Skyltar Stockholm

En pigg 100-åring att fira

Ännu en söndag är här!  Och är det söndag så är det också Skyltsöndag som så föredömligt förvaltas av bloggvännen BP. För min del går skyltningen denna vecka i firandets tecken och med de flesta skyltar som är nästintill dagsfärska.

En pigg 100-åring att fira

Och det är inte bara i Finland det firas. Även Stockholm har i dagarna tre firat sin östliga granne med festligheter i Kungsträdgården. Ett firande som avslutades igår men visst kommer Finland att fortsätta att fira under hela 2017. I Kungsträdgården var tanken också att förena två språk och två kulturer, nog så viktigt.

Finland var i mer än 600 år en del av Sverige och innan dess ett storfurstendöme i det ryska kejsardömet. När Finland tillskrevs sin självständighet 1917  var det ett av Europas fattigaste länder men detta har ändrats på . Finland har i många år varit känt världen över för bl.a.  jämställdhet, hög utbildningsnivå,  design, kultur, arkitektur, förtagsamhet, demokrati, affärsutveckling och god sjukvård.

Tillsammans

Tillsammans är temat för detta jubileumsår. Och i år görs extra satsningar på att göra Finlands historia mer lättillgänglig och öka förståelsen för det förflutna samtidigt som nya vindar blåser in i den framtida utvecklingen.

Vi var i början av augusti på en resa över till Helsingfors, något som rekommenderas och både dit och till Åbo är det enkelt att per båt ta sig från Stockholm. Förutom att båda är vackra städer så är det smidigt att därifrån ta sig vidare i Finland antingen med egen bil, buss eller tåg.

En pigg 100-åring att firaOch visst kändes det välkommet i Kungsträdgården.

Fazer Trevlig chokladvagn, jodå smakprov delades ut. 

Fazer, ett märke många förknippar med både konditori /restaurang i Helsingfors, bröd, choklad, lakrits och annat godis. Idag en stor internationell livsmedelskoncern och som grundades som familjeföretag i slutet av 1800- talet.  Och här i deras tält tittade jag in för några smakprov. Klart att de, som många andra, också vill vara med när det kommer till en pigg 100-åring att fira

Något att tänka på. Ett leende brtyder mycket i många avseenden.

rulltrottoarEn skylt från Helsingfors och färjeterminalen. Här lärde jag mig ett nytt ord som jag tyckte var bra- rulltrottoar.

Ja, man kan ju undra….(Olika språk kanske.)

Och den här skylten gillade jag extra, kanske hade den gjort sig bättre i orange eller piggt grönt. Men budskapet tar jag gärna.  Fler skyltare denna skyltsöndag hittas här.

30 svar på ”En pigg 100-åring att fira”

 1. Var du inne i stan och firade igår? Tyckte att jag såg dig på teven. Tror att det var ifrån Kungsträdgården och på ABC nytt, mycket nära kameran.
  Härliga bilder.
  Den där chokladvagnen är ju trevlig, ock ovanlig, har aldrig sett en sådan.
  Gillar också den där skylten med ett leende, fint budskap.
  Grattis till 100-åringen.
  Varm kram till dig.

  1. Tack! Jodå, jag var i stan. Men hade ingen aning om att jag kanske fastnade i en tvkamera. Har varit i Kungsan ett par dagar och tycker det är så värt att fira finlands 100 år av frihet. Och visst är det så att ett leende kan göra ens eller någon annans dag. Så viktigt!
   Chokladvagnen bjöd också på god choklad och det uppskattade ja och många andra.
   Kram till dig och jag önskar dig en fin start på veckan.

 2. jag gillar den rosa skylten med mummie trollet på så söt 🙂 alltid trevligt med smakprov 🙂 på choklad hi hi här njuter vi kram å fin kväll

  1. Munintrollen är numer kult i stora delar av världen. Och jag gilllar dem verkligen.
   Varmt har ni men det är en härlig augustikväll även hemma i stockholm, men en kofta får allt vara på ute på balkongen.
   Äter kräftor just nu…
   Önskar er fortsatt fina dagar.
   Kram!

 3. Den där skylten över rulltrottoaren fick jag läsa några gånger för jag fastnade i finskan och såg inte att det var svenska – ordet var nog nytt för mig med!

  Fazercykeln – det vill jag ha! Helst med innehållet och allt!

  1. Här står det ibland rullband så rulltrottoar var ett nytt ord för mig också. Men det talar ju om vad det är.
   Fazercykeln hade innehåll som det bjöds på. Gott var det!

 4. Det är roligt när ett land profilerar sig och att det dessutom är jubileum och något att fira! Synd att det finska språket är så annorlunda vårt. Många finländare talar varken svenska eller engelska, tyvärr! Kramar

  1. Finland ska vara tvåspråkigt med både svenska och finska enligt deras konstitution, men säkert är det avvikelser från detta.Finskan är ett svårt språk att förstå och otroligt svårt att lära sig. Har testat lite lätt förr i världen…
   Jag tycker oftast det fungerat bra med engelska om inte svenska passerat, men det är säkert olika var i Finland man kommer. När vi rest runt har vi kommit till delar av Finland där vägskyltarna bara står på finska och det har ställt till det för oss. Vi körde ett tag med tvåspråkiga kartor….
   Kram och trevlig kväll.

 5. Har förstått av Carita att 100-åringen verkligen firas stort överallt i Finland med olika evenemang. Å kul att Sverige hänger på. Här finns ju hur många finnar/finlandssvenskar som helt som bor här.
  Gillar den mysiga skylten ”If you go by, give us a smile”. Den skylten blir man glad av! Rulltrottoar – det ordet har jag heller aldrig hört, men det är ju väldigt passande med tanke vad den gör om man säger så. Å Mumintrollet är ju sååååå sött och är troligen Finlands största exportartikel.

  Toppen skyltar! Tusen tack för dom och länken:-)

  1. Det var roligt att se att det även här i Stockholm,i Kungsan firades Finlands 100 år. Jag var öfrbi vid ett par tillfällen och det var riktigt trevligt. Och har man inte alltid haft sin frihet så uppskattas den än mer- Sverige är ju tämligen bortskämda med just frihet. Något jag förstås uppskattar.
   Visst är ordet rulltrottoar bra. Hade inte hört det innan. Och en del annat fanns också att glädjas åt i skyltväg.

 6. Grattis till Finland! När jag var liten hade jag en Norden-karta på väggen och i ca 10 år trodde jag att det fanns en stad som hette Turku-Åbo. Kändes konstigt när jag förstod att det inte var så …

  1. Finland är värd värd att firas och det var en hel del trevliga evenemang i Kungsan. Just detta med de loka namnen är ju speciellet. Minns när vi bilade upp längs hela den finska Östersjökusten och och inte hittade ordet Nystad utan det stod Uusikaupunki. Inte lätt att veta. Men sedan köpte vi en finsl karta och då blev det enklare.

 7. Verkligen firande skyltar! Wow!
  Jo, man ska ta alla chanser till att fira, absolut. Och det känns så roligt att jag faktiskt varit på Fazers i Helsingfors, även om för hundra år sedan 😉 Det är gammal anrik choklad. Och bakverk.
  Jag kände inte till ordet rulltrottoar, men förstod. Det är sådan som finns på flygplatser. Inte rulltrappa upp och ner, utan plant.
  Tack för fin skyltning. Skyltsöndagskram

  1. Kändes som om fInland helt klart skulle firas. Extra roligt att du minns Fazer fast det var för länge sedan du var där. Jag har också varit där och ätit, men dock inte denna gång.
   Visst är rulltrottoar ett bra ord. Ja hade onte hört eller sett det innan. Rullband tror jag vi säger här.
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 8. Härlig bild o text på mumin,-)
  Och ett leende, så himla viktigt både att ge och få ,-)
  Kan förtrolla en hel dag.
  Chokladvagnen skulle jag vilja ha som cykel ,-) med eller utan choklad ,-)))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Tack! Och detta med ett extra leende betyder så mycket.
   Chokladvagnen/cykeln gillade jag också och jag fick några smakprov.
   Önskar dig en bra start på veckan.
   Kram!

  1. Att Finland bara är 100 år som självständigt land är det lätt att glömma bort, i alla fall för oss på andra sidan Östersjön. Kul att dte blev ett så bra firande här i stan .
   Lyssnade på hådrocksgruppen i länken du skickade med. Tack! Tyckte de kunde påminna lite om ”Kizz”. Men jag är å andra sidan inte så bra på hårdrock. (Om det nu var det…)
   Kul att de sett gruppen i London och kanske det också blir i Stockholm.

  1. Visst är det ett bra ord. Vet att jag stött på ordet ”rullband” men jag tycker bättre om rulltrottoar.
   Jodå, jubileum är det och det var roligt att ta lite del av festligheterna.
   Kram!

 9. Pigga 100-åringar är verkligen värda att fira och en tur över till Helsingfors är trevligt. Alltid får man sig något nytt till livs.
  Ha en fin vecka! 🙂
  Kram Mia

  1. Visst är det trevligt att fira och det kan vara det mest vardagliga eller en ”pigg 100-åring” Jag tar tillfllena till vara så gott det går.
   Önskar dig också en fin vecka.
   Kram!

  1. Visst är Finlands 100-åriga självständighet väl värd att firas- Och jag bidrog lite i alla fall….
   Kram!

  1. Det var trevligt att vara med här. Och visst är all frihet värd att firas, men man tänker sällan på att Finland är ett så ungt land.
   Stor kram och trevlig fortsatt måndag.

 10. Självklart ska Finland fira och det ordentligt! Blir man hundra år så blir man och det får inte passera obemärkt. Ett lands självständighetsdag är oerhört viktig vilket vi som varit förskonade från krig så länge kanske inte alltid förstår.

  Kram och ha en fin start på veckan!

  1. Det blev ett fint firande här och att fira sin frihet är verkligen värt att fira rejält.
   Kram! Önskar dig en bra vecka-

 11. Härligt! Hoppas jag får vara med på något firande i Finland nu när jag far dit. Vad säger vi i stället för ’rulltrottoar’? Det finns ju en i en tunnelbanestation i Stockholm också. På engelska står det ’conveyor belt’ och det är ju ’löpande band’
  Ha en bra vecka! Kram!

  1. Säkert blir det något firande du kan ta del av för jag har förstått att Finland kommer att fira under hela året.
   Rulltrpttoar tycker jag är ett bra ord. (Tror att man här säger rullband)
   Önskar dig en fin resa.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *