Stockholm

Åskådare – Med fokus på vatten och båtar

Att vara åskådare kan ibland vara riktigt trevligt. Särskilt lite på avstånd. Och gårdagen var just en sådan åskådardag. Mycket var det som hände på och längs vattnet.  Vår balkong har ett ypperligt läge på kajen, sex trappor upp och bara några meter från Hammarbykanalen. Mycket att titta på är det alla årstider men i denna ljuva sommartid än mer. Så att se vad som är på gång i kanalen är ofta god underhållning.

I år har “studentflak” varit förbjudna i Stockholm. Men däremot har det förekommit mängder av “båtflak.” Här “charterbåten” M/S Molly med ett gång studenter. Och antalet ombord var det tillåtna.

 Att vara åskådare

från första parkett är riktigt roligt. Mycket händer här i Hammarbykanalen som är en del av Saltsjön/Östersjön. Och det är den här vägen alla båtar nu måste ta sig in Mälaren. De stora fartygen som ryms i Hammarbyslussen tar oftast den här vägen via Mälaren på väg mot Södertälje och andra hamnar runt Mälaren.  Och  de som är för stora får ta vägen genom Stockholms södra skärgård. Den lilla Karl Johan slussen, vid Slussen i Sockholm, är  gjord för fritidsbåtar, men är stängd eftersom hela området byggs om och inte är klart ännu på många år. Här i Slussenområdet ska ju också den nya Guldbron komma på

Så sedan några år tillbaka så är det alltså Hammarbyslussen som gäller och trafiken är livlig. Mycket att titta på är det. Men i vissa fall när det gäller en del fritidsbåtar och vattenskotrar skulle förarna där behöva mer än en titt. De skulle absolut  behöva en hjälpande hand. En del hr absolut ingen koll på vare sig väjningsregler eller annat.

På sjön finns inget som heter “båtkörkort”  och det  krävs inga kunskaper alls om båten är under 12 meter lång och 4 meter bred.  Märkligt med tanke på alla olyckor som sker. Är fartyget större krävs ett kustskepparintyg. (Och för att ta det ska först till ett förarintyg och sedan praktik.)

Hammarbykanalen. Som åskådare ser jag många olika varianter av flytetyg. Och den här verkar praktisk. Som åskådare kan jag se en hel del  och än mer med kamerans zoom.  Även kaptenen ombord liksom passagerarna verkar ha god sikt.

Fest ombord på chartrade båtar verkar lika populärt i år som det brukar vara. Men man tar med mindre antal gäster

Mer att se

Hammarbykanalen. Även båtförarna kan vara åskådare. Mycket att titta på för dem också. Här verkar även båtförarna vara åskådare. En hel del händer i slussen. Observera den lilla gula gummibåten till höger. Den ska också slussa in i Mälaren.

Hammarbykanalen. Två andra ekipage som ska slussa. Kunde inte som åskådare se hur det gick . Men de kom inte tillbaka så det verkar ha gått vägen. Fler som ska slussa. Alla sätt att ta sig fram är bra utom de som inte är det. Kunde tyvärr inte som åskådare från balkongen se in i slussen hur det gick för dessa ekipage. Men de kom inte tillbaka.

På andra sidan kanalen finns restaurang “Hos Kaj”.Väldigt populär och här stannar kvällssolen länge. Och får man inte plats på restaurangen så går det ju fint att slå sig ner just på kajen.

PÅ andra sidan Hammarbykanalen. Folk och svanar i farten. För egen del är jag åskådare från balkongen på andra sidan kanalen 160 meter bort. Folk i farten. Och även svanparet med sina ungar. För egen del är jag åskådare från andra sidan kanalen på ca 160 meters avstånd. (Zoomkameran jobbar bra.)

Mer folk i farten på restaurang Thaiboat. Och för stunden ser det lugnt ut vid Sjöräddningens station vid Skanstull. (Till vänster i bild) Och bakom sjöräddningsstationen skymtar Hammarbyslussen in till Mälaren.

Så småningom blir det dags för en sen balkongmiddag. Pizza gjord på “libabröd” som botten. Man kan lätt baka egna men jag köpte dock färdiga bröd. ) Tomatsås, (kan bytas mot lätt eller vanlig créme fraiche ) räkor, skinka, rödlök, färska champinjoner och mozzarellaost som blandas med annan riven ost.  Och efter gräddningen toppad jag med  färsk basilika. Riktigt gott.

Dags för en sen balkongmiddag.

Vi satt länge kvar ute på balkongen och såg att slussportarna öppnades för att släppa ut en del av Mälarens vatten till Saltsjön. Solen försvann alltmer och det gjorde även båtarna i den sena kvällen.

Så var det då lördag. Frukost i skuggan på balkongen och redan tidigt var båttrafiken igång även denna dag.

 

34 svar på ”Åskådare – Med fokus på vatten och båtar”

  1. Vi har haft båtar, mest segelbåtar och tar i övrigt alla chanser till en båttur. Gillar verkligen att vara på sjön. Och tills dess får vi titta på båtarna. Här har vi en väldans bra utsikt både över vattnet och kajen.

 1. En riktigt riklig trafik utanför er balkong! Båtar är så rogivande om de sköter sig snyggt.
  Jättefina zoombilder! Verkligen.
  Jag tog också min frukost på balkongen i morse efter morgonrundan ute. Skulle tro jag kan äta middag där också, det är blåsigt och halvsoligt – men varmt!
  Allt gott!
  Stor kram!

  1. Här finns mycket att se och jag gillar att vara åskådare. En zoomkkamera är ett bra komplement och kommer fram både nu och då. Men den andra är bättre på en del andra sätt. Lite beroende på ljus och så.
   Fint om du kan sitta ute och äta middag också.
   Igår satt vi ute till 23.30 och det var så skönt. Strålande sol här idag också så för vår del blir det också en middag på balkongen men den brukar bli ganska sen.
   Önskar dig en fin kväll.
   Stor kram

  1. Vi bor väldigt bra här. Och det gör ju du också. Tänk så centralt vi bor och med naturen helt inpå.
   Och gratis underhållning har vi. Omväxlande är den också.

 2. Ni sitter verkligen på första parkett och kan hålla koll på vad som händer på och i vattnet samt nedanför längs med vattnet. Inte det sämsta 😀 Sådan pizza måste jag testa att göra. Jag har läst om varianten i flera bloggar men ännu inte kommit till skott. Det låter i alla fall väldigt smidigt och enkelt att slippa fixa med bottnarna.

  Kram och god lördagseftermiddag!

  1. Vi sitter bra här på parkettplats och vill man ha underhållning serveras den ofta på ett eller annat sätt.
   Pizzan är enkel och lir bra för bottnarna blir ju både tunna och frasiga. Men vedeldad stenugn har vi ingen…Och man kan ju ha libabröden i frysen om andan faller på.
   Kram och hoppas ni också får en fin eftermiddag och kväll.
   Kram

 3. Åskadare eller iaktagare är en utmärkt position!
  Läser genom och hamnade på sista bilden. 🤗 Där sitter du i fåtöljen likadan som mina, fast jag har min inomhus.
  Åskådarkram

  1. Visst kan det vara så! Och mycket att åskåda finns det.
   Den här fåtöljen har nu gjort sitt efter alla år och får vara på balkongen tills regnet kommer.
   Varm kram

 4. Tala om att sitta på första parkett! Så ljuvligt för er med detta balkongläge och så mycket underhållning.
  Perfekt med zoom också så detaljer kan fångas.

  Så kreativt med båtflak för studenterna! Jag läste även att man på en skola haft ett stillastående flak på skolgården som de fick turas om att inta. Men båt låter ju onekligen bättre!

  Den där pizzan lät väldigt god. Jag får ta reda på om brödet går att baka glutenfritt!

  Önskar dig en fortsatt skön lördagskväll.

  Stor kram!

  1. Visst är balkongen bra som åskådarplats. Men det är ju inte så att vi ständigt har koll. Men ibland så. Är det något extra så är det bra med zoomkameran framme.
   Här har det varit många båtflak nu och visst är det en bra idé när lastbilar inte får vara. Så också att man var noga med att inte ha så många ombord.
   Tror att brödet bör gå att baka glutenfritt. Och vet inte om det köpta innehåller gluten. Tittade inte. Men ska se nästa gång.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Nu drink på balkongen.
   Stor kram

 5. Oj så mycket det finns att titta på från er balkong! Där kan man ju sitta hela dagen!
  Underbart väder och härliga bilder, och vad gjorde man utan balkong….njutbart är det på alla sätt och vis!
  Kram!

  1. Visst gör det! Om man så vill. Nu är det så mycket sol där så jag kan bara vara där till 10.30 och sedan vid 17 -tiden och sent fram på kvällen. Markisen hjälper föga nu när solen står så högt på himlen. Men just nu är det så mysigt.
   Ni har ju också en skön balkong och inglasad. Men vi kan inte glasa in den eftersom bi inte har någon balkong ovanför. Men det går bra ändå eftersom det är söderläge så kan vi sitta här oftast från mars. Dock med jacka på.
   Kram och trelvlig kväll.

 6. Härligt! Tack för att jag fick följa med på en båttur i Stockholm …eller nästan följa med. Vad fin utsikt du har från din balkong. Studentbåt var något nytt. I Malmö kom ungdomarna på att det inte är förbjudet att åka buss, så här åkte man studentbuss istället, en röd öppen sådan… det finns alltid alternativ 🙂

  Önskar dig en fortsatt fin lördag!
  Kram Christina

  1. Vad trevligt att du kom med.
   Alla sätt är ju bra för studenterna utom de dåliga. Och studentbuss låter ju bra och en öppen sådan. Men här passar det bra med studentbåt. Har sett många sådana den senaste veckan-
   Vi bor bra här och utsikten är riktigt fin. Vi bor mitt på Södermalm i Stockholm men har naturen bara några hundra meter bort.
   Sitter fortfarande ute och njuter av en skön kväll-
   Kram

 7. Kostnadsfri underhållning, helt klart! Å din zoom är verkligen fantastiskt bra! Älskade bilderna på den livliga båttrafiken och skrattade got åt SUPen. Det hade jag gärna velat se hur den slussades.
  Även vi satt på balkongen långt in på natten och lär göra det ikväll också. Det gäller att njuta av de relativt varma kvällarna.

  1. Visst är det! Ja, zoomkameran är bra så här. Försökte se hur det gick för SUP:en i slussen men jag tror han bar den genom längs sidorna. Men det gick inte att se. Kan tänka mig att ni också njuter på er balkong av dessa ljuvliga kvällar.
   Sitter på vår nu och lär göra det länge än. Och mycket är det som händer.

 8. Båtflak låter bra! Kul.
  Båten ser fin ut, den som husbåt ,-))
  Den lilla båten med den övre delen att sitta och njuta på var ju härlig, lagom storlek.
  Båtkörkort skulle det finnas, händer mycket med de som inte kan hantera båten.
  Mysigt att ha hela båten för sig själv ,-)
  Hos Kaj ser fint ut, ni bor ju bra! ,-)) Mycket ni ser.
  Bästa restaurangen har ni på balkongen, gott ser det ut ,-)
  Idag har vi äntligen fixat vår balkong, vi brukar ha den klar mitten på maj!
  Så fin bild på dig när du har frukost på balkongen,-) ser ut som rätt stor balkong ,-) Sen gillar jag ugglan ,-)
  Ha det fortsatt fint KRAM Primrose ,-)

  1. Båtflak verkar populära i år när det inte får vara lastbilsflak. Och det verkar också vara ok med antalet personer ombord.
   Visst är det märkligt att vem som helst kan ge sig ut på sjön utan någon kunskap. Och sen ska man ha en sorts körkort för att köra moped.
   Vi bor bra här och stundtals är det mycket att se men här är också väldigt lugnt och med naturen helt nära.
   Vad roligt att ni ordnat med er balkong. Skönt nu att kunna sitta där.
   Ugglan har vi för den skrämmer bort trutarna som vi inte vill ha hos oss. Men jag har börjat gilla den.
   Kram och trevlig fortsatt helg.

  1. Zoomen är rolig för att få in detaljer. Och här uppe har vi en bra överblick men är ändå liksom nära. Mycket som händer är det.

 9. Hej Ditte
  Fantastiska bilder. Jag “kände” riktigt försommarvärmen. Jag saknar båttiden. Men det finns ju många möjligheter att komma ut på sjön. Libabröd har jag aldrig ätit. Det måste jag testa
  Kram

  1. Hej Annika!
   Tack! Visst är det skönt nu både med blommor, blader och skön värmen- Numer tittar vi på båtarna och visst kan vi längta efter en båt. Men det finns andra möjligheter som du skriver att komma ut på sjön.
   “Libabröd” kan användas till mycket så testa gärna. Finns ofta i livsmedelsbutiker.
   Kram och trevlig söndag

  1. Visst har vi. Och omväxlande är den.
   Önskar er också en fin söndag.
   Här är ännu en solig dag,

 10. Ni har verkligen en vidunderlig utsikt från er balkong och det händer alltid nåt där nere på vattnet 🙂
  Hoppas den här söndagen också blir en dag med fina händelser för dig! Kram!

  1. Vi har oftast god och varierad underhållning här. Och visst är det så att vattnet är en arena där mycket händer så här års.
   En strålande söndag är det och underhållningen verka vara i gång. Önskar dig också en fin söndag.
   kram

 11. Alltså, jag hoppas ni inte betalar tv-licens, ni har ju gratis underhållning i stort sett dygnet runt, iaf nu den ljusa årstiden! Så fascinerande, jag skulle allt hänga där över räcket många långa stunder! Vilken balans somliga har, jag skulle aldrig fixa att stå där på brädan…vilken vinstlott ni dragit som valt denna lägenhet! Kram

  1. Vad gäller tv så är vi inge direkta stortittare men licensen dras ju nu på skatten. Och visst hår vi god underhållning. Mest från april -oktober och med toppar under sommarmånaderna.
   Och roligt att se hur en del båtmänniskor bär sig åt. Eller inte gör det.
   Hörde att killen på brädan tog sig genom Slussen och kom in i Mälaren. Jag funderade på om han skulle bära den runt. Men icke!
   Att vi valde lägenheten här var mest en slump. Men visst blev det bra.
   Kram!

 12. Helt underbart att se alla båtarna. Jag har varit på sjön sedan barnsben. Har tappat räkningen sedan länge på båtar jag haft… fjärde segelbåten har jag i alla fall. Jag har nog bara 4 till nu… sålde en för 14 dagar sedan… börjar bli lite nu 😉 M/S Molly var riktigt frän. Och den där kaptenen i blå tröja skulle vara tagen i örat, jag de som står fram under saknar flytväst och har inget att hålla i sig i om han skulle törna emot något. Han har dåligt omdöme just som kapten. Svagt ansvar.

  1. Tyvärr är det många på sjön so vi ser som inte har någon koll alls. Vi har i dagarna sett en hel del poliser och även kustbevakningen som är ute och kollar. Mest har de tagit vattenskotrarna var förar inte kan se att det är max. 5 knop i kanalen. Ibland tar de även skotrarna och de som kör dem få gå.Bra tycker jag.
   Så kul med ditt båtintresse och att det består och jag tänker på dig och Skanstulls marina när jag blickar bort mot slussen och ser skyltarna där .
   Maken är också sugen på båt igen men vill då ha den långt ut så vi slipper de här som inget kan om sjövett. Hoppas de håller sig i stan.
   Jag tror inte många fattar att det är kapten ombord so är ansvarig. Inte han själv heller.

 13. Förstår att du kan sitta där länge och titta! Hur mycket underhållning som helst ju! M/S Molly åkte jag ju med förra året, det var trevligt! 🙂

  1. Här händer mycket och underhållningsvärdet är stort. I år har inte Molly varit förbi lika ofta som tidigare. Finns ju många aktörer i omlopp. Men ett kul koncept är det. Var ute på en tur med Molly för många år sedan och det var lyckat. Minns att ni gjorde en tur förra året och ett kul koncept är det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *