Stockholm

Långholmen – den gröna ön mitt i Stockholm

Jag är på västra delen av Södermalm och står på Långholmsbron. Snett framför mig till vänster ligger Reimersholme och till höger Långholmen, den gamla fängelseön. Och det är dit jag är på väg för att äta lunch på värdshuset med väninnan Inger.  Långholmen är en ö som tillhör Stockholms innerstad och här ute fanns fram till 1975 bl.a.  ett fängelse, Långholmens Centralfängelse. Numer har värdshus, hotell, vandrarhem, konferenslokaler och ett museum flyttat i de gamla fängelselokalerna. I övrigt finns på ön olika konstnärsateljéer, en förskola, skola och en folkhögskola. Även det gamla Mälarvarvet med anor från slutet av 1600-talet lever kvar.

FRån lÅngholmsbron syns Reimersholme till vänster och Långholmen till höger.Långholmskanalen, den del av Mälaren, som skiljer Långholmen från Reimersholm ligger rakt fram.

Österut från bron ser man det 600 meter långa Pålslundet, också en del av Mälaren, och som skiljer Södermalm från Långholmen. 

Bron över till Långholmen

Långholmsbron, kallas också ”Suckarnas bro” eftersom färden över bron fram till 1975 oftast innebar en färd till Centralfängelset. Enkel biljett. Centralfängelset revs 1982 och låg som en jättespindel mitt på ön, men murarna finns bevarade.  Men här ute samsades under många år  fängelseverksamheten men koloniverksamhet, sommarnöjen, båtvarv och småbåtsägare.

Äldsta huset ”Alstavik,” en malmgård ( sommarbostad som byggdes utanför Stockholms tullar) byggdes i slutet av 1600- talet och var den första stenbyggnaden på Långholmen. Malmgården byggdes till bryggarmästaren Jochum Ahlstedt som här på gården också anlade en stor trädgård  och ordnade med fiskeodlingar i Mälaren- Ahlstedts svärson övertog malmgården  efetr hans död och i början av 1700- talet köptes gården av kommerskollegiet och en träflygel byggdes till. Här kom det att bli ett ”spinnhus”

Delar av det gamla centralfängelset.

Spinnhus

Enligt 1723 års tjänstehjonsstadga var den som inte hade egen bostad, husbonde, arbete eller egendom att betrakta som lösdrivande och försvarslös och detta var ett brott. ”Särskilt lösa kvinnspersoner vilka löpa med korgen kring gator och torg ” ansågs skyldiga och skulle förpassas till spinnhuset som straff. Här väcktes kvinnorna klockan fyra på morgonen för att sedan jobba från klockan fem till sena kvällen. Kvinnorna uppdelades efter ålder och styrka och här spanns det både lin och ull  som dedan blev till kläder bl.a. till soldaterna. Kvinnor som suttit här hade lärt sig karda och spinna så när de kom ut så fick de ibland jobb och slapp leva ett ”oanständigt” liv. Men många var också de kvinnor som kom återkom hit i olika omgångar.

I början av 1800-talet omvandlades spinnhuset till en arbets och korrektionsinrättning. Kvinnorna flyttades och ersattes av manliga fångar-

Det gamla kronohäktet inrymmer numer museum och konditori ”Rastgården. ”

Långholmsprofiler

finns det gott om och en av dem är Hjamar Branting, en socialdemokratisk nestor. Han satt ett par månader på Långholmen för hädelse efter en artikel i en tidning. Men stadsminister blebv han ändå.  Ulla Winblad, alias Märta Källströn, besjungen av Bellman tillbringade tid här. Hon sägs t.o.m. ha blivit född på spinnhuset.Spionen Stig Wennerström tillbringade tid här  liksom Jan Guillou- Jan Guillou, författare och journalist avslöjade en hemlig svensk spionorganisation i vänstertidningen Folket i Bild/Kulturfront och blev dömd för spioneri 1973. Han satt ett år på Långholmen.  (Mer om dessa profiler och mycket annat finns på Långholmens museum.

 

Fängelsenurarna finns kvar.

Långholmen – en grön ö

är något som så sakteliga växt fram. För ännu vid mitten av 1800-talet var här kalt och mest klippor. En och annan trädgård fanns och så var det fängeslet. Men nu kom man på att det vore trevligt att försköna inloppet till Stockholm från Mälaren. Lite var detta med tanke på kungligheterna som ofta tog sig ut till Drottningholm  per båt.  

Hela ön täcktes 1871 med slam för att jämna ut landskapet och så småningom kunde hundratals träd planteras ut- lönn, alm, ask, poppel, hägg och rönn.  Längs vattnet sattes knäckpilar som nu doppar sina grenar i vattnet. För att bevara alla träden och se till att de mår bra anlitas den schweiziske arboristen (specialist på träd)  Thilo Beeker med medhjälpare med goda resultat. För det gröna kulturarvet är viktigt.

Lunch blev det också och en god sådan. Och denna soliga dag valde vi att sitta utomhus. Jättemysigt.

Oxbringa för Ingers del och en fisk och skaldjursgryta blev mitt val.

Ett besök här på Långholmen rekommenderas och det är svårt att tänka sig att man är inne i Stockholm när man är här.

En av badplatserna på Långholmen. En av badplatserna på Långholmen.

24 svar på ”Långholmen – den gröna ön mitt i Stockholm”

  1. Jättetrevligt att läsa om Långholmen och se vackra bilder härifrån. Har tittat in här ibland men inte kommenterat tidigare. Du berättar bra och lättfattligt så det är enkelt att förstå hur saker hänger ihop.

    1. Tack! Vad roligt att du följde med hit. Och både Långholmen och dess historia är det trevligt att stifta bekantskap med.

  2. Det är verkligen fint där ute på Långholmen. Har både varit på konferens där ute med jobbet och dessutom passat på att fika med goda vänner när vi ”gjort Stockholm”. En härlig plats 🙂

    Ha en fin lördagskväll!

    1. Visst är det! Tänk att detta finns mitt i stan. Och Wärdshuset har både bra mat och trevlig service och miljön är jättefin. TRots sin historia.
      Önskar er också en fin kväll. Så ljuvligt i Stockholm nu.

  3. Långholmen har jag aldrig besökt så får nog göra ett besök där framöver. Önskar digven trevlig lördagskväll och fortsatt trevlig helg

    1. Ett besök här rekommenderas och det är verkligen en oas mitt i Stockholm. Wärdshuset är riktigt bra!
      Önskar dig också en fin kväll och trevlig söndag.

  4. Tack för en trevlig tur på Långholmen. Själv har jag inte varit där men känner till en del av historien med det var trevligt att få veta mer. Numera verkar det vara en mycket idyllisk plats trots det centrala läget.

    Kram och god lördagskväll!

    1. Kul att du kom med hit! Och ön har ju sin historia som så mycket annat. Långholmen är ett väldigt populärt utflyktsmål och många tar sig hit både för bad i Mälaren eller bara slår sig ner och njuter av den vakcra grönskan. här kan man även hyra kanoter/kajaker om man är sugen på en tur på sjön.
      Önskar dig också en fin kväll.
      Kram från balkongen.

  5. Tack för den fina redogörelsen för den gröna ön Långholmen! Där har jag aldrig varit men sedan gammalt så klingar ordet Långholmen väldigt mycket kriminellt i mina öron. Kommer ihåg spionen Wennerström och även Jan Guillou, att de satt där. Men många nyheter fick jag till mig!
    Tänk, så mycket vackra Stockholm har att erbjuda!
    Ännu roligare att läsa om Stockholm, då jag varit där några gånger på sistone. Lockar mer och mer.
    Stor kram!

    1. Tack! Vad roligt att du följde med hit till LÅngholmen och jag tror du skulle tycka om att strosa runt här. Hit får vi ta oss en annan gång. Mycket av ”mitt” Stockholm finns kvar att visas. Men jag tycker det är viktigt att ha tid på sig och inte skynda på. Visst har Stockholm mycket att erbjuda och du har åftt några smakprov.
      Nu har du ju varit i Stockholm flera gånger det senaste året och blir mer och mer känd i stan. Roligt!
      Stor kram!

  6. Vet att Täby brukade kalla sig för ”stan på landet”, men denna slogan passar minst lika bra för Långholmen. Härliga bilder som vanligt. Och en klassisk oxbringa har jag inte ätit på år och dag…
    Som kuriosa kan jag berätta att båten Gratia som du ser från din balkong låg ett bra tag på Långholmens båtvarv innan båten bytte ägare till den nuvarande ägaren. Bara en sådan sak;-)

    1. Tack! Täby och Långholmen kan ju dela på ”stan på landet” . Vi har åd och då ätit lunch här på Wärdshuset och varit riktigt nöjda. Miljön är trevlig, maten bra , priserna överkomliga och servicen bra.
      Att Gratia legat på Långholmen visste jag inte.(För så länge som vi bott här, sedan 2004, har hon legat här.) Men kul att veta. Lite kuriosa…

  7. Hej, fantastiska foton som man inte kan tro är tagna i en huvudstad! Jag besökte Långholmen inte långt efter att man gjort om det till vandrarhem. Då var tanken helt ny, att göra vandrarhem och hostels av speciella miljöer. Nu är det rätt vanligt vad jag kan förstå. Och det är helt rätt, vem gillar inte att prova på olika märkliga ställen att tillbringa en natt på. Hur spännande som helst!

    1. Tack! Nej, Långhomen är ju en av dessa oaser som finns i Stockholm och jag söker mig hit då och då- Vandrarhemmet här ute är väldigt populärt. I stan men ändå med grönskan helt inpå. En toppenidé! Och rummen här är riktigt fina. Har inte bott här, men väl tittat in i ”cellerna” som är charmiga och fina. Och visst är det en speciell miljö. Helt klart.

  8. Oj! Vad jag lär mig. Kan ju förstå att det kallades suckarnas bro.. hehe.
    Kul att fängelsemurarna finns kvar eller snarare intressant!
    Tack för ett bra inlägg!

    1. Tack! Vad roligt att du är med! Och just Långholmens historia tycker jag är spännande. Att det sedan är så vackert här ute är ju ett annat stort plus.

    1. Långholmen är trevligt och att ta en tur hit gör vi gärna. Roligt också ur ett historiskt perspektiv. Ta gärna en tur dit!

  9. Får nöja mig med dina ord o bilder o tror nog det är såå där underbart som du säger 🙂 kanske kommer till staden nån gång hoppas, ha en fin söndag kram

    1. Stockholm har mycket vackert av skilda slag att erbjuda. Och kanske blir det en tur hit vid tillfällle.
      Önskar dig en fin söndag.
      Kram!

  10. Jag tackar återigen för ett bra besökstips när vägarna bär förbi Långholmen. Jag småler lite grann, för det hette här på ön, att om du inte sköter dig så hamnar du på Långholmen. Vilket förstås var en utopi, för den som inte skötte sig här hamnade på Kakkula istället ( i Finland) eller på Vita Björn i Kastelholm. På det sättet har jag i alla fall känt till Långholmen. Fanns det inte ett sjukhus där också ett tag?
    Nu är jag beredd att hamna på Långholmen efter ditt informativa och vackert fotograferade inlägg. Tack Ditte!

    1. Tack! Att idag hamna på Långholmen kan nog vara ganska trevligt, men inte förr.Roligt att höra att det sades så om Långholmen på ÅLand. Lite långsökt eftersom det ligger i Sverige. Men kanske en form av fångutbyteutbyte. Vad gäller sjukhus måtte jag i så fall ha missat det. Får leta vidare, men hittade inget om det i Stadsarkivet.Jag vet dock att det fanns viss läkarvård när det var ”spinnhus”.
      Ett besök här tror jag du skulle tycka om och museet är också riktigt trevligt och ett stycke historia.
      Vad roligt att du uppskattade turen hit till Långholmen.

  11. Länge sedan vi var på Långholmen, otroligt vackert ,-)
    Vet att det finns ett häftigt hotell där ,-)
    Mycket fint i Stockholm.
    Tips är bra att få, vi brukar åka in en gång om året, men då har det mest blivit Gamla stan!
    Ha det jättefint
    KRAM Primrose ,-)

    1. Långholmen är verkligen vackert grönskande och extra fint att komma hit dessa soliga dagar. Roligt att nu brukar ta en tur hit och gamla stan har ju också så mycket fint att erbjuda.
      Ha det bra du också.
      Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *