Stockholm

Ta sig fram och runt

I Stockholm är det oftast smidigt att ta sig fram och runt (inte direkt per bil) och vill man inte välja de kommunala transportmedlen som bussar, båtar, tunnelbana, pendeltåg eller spårvagnar så finns fler alternativ. Kommer man till Stockholm för första gången är det praktiskt att ta sig en tur med en “hop-on -hop – off” buss eller båt . En biljett köps som gäller för en hel dag och man gör så många stopp man vill efter en given rutt.  I höstas tog vi en sådan tur bara för att ha gjort det och det var trevligt och roligt trots att jag ändå bott i Stockholm/Stockholmsområdet i snart 60 år.  Cyklar finns att hyra på många ställen och Stockholm erbjuder gott om cykelbanor. Jag har nu i vår verkligen sett att antalet cyklande besökare har ökat och det är roligt eftersom cykeln gör det lätt att förflytta sig. På de flesta båtar runt om kan cyklar medföras utan kostnad och även på pendeltågen där dock inte i rusningstrafik Att gå är är det många som gör och Stockholm är en perfekt promenadstad där gångvägarna är många men ibland får gångare och cyklister samsas och  och det fungerar vanligtvis bra om det inte är stressade cyklister som tror de deltar i ett cykellopp. I princip gäller på gemensamma cykel och gångvägar att det är fotgängarens takt som gäller. Men, helt genomfört är det ännu inte…

Längs Pålsundskanalen finns plats för alla.

Och visst går det bra även att samsas även om det ibland blir lite trångt. 

I Stockholm är kontakten med vattnet väldigt påtagligt och staden är ju byggd på 17 öar, inklusive de tre små Årstaholmar och räknar man med hela kommunen finns det än fler öar.  Jag tar mig ofta fram till fots och  tycker jag ser och upplever så mycket då. Ibland styr jag stegen till Reimersholme, en ö mitt i Stockholm som även utgör  en egen stadsdel en liten ö som är 1,6 km i omkrets och som är en extra lunga till Stockholm.

Ön hette på 1700-talet från början Räkneholmen men fick sitt namn, Reimersholme, när hattmakaren och fabrikören Anders Reimer flyttade till ön och här byggde en malmgård.  Malmgårdar, oftast herrgårdsliknande hus i trä och med trädgårdar och lusthus, byggdes i Stockholms yttre delar och var sommarställen till de som var bättre bemedlade. Reimers förvandlade den klippiga och karga ön till ett blomstrande fält. (Själva ordet malm betecknar här grusig mark eller grusås och räknades som en förstad till Stockholm som ju var Gamla stan.)

De första bostäderna kom till på i slutet av 1800-talet och var då arbetarbostäder för de som jobbade på ön för här fanns textilfabriker . En del jobbare i fabrikerna var också fångar som satt på Långholmens fängelse som fanns på grannön. Textilfabriken upphörde och i lokalerna började man med sprittillverkning och nu renades spriten från finkel och det blev “renat” som kom ut som produkt. Denna rena sprit ligger till grund för “Absolut vodka” som dock inte längre ägs av ett svenska företad men grunden till den är absolut svensk.

Under 1930-talet och framåt byggdes lägenheter på Reimersholme och HSB köpte stora delar av marken. Här går det fint att ta ett dopp i Mälaren från någon av badbryggorna och det finns fina klippor att sola på.

Reimersholme sedd från Södermalmssidan och förbinds med Söder via en liten bro. 

I en annan bemärkelse har jag nu fått ta mig fram ett par dagar med en icks fungerande telefon. Något irriterande. Min hederliga gamla Iphone 4 , med 3 G, inköpt i Applebutiken i Peking för sådär en sju år sedan har gått i pension. Och det alldeles på egen hand. Den upphörde att fungera om den inte fick sitta i en laddare och då är den inte direkt mobil. Mobildoktor har besökts men inte ens med nytt batteri ville den fortsätta sin tjänst. Jag var bedrövad. Men Mr Iphone 4, ville inte fortsätta jobba. Alltså fick den bytas ut. Så nu finns en nyare variant här och med tanke på att mina tekniska färdigheter kan vara något svajiga så besökte jag Teliabutiken vid Skanstull och fick otroligt fin hjälp av en anställd. Hon ordnade allt med inställningar, appar och andra överföringar från min självpensionerande mobil och med en ängels tålamod svarade hon på mina frågor. Verkligen toppenservice!

 

Här är det mängder av båtar som är på väg hem efter helgen. Och att ta sig runt på vattnet verkar lika populärt i år som tidigare år.

Båtarna väntar på att slussa i Hammarbyslussen från Saltsjön/Östersjön till Mälaren.  Här är det mycket att titta på från balkongen.  Och de bildar prydliga grupperingar och inväntar sin tur.

28 svar på ”Ta sig fram och runt”

 1. 17 öar, otroligt! Roligt att läsa om Reimersholme, jag har vänner som bor där! Jaha din 4:a har arbetat klart! Säkert en välförtjänt vila! Kul med ny device ?, nu kommer du åt fler appar!
  Ha en fin kväll på balkongen, nu kommer nog ett par dagars svalare och ostadigare väder!

  1. Vad roligt att du har vänner på just Reimersholme. Dit går då och då och det är mysigt som oväxling.
   Ja, min 4a har pensionerat sig själv och jag får väl tycka att det är ok. DEn nya går faktiskt också att ringa med och det är en fördel.
   Sitter på balkongen och det är ju bästa att passa på nu när det ändå är behagligt.
   Ha det gott!

 2. Underbara Stockholm! Underbara sommarbilder från Nordens Venedig.
  Själv tycker jag ju att Stockholm är mycket vackrare än Venedig, så varför
  inte kalla Venedig Italiens Stockholm. Bara ett förslag. 🙂
  Tack för ännu en härlig tur!
  (27C här i dag , Memorial Day med parad i Washington)

  1. Vad trevligt Ruth att du är med mig här. Ja, varför kan inte Venedig kallas Italiens Stockholm. Mycket bra idé. Den får du marknadsföra.
   Såg lite på tv här från Washington och Memorial day. Men mest var det “Trumpeten” som kom fram….

 3. RIP Mr Iphone 4;-) Stort GRATTIS till nya kompisen, hoppas h*n bli en lika bra vän som din gamla mobil och håller lika länge.

  Helt underbara bilder från Stockholm som alltid här hos dig. Reimersholme är otroligt mysigt och promenadvägen som du dokumenterade har vi avnjutit ett antal gånger.

  1. Jag har packat Mr 4 i sin låda och den är värd pensionering nu. Dem har haft ett hårt liv med mig men vi har gillat varandra.
   Nu arbetstränar den nya för att koma i form och den behöver lite uppdatering och info för att nå sin kapacietet. Men det kommer hoppas jag.
   Förstår att du känner igen dig här i mina “spår” och visst är det mysiga områden. Reimersholme är verkligen en “pärla” och jag går gärna över bron och tar ett varv på ön.
   Fnissade åt din flaska med texten “absolut” på fär jagsåg den efetr att jag skrivit mitt inlägg om Absolut renat från Reimersholme som sedan blev Absolut vodka.

 4. Härliga sätt att ta sig fram på ,-)
  Vilken vy du har från balkongen! ÅH så härligt, tror jag aldrig skulle flytta mig från den balkongen ,-)
  Cykla är härligt, men just nu har vi inga cyklar ,-)
  Annars är det ett kanonbra sätt att ta sig fram på ,-)
  Nu har jag lärt mig en del ………intressant läsning ,-)
  Ha det fortsatt fint.
  KRAM Primrose ,-)

  1. VI bor precis på kajen och balkongen nyttjas flitigt och det är alltid roligt att se vad som händer både på kajen och kanalen.

   Visst är det bra att variera sig när man vill ta sig fram. Cykla gör vi ofta, men just nu är jag inne i en promenadperiod. Jag hinner se mer då…Cyklar dock inte så snabbt. Kul är att många turister numer hyr cyklar i Stockholm och cyklarna kan hyras på ett ställe och ställas tillbaka på ett annat vilket ökar friheten.
   Lite historia kommer med då och då. Har svårt att låta bli…
   kram!

  1. Jättefint idag också, dock inte mer än +20 på em. Men en härlig dag med en del trevligheter och en del nyttigheter. Bra kombo!

 5. Byggd på 17 öar, det visste jag inte. Men i din blogg får man veta så mycke braiga saker. Sånt är alldrig fel inte

  Bra med guidning i Stockholm. Själv tycker jag allt är så stort där. Men fint. Gillar ju Stockholm och tycker vår huvudstad är supervacker.
  Ska berätta en liten grej…Första gången jag besökte Stockholm så gick jag så mycket att skorna gick sönder. Oj vad ful de var. Snål att köpa nya var jag åxo haha….men fick vackert köpa nya då min väninna tyckte jag såg ut som en trashank på fötterna. Fick rådet ta mig bra skor men se det gjorde jag inte haha.

  Tack för berättandet om Stockholm och stor kram till dig.

  1. Ibland kommer det här med en del fakta och lite “braiga” saker. Jag lär mig alltid något då du berättar om fina Sundsvall
   och dina trakter och trots att jag bara varit där en gång tycker jag nu att jag känner till Sundsvall lite grann. Jätteroligt!
   Stockholm kan nog kännas stort men det mesta inne i stan är det promenadavstånd till. Och en vacker stad är det.
   Tänk att du gick så dina skor blev trasiga. Ja, man går mycket här och du hade nog “finskor” på dig. Inte att rekommendera!
   Nya skor blev det ju. UNdrar om du har dem kvar.
   kram!

 6. Gomorron!
  Nu har jag läst ifatt lite. Tack för fina berättelser och bilder.
  Lycka till med mya telefonen. Jag är också på G för att byta upp mig. Den jag har nu måste laddas dagligen, speciellt här nere, vet inte varför, använder den inte speciellt mycket.
  Hälsade på B som hastigast när han kom från bussen.
  Jag har haft en trevlig vecka tillsammans med väninnan Lisen.
  Kram/A-K

  1. Förstår att ni haft fina dagar och även hemma har det varit bra och riktigt skönt väder. Det är alltid roligt när du följet med på mina strövtåg . Telefonbyte var nödvändigt för det går inte att ha en mobil som måste bo i ett eluttag . Nu tränar jag in mig på den nya.? Vissa framsteg blir det. Önskar dig fortsatt fina dagar. Kram!

 7. Måste kännas konstigt att skiljas från en kär gammal vän. Skönt att det finns änglar lite överallt. Du kommer säkert att bli bästis med den nya fånen också. 🙂 Jag som varit en cykelmänniska i många år har också kommit in i en promenadperiod.
  Alltid kul att bjudas på en härlig mix i dina blogginlägg.
  Kram Bosse

  1. Ja, det känns konstigt och jag har inte vant mig helt. Mr 4, ligger på laddning för jag kan inte helt ta bort honom. Men mobil är han inte längre. Jag håller på att upparbeta en vänskap med nya Mr 6. Visserligen är namnet är lite tvetydigt men jag hoppas vi ska förstå varandra som vänner.
   Nu rensar jag hjärnan genom promenaderna och det behövs för mycket har lagrats under ett långt liv.
   Kram!

 8. Kommunikationerna i Stockholm är väldigt bra tycker jag. Det finns många alternativ till att snabbt ta sig runt för att utforska och njuta av staden. Billigare dessutom än i stora staden vilket jag tycker är imponerande. Sedan är det alltid trevligt att ta sig fram till fots också så länge avstånden är rimliga. Stockholm är helt enkelt en väldigt vacker huvudstad 😀

  Kram och trevlig tisdag!

  1. En del Stockholmare tycker det är dyrt att ta sig fram kommunalt, men då har de inte provat i så många andra städer.
   Även Uppsala är dyrt och där får vare sig pensionärer rabatt eller föräldrar med barnvagnar åka gratis. Visst inte hur det låg till med “stora staden” men alltså dyrare även där.
   Avstånden i Stockhoms centrla delar lämpar sig ju fint för promenader och närheten till vattnet är ju påtaglig.
   Och visst är det en vacker huvudstad. Absolut!
   Kram och trevlig kväll.
   (Här har tisdagen varit väldigt trevlig men med mycket regn.)

 9. Sååå vacker stad! Snart dags att åka och titta på den igen tror jag. Tre år sen vi var där senast, oj vad tiden går…

  Ha ännu en underbar dag i den underbara staden! 🙂

  1. Stockholm är vackert och särskilt i soligt väder.
   NU är det en jättefin tid och jag njuter av all grönska. Nu har syrenerna slagit ut så tiden just mellan häg och syren är över. Men nu kommer tiden mellan syren och liljekonvalj och den är minst lika fin.

 10. Åh alltså Ditte, dina bilder! Wow säger jag bara. Jag kikade tillbaka i arkivet och du har verkligen utvecklats sedan jag började följa din blogg. Det känns som att jag la märke till det så tydligt nu när det var sådana fantastiska färger i dessa bilder.

  Och Långholmen, jag skulle vilja säga att det blev min favoritplats i Stockholm. Har förvisso bara varit där ett par få gånger, men jag gillade det verkligen. Med de söta kolonilotterna, vattnet.. Ja, allt egentligen. Men jag kände aldrig riktigt att jag fick pli på hur jag skulle ta mig fram och runt faktiskt. Blev bekväm och gjorde inte mer än vad jag kände mig trygg med att göra, trygg med att åka. Men Stockholm finns förstås kvar. Här i Göteborg känner jag mig trygg, kan staden som i min egen ficka och vet precis vilken spårvagn som går var. Det känns tryggt, även om jag älskar att upptäcka nya platser och städer. Men just att bo i en stad som inte är min… Det är svårt tycker jag.

  1. Tack Sanna för dina fina ord om bilderna. Jag blir jätteglad att du ser och tycker om dem.
   Jag försöker att få till dem och har nu en kamera som jag är väldigt nöjd med.
   Visserligen är inte kameran allt, men en del i alla fall.

   Långholmen får ganska ofta besök av mig och likaså Reimersholme, i stan men ändå så grönt och mysigt.
   Du jobbad emycket i Stockholm och tiden för att upptäcka och lära känna en stad på djupet tar tid. Jag har ju bott i Stockholm, Solna och Upplands Väsby (två mil norr om stan) i 58 år och hunnit lära mig.
   Göteborg är ju din stad och en väldigt fin stad som jag vill se mer av och lära mig mer om. Där är jag “kusinen från landet” som inte hittar och inte vet något.
   Visst är det svårt att leva i en stad som inte känns helt hemma, absolut. Och nu är du hemma! Jag är så glad för din och R:s skull.

 11. Så himla mysigt inlägg. Hoppas du har haft en super bra helg. Här har varit bra men bror e på sjukhus så e en väldigt jobb tid just nu också. Har skrivit lite om det i mitt senaste inlägg. Kramizar från mig ❤️

  1. Tack! Läste just om att du var i Köpenhamn, men så trist med din bror.
   Hoppas du har hämtat krafter så du orkar vara ett stöd för honom. För dessa krafter behövs.
   Och en jobbig tid är det. Många tankar itll dig.
   Kram!

 12. Så trist att din gamla telefon har gått i pension! Man vänjer sig ju vid dem och vet hur dem fungerar! Men så snällt att du fick så bra hjälp med den nya!
  Och vilka vackra bilder från ett grönt Stockholm!
  Stor kram

  1. Stockholm är verkligen grönt och vackertv just nu och även syrenerna har slagit ut så tiden mellan hägg och syrén är slut…
   inväntar liljekonvaljerna.
   Håller på att vänja mig vid den nya telefonen, men jag har bra “backup”. Är verkligen glad för den fina servicen jag fick i Teliabutiken.
   Uppskattades!
   Trevlig tisdag!
   Stro kram!

 13. Kul och intressant läsning – tack så mycket! Någon dag framöver då vädret visar sig från en liten annan sida än just i dag så ska jag ta en tur till Stockholm och “upptäcka” mycket av det jag inte sett än.

  1. Välkommen till Stockholm! Och i vackert väder gör sig huvudstaden alltid bättre och det finns mycket att se och göra om man vill.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *