Skyltar Stockholm

Bland båtar och skyltar

Söndag och dags för nya skyltar denna  skyltsöndag. Detta är  ett tema som bloggvännen BP  förtjänstfullt förvaltar och där fantasin kan få fritt spelrum. Det gäller att hitta en eller flera skyltar, antingen några vi sett under veckan eller hämtade från något arkiv. Mina skyltar den här veckan håller sig inom det maritima området, men färgen är inte helt övertygande blå. Snarare är det en gråskala som framträder.

Idag, söndag den 2/7 går starten för havskappseglingen Gotland runt, men tävlingen heter sedan några tillbaka ÅF OFFSHORE RACE och sedan några dagar tillbaka har de deltagande segelbåtarna legat i Stockholm, på Skeppsholmen. Tävlingen startar inne i Stockholm och har så gjort sedan 2011 och går genom Stockholms skärgård, förbi Sandhamn och runt Gotland och målgången är i Sandhamn.  I år firar tävlingen, som anordnas av KSSS, Kungliga segelsällskapsklubben Sandhamn, sitt 80 års jubileum och det är 250 båtar som ska starta, betydligt färre än under 1990-talet då det ofta var mellan 400-500 båtar som deltog. Båtarna har blivit större och likaså besättningen ombord så antalet deltagande seglare kanske inte minskat i sig.

Deltagande båtar ligger tätt vid bryggorna på Skeppsholmen. Mycket som ska förberedas inför starten.

ÅF OFFSHORE RACE , tävlingens officiella namn sedan 20111. (ÅF står troligen kvar för Ångpanneföreningen, ett av landets största konsultbolag)

Sträckan som båtarna

Skärgårdsstiftelsen är med på plats; En idell stiftelse som arbetar för att bevara och utveckla en genuin skärgård. De erbjöd dock inga gratis båtturer just denna dag-

Men det fanns andra båtar som gjorde det, bla. den här som jag provåkte och körde häromdagen. Prova mig står det dessutom och visst tar en fasta på det även om det är grått och blåser upp till 20 m/sekund i byarna. 

Och visst ville jag se segelbåtarna/skeppen som skulle delta i tävlinge. Alla låg vid bryggorna så det var bara att titta på.

Ett par restriktioner fanns för att beträda bryggorna. dock överkomliga.

Vid dessa bryggor låg de äldre klassiska båtarna och här stannade jag länge. Vilka skönheter!

Så sant! Man får oftast jobba för att få sina önskningar uppfyllda.

Några av mina favoriter, men det fanns många. Hitttade här även en båt jag varit med och seglat på 1960- talet, samma namn men ny ägare.

 

Har nu tänkt mig iväg till Nacka strand för att se en del båtar som passerar där på vägen ut i Stockholms skärgård. Och idag, just nu, är det sol över Stockholm och bra vind, lyckat för seglarna.

 

 

28 svar på ”Bland båtar och skyltar”

 1. Snyggt skyltat och i ett härligt tema! Nykterhet på sjön borde vara lika självklart som på vägen.

  Kram och god söndag!

  1. Tack! Uppfriskande var det att vara här på Skeppsholmen…
   Och visst vore de bar om det gällde samma regler till lands som till sjöss och likaså att man behöver körkort även för båt.
   Kram och trevlig söndag.

 2. Skönt med vind i seglen. Jag har sett Tjörn runt i stiltje. En massa segelbåtar som bara ligger på samma plats och guppar. Det kan inte vara roligt att vara ombord i en tävling då! 🙂 Kram

  1. Idag blev det för båtarna att kryssa ut genom Stockholms inlopp och det tog tid. Såg när en del båtar passerade Nacka strand men inte var det mycket vind. Säkert mer av den varan längre ut.Kram!

 3. Perfekt skyltat en sådan här dag! Klart det ska var alkoholfritt både på bryggorna och i båtarna 🙂
  Ha en fin söndagskväll!
  Kram

  1. Det kändes naturligt med skyltar inom det maritima området idag.? Och utan alkohol på sjön skulle många olyckor inte ske. Märkligt att det inte är lika villkor till sjöss som i bil. Trevlig kväll! Kram!

 4. Vilket fantastiskt inlägg med många fina och för tävlingen relevanta skyltar! Å precis som du älskar jag veteranbåtar. Ägarna måste ju lägga hur mycket tid (och pengar) som helst på underhåll av dessa ögonstenar. Love it! Å så kul att du hittade en båt som du själv har seglar på. Världen är liten, eller hur!?

  Sedan skrattade jag gott åt det överkomliga restriktionerna och tänkte på hur båtfolket skulle reagera om just den förbudsskylten skulle sitta vid bryggorna i Vaxholm till exempel, speciellt alkoholförbudet.

  Don’t wish for it – work for it. Så rätt som det är sagt!

  Tusen tack för ett helt suveränt inlägg till Skyltsöndag. Stort tack för länken också:-)

  1. Tack! Jag hann ju titta på skyltar när jag var på Skeppsholmen i veckan och båtar gillar jag ju och att segla också. Verkligen roligt med båten jag kände igen. En fantastisk pärla och en verklig klassiker.
   Kul att du också gillar dessa klassiker till segelbåtar som också ser ut som båtar. (En del andra tycker inte jag gör det. )
   Jag tror inte pengar saknas de som har dessa stora, gamla, klassiker och troligen är det varv som tar hand om grovjobbbet.Men ett stort intresse är det förvisso för ägarna.

   Jag tycker ju inte att alkohol hör hemma på sjön när man kör båt, lika lite som i en bil. Och sedan blir det drunkningsolyckor till följd av detta med alkohol. Var sak på sin plats.
   Ja, tänk Vaxholm, Möja och Sandhamn med alkoholförbud på bryggorna….Går inte ens att tänka.

   Oftast räcker det inte med att önska – man år jobba för det man vill ha också.

 5. Kul att se båtarna och tävlingen på nära håll. Jag har en föredetta kollega som är med och tävlar med en tjejbesättning. Jag får följa henne via nätet 🙂
  Vi fick själva en liten båttur idag, om än kort. Det blåste upp och mörknade så vi vände hemmåt efter fikat.
  Hoppas på bättre väder framöver….
  Ha det gott!
  Kram Linda

  1. Det var roligt att gå på Skeppsolmen och se dessa fina båtar och jag är extra förtjust i de gamla klassiska.
   Vet att dte var minst tre båtar med kvinnlig besättning och det är roligt. Hoppas det blir bra segling för din vän.
   Trevligt för er med en båttur men regn vill man ju helst inte ha.
   Vi har haft båt i olika omgångar, men nu blir det inga fler. Den sista segelbåten byttes mot sommarstugan i Torrevieja.
   Kram!

  1. Tack!
   Förstår att ni väntar på sängen! TRist med så lång leveranstid, men inget man kan påverka.

 6. Don’t wish… Vilket härligt budskap! En superhärlig skyltning, och vilken vacker seglingsbåt som du har åkt i – gissar att det var ett kärt återseende 🙂

  Men jag kan tycka att det var himla synd att dom bytte namn på den där anrika tävlingen. Gotland runt är ett mycket mer talande – och inarbetat – namn. Men jag gissar att pengar styr…

  Ha en härlig start på den nya veckan!

  1. Jag gillar också det budskapet! Önska kan man absolut, men ibland krävs det hårt jobb för att få till det. Och visst var det ett kärt återseende! TYcker verkligen om dessa klassiska båta som har en själ.
   Vad gäller Gotland runt så säger man ju det fortfarande, går inte att ta bort.
   Men visst styr pengarna och ett annat namn kom till 2011.
   Här ser det lovande ut idag vädermässigt. INte ett moln.
   Önskar er också en bra vecka.

 7. Nästan så jag är där också denna gång Ditte!
  Sista bilden – vilken fin segelbåt – slanka stilrena linjer!
  Du skyltar väl med ditt inlägg båt 🙂
  Stor kram!

  1. Jadå, det inlägget kommer i morgon.
   Och visst är du här och med mig bland båtar och skyltar.
   Stor kram!

 8. Läst tillbaka och har sett lite av vad du har varit med om senaste tiden.
  Mycket intressant och med många vackra bilder till. Tack.
  Det var häftigt så många båtar som ligger där och väntar på att få tävla, Gotland runt. Hoppas att de slipper allt för hård blåst.
  Roligt att du fick se en av de båtar som du har seglat med. Det måste ha känts speciellt, mitt ibland en mängd andra.
  Trevlig dag och kram till dig.

  1. En del händer och det trivs jag med, men jag trivs också bra med att stosa runt och se var fötterna tar mig.
   Det var väldigt roligt att se alla båtar som låg här vid Skeppsholmen och jag såg också igår ute i Nacka strand när
   de var på väg ut mot Sandhamn.
   Jag blev verkligt överraskad när jag såg den gamla vackra båten som jag varit med på en gång i ungdomen, en riktig klassiker.
   Önskar dig ocks en fin måndag.
   Stor kram och tankar till dig.

 9. Nykter på sjön borde vara en självklarhet!
  Men vad roligt att du såg just den båten som du varit med och seglat på 60-talet!
  Stor kram

  1. Visst är det! Men så är icke fallet och många olyckor sker till följd av just alkohol i samband med framförandet av båtar. Ja, en del ramlar ju i äben om båten ligger still…
   Jätteroligt att återse den båte jag varit med på en gång. DEn är fortfarande så vacker.
   Stor kram!

 10. Så härliga skyltar från ett underbart härligt tema 🙂 Minnen väcks till liv… Jag har haft en Dominat 95:a som blev 3:a i en just Gotland runt tävlingen 🙂 Intyget låg i båten, jag var ju tyvärr tvungen att lämna iväg det till blivande ägaren… Den loggade vist upp i 16 knop i den tävlingen det året… jag fick upp den i över 14 knop en gång på en tävling Alnön runt (min ö) Från Nacka har jag seglat hem en Shippman 28 föresten, en kamrat ringde en söndagskväll och sa: Du jag har köpt en segelbåt kan du följa med att hämta den? Jajamensan, när åker vi? Imorgon svarade Lennart, flyget går 10. imorgon.

  1. Stort tack! Då har vi ännu en sak gemensamt – seglingen. Eller numer seglar jag inte alls. Båten är inte kvar hos oss.
   Vad roligt att du seglat Gotland runt och med en så rejäl båt och med en så otroligt bra placering. Stort grattis!
   Och vilken hastighet!
   Just nu när jag tittar ut här i kanalen, Hammarbykanalen, ser jag en Shipman 28 på väg mot Saltsjön.
   Vilken härlig upplevelse med den Shipman 28 ni seglade hem längs kusten.
   Man måste ta chansen…

 11. Gotland Runt låter ju mycket mysigare och trevligare än ÅF Offshore Race. Samtidigt kanske man inte vill att tävlingen skall ha den prägeln; mysig och trevlig, utan litet mer cool och fartfylld. Gotland Runt låter litet som filmen Göta kanal, och komedi är kanske inte vad arrangörer och tävlande vill att vi skall tänka på när vi hör Gotland Runt 😉 Läckert med alla master på en av de översta bilderna!

  1. Jag tror att det är en del sponsorpengar med i det nuvarande officiella namnet med ÅF Offshore Race. Men jag trpr deltagarna förtfarande kallar det gör Gotland runt för det är ju runt Gotland segeltävlingen går och med mål i Sandhamn. DEt vra jätteroligt att se båtarna och framförallt de gamla klassikerna.

 12. Båtar nu igen! Du väcker sannerligen seglaren inom mig 🙂 Jag har alltid varit svag för havet, upplevt att det är rofyllt att lyssna till vågornas brus och betrakta rörelserna på vattenytan.
  Min favoritskylt blir “Don´t wish for it- work for it” Stämmer såväl.

  Må väl och ha det fint!
  Kram Christina

  1. Jadå, det blev fler båtar. Har ju allt så nära här och jag gillar ju både hav och båtar. Kan sitta länge och blicka ut över havet och låta tankarna fladdra . Väldigt rofyllt.
   Skylten “Don´t wish for it – work for it” fastnade jag också för. Och det är ju få saker som kommer utan ansträngning…
   Ha dte gott du också.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *