Klocktornet kom till 1690 och det var en byggmästare från Stockholm, Johan  Andersson Onswig som var ansvarig för byggandet. Urverket är från 1909, helt intakt och visar rätt tid. Och varje måndag dras urverket upp.

Steninge slott har också sitt eget klocktorn som är från 1600-talet. Klocktornet hör till Steninge slott och slår  fortfarande varje hel och halv timme. Förr var det just slagen härifrån som hjälpte arbetarna på Steninge ute på fälten att hålla reda på tiden.

Gamla slottet är en av de äldsta byggnaderna inom området. Det var ursprungligen tänkt som badstuga 1690. I stort sett har byggnaden blivit bevarad. Ett lågt, “litet”, timrat hus i två våningar med “rutiga fönster” och ett s.k. säteritak. Alltså två tak med en melllanliggande våning med fönster  emellan. Dessa tak var vanliga under 1600-talet och förekom ofta på herrgårdar och slottsbyggnader.Taket i sig visade på att det var en “frälsegård”. Alltså en gård befriad från skatt.

Den här byggnaden kallas  “Garagelängan”  eftersom tidigare boenden hade anknytningar till just garage.

Mälaren ligger helt nära och längs vattnet ligger förutom det “gamla slottet” också flera andra gulmålade, låga träbyggnader/bostadshus som väldigt fint smälter in i miljön. Även de med det så typiska säteritaken.

Steninge slott och Slottsbyn erbjuder både en hel del grönska och närheten till MälarenSteninge slott och Slottsbyn  erbjuder både vacker grönska och närheten till Mälaren-

Gamla slottet är sedan länge ombyggt i olika omgångar och inrett till bostad. Här sägs det också att den tidigare ägaren Beata von Yxkull spökar i byggnaden. Funderade på om detta hus  möjligen kunde vara till uthyrning. Tyvärr icke. Det såg väldigt bebott ut. (Och av en känd sångerska. )

Vi gick vidare och det fanns en hel del att fästa blicken på, bl.a. denna ståtliga blodbok.

Vännerna Jörgen och Susan och maken. Dags för lunch.

Lunchen åt vi i Stenladan. Och den var verkligen god.

Mer från Steninge kommer på torsdag.

 

44 svar på ”Steninge slott och Slottsby – En trakt med förhistoriska anor.”

 1. Steninge har jag aldrig besökt men det ser ut att vara ett mycket trevligt utflyktsmål! Perfekt väder såg ni ut att ha och lunchen, den hade jag inte tackat nej till. Så gott och fräscht!

  Kram

  1. Hela området här runt Steninge slott och by är väldigt fint. Man håller också på att i närheten bygga en hel del nya bostäder i form av bostadsrätter och villor. En del är klart och en hel del under uppförande.Mycket har byggts sedan jag senast var här.
   Vi klarade oss undan regnet när vi besökte parken men det kom lagom till lunchen och den åt vi inomhus. Jättegod räkmacka på mörkt bröd, precis som jag vill ha den.
   Kram och trevlig fortsatt måndag

  1. Fint att gå runt här och mycket vackert att se. Minns de fester jag varit på här på slottet- Så roliga i en fantastisk miljö-

 2. Det är härligt med slott. Slott och kyrkor gillar jag att besöka.
  Sverige har mycket att erbjuda, det är bara att utforska.
  Lunchen såg mycket tilltalande ut!
  Jag fick min frukost och lunch på balkongen idag och även en lite längre cykeltur. Vädret är “lagom”, kan man säga.
  Sköt om dig, stor kram!

  1. I vårt närområde har vi ganska många slott och det är alltid roligt att ta sig en titt. Många har jag besökt men en del finns kvar som jag inte besökt. Och jag tar gärna repriser.Vi har vänner som bor här i Steninge så området är ganska välkänt. Men nu är det nog över ett år sedan vi var här. Så det blev så bra att hänga med Susanne och Jörgen, våra “Söder och Torreviejavänner” hit med bil.
   Visst har Sverige mycket vackert och vi planerar vad vi vill göra i sommar. Har besökt alla landskap men jag har ju en del favoriter.
   Vi åt frukost på balkongen men lunch blev det under långpromenaden och ute även den. Och det blir balkongmiddag om en halvtinmme.
   Fint att du kom iväg på en cykeltur. Lika bra att passa på.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

 3. Det var ett trevligt besök, satte för säkerhets skull på mig pärlhalsbandet …
  Gissa om jag blev nyfiken vilken sångerska som huserar där. haha.
  Jag gillar slottsmiljöer, ja herrgårdar också, de är så genomtänkta, med fin arkitektur, vackra trädgårdar och tänk att de nästan undantagslöst ligger på de mest natursköna platser! En blodbok har jag nog aldrig sett förut, ymnig och lite tilltufsad men förmodligen välväxt och rätt häftig med sin granna färg. Kramen

  1. Området här är verkligen fint och eftersom vi har vänner helt nära har det blivit flera besök här. Men nu var vi har på utflykt med våra Söder och Spanienvänner. Jättetrevligt och roligt med en tur. Vi har ju ingen bil så just nu avstår vi helst från det kommunala resandet men undantag finns ju. Jag åkte ju till Farsta med tunnelbanan förra veckan och det var gott om plats.
   Förr kunde man inte ta sig till Steninge kommunalt men nu går det så det ska vi också testa. Tåg och buss. Blodboken var mäktig. Skriver mer pm parken på torsdag och med bilder till.
   Kram

 4. Det är fint där, minsann. Och deras julmarknad är verkligen väl värt ett besök. Haha, lite fel årstid. Men snart är vi där igen.

  Förstår att ni hade en fin dag.

  1. Har varit här på julmarknad många gånger men nu är vi sällan hemma denna årstid. Men fint är det. Och så även nu. Har vänner alldeles nära här så många besök på Steninge slott och Slottsby har det blivit- Men nu var det över ett år sedan. .
   Vi hade en toppendag och några växter köpte jag i trädgårdsmästeriet. Vilket utbud!

  1. Just så! En jättefin och trevlig njutflykt.
   Ha det fint ni också- Inser att kvällen går mot natt….

 5. Hej Ditte!
  Mitt kära gamla Steninge!!! Där har jag bott och levt mina första 21 år, i Gårdshushållet. Vilken nostalgitripp du bjuder på. Tack för den!!
  Glädjande att se husen i så fint skick, numera. Så sent som på morsdagen i år körde maken och jag förbi slottsparken upp till den gamla ladugården, då själva parken var stängd. Visste inte att man har öppet för allmänheten, nu vet jag!
  Är så glad för ditt inlägg…bara en rättelse “Gamla slottet” är det huset där den berömda sångerskan C bor/äger. Den längre gula byggnaden framför heter “Garageflygeln” då den användes av tidigare ägare till just garage.

  1. Hej Ulla! Vad roligt! Tänk att du bott här i så många år. Då har du ju all kunskap. Jag har nu ändrat. Men skylten satt just vid Garageflygeln så då antog jag att det var Gamla Slottet- Och då är det Gamla slottet som Carola hyr. Parken är vanligtvis öppen för allmänheten dagtid och det är ju väldigt generöst- Vi har vänner som bor i närheten så vi har varit här ganska ofta under årens lopp- Och alltid lika trevligt att komma hit.

 6. God kväll Ditte!
  Tack för trevlig guidning av Steninge slott och därtill fina bilder.
  Så kul att få se mina er mina fina Torrevieja-vänner. Lunchen såg jättegod ut, så jag förstår att det var en njututflykt🥰

  1. God kväll! Det blev en jättefin “njutflykt” tillsammans med fina vänner. Roligt både med slottet, parken, lunch och inköp av lite växter. Kul att du var med oss.
   Kramar

 7. Härliga bilder, Steninge Slott och område har vi besökt, så fint.
  intressant att arbetarna på fälten hade klocktornet att hålla reda på tiden, har varit till klocktornet 2 gånger, fint!
  Men det är något år sen nu.
  Fint slott!
  Fint det gamla slottet är och kul att det finns ett spöke ,-))
  Mälaren är vacker. Husen ligger så fint, och kändisen vem det nu är bor riktigt fint!
  Blodbok ser man inte ofta, vackert träd, vanligt i England!
  Kul att umgås med vänner och lunchen ser god ut ,-)
  Härliga bilder.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Kunde tänka mig att ni varit här. Vi har vänner som bor i närheten så det har under årens lopp blivit många besök här. Alltid lika trevligt. Parken är så fin och hela miljön här ute vid Mälaren.
   Blodboken är mäktig.
   Ha det fint du också.
   Kram

 8. Slott, med orangerier,och parker är så vackert.. Steninge har jag inte besökt men kanske i framtiden, dina bilder gör mig sugen.

  1. Är du i Stockholmstrakten så kan det vara en idé att kanske kombinera ett besök Uppsala med Steninge. Då blir det en heldag. Men på Steninge i sig kan man också tillbringa tid. Vi hade en jättefin tur hit och hyfsad tur med vädret.

 9. Kan säga att Steningen slott är betydligt vackrare under sommartid än under vintern. Så väl underhållet slottet och trädgården är. Å blodboken är helt magnifik. Har aldrig sett ett sådant träd förut. Har varit där några gånger före jul, där det hålls alltid en julmarknad med hantverk och glas av riktigt hög kvalitet. Men självaste omgivningen är ju ganska trist vintertid. Så det var himla kul att se slottet sommartid. Den som äger Stening Slott kan inte vara fattig direkt om man säger så;-)

  1. Nu är en perfekt tid att ta sig hit. Vi har vänner nära så det har under årens lopp blivit många besök under alla årstider. Men nu är ju parken verkligen till sin fördel. Blodboken är helt magnifik. Hade aldrig sett liknande innan.
   Har också varit här på julmarknad och det är en av de få jag gillat. Den här och den på Alsters herrgård i Värmland. Båda har ju mer kvalitetsvaror.
   Parken är verkligt välskött och det är väldigt generöst av ägarna att låta allmänheten besöka den dagtid.
   Nej, pengar är ingen bristvara här.
   Slottet invändigt är också väldigt vackert.Har varit här på fest vid ett par tillfällen i början av 2000-talet men då var det ingen privatperson som bodde i slottet. Som jag förstått det ägs slottet och en hel del annat av Per Taube Per Taube

 10. Åh Ditte, nu blir du säkert tokig på mig…men…nu har du åter prickat in ett av mina favoritställen runt Huvudstaden. Så många gånger som jag vandrat här, så många foton, både abstrakta och realistiska som tillkommit i den underbara parken…ja det är många, säg otaliga och aldrig har jag skrivit nåt om dem? Jo, förresten, kanske någon gång på gammelbloggen, men det är det lilla.
  Tack för att du öppnade mina ögon, återigen, och inte minst, att du satte fart på minnet…jag minns och ler, TACK!

  1. Vad roligt att jag lyckas med detta! Jag bara ler. Har vänner som bor i närheten så här har vi varit mycket. Men nu säkert ett år sedan. Hade sån tur att ha fina vänner som tog med oss i bil.Numer kan ma ta tåg till Märsta och sedan buss till Steninge slott/Stenladan men jag har minimerat de kommunala resorna nu ett tag. Åker ibland men med viss försiktighet.
   Kanske letar du nu fram dina fina bilder och skriver något. Hoppas! Dina bilder kan jag inte se mig mätt på. Ja, jag läser även så gärna det du skriver förstås. Det hänger ju ihop.
   Men jag gläds åt att vi än en gång följs åt i miljöer. Minns såväl när jag “hittade dig” i ditt inlägg om pingviner på Falklandsöarna och det du skrev om Buenos Aires. Platser där vi båda var.
   Ha det gott! Och jag ler jag också.

 11. Så fint det är där på sommaren också, har varit där på julmarknad för länge sedan. Steningen känns ju som nästgårds när vi bodde i Rotebro.
  Viss tär det Carola som bor i det fina huset där! trodde ett tag att hon faktiskt bodde på slottet, men det gör hon inte, men känner igen slottet som de måste ha spelat in delar av “Carolas advent” som jag såg på viaplay i vintras, jättefin serie med flera kända musiker som både sjöng och pratade.
  Jag vill så gärna åka ut till Carolas musikkvällar i sommar eller även på vintern i ladan, men min man är inte lika intresserad, får fråga någon annan!
  Men en lunch därute borde jag ju få med honom på, hihi!
  Kram

  1. Här är verkligen fint nu med all grönska. Har en väninna som bor i närheten så jag har varit här mycket. Helt rätt vad gäller Carola. Nej, hon bor inte i slottet för det gör ägarna men ibland görs inspelningar där. Nu finns en röd trälada, bakom stenladan, där också en del konserter hålls-
   Lunchen och en titt i parken var väldigt trevligt och jag tror nu att det varje lördag är något på gång i ladan och i sommar kommer konserter. Nu kan man ju också ta sig hit ut med buss från Märsta station och det underlättar. Säg gärna till om du vill ha sällskap-
   Kram

 12. Hola! Så trevligt och premiär för Steninge för min del – en ”värmlänning i förskingringen” sen knappt 30 år tillbaka. Toppen att vädret anpassade sig efter vårt schema – och doftpelargoner var en ny bekantskap! 😀 Brukar inte köpa pelargoner för att jag inte gillar lukten. 😌 Där bor sångerskan fint! Börjat på C och slutar på a. 😉 Säger bara blodboken! ❤️❤️❤️

  Kramar från oss!

  1. Hola! Stort tack för att vi fick följa med. Jättetrevligt! Och en hel del blev det ju att se. God lunch dessutom! Och lite växter med hem. Har satt min pelargon i större kruka och får se om den gillar det. Hoppas. Tur med vädret hade vi ju också.
   Kramar från Mr. B och mig.

 13. Har aldrig varit där (heller), men det ser väldigt trevligt ut! Ett vackert slott och en fantastisk park! Intressant historia och underbara bilder!
  Tack Ditte!
  Kram

  1. Tack Anki! Tror du tycket om det här. Så vacker park men många fina träd och växter. Och inte minst trädgårdsmästeriet hade med de vackra växterna.
   Köpte med några hem och däribland en speciell pelargon och en chokladblomma.
   Kram

  1. Rekommenderas! Och särskilt nu när det är så grönt och fint. Vi hade en jättefin dag här ute.

 14. Det är helt otroligt vilken bilck folk hade när dom valde plats för slott och stora herrgårdar! Alltid vackert så man nästan tappar andan. Så tacksam att dess gods bevaras!
  Jag har aldrig varit vid Steningen Slott och tack för att du förmedlar!
  Kram

  1. Här vid och runt Mälaren finns många slott i närheten av Stockholm. Och visst hade arkitekterna sinne för var de skulle placeras. Vi hade en fin tur hit och nu när det grönskar så vackert är det än större behållning att komma hit.
   Visst är det bra med bloggar så att vi kan resa och se mycket men hemifrån.
   Tänk så mycket jag sett av både fin trakt i Sverige och din andra trakt i Thailand. Ja, mycket däremellan också.
   Kram

 15. Tjusiga byggnader och intressant bakgrundshistoria. Hus i stil med Garagelängan har jag aldrig sett i verkligheten, och visste inte heller att den typen var frälsehus. Tack för trevlig och lärorik information. Kram

  1. Här i området, Steninge slottsby, finns många vackra hus bevarade. Att “Gamla slottet” brett frälsehus har jag läst men vad gäller “Garagelängan” så vet jag inte. Jag tycker det är väldigt generöst av ägarna att upplåta parken för allmänheten och det är väldigt fint att gå runt här. Läget vid Mälaren är ju också väldigt fint.
   Väldigt roligt att du var med.
   kram

  1. Vi hade en fin dag i parken trots en del blåst. Och regnet som kom på eftermiddagen när vi åt lunch. Nu kan man ju ta sig hit ut kommunalt; pendeln till Märsta och sedan buss och det ska testas när sådana som de i min ålder åter är välkomna på de kommunala transporterna. (Jodå, jag har åkte lite ibland…) Kanske tar du dig en tur i sommar.

  1. Rekommenderas.Särskilt en fin sommardag. Nu fungerar det också att ta sig hit kommunalt vilket är en fördel. Pendeltåg till Märsta och sedan buss till Steninge.Vi hade en toppendag på alla sätt även om solen inte var med oss hela tiden.

 16. Intressant! Mycket intressant historia, som du vet att jag gillar.
  Har hört namnet Steningen, men visste inget om det.
  Men hör du du, inga fler bilder av räkor! Går åt av längtan efter räkor! (skojar bara, gärna fler bilder, egentligen tycker jag om att se bilder av mat!)
  Ha det bra!

  1. Steninge är väldigt trevligt och jag tror du skulle tycka om ett besök här. De har även ett litet trädgårdsmästeri med många fina växter och ett par fick följa med hem.
   Kan förstå att du längtar efter räkor. Jag är ju väldigt förtjust i de svenska och norska men vad gäller de spanska så är det liksom något annat. Men kokar man dem i mycket salt så liknar det något.
   Ha det fint du också.
   En strålande sommardag i Stockholm idag.

  1. Miljön runt Steninge är jättefin och ett stycke historia är det.Har vänner som bor i närheten så det har under årens lopp blivit flera besök.Hot kommer jag gärna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *