Stockholm Trevligheter

Aktiva timmar på olika sätt

Kungsträdgården en regning fredagförmiddag. För egen del var jag där och inbjuden till en pressträff av det finska barnklädesföretaget Reima och med temat “Barns dagliga fysiska aktivitet” –  Aktiva timmar på olika sätt –  ämnesområden som verkligen intresserar mig.

Har ju en gammal “karriär” som gymnastikdirektör. (Gymnastikdirektör var en  titel som kom till för länge sedan då det var  gemensam utbildning för gymnastiklärare och sjukgymnaster på GCI, Gymnastiska Centralinstitutet i Stockholm)

Den koppling jag har till Reima är att jag minns att när våra döttrar var små, i början av 1980- talet, köpte vi vinterplagg just från Reima, väldigt bra och slitstarka plagg, men också dyra. De var i princip omöjliga att slita ut.  Men pressträffen gick inte ut på  att presentera barnkläder utan handlade om hur öka barns dagliga fysiska aktivitet och att få till aktiva timmar på olika sätt samt förutsättningarna för det. (Även vuxnas dagliga, “naturliga” aktivitet bör ökas- men det är ett annat kapitel)

Reima som  företag är engagerad i detta med barn och rörelse och har satt i gång en kampanj millionhoursofjoy,  för att föra ut budskapet om rörelseglädje i världen. Kampanjen syftar till att motarbeta barns stillasittande och hjälpa föräldrarna att förstå vikten av att barnen är aktiva i vardagen.

 

Kungsträdgården i StockholmKungsträdgården i regn.

Varför fysisk aktivitet för barn?

 Svaret kan bli långt men Marie Löf, docent på Karolinska Institutet och arbetsledare för gruppen

“Active Healthy Kids”  (i Sverige) presenterade i korthet den sammanställning som gjorts här i landet över barns  fysiska aktivitet . Världshälsoorganisationen, WHO, rekommenderar att alla barn och ungdomar har minst en timmes fysisk aktivitet/rörelse per dag, där den spontana leken är viktig.  (I Finland är den tiden för barn under skolåldern satt  till tre timmar.)

Fysisk aktivitet behövs för varje barns tillväxt och utveckling men denna aktivitet har minskat mycket de senaste åren. Denna minskning har märkst särskilt på förskolebarnen. Många barn har organiserade aktiviteter på fritiden men det är de vardagliga och mer spontana  som bör få större utrymme. I många fall skull skärmtiden kunna begränsas. Enligt WHO innebär fysisk passivitet en  risk för barns hälsa. Och vanan att vara passiv  as lätt med upp i tonåren och senare i vuxen ålder.  Marie berättade om en nyligen gjord svensk studie av 4-åringar som visade att fem minuters intensiv fysisk aktivitet per dag  är kopplat till lägre kroppsfetthalt och bättre kondition.  Intressant!

Rörlseglädjen i barnens vardag är viktig.

Det ska vara lustfyllt att röra sig och  lek och en aktiv fritid tillsammans med vuxna kan skapa goda förutsättningar för bättre hälsa. Ofta är det inga stora arrangemang som behövs. Kanske kan man minska på barns bilåkande till skola och fritidsaktiviteter och gå eller cykla med dem. Det finns många saker i vardagensom  skulle ge extra rörelse som så väl behövs. Och att röra på sig, allra helst i vardagen bidrar ju till en bättre hälsa för alla.

Är man intresserad och vill veta mer om hur det förhåller sig med barn och rörelse finns den internationella undersökningen här och det är 38 länder som deltar.

Aktiva timmar en undersökningMarie Löf, docent vid Karolinska institutet presenterar i korthet deras svenska undersökning “Active helathy kids”-“Aktiva friska barn”, ett globalt nätverk med syfte just att öka barns rörelser i vardagen.

Det blev även en kort paneldebatt med representanter från Reima och så Marie Löf från Karolinska institutet.

Lek är också rörelse och viktigt för oss alla- oavsett ålder.

Här i Kungsträdgården pågår kalas i dagarna tre, mellan den 24 och 26 augusti. Det är Finlands 100 år av självständighet som firas.  Mycket är det som händer här med varierat program från mitt på dagen till till sent på kvällen. En hel del information om Finland som turistmål ges och givetvis också om Helsingfors och Åbo.  Och känner man för något att äta finns restaurangtält  och mindra “pop up” restauranger där en kan “smaka på Finland”. Jag kombinerade pressträffen med en vandring runt och hittade en hel del både smått och gott. Och visst blir det någon tur till Finland under hösten.

Och att passa på att smaka på Finland gjorde jag gärna. Här skärgårdsröra- räkor och lax på mörkt bröd. Gott!

 

 

 

22 svar på ”Aktiva timmar på olika sätt”

 1. Våra barn hade också overaller från Reima. Visst kostade de en slant men kvaliteten var verkligen mycket bra. Vilket lovvärt initiativ att de arbetar för att barn ska röra sig mer. På tok för många barn sitter klistrade vid iPads, telefoner och annat vilket naturligtvis inte är bra i längden. Nej, barn ska vara ute och leka, cykla och röra på sig som man gjorde förr. För att få ut våra elever på rasterna så har vi från och med i höst en mobilfri skolan. Vi trodde det skulle bli ett ramaskri men icke. Inte än så länge i alla fall…

  Önskar dig en trevlig kväll!

  Kram

  1. Kul att du också känner igen Eiema som barnklädesmärke. Och kläderna därifrån höll verkligen, toppenkvalité. Tror det är så än idag.
   Visst är det bra alla sätt att få barnen att röra sig mer och här är det ju föräldrarna som behöver få infon.
   Vilket bra initiativ att er skola nu är mobilfri. Toppen! I Stockholm vet jag att många firskolor tidigare varit det, men att de kommunala skolorna har fallit öfr föräldrarnas påtryckningar.
   Skönt att det inte är så hos er. Och att det förblir lugnt på den fronten.
   Kram i sena kvällen.

 2. Malaxlimpa med räkröra, mums! Tror jag ska fixa det härhemma i september när butiken som säljer Malaxlimpa öppnar efter semestern. Kram

  1. Det var verkligen gott! Och brödet smakade så fint tillsammans med lax och räkröran.
   Härligt att du kan få tag på limpan hos dig.
   Kram!

 3. Vilken trevlig träff du var på! Mycket intressant och viktigt. Barnen rörde definitivt mer på sig naturligt förr, både genom lek och att man fick ta sig fram för egen maskin.
  Av en helt anledning såg jag nyligen mitt intyg på utbildad friskvårdsledare, vid Tollare folkhögskola i Nacka 1987. Jodå, jag har också varit aktiv.
  Din sista bild på räkmackan, kunde jag slänga mig över, mums!
  Lördagskram!

  1. Det var verkligen en trevlig träff och detta med barn och rörelse engagerar mig fortfarande. en hel del. Idag har mycket av den spontana leken försvunnit, vilket är synd. Och dessutom skjutsas barnen väldigt ofta. Undrar varfär…
   Kul med Tollare fölkhögskola. Jag vet exakt var den ligger och har varit där på kurs ett par gånger och när vi hade sekegbår passerade vi där på vägen iy och in från skärgården. Kan tänka mig att dina takter sitter i.
   Kram i sena kvällen. Just hemkommen från en härlig kväll i Vitabergsparken.

 4. Min man har haft samma yrke som dig ,-) Men pensionär sen ett år tillbaka -)
  Så viktigt att röra på sig, stor skillnad från när vi var unga då man verkligen rörde på sig, tur att det inte fanns någon dator då även om jag gillar datorn idag ,-) Men försöker rör på mig så mycket jag kan.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  1. Vad roligt att din man och jag har haft dett yrke gemensamt Tyvärr skadeade jag mi rygg och omskolade mig till mellanstadielärare efter bara sex år i yrket. Men jag blev kvar i skolans värld och blev även speciallärare och läste in så jag kunde undervisa i ett ar ämnen på högstadie. Men idrott och hälsa har alltid funnit med och på olika sätt- Jag gillar också datorer men skärmtiden begränsar jag. Och viktigt att föräldrar gör det för sina barn idag tilll förmån för rörelse och gemenskap.
   Önskar dig en fin lördag.
   Kram!

 5. Visst stämmer det att barn behöver röra sig mer i vardagen. Jag är glad att F&S har både familjejympa för de minsta (dit gick jag med barnen när de var små) och numera också juniorjympa upp till barnen blir 12 år, sen kan de gå på mina jympa baspass från 13 års ålder, även om det är en organiserad aktivitet så är den till för alla, och kanske inte så dyr som en del andra fritidsaktiviteter.
  Kram och sov så gott!

  1. F&S är helt suveränt. Där finns något för alla och perfekt med faniljegympan. Gick på motsvarande när våra barn var små. Toppen och det grundlade mycket. Gillar F&S koncept och även att det är rimliga priser och att det finns ett stort utbud av motionsformer.
   Kram och trevlig söndag.

 6. Visst är det viktigt att röra på sig – både för stora och små. Mina rörelser nuförtiden inskränker sig mest till promenader, men alla sätt är ju bra utom dom dåliga sägs det ju 🙂

  Den där skärgårdsröran såg suveränt god ut 😀

  1. Promenader är ju alldeles utmärkta, men dagens barn promenerar ju inte utan de skjutsas ofta även till sin skola som ligger någgra hundra meter bort. Och just rörelsen i det dagliga, den som är enkel. är ju den som är så viktig. Promenader är alldeles utmärkta och mycket ser en under vägs dessutom. Jag promenerar också mycket och det är en enkel form av rörelse men den bli å andra sidan av. Så vi kommer att gå än längre….

 7. Då jag inte har några barn har jag uppenbarligen aldrig hört talas om Reima. Men deras projekt är helt suveränt speciellt då KI är involverat också. Idrottstimmarna på svenska skolor har ju minskat rejält (enligt tidningarna) och det är klart att det är ödesdigert. Annat var det när vi var aktiva, eller hur Gitte!?

  1. Att förmå föräldrar att förstå att rörelse är viktigt är ju inte direkt enkelt idag. Just den spontana leken som vi hade, med fotboll, brännboll, kurragömma, att cykla, bygga kojor m.m. verkar idag ha gåt över till att det ska styras så mycket. Kan också fundera över att barn ska skjutsas till skola och aktiviteter även om de ligger någon km från hemmet. Inser att det kanske är min höga ålder som medför tankarna. Men aktiva barn är också oftast friskare barn. Bra även om föräldrarna hänger på…
   Föredraget var intressant och jag har nu läst hela rapporten och en kan inte påsta att svenska barn ligger i topp vad gäller lek och rörelse. Inte ännu!

 8. Knäppkorv med mos har jag aldrig tidigare hört. Varför använder man inte det finlandssvenska knackkorv (fi. nakkimakkara) ? Jag antar att det är samma korv.
  Johanna hade alltid vinterovaraller från Reima. De var dyra, men varma och snygga. Själv har jag haft regnkläder och fritidsbyxor.
  Ha en skön söndag!
  Kram!

  1. Jag vet inte heller… Knackkorv har jag hört talas om och ätit en hel del i Finland och på Åland. Jag tror också det är samma korv.

   Reima håller fortfarande i sig och jag antar att kvalitén och passformen även idag är mycket bra. Och jag gillar deras satsning med att inspirera barn och föräldrar till mer rörelse och framförallt i vardagen.
   Solen strålar här så det ser ut att bli en fin dag. Ska ta tag i den…
   kram!

 9. Viktigt att få barnen att inte bara sitta med blicken i surfplattan! Intressant evenemang! Jag är glad att barnbarnen både spelar fotboll och älskar att springa, klättra, simma 🙂
  Spännande också med Finlands självständighetsfirande och att det är så stort även här i Sverige. Den mackan ser såå god ut!
  Ha en bra söndag!
  Kram

  1. Visst är det viktigt att den spontana leken blandat med andra fysiska aktiviteter finns med. Men jag ser alltför ofta här i huvudstaden föräldrar men näsorna i telefonen och tämligen stora barn i vagn, för att det inte ska ta så lång tid att gå. Och tiden her en ju. Vill bara till att prioritera tycker jag. I alla fall oftast.

   Finland har firats rejält här i Stockholm i dagarna tre och jag tror att många har varit i Kungsträdgården och varit med på olika sätt.

   Strålande sol här idag och det får vi njuta av – kanske genom en långpromenad.
   Kram!.

 10. Jag tror också att det är väldigt viktigt att barn idag får “lära” sig att man måste röra på sig. Galet att datorerna har tagit över i stort sett helt och hållet!
  Vilken god smörgås…..snart blir det fika här också, med Preciosa 🙂
  Stor kram

  1. God förmiddag!Visst är det trist att mycket av den spontana leken är borta. TRor det är än mer så för barnen i storstan.
   Trevligt med fiak tillsammans med P. Hälsa så gott!
   Trevlig söndag!
   Stor kram!

   .

 11. Känner igen namnet, så vi hade nog med det som små 🙂

  Och vilken br akampanj, behövs verkligen idag. tyvärr. Så viktigt med rörelse i alla former med dagens ipdads och allt!

  1. Barnklädesmärket Reima har funnits sedan 1940-talet och “is still going strong”. Verkligen kvalitetskläder som är bra och anpassade för barn och rörelse. En del friluftsplagg finns även fr vuxna.
   Och jag gilla deras satsning på ökad rörelse för barn. Sverige ligger hopplöst efter och kanske framförallt i storstäderna där den fria, spontana leken ute inte alls är så vanlig numer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *