Foto

Rökt- veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Rökt är veckans ord att fritt tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

När jag funderade på ordet “rökt” dök det upp tankar både vad gällde det ätbara och att som person “vara rökt”. Alltså att kanske ha missat något, eller att något/en händelse kan ha “gått åt pipan” på ett eller annat sätt.

Rökt vätternlax serverades på en båttur just på vättern. Här är det läcker rökt vätternlax som serveras ombord på en båt just på Vättern. 

Rökt

Ordet i sig är ett adjektiv som talar om hur något är och handlar det om födoämnen så har de blivit rökta just genom rökning. Av rökta varor hittar vi fisk, kött, skinka, korv, chili, rökta ostar och räkor plus ytterligare en hel del produkter  i våra butiker och på restauranger.

Och visst kan tanken på varm/ljummen nyrökt fisk locka smaklökarna.  (För min del ska den ju helst vara benfri, vilket kan vara klurigt.)

Rökt fisk från ÅlandNyrökt fisk på Åland .

 Rökt en cigarett, eller två, till fest har jag också gjort. Men det var för så där en 40 år sedan. Preskriberat nu.

Utsikt från vår balkong hemma på Söder.

Ibland, främst när det är kallt ute, kan man tro att skorstenen i värmeverket i Hammaby Sjöstad sprider värme genom rökning.  (Bilder från arkivet men  “rökta” är de inte )

 

“Åt pipsvängen”

har det då och då hänt att jag antingen varit på väg eller att jag hamnat där. Och i en del fall har jag allt varit “lättrökt”. Kan le åt de händelserna. Vill någon läsa om en av dem så har jag skrivit ett inlägg/kåseri om en minnesvärd taxiresa i Peking.

 

Titta gärna in här för att läsa och se mer av veckans ”rökta” tolkningar

24 svar på ”Rökt- veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Även här har det rökts men det är också preskriberat vid det här laget och mer av den varan ska det inte bli. Rökt fisk är tyvärr inte min favorit längre men förr tyckte jag om det. Lite märkligt att man kan ändra smak så… Som vanligt härliga bilder till veckans ord!

  Kram och ha en fortsatt fin tisdag!

  1. Tack! Tur att vår rökning är preskriberad. Och mer blir det inte. Det blir inte ofta jag äter rökt fisk, gillar inte benen som oftast finns. Men ibland kan riktigt nyrökt fisk vara väldigt gott. (Men jag äter det kanske fyra gånger per år. Och helst utan ben…)
   Önskar dig också en fin kväll och att det fina vädret håller i sig.
   Kram!

 2. I och med att du skriver om rökt så tänker jag osökt på alla små fiskebåtar som fungerar som grillar på Solkusten. Där röker det om fisken även om den grillas. Du fick till det bra, både vad gäller rökt fisk som är väldigt gott och också om att känna sig rökt.
  Tack Ditte!

  1. Ja, dessa båtar glömde jag. De finns här också längs kusten. Men den bästa rökta fisk har jag ätit direkt och nyångad från rökeriet på Lappo, uti i den åländska skärgården. Minnesvärt.
   Ja, rökt kan vara mycket….
   Tack för fina ord!

 3. Mange fine bilder med røkt som tema.
  Heldigvis ser ein mindre av røykande personar innom hus lenger.
  Men røyk frå industri og arbeid fins ofte.
  Håpe du har det fint i Spania.
  Helsing Anne-Mari

  1. Tack! Inomhus nu är det heldigvis inte många som röker. Men jag ser i Spanien totalt att rökningen är mer utbredd än hemma i Sverige. Men här får man helle rinte lov att röka inne på restauranger.
   Vi har det fortsatt bra och nu är det också riktigt varmt. Lite för varmt för min smak.
   Ha det gott.

 4. En härlig tolkning igen 🙂
  Jag vill också ha mina fiskar benfria, men barndomens rökta abborrar ute i sommarstugan får det att vattnas i munnen. Och detta trots alla ben som den fisken har, speciellt dom små rackarna som vi lyckades meta upp 😀

  Ha en fin kväll!

  1. Tack! Lite variernade tankar om det “rökta”. Ja, se abborre har jag svårt för även om den är rökt. Väl många små uschliga ben. Men jag fiskar denm gärna.
   Önskar er också en fin kväll.
   Tur med vädret är det förvisso.

 5. Jag läste om din taxiresa. Tur du kom fram i tid i alla fall och den andra chauffören var ju vänlig och hjälpsam. Men förstår att det är kämpigt att få det att gå ihop för dem.
  Stor kram och trevlig kväll!

  1. Vad gäller taxiresan höll jag i alla fall på att bli till hälften “rökt”. Det kunde gått åt pipsvängen. Men ibland vänder det.
   Önskar dig också en fon kväll.
   Stor kram!

 6. Det är inte helt fel att låta sig inspireras av dina rökiga bilder;-) Det enda jag kom på mitt i allt strul var rökt fisk. Om du vill ha benfri som jag med är sik ett utmärkt val.
  Röken från skorstenen är otroligt bra tänkt:-)

  1. Ja, benfri vill jag ha min fisk. Helst! Och så är sik bra. Men även nyrökt lax och jag tittar noooga så att inge ben finns med när jag äter.
   Fint att vi är två, säkert fler, som vill ha vår fisk benfri när vi äter den.
   Rök/rökt innebär så mycket men fantasin är inte i högform. (Skolskadebehandling pågår med sår som följd och de gör ont)
   Tycker det är fint att du bloggar trots strulet med router. Trevligt för oss läsare.

 7. Oj, vad många sikar, som jag har rensat och serverat! Ävensom regnbågar. Mumsigt!
  Ja, rökt fisk, är en av mina favvorätter.
  Läste om din taxiutfärd. Milda makaroner!
  Tisdagskram!

  1. Sik tycker jag extra mycket om liksom rökt fjällröding och fin lax för där är det få ben. Och ben i fisk vill jag absolut inte ha.
   Taxituren är minnesvärd och här blev ju jag i alla fall “rökt” till hälften. Men envisheten hjälper till att ordna upp det.
   Kram från terrassen och +25. Säkert lika vamt hos dig.

 8. Rökt har jag gjort lite………slutade 1978 ,-)
  Ben i fisk gillar jag inte ,-) Har inte ätit så mycket rökt fisk alls, men det ser gott ut.
  Härliga bilder, blir lite hungrig sitter mitt i natten för det är en av de nätter jag inte kan sova,
  Ha det fortsatt fint
  STOR KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Jag äter heller inte så mycket fisk och vill inte ha ben i den- Men de finns ju. Nyrökt fisk tycker jag om sik, fjällröding och lax är ju nästan benfria. I alla fall syns benen…
   Trist att du inte kan sova! Men lika bra då att gå upp.
   Tankar till dig.
   Kram!

  1. Här var dte riktigt rökigt! Abborrar får ni säkert på kroken. Men i mitt tycke har de för många små ben. Är tyvärr känslig för dem- Men fiskar gärna abborre gör jag gärna. Ja, fiskar över huvud taget…

 9. Jag kommer i håg böckling. Vad för sort fisk är det?
  Sik serveras ett par ggr i veckan på min mors matservering under WWII,
  då det var ont om kött. – Rökt lax är gott, gott. Det var standard “appetizer”
  när man blev bjuden på middag i Alaska. Synd att det är så himla dyrt.
  Rökt fisk är inte vanligt i “the lower 48”-

  Rökt cigaretter, det har jag aldrig gjort; maken rökte pipa – blev inte så mycket
  rökningen utan mest att tampa i tobaken, tända, tampa, tända , tampa
  – det var nåntingatt hålla på med. 🙂

  1. Böckling är strömming som är rökt.PÅ bornhopm i Damnmark röker man däremot sill.
   Aha, så sik är du inte vän med. Jag äter det inte ofta men tycker det kan smaka gott ibland. Rökt lax, både varmrökt och den kallrökta tycker jag om och där är det inte många ben. Gillar inte att äta “nåldynor”.Rökt cigaretter på “riktigt” har jag inte gjort. Men smakat någon gång till fest. Vad gäller pipa så rökte min farfar det och som du skriver var det nog mest en sysselsättning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *