Spanien Torrevieja

Blå färg och flagg är det som nu gäller i Torrevieja.

Många och långa promenader blir det både här i Torrevieja och hemma i Stockholm och allra helst går jag där närheten till vatten finns. Fint också att slå sig ner en stund i skuggan, blicka ut över havets skiftande blå nyanser och låta tankarna fladdra.

Solen undviker jag men skugga går oftast att finna. Och handlar det om bad så kan det visst bli ett dopp om temperaturen närmar sig +25. Men något “strandläge” blir det inte tal om. Strandläge har jag haft  och  då tillbringat mycket tid på stränder och i sol. Och solens brännande strålar  har gett mig solskador av skilda slag och som jag inte blir kvitt. (Har alltså i ungdomsåren bränt mig rejält och många gånger, för jag som är väldigt ljus ville gärna bli vackert brun.)

NJutbart vid havet i Tottevieja en kväll då symningen faller. Och färgen är blå. Min favoritbänk var ledig och fint att slå sig ner här och blicka ut över havet.

Blå flagg

har deltas ut för 2018. Det är en internationell utmärkelse, en flagga, som kan hissas på de stränder  och marinor som uppfyller de internationella kriterierna. Det är den internationella organisationen, Foundation for Environmental Education, (FEE) som står bakom det hela. Och för att få denna kvalitetutmärkelsen skall det förutom rent badvatten och rena stränder också finnas tillgängliga badvakter under vissa tider och även ett serviceutbud i form av duschar, toaletter och soptunnor.

Varje år måste också en ny ansökan lämnas in och som sedan behandlas och där man kontrollerar om förutsättningarna finns.  En del stränder/marinor blir av med sina blå flaggor och nya kan komma till. Benidorm var den första stad i Spanien som fick kvalitetutmärkelsen “Blå flagg” och har kvar den på båda sina stora stränder.  (Har skrivit mer om detta och “Blå flagg” här.)

Om  man räknar kuststräckan, ett par mil norr om och ett par mil söder om Torrevieja, finns 25 av de 68 blå flagg  som delats ut i provinsen Alicante. (Den provins i Spanien med flest “Blå flagg”. I år är det totalt 696 blå flagg utdelade i Spanien.)

Playa del Cura i Torrevieja behåller 2018 sin blå flagg. Playa del Cura, en av stränderna inne i Torrevieja behåller sin blå flagga i år. Här är det trångt, minst sagt, i högsäsong-

I Torrevieja finns havet och stränderna nära och oftast går det fint att vandra långa sträckor med havet helt nära. Och vill man ta ett dopp så låter det sig hela tiden göras antingen från klippor eller från en sandstrand. Valet är fritt.

Men man måste inte alls trängas. Det finns små stränder där man kan vara nästan ensam också.

Playa de los Locos i orrevieja har också kvar sitt blå flagg.En annan lite längre strand inne i Torrevieja, Playa de los Locos, har också kvar sin blå flagga.

Vackert på stranden i solnedgång. Den här tiden på dygnet är jag gärna här. Mysigt att ta med pic nick och skå sig ner. 

Fler stränder

Strax norr om Torrevieja ligger “stadsdelen” La Mata, en egen by , men hör till Torrevieja kommun.  Hit går eller cyklar vi ganska ofta och både stranden, barer, restauranger och “boardwalken” bredvid  är en trivselhöjande faktor. Här på stranden blir det heller sällan trångt.  Passar mig bra och skugga finns att få på serveringarna.

En del av den flera kilometer  La Mata stranden. Även den har blå flagg. Längst bort här är Cabo Cervera stranden som i år fått tillbaka sin flagga.

Vätskepaus väntar under ett parasoll. 

Kanske ett uppfriskande bad vid stranden i La Mata.

Strax söder om citykärnan ligger playa de Los  Naufragos, “de skeppsbrutnas strand”, även den blåflaggad.

Playa de los Naufragos.

Dryga 6 km söderut ligger området Punta Prima med flera stränder och här finns också fina, bilfria strandpromenader längs havet.

Den lilla stranden här, Cala Piteras har också blå flagg.

 

30 svar på ”Blå färg och flagg är det som nu gäller i Torrevieja.”

 1. Jättefina bilder och intressant att veta mer om stränderna. Blev ju nyfiken och såg att den strand vi mest åker till, Carvajal, också har ärats med en blå flagga.

  1. Tack! Vattenkvalitén kan ju skifta rejält. Här är det mest den kilometerlånga La Mata stranden som gäller när det blir fråga om bad. Solar gör jag ju inte men jag sitter i skuggan på en bar och tar mig ett dopp då och då. Men det måste först bli varmare i vattnet.
   Fint att även Carvajal fått Blå flagg. (Vet att jag varit där ett par gånger för länge sen…)

 2. Så många fantastiska och vackra stränder det finns hos er och det var trevligt att läsa om dem. Jag tänker ofta på hur lätt man tog det med solningen förr. Själv har jag bränt mig på tok för många gånger så numera solas det med förstånd. Hög solskyddsfaktor, parasoll och något klädesplagg att ta på sig är självklarheter numera. Inte heller rusar jag ut och pressar i majsolen utan jag skyndar långsamt. Hur som helst så är det alltid en lisa för själen att promenera vid vattnet. För egen del kräver jag 18 grader sedan så är jag redo att hoppa i. Skulle jag vänta på 25 grader så blir rollen som landkrabba min. Vattnet i Parga är inte så varmt i juni så där för vi nöja oss med 22 grader men det går bra.

  Kram och ha en trevlig kväll!

  1. Här finns många fina sträder och om man inte vill leka “sardin” vad gäller trängsel kan man välja någon av stränderna strax utanför stan. För i juli och augusti är det sardin läge på stans stränder.
   Solens skador visst man ju inte om förr men tur att vi idag vet desto mer. Men jag undrar varför man inte ser parasoller oftare i Sverige. Inte ens alltid till barn. (Och barn ska ju inte knappast vara på en strand mer än korta stunder.)
   Jag har badat i Mälaren när det varit +18 men det tog tid att komma i. Men i Stockholms skärgård har jag även hoppat i kallare vatten än så. Blev utmanad av barn och en annan gång tappade vi en flagghållare som jag fick rädda. Skulle mer kalla det dopp.
   En temperatur +´+22 i Parga blir perfekt. Visst går det bra. Och jag är i viss mån flexibel…
   Önskar dig också en trevlig kväll.
   Kram!

 3. Tack för härliga bilder och kul att höra om stränderna. Det låter mysigt att promenera och se sig omkring. Solen är jag inte så mycket i men den går ju inte alltid att undvika. Hög solskyddsfaktor och skugga det är skönt. Kram ?❣️

  1. Vi går ju mycket och det blir mellan 5 och 10 km /dag. Ibland mer, beror på hur varmt det är. Och fint att då gå längs havet. Solen går ju inte att undvika, men keps/solskärm/hatt har jag. Ska ju inte ha sol i ansiktet. Oftast har jag också vit långärmad blus som skygg. Och skuggan tar vi när den finns.
   Kram och jag önskar dig en fin vecka.

  1. Jag gillar det också och här finns fina stränder och strandpromenader så valen är fler. Fint också för mig att dte finns skugga att tillgå, om inte annat så på de barer som strategiskt finns utplacerade.

 4. Återigen fantastiska bilder, speciellt den på solnedgången.
  Du har betydligt fler stränder som du kan välja emellan än jag i Benidorm. Precis som du är vi inga strandliggare, bara det finns fina strandpromenader så…
  Kul att läsa om den blå flaggan. Att Benidorm fick behålla den alla dessa år på Levante stranden med alla sina nerskräpande engelsmän måste helt och hållet bero på de lokala och oerhört nogranna strandarbetarna.

  1. Tack! En del fina solnedgångar har vi sett och några har förevigat även här. Jätteroligt att Benidorn “is stillgoing strong” och har varit med från börjar och på båda stränderna, om jag förstått rätt. Och säkert städas Levantestranden för man vill behålla sin “flagg”. Bra rykte ger den ju öfr vattnets och strandens kvalité. Kul att Costa Blanca har så många rena och “blåflaggade” stränder och fint badvatten.

 5. Så många fina playor ni har , men finast är ändå allt det blå och dina underbara bilder. Tack för det njutbara. 🙂
  Kram!

  1. Fina stränder finns det gott om, men vi är ju nästan aldrig där. Däremot går vi gärna längs med havet och slår oss ner på en uteservering i skuggan med havsutsikt och sen kan jag skutta i och ta ett dopp. Men inte ännu. Det är bara +20 i havet så det känns väl kyligt. Just nu är det p.g.a. maneter – blåsmaneter, badförbud på flear stränder. Trist. Men de blåser nog snart ut till havs igen hoppas jag.
   Kram och trevlig tisdag.

 6. Fina, inbjudande foton i hela inlägget. Tack för dem Ditte! Tack också för info om blå flagg, nu ska jag titta närmare på om Santa Pola också har sådan, där barnbarnen brukar simma.
  Jag går helst i skugga jag också men ibland slipper man inte undan solen. Solen är något vi alla längtar efter men det har sina risker att vara för mycket i den, vilket jag förstår att du har fått erfara. Min dotter som är rödhårig har alltid varit tvungen att vara försiktig. Solhatt och vattenflaska är ett måste för min del när jag är ute på solvandring. Märkligt nog så upplever jag att solen tar på på ett annat sätt här i Norden än i Spanien. Där smyger sig “brännan” på ( jag ligger aldrig på stranden), här bränner den sig fast. Kanske det är inbillning?
  Ha det gott!

  1. Tack! Ja, det blå blir genomgående. Jag tror också att Sa Pola fått blå flagg. Vad roligt att barnbaret är där. Nästan i vår “grannby” alltså-
   Jag har ju bränt mig mycket som yngre och lider av det nu. Rejält mellan varven. Skadorna visade sig sent i livet. Och mitt ansikte är nog värst drabbat så keps, solskärm och hatt (om det inte blåser) är ett “måste”. Ansiktet är ömtåligt.
   Och är man ute mycket och så ni bor vid havet så tar solen än mer. Precis som du säger så smyger den sig på. Och så även i skuggan.
   Ha det fint du också och jag ser fram emot fler grönskande inlägg. Ja, alla dina inlägg….

 7. Hej Ditte!
  Ja det är ju fantastiskt att Torrevieja har 4 stränder inne i stan och en utanför samt naturpooler vid strandpromenaden och klippbad lite här och där….
  Nu är det ju manetinvasion tyvärr så många stängs av helt eller delvis. Läskigt med den där blåsmaneten.
  Aldrig varit sån invasion som i år här…nån enstaka under åren men 2013 hade Solkusten många.
  Vackra bilder som vanligt!
  Kram P ♥♥

  1. Tack! Trist med maneterna är det. Manetflaggorna är uppe men hoppas dessa nu,med ändrade vindriktningar, verkar dra ut till havs igen.
   Vi går ju ofta längs havet och fint är att det på många ställen är möjligt att promenera helt nära havet. Uppskattas verkligen.
   Kram från oss båda.

 8. Visst finns det många härliga stränder här! Kul att dom får sin blåa flagga också 🙂
  Tyvärr har det ju tillkommit en annan, mindre trevlig flagga nu också, manetvarningsflaggan… Hoppas dom försvinner snabbt!

  Ha en härlig dag!

  1. Utbudet av stränder och promenader längs med stränderna är ju många, om man vill gå där. Och det vill vi ju ofta.
   Såg också manetskyltar igår på ett par ställen. Inte kul, men vindarna vänder kanske snart så att de drar ut till havs igen.
   Önskar er också en fin dag.

  1. Visst är det fint med det blå och det som finns här. Verkligen! Men jag saknar ju också den vackra försommaren hemma och alla fina dofter och annat som hör till denna vackar årstid.
   Kram!

 9. Fina bilder över en perfekt strand. Det tråkig är att sådana snabbt blir överfulla med folk och då hjälper varken flaggor eller certifiering . Men visst ser det härligt ut.

  1. Visst är det så- Men jag ligger aldrig på stranden. Kan gå i och bada men har basen på ett “vattenhål”. Men långa promenader tar jag gärna i skuggan längs havet.

 10. Underbara stränder! Jag har alltid sökt mig till de som ligger vid sidan om, har aldrig gillat att trängas med folk, varken på beachen eller på andra ställen. Men, jag kan sträcka mig till att det är mysigt och för mig väldigt exotiskt att få sätta sig på en uteservering och bara följa strömmen av människor. Det är både underhållande och vilsamt. Hur ofta tar du ett dopp i havet? Kram från pörtet, 25 grader idag också…

  1. Trängas med folk har jag aldrig gillat och inte på stränderna heller. Numer är jag ju aldrig där annat för ett dopp. Men jag sitter gärna i skuggan en stund på en uteservering och tittar på folk. Blir liksom en teaterföreställning.
   Jag är numer en badkruka men blir det lite varmare i vattenet så blir det i alla fall en gång om dagen. JUst nu behandlar jag mina solskador och har öppna sår på kroppen, på några stllen , så det skulle svida alltför mycket med bad nu.
   Skönt att det fina vädret hemma består. Men våren kom av sig hemma och övergick ju genast i sommar. Ser fram emot mer text och bilder från dig och din vackra trakt.

  1. De finns, mest utanför stan, men visst fylls de också på i högsäsong men de är flera km långa så där blir det inte direkt trångt. Trångt blir det däremot på stränderna inne i stan. Jättetrångt!

 11. Vilken bänk, det måste ju kännas som att sitta i havet nästan ,-))) Härligt ser det ut.
  Blå Flagg vilken fin utmärkelse!
  En viktig utmärkelse också ,-)
  Sandstrand gillar jag bäst ,-)
  Skuggan är skönt att vara i är själv ljus och redan som barn höll jag mig i skugga ,-)
  Hoppas det fixar sig med dina solskador!
  Stränder som är packade gillar jag inte så jag skulle gilla att vara på dina bilder på de stränderna ,-)
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Den här bänken är så fin men den ‘r ofta upptagen och jag kan ju inte be andra flytta sig dierkt.
   Stränder och hav är rena och det är bra med de blå flaggen för det är en sporre att hålla de så. Just nu är det tyvärr varning för de giftiga blåsmanetrarna och i princip badförbud ett par dagar. Beror på vindarna som tagit den inåt.
   Här finns många stränder men en del inne i stan fylls under högsäsongen ganska snabbt med strax utanför stan är det “luftigare”. Men sedan många år tillbaka är jag aldrig på stranden men sitter gärna på en uteservering i skuggan, nära havet, och kan gå ner och ta ett dopp.
   Jag behandlar just nu solskadorna i fyra veckor med stark kräm och det är kämpigt och gör ont. Sår bildas och sårskorpor som senare faller av. Dock en lång process.
   Ha det bra du också!
   Stor kram!
   Ha det bra du också.
   Stor Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *