Stockholm

Kontraster

Här har det idag varit kontrasternas dag och inom vitt skilda områden. Häromdagen slutade vårt trådlösa nätverk att fungera och  “dosan” – “routern” som gett oss bra uppkoppling  hade tröttnat.  Det finns en väldigt snabb fiberuppkoppling i huset men det hjlpte inte min dator när routern tröttnat. Ny router är installerad och wifin är i toppklass, men dock  inte uppladdningshastigheten på min bloggs bilder. Men den piggnar nog också på sig vad det lider. I detta fall är min envishet en tillgång.

Blåsten från igår har gett med sig och för mig blev det en skön promenad i Södermalms äldre omgivningar, uppe på Åsöberget och Kvastmakarbacken. Södermalms ursprungliga namn är Åsön , och kommer av ordet as som är fornnordiska och betyder ås. Åsön syftar på den Stockholmsås som sträckte sig tvärs över nuvarande Södermalm.

Kvastmakartrappan med sina 137 trappsteg leder upp till Kvastmakarbacken.

Namnet Kvastmakarbacken kommer från att dte troligen bott just kvastmakare i husen just här. När man går här är det lätt att i ankarna hamna hos Per Anders Fogelström och hans Stockholmsböcker; “Mina drömmars stad”, “Barn av sin stad” och “Minns du den stad”, “I en förvandlad stad” och “Stad i världen”. Husen uppe på Åsöberget är numer den  största sammanslagna trähusbebyggelse som finns kvar i Stockholm från 1700-talet-

De röda 1700-tals husen uppe på Kvastmakarbacken är från 1700- talet och ingen genomgripande renovering elleer modernisering ha skett och inte förrän i mitten av 1900- talet började viss modernisering. Husen bebos även numer och räknas som kulturhus och  förvaltas av Stadsholmen. (Ett fastighetsföretag som ska rusta upp och förvalta hus med antikvariska värden i Stockholm)

De höga plåtskorstenarna på husen är typiska för 1700- talet.

I bortre delen av bilden skymtar ett gult hus, men det heter “Gröna gården” och kanske var det grönt förr. Huset kom till i sambande med att kung Oscar den I piggnade på sig efter en längre tids sjukdom. Tillfrisknandet firades med att  en stor insamling  gjordes och syftet var att med  hjälp av pengarnas  bygga ett hus som innehöll ” sunda och tjenliga bostäder åt den arbetande klassen”. Huset stod klat 1855 och här fanns 16 lägenheter med ett run och kök. Till varje lägenhet hörde en källare, två uthus, vedbod och dass. Och för att tillse att ordningen uppräthölls  bodde en tillsyningsman överst i huset. Maten lagades över öppen eld och så skedde fram till början av 1900-talet-  Som mest bodde här 70 personer varav 35 barn så trångt var det.  Huset köptes in av Stockholm stad 1931 för man hade då tänt sig att en del av Ringvägen på Söder skulle passera här. Så blev det inte och huset moderniserades på 1970- talet och antalet lägenheter minskades.

Alldeles i närheten ligger Hedbergs Malmgård, ett hus som byggdes av handelsman Daniel Hedberg. En malmgård var en större byggnad, som ett fritidshus och låg utanför själva stan. En stor trädgård med fruktträd  ingick ofta och även lusthus och stall. Runt om i Stockholm finns många malmgårdar och de flesta är från 1700-talet.

Själva ordet malm kommer från att mala -mald sten, krossad sten, som skapades vid inlandsisens avsmältning, ofta i form av åsar.  (Även Malmö och i betydelsen sandhög.)

Hedbergs Malmgård renoverades på 1980- talet och hade då haft kvar sitt ursprungliga skick i drygt 200 år. Ny renovering tycks ha påbörjats.

Efter en kort promenad är man åter tillbaka i Storstaden och det är fint att blicka ut över stockholm även en grå lördag eftermiddag.

Utsikt över Stockholm från Fjällgatan.

Sakta drar jag mig hemåt med Fogelströms böcker i tankarna och möter ett helt annat Stockholm. Ett Stockholm som jag också tycker om. Och kontrasterna som ständigt är närvarande gör Stockholm till både min och många andras stad.

Skånegatan. Fullt på uteserveringarna.

Hemma på Söder! En del av den bilfria  Södermannagatan med sina många caféer och mysiga butiker.

 

 

14 svar på ”Kontraster”

 1. Där har Stockholms Stad verkligen haft en riktig snilleblixt att under sommartid stänga av vissa gator för biltrafik och sätta upp pop-up caféer/barer/restauranger. Å som vanligt var Söder först. Precis som du kommenterade hos mig igår så följde Östermal efter och nu verkar det vara även Vasastans tur. Hoppas det i alla fall.
  Å trots att det var som vanligt grått idag (tidigt imorse och nu på kvällen skiner solen så klart – suck;-) ) var det ju faktiskt riktigt varmt och man kunde sitta ute, vilket vi också gjorde, fast inte i stan.

  PS. Laddar du upp dina bilder högupplöst? Då “väger” dom ju ett ton – typ mellan 3 och 6 MB. Å då tar det tid. Jag förminskar storleken till 800-1 000 pixlar och får på det sättet ner “vikten” till långt under 1 MB. Toppen dock att den nya routern funkar, men jag vet inte om det hjälper uppladdningshastigheten. Vilken internetleverantör har du? Vi har Bredbandsbolaget (fiber här med) och hos dom kan man välja olika upp-/nedladdningshastigheter. Å vi valde såklart den snabbaste. DS.

  1. Visst är det bar att vissa gator stängs av under sommaren och låter caféer och uteserveringar få ta plats. Kul nu att andra stadsdelar följer efter.
   Jag förminskar mina bilder innan de komme rtill bloggen så de är all melllan 200 och 600 kb.
   När jag hade Blogg.se minskade de bilderna per automatik men hos WP får man minska själv
   Men felet ligger någonannanstans för ibland funkar det. Men man vet inte när.
   Ska få hjälp, så det ordnar sig nog, men det är frustrerande att det ska ta sådan tid med laddningen
   och det har varit så i fyra dagar.
   Routern hjälper ju inte upp det hela men ökaar takten på hastigheten på wifin. Innan var det ju desssutom fel på den så jag fick igår använda mobilen för att koppla upp till internet.
   Huset här har Ownit och vi har 552Mbit/sek nedladdning och 876 Mbi/sek uppladning, vilket ju är snabbt.
   Ja, ett pyssel är det att få allt att fungera.
   Har övervägt att övergå itll brevduva…

 2. Vilka oerhört fina Stockholmsbilder du bjuder på – igen! 🙂

  I yngre tonåren läste jag Fogelströms Stockholmsböcker som jag hittade hemma i mammas bokhylla. Tyvärr blev det lite i fel ordning, vilket förvirrade. Tyckte att “Barn av sin stad” lät som starten på serien. Läste sen den första boken och då var dom som varit vuxna(re) i Barn-boken helt plötsligt barn? Haha! Det lärde mig att kolla innan i vilken ordning böcker som går i serie ska läsas 😀

  Hoppas du får en superskön söndag!

  1. Tack! Ja, Stockholm klappar mitt hjärta för lite extra.
   Jag hade här uppe på Åsöberget Fogelström i tankarna ocg tänkte mig tillbaka några hundra år och ett tag senare hade jag det nutida Stockholm framför mig. Kontrasterna ör stora.
   Önskar er också en fin söndag.

 3. Härliga Sommarstockholm ! Underbart att få följa med dig på dina promenader… vissa delar känner jag igen och andra delar får jag lära mig om. Längtar verkligen tills jag är där. 🙂
  Kram!

  1. Stockholm är vackert! Jättetrevligt att du följer med mig och vissa dagar är vi många i “tankegruppen” som går här tillsammans.
   Du kännner ju till mycket här i omgivningarna och lite nytt blir det kanske ibland.
   Välkommen hit! Stockholm väntar på dig
   Kram!

 4. Alltså … just de här gamla husen känns som de bara ligger och väntar på mig! Så gärna jag skulle vilja gå där! Läste Fogelströms böcker för många år sedan och har läst om dem också för bara några år sedan.
  Jag har ju inte varit i Stockholm så många gånger, men vi var där när barnen var små – och då bodde vi uppe på Söder hos en bekant som bodde där i närheten av Katarina kyrka. På den tiden hade jag inte samma intresse av gamla hus och miljöer – tyvärr … och så fanns det inte några digitala kameror 🙂
  Önskar dig en fin söndag!
  Kram

  1. Du skulle tycka om att strosa här uppe på berget och vackra växter finns det också.
   Jag bor ca 20 minuters promenad från Kataina kyrka och passerar ofta där. Och alldeles bakom kyrka finns det fin gammal bebyggelse kvar, väldigt mysiga och rogivande kvarter.
   Nej, inte hade en samma intresse förr för det som var gammalt. Och att fotografera detta innan digitalkamerans tid had eblivit kostsamt.
   Önskar dig en fin söndag!
   Soliga kramar!

  1. Stockholm har så mycket vackert att erbjuda och det är så fint att det gamla finns kvar och det är ju ett stort stycke historia som finns här.

  1. Stockholm har mycket och jag går ofta här på Söder och strosar gärna i dessa kvarter.
   Roligt att du följde med mig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *