Stockholm

Picknick med bokklubb på Södermalm

Gårdagen bjöd på en trevlig  “mixed kombo” där bokklubb  med “The Beijing Ladies  och picknick i  Vitabergsparken på Söder fint förenades. (Vi träffades under åren vi bodde i Peking och bokklubbade även där.) Och det soliga vädret bidrog förstås som stämningsförhöjare. Det har blivit lite av en tradition att jag någon gång under den varmare årstiden ordnar en bokpratarpicknick på Södermalm som kombineras med en promenad i omgivningarna. För något år sedan var det Fåfängan här på Söder som fick besök av oss och nu alltså Vitabergsparken.

Dagens picknick i Vitabergsparken. Dagens picknick smakade bra.  Diverse kallskuret och olika sallader serverades tillsammans med vin.

Picknick med bokprat 

Vitabergsparken är ett stort friluftsområde på Söders höjder i Stockholm och många söker sig hit. Sommartid ger Stockholms Parkteater olika föreställningar  här på en scen och dessa är alltid välbesökta. Några gånger har jag här sett och lyssnat till Rikard Wolf och det har varit verkligen minnesvärda kvällar. Och en av förra årets höjdpunkter här var när “Vegas” kom till “Vitan”.

Vtabergsparken på Söder i Stockholm. Ganska tomt på bänkarna i vitabergsparken denna torsdag vid lunchtid.

Mat och bokprat går fint att förena. Vanligtvis har vi med böcker som vi lånar till varandra men med tanke på dagens promenad och mat vi bar med oss fick böckerna stanna hemma. Men bokpresentationer och boktips  blev det ändå.

Boksamtal pågår.

Några av de böcker som presenterades eller som vi pratade om var;” Ensamhetens språk” av Jan Philipp Sendker och av samma författare “Viskande skuggor”. Vidare Malin Giolitos nya bok “Ett barn”, “Vargens tid” av Elisabeth Nemert och “Stockholm då och nu” av Johan Lindberg.

Och fina boktips fick vi med oss.

Måsrapport

Picknick vet jag inte direkt om måsarna i grannskapet har. Men äter gör de och skrikande samtal för de och det gäller inte bara måsarna med ungar på granntaket. Tycker de är högljudda överlag. Måsungarna har växt sedan förra gången de var med på bild – så mat får de. Och kanske är de snart flygfärdiga och flyttar. Hoppas.

Måsmamman vaktar sina ungar och tar då och då turer för att skaffa mat. Ungarna verkar äta en hel del…

När jag zoomar in dem så kan jag inte låta bli att tycka att måsungarna har vis charm.

36 svar på ”Picknick med bokklubb på Södermalm”

 1. Men va trevligt o att utnyttja tiden att kunna sitta ute är perfekt! här blir student idag så fullt upp 🙂 önskar dig en ljuvlig dag bästa Ditte kram kram

  1. Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och extra roligt när det var så fint väder. Här i Stockholm är det också många studenter och lastbilar kör genom gatorna. Kul med studentexamen. Önskar dig en fin dag och kävll.
   Kram!

 2. Så mysigt att kunna förlägga bokcirkeln till Vitabergsparken och kunna njuta av det fina vädret. God mat och boklig spis dessutom gjorde det hela perfekt. Det är alltid givande att samtala om böcker så jag kan tänka mig att ni fick en trevlig eftermiddag på alla vis!

  Kram och ha en härlig fredag!

  1. Här på Söder finns många fna platser som lämpar sig bra för att kombinera bokprat med picknick. Och just i Vitabergsparken har vi inte tidigare haft bokklubb. Men det fungerade utmärkt.
   Vi hade en jättetrevlig eftermiddag och extra roligt är det att vi byter miljöer där vi ses och har våra bokträffar. Och i september ses vi ute i Stockholms skärgård för mer bokprat.
   Önskar dig också en fin fredag.
   Kram!

 3. Så fint och trevligt! Läcker picknick med gott vin därtill.
  Elisabeth Nemert har jag läst en del av, men det är ett bra tag sedan.
  Vackert väder gläder de flesta och blir en extra krydda.
  Varm kram!

  1. Det blev en lyckad och trevlig eftermiddag och tur med vädret hade vi också. Mycket prat och många skratt som varvade med böcker, boktips, god mat och dryck.
   Stor kram och trevlig fredag.

   1. Fick se att du har med Fru Mås också. Henne har jag ju sett och kan instämma i att hon skrek. Hur mås, fru Gås, kanske?
    Fredagskram!

    1. Jodå, fru Mås sitter på pass och ungarna har växt. Hoppas de snart lämnar taket. Och du vet ju hur fru Mås kan låta. Inte nådigt där inte och klockan kan hon inte.
     Kram och natti.

 4. Det var ju en härlig idé att träffas ute i naturen så där och “bokprata!, Det passar ju alldeles utmärkt då vädret så tillåter. Men tänk att det inte var några människor där. Lunchtid och varmt.
  Vitabergsparken känner jag väl till då jag inte bodde så långt därifrån i några år. Närmare bestämt Gotlandsgatan.
  Måsarna är ett skriande släkte. Dom kan låta rätt så gällt och försvarar sitt revir och sina ungar till max.
  Trevlig helg och ha det så bra du kan.
  Varm kram!

  1. Vi sågs ju här vid 13 -tiden och många jobbar ju och skolorna är i färd med att sluta. Men lugnt och skönt var det. Vi satt ju i skuggan och det var skönt där med svalkan. Gotlandsgatan känner jag till och passerar där flera gånger i veckan, får tänka extra på dig nästa gång.
   Måsarnas skrik är ju inte direkt diskreta och de ekar mellan hustaken. Hoppas att ungarna snart är flygfärdiga och kan dra ut till havs. Tycker de växer så det knakar. Måsmamman sitter ju på sin vakt utom de stunder hon jaar mat. Men kråkor och trutar är hotfulla.
   Önskar dig en fin helg och trevlig resa norrut.
   Stor kram!

  1. Bokklubbben består och vi varierar träffarna en hel de. Och i september blir det en tur till Sandhamn. Ensamhetens språk ska jag ta mig an.
   Ha det fint du också.
   Kram!

 5. Mysigt att kunna förena bokcirkel och picknick 🙂
  Bra med lästips och vackert väder … det kan väl knappast bli bättre 🙂
  Kram

  1. Visst är det bra att kombinera promenad, bokcirkel och picknick. Jag brukar en gång per år ordna med en lite vandring här på Söder och picknick och sen pratar vi bpde om böcker och om livet som det ter sig. Jättetrevligt! Och lästips är det alltid bra att få .
   Tur med vädret hade vi ju.
   Kram!

 6. Härlig tradition ,-)
  Mysigt!
  Du har ett väldigt socialt liv , vilket verkar väldigt härligt!
  Måsungarna är väldigt söta ,-)
  Kul att prata om böcker och ge varandra tips.
  Ha det gott
  Varm Kram Primrose ,-)

  1. Jag brukar ne gång om året ordna med en kortare vandring på Söder och med tillhörande picknick. Och det är väldigt trevligt. En del bokprta blir det också.
   Jag tycker om att umgås och har sedan kag växte upp haft ett socialt liv som betyder mycket öfr mig. Men jag har helle ringa problem med att vara ensam.
   Vad gäller måsungarna är de charmiga, men inte deras läte. Skriken ekar mellan husen.
   Stor kram och trevlig kväll.

 7. Perfekt med en mysig träff i Vitabergsparken. Perfekt ju med tanke på vädret! Det kanske blir fler bokklubbsträffar i det fria under sommaren. Jättekul ju!

  Ja, dessa fiskmåsar. Jämförde ungarna med bilden du la upp för några dagar sedan. Å visst har de blivit större. Antar att deras röstvolym ökar i styrka ju större de blir. Suck, vet vad du menar. Här finns dock inga ungar, men ibland blir det fajter mellan fiskmåsar och skator/kajor på innergården och/eller mot andra sidan. Ett himla skränande. Å öronproppar vill man ju inte ha på sig under dagen direkt.

  Tack för svaret var du har köpt ugglan. Vet precis var affären ligger. Deras skyltfönster har jag fotat av någon gång, då det visade saker jag aldrig sett förut.

  1. Nästa bokklubbsträff blir i september i Sandhamn och det ska bli jättetrevligt. Förra året i september var vi i Göteborg så det är roligt att vidga vyerna samtidigt.

   Måsarna är ju inte direkt diskreta. Och ju större ungarna blir ju mer skriker de också.Och mer hungrigare blir de. Visst har de växt på några dagar och jag änskar de snart kan flyga iväg. Nu är ju truten ett hot mot ungarna och likaså, kråkor och skator. Ja, när du har dessa skrikhalsar nära dig så vet du ju hur det kan låta.
   Vad gäller vår fula plastuggla så hjälper den bra. Ett annat alternativ är en “flygande drake”. Också tämligen effektfullt för att slippa besökare. Bra att du vet vilken butik jag menade….Ja, där finns det grejer.

 8. Vilket bra initiativ ni har tagit tillsammans ! Bokklubbs picknick på olika ställen.
  Så bra! Imponerande faktiskt!
  Ja, måsar är skräniga, även om de har gulliga små fjunbollar. Vi har vår Bull-Måssa, som brukar/brukade få en överbliven bulle nu och då tidigare om somrarna, men inte nu längre. Hon har ju släkten i närheten och det blir bara för mycket. Nu äter hon frön tillsammans med Filip Fasan istället. Hon tycker att hon äger det här stället.
  Funderar på om jag ska ställa ut fjällugglan, den uppstoppade någon dag 😉

  1. Det är trevligt att både titta lite mer på Södermalm och ta med picknick och prata böcker. Jag har hållit i detta i ett par år och vi har alltid haft tur med vädret. I höstas var vui i Göteborhg på bokklubb och vi alternarer. Vi bor numer på olika platser i Sverige. I september blir det bokklubb i Sandhamn och det ska bli jättetrevligt. Aha, ni har en Bull- Måssa hos er. Och jag kan tänka mig att det kan bli väl mycket av det goda i fågelväg om hon hade fåortsatt att få bullar. Här är måsarna så glupska att maken brukar få vara “måsvakt” om vi ska duka på balkongen. Vi har en ful plastuggla och den hjälper ganska bra, men finns det mat på balkongen så är det tveksamt. Testa att ställa ut din fjälluggla och se vad som händer. Har sett att flera här har svarta plastdrakar som flyger runt och kansk ehar de bättre effekt mot måsarna. Här har de nu angripit både små hundar och barn. Inte kul. Men jag vill ju se hur måsungarna växer och hoppas de snart ska flyga iväg. Och de ser ju charmiga ut med sina smala och kala ben.

 9. Vilken härlig idé att ha bokklubbsträffen utomhus en vacker sommarkväll.
  Hoppas att ni snart slipper måsarna, jag vet hur jobbiga de kan vara.

  1. Vi brukar ju variera oss lite och de senaste åren har jag ordnat en liten vandring här på Söder i sambans med bokklubben och då blir det perfekt med picknick och bokprat. Hitintills har vi också haft tur med vädret.
   Vad gäller måsarna så önskar jag att ungarna snarast blir flygfärdiga och kan lämna boet. Men de som bor i grannhuset, alldeles under fru Mås med ungar har dte ju värre….

  1. Det är verkligen roligt att ha den här kontakten och vi hittar på en hel del trevligheter som inte enbart är relaterat till böcker. Måsungarna är charmiga men jag tycker de gör sig bäst på bild. Vad gäller måsmamman så vaktar hon sina ungar och kan dyka ner på hundar och små barn och det är läskigt. Men snart, är ungarna flygfärdiga så kanske de ger sig iväg härifrån. Hoppas!
   Önskar er trevlig helg.

 10. Men vilken trevlig kombi! Mat, dryck, prat, goda vänner och böcker i en härlig miljö – många braiga grejer och ännu bättre blir det ju att kombinera allt 🙂

  Måsungar ÄR urgulliga, och föräldrarna är väldigt vackra dom med. Lite synd att dom lever om och skitar ned så mycket…

  Ha en fin lördag!

  1. Det blebv en lyckad kombo och tur med vädret hade vi också-
   Måsungarna är charmfulla men gör sig nog bäst på bild tycker jag. Eller i annan miljö än stan. Men snart fkyger de kanske sin kos…
   Önskar er en fin lördag.
   Strålande sol över Stockolm. Så vackert!

 11. Vad mycket du hunnit med!
  Trevlig bokträff utomhus med god mat.
  Och så har du träffat en gemensam bloggvän också. Jag har ju träffat er båda, fast inte tillsammans.
  Härligt med Uppsala också.
  Njut av den svenska sommaren!

  1. Bråda dagar är det. Men väldigt trevliga- Och så roligt att Gerd kom på besök. Där gick det från tanke till handling-
   Och den svenska sommaren nu är oslagbar.
   Ha det gott du också.

 12. Måsar gillas inte trots den djurvän jag normalt är.
  Minns när jag för många år sedan jobbade i hemtjänsten.
  En farbror jag gick till bodde på nedre botten med utgång till gräsmatta.
  Han var kompis med en mås han kallade för Pojken.
  Pojken kom in i vardasgrummet och fick mat!!
  Titti

  1. Nej och inte i stan. Här blir de väldigt aggressiva när de har ungar och anfaller små hundar och barn. KLart olustigt. Men hoppas ungarna snart är flygfärdiga så det blir lugnare.
   Men kanske var måsen här, “Pojken” ett fint sällskap. Lite tveksam är jag till att ha en mås hemma.

 13. Söder i mitt hjärta, har aldrig bott där men det har goda vänner till mig gjort och jag har tillbringat många roliga stunder på publar, hos kompisar och i Vitabergsparken! Har nog varit där och dansat också vill jag minnas…
  Tänk vad avis jag är på alla vackra mattallrikar du fotar, vilka underbart goda rätter det finns, Om man bor i storstan vill säga. Utbudet här är lika med noll. Om man inte äter pizzerians sallad som är en ren skam….
  Intressanta böcker ni pratade om, känner igen Nemert och Sendker, båda favoriter. Kram

  1. Vad roligt att du känner igen dig här i mina trakter. Kan tänka mig att du har många fina minnen härifrån. I Vitabergsparken har Parkteatern sommartid många bra föreställningar och vi tar oss ofta dit och har picknick med oss.
   Vad gäller vår bokklubb har jag då och då ordnat små vandringar här på Söder med pciknick och bokprat och det har varit väldigt lyckat. Och hitintills har vi också haft tur med vädret.
   Nu hade jag beställt mat och våt lokala ICA har mycket gott att rebjuda. Kan tänka mig att efterfrågan hos dig inte är så stor, men man tycker ändå att det som finns borde vara bra.
   Roligt att du kände igen några böcker. Vet ju att du läser mycket.
   Önskar dig en fin söndag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *