Skyltar Spanien

Njutflyktsskyltar från byn Guadalest och vattenfallen i Algar

Söndag igen! Och dags för  den trevliga och roliga ”Skyltsöndagen” som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det skyltar av olika slag som gäller och med fri tolkning. Denna söndag, tillika pingstdag, blir det ”njutflyktsskyltar” både från bergsbyn Guadalest och från vattenfallen i Algar, två platser vi besökt i vecka.

Den vackra bergsbyn Guadalest, ett par mil från Benidorm på Costa Blancana är ett fint utflyktsmål. utflyktsmålDen vackra bergsbyn Guadalest har mycket att bjuda på och inte bara när det gäller ”njutflyktsskyltar”. 

Veckans njutflyktsskyltar

Njutflykt är ett ord jag kom på för ett par år sedan, alltså en utflykt som är extra trevligt och njutbar. Och nu har det blivit så att både jag och andra använder ordet där det passar. I veckan gjorde vi just en heldagsnjutflykt och vad gäller skyltar så fanns det en del att tillgå.

På en njutflykt, alltså en extra fin utflykt, finns också många njutflyktsskyltar. Skyltar som är lite extra på ett eller annat sätt. Vacker dricksvattenfontän om än ganska ny. Och med gott, kallt vatten dessutom.

I  Guadalest såg vi att göna och svarta scarfs hängde utanför nästan alla hus, affärer, barer och restautanger och det är en tyst protest mot att friska träd huggs ner. Och dessa protestskyltar finns uppsatta på flera språk- engelska, spanska, tyska och franska. Tydligt budskap!

Vid vattenfallen i Algar gick vi den slinga som var utmärkt på kartan och som tog oss runt området. En del uppför var det (i mycket måttlig mängd) och lite hoppande/balanserande över och på stenar tog oss runt en slinga på ca 1.5 km.

Tydlig karta över området

Lite uppför och lite balanserande på stenar. Man kunde också gå runt och slippa balansera på stenarna. Men jag tog chansen till lite spänningsförhöjande moment här. 

Mer spänning blev det innan tunnlarna.

Men det var tydligt skyltat. ” Se upp för höjden i tunneln”! Nja, högt var det inte.

I  byarna runt om här uppe i bergstrakterna (även förstås på andra platser) är nu nisperos, eller som frukten heter på svenska, japansk mispel, mona och färdiga att ätas.  Och de kan användas till en hel del förutom att äta dem som de är. Men väl mogna ska de vara för annars smakar de beskt.

Gott om färsk frukt är det och som säljs nästan överallt.

”Nisperos” som frukten heter på spanska, japansk mispel på svenska, ser ut som en aprikos eller ett plommon –

-och kan användas till mycket. (Även olivolja som tillverkas i dalen finns med på skylten och den är väldigt fin.) 

Muscatelvin av olika slag, gelé, honung, marmelad och sylt tillverkas av ”nisperos” – japansk mispel.

 

 

Fler ”söndagsskyltare finns här!  Titta gärna in!

32 svar på ”Njutflyktsskyltar från byn Guadalest och vattenfallen i Algar”

 1. Vilken härlig skyltning och härliga bilder i ditt inlägg. Den färska frukten från marknaden ser på något vis mycket godare ut än den som man köper i butiken. Andas liksom solmoget lång väg. Tur det var skyltat ordentligt vid tunneln för där hade det inte varit roligt att slå i huvudet.

  Kram och ha en fortsatt fin och njutbar söndag!

  1. Tack! Ja, frukterna som köps här är ju både närodlade och väldigt färska. Goda är de också. Nu passar vi på att äta ”nisperos” för säsongen är inte så lång. Ja, mycket annan frukt också. Kanske kan du titta efetr dem när du kommer till Parga, men de ska vara mogna för annars smakar de beskt. (De ser ut som aprikoser och har kärna)
   NJuter på terrassen efetr långpromenad och lunch vid havet och det är +24. Behagligt.
   Hoppas att det fina vädret håller i sig även hos er-
   Kram och trevlig kväll.

  1. Ska genast in och läsa om er tur till Nerja. Där har jag varit många gånger och vi har vänner som har bostad där. Många fina vandringsleder och vackra byar där också på bergssluttningarna. Tycker att Frigiliana påminner lite om Guadalest.
   Här passar vi nu på att äta ”nisperos” edetrsom säsongen är ganska kort.
   Önskar er fortsatt fina dagar.

    1. Tack! Och om man söker på Spaniens vackraste byar kommer en hel del förlag upp. Kanske kan fler passa er-
     Ha det gott!

 2. Njutflykt är ett bra ord, ska memorera det.
  Den där japanska frukten har jag missat, den verkar väldigt användbar. Kanske har jag trott att det varit aprikoser.

  1. Visst är ordet njutflykt bra – en ettra fin utflykt. Nisperos, japansk mispel, ser ut som en aprikos och även i smaken påminner den om det. Jag har inte sett den i Sverige men kansk eberor dte på att säsongen är kort och att de bör mogna på träden. Och de smakar dessutom bäst helt mogna och nyskördade.
   Men kanske finns i i Thailand.
   Ha det bra och välkommen till Sverige.

 3. Jaha, är moscatelvin tillverkat av nisperos? Jag har ju smakat och haft detta vin hemma, dessertvin, väl?
  En tunnel, hade vi att gå igenom på Madeira. Lite halvotäckt.
  Ja, det är lätt att anamma ett trevligt hemmagjort ord, som din ”Njutflykt”. För ibland njuter vi extra mycket. Kan känna igen det från min tid med Sigge.
  Njutningsbulla bilder!
  Skyltsöndagskram!

  1. Jag tror att det finns annat som moscatelvin också kan göras av- DEt kommer i olika varianter. Mycket av det göts av moscateldruvor som odlas bl.a i närheten av Lissabon. Moscateldruvorna odlas lite varstans och vinet brukar få ett tilläggsnamn efter trakten där de odlas. Just här i trakten användes nisperos -alltså japansk mispel, till detta vin. Och ett sött dessertvin är det.
   Ibland blir nu utflykterna extra ytevliga och njutbara och då får de bli en ”njutflykt”. Har sett att många anammat detta ord nu. Jätteroligt. Och jag försöker få till trevliga bilder, blir roligare då.
   Stor kram!

  1. Jag gillar att ta både små och stora hopp och här fick jag chansen. Mest barnen som var där och jag. Hörde ingen ropa ”hej”. Men det var skratt med i hoppen.
   Tunneln var låg med tydliga varnngsskyltar fanns…Lite framåtböjd fick jag också gå. Men sen väntade medhavd picknick med utsikt över dalen. Bra så!

 4. En härlig samling skyltar i detta trevliga inlägg! Nu har jag lärt mig något nytt också – nisperos! Har nog aldrig varken sett eller hört det namnet förr 🙂
  Kram

  1. Tack! Och nu vet du att nisperos finns. På svenska heter de japansk mispel. Lite lustigt för de kommer från början från södra Kina.DE se rut som aprikoser och ärvldigt goda om de är rejält mogna. Tror inte de finns i Sverige för säsongen är hanska kort och de ska helst mogna på träden. Används till mycket.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Tack! Ja, visst är det fint både här och i grannskapen. Nu var dte ju vårt öfrsta besök just här…
   Att vi inte tänkte på limbo. Kanske lika bra, för åtminstone jag had edragit på mig ett rejält ryggskott och troligen B också.
   Trevlig kväll.

 5. Jag visste inte att man tillverkade så mycket av nisperos. Och jag tror inte heller att jag har smakat den nu när jag ser hur den ser ut….för inte var det såna vi fick på Nuevo Mundo?
  Stor kram

  1. Jag trodde först det, men det vi fick där var en speciell sorts liten mandarin. De hade ju ingen kärna i mitten. Nisperos är mer som en aprikos både till färg och form.
   Stor kram!

 6. Takk for eit flott innlegg om Guadalest.
  Du er så flink til å finne mange detaljar.
  Der har me vore og eg kjøpte ein sølvring der som eg brukar veldig mykje.

  Ha fine maidagar !
  Klem

  1. Vad trevligt att du tycket om att läsa det. Och extra roligt att du också varit i Guadalest och har en vacker silverring med dig därifrån som fint minne.
   Önskar dig också fina dagar.

 7. Hej igen! Nu har jag börjat undra varför man hugger ner skogen?`Har du fått någon förklaring? Jättefina skyltar, tror jag hade klarat höjden i tunneln, är bara 157 över markytan…sen tog växtmedlet slut.
  En vacker pingsthelg är till ända, i alla fall i Sverige när man slopat annandagen. Den är visst kvar på många håll, hur är det med pingstfirande i Spanien? Kram

  1. Tack! Jag undrar vidare men måste få mer hjälp med spanska för att förstå. Men jag återkommer näär jag vet mer. Vll också veta och särskilt med tanke på att det inte direkt är någon hotande skog.
   Du hade klarat höjden här i tunneln. Men inte jag spm är 1,69 och inte maken som är dryga 1,85. Mina dlöttrar är också korta i rocken, en 1.52 och den andra 1.56. Men det går bra ändå.
   Vad gäller Spanien firas det ingen pingst och inte heller firas den i många länder i södra europa. Men jag vet att man firra pings i Norge. Resten av Norden vet jag inte.
   Kram från en vacker och behaglig söndagskväll på terrassen.

 8. Jag protesterar jag med att friska träd höggs ned, sätter dit en svart sjal symboliskt!
  Träd behövs.
  Här där vi bor tar dom ner så många träd!
  Dricksvattenfontäner behövs, den var vacker, här hade vi ju sådana, men det ansågs för ohygieniskt. Tyvärr.
  Spännande tunnel ,-) Skulle gärna prova frukten nisperos den ser härlig ut.
  Ett par av Muscatelvin skulle ha fått följa med hem .-), jätteintressant!
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Bra , då blir vi än fler som protesterar. Jag ska ta reda på mer om detta för här i trakten är det inte så många vanliga träd. Visst behövs träden och fint att så många i byn var med på den tysta protesten.
   Tror inte någon här funderar på om det är ohygieniskt eller inte. Men jag tycker dte är bra att de finns. Varför köpa vatten för dyra pengar. Jag gör det endast i nödfall.
   Nisperos smakar som aprikoser och är som välmogna riktigt goda. Men tror inte de finns i Sverige. Kort säsong och de ska helst mogna på träden.
   Muscatelvin fick följa med oss. Och roligt att just detta var tillverkar av just nisperos ; japansk mispel.
   Ha det fint du också.
   Stor kram!

 9. Helt suverän skyltning och härliga naturbilder. Jag njuter för fullt av din njutflykt. Japp hst sett ordet som du uppfunnit på flera bloggar, inklusive min egen för ett tag sedan. Himla kul med nya och så träffande ord:-)
  Min favoskylt är den med ”Stop pulling up healthy trees”. Så sant!
  När jag såg tunnelingången tänkte jag på min 1.96 meter långa mån;-)
  Tusen tack för ännu en lyckad skyltning och länken:/)

  1. Stort tack! Ja, du känner ju väl till trakterna här.
   Visst är ordet njutflykt bra och roligt att flera anammat det. Vi får väl satsa på Akadamiens ordlista nästa gång-
   Här i Guadalest var dett med scarfs i grönt och svart en stor tyst protest och nätan över allt så man dessa scatfs och skyltar. Ska försöka ta reda på me rom protesten för det finns ju inte så många vildvuxna träd i dalen.
   Maken hade också klurigt här och jag också. Men det var att böja sig.
   Trevlig kväll.

 10. Njututflykt har jag också gjort i Smålands tassemarker, grusvägar var det i alla fall som dammade ordentligt! Tack för nya ordet! 🙂
  Även jag njuter av din skyltning… den där tunneln var inte att leka med, det gällde att komma ihåg var man hade huvudet, förstår jag. Hur lång var den?
  Om jag förstod dig rätt så vågade du balansera på stenarna? Det tror jag att jag hade avstått ifrån. Var de inte blöta och hala?

  1. Visst är njutflykt ett bar ord! Och tämligen användbart. Ska följa din njutflykt i Smålands tassemarker. Alltid roligt att resa med via bloggar. Tänk så mycket en kan se och uppleva på så sätt-
   Tunneln var bara ca 25 meter lång men bra skyltat var det- Men även jag fick böja mig ner.
   Stenarna balanserade jag på. Lite leklust finns kvar. Jodå, lite hala var de men lite barnasinne har jag kvar. Deet var jag och den yngre generationen som hoppade här. Och hade jag ramlat i så fick det ju ordna sig. Kallt var dte i vattnet men inte så djupt.

 11. Så fint att visa skyltar på det här sättet. En liten njutflykt blir det för alla och envar samtidigt.
  Så bra att de kämpar för de friska träden; hoppas det hjälper.
  25 meter är tack och lov inte så långt att gå böjd i och roligt att du fortfarande har barnasinnet kvar.
  Ett plurr i kallt vatten förhöjer bara adrenalinet och du får en cortisonchock helt naturligt. OM du skulle falla någon annan gång. Nu gjorde du det inte förstås. Tack för trevlig stund!

  1. Jag visar gärna fina trakter samtidigt som ”skyltar” så det blir lite både och.
   Jag försöker ta reda på mer om träden som ska huggas ner och varför, men jag behöver hjölp för min spanska räcker inte til för detta. Men jag grunnar för det finns ju inte så mycket träd här i dalarna. Mest fruktträd och mandelträd.
   Barnasinnet finns kvar och jag hoppas det består några år till. Och faller jag i vattnet en annan gång så går det bra. Tränade som barn och tonåring att bada i isvak med min pappa. Men det är några år sedan.
   Tack för att du var med.

  1. Visst är ”njutflykt” ett bar ord och fint att använda på en utflykt som är extra fin. TRevligt att du tar med dig ordet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *