Stockholm

Kort resa som turist

Stockholm med närområden har mycket av det mesta och för närvarande tar jag mig runt med båt till lite olika platser. Och att använda båt för  att ta sig fram i en stad som är byggd på 14 öar är smidigt och desssutom väldigt trevligt. (Om man räknar med hela Sockholms kommun uppgår antalet öar till drygt 20 och till detta kommer sedan öarna i skärgården men som då hör till andra kommuner.) Man blir turist i egen stad.

Gårdagens båttur startade vid Stadshuset och gick längs Mälarens vatten till Drottningholm, en vacker resa på 60 minuter. Och att se vår fina huvudstad från sjösidan och glida fram i ett gammalt ångfartyg är extra njutbart. Och jag kände mig verkligen som en turist där jag med svenska som modersmål var i klar minoritet. (Jag har i olika omgångar arbetat som guide/reseledare i Stockhom och gör så fortfarande så att enbart vara turist var också en skön känsla.)

Stockholms stadshus ritades av arkriekten Ragnar Östberg och är hans mest kända byggnadsverk. Stadshuset började byggas 1911 och togs i bruk 1923. Över åtta miljoner tegelstenar har gått åt och inspirationen hämtades från italienska renässanspalats. Stadshuset byggdes runt tvåå öppna “piazzor”, torg – borggården och Blå hallen. Stadshuset är länt vida över världen efetrsom nobelbanketten med tillhörande fest äger rum här. Men stadshuset är inte bara en festlokal utan arbetsplats för Stockholms politiska tjänstemän och här hålls också kommunalfullmäktige sina möten. På marken där stadshuset ligger fanns tidigare en ångdriven kvarn “Eldkvarn” som skadades vid en brand i slutet av 1800-talet. Kvarteret heter fortfarande Eldkvarn och det finns ett café i närheten med samma namn. (Jodå, det fanns även  en musikgrupp med det namnet.)

Stockholms stadshus med sitt 106 meter höga torn. Tornet går att besöka under maj till september och utsikten härifrån över Stockholm är magnifik. (Bäst att titta på Stadshusets hemsida om öppettider för ibland pågår reparationer.)

Följ med vattenvägen till Drottningholm.

Den röda pricken längst till höger är Stockholms stadshus där turen startade. Några “stopp” gör jag längs vägen.

1.Långholmen – En ö fylld av grönska. Ett populärt fritidsområde med badmöjligheter mitt i stan. Här finns Långholmens värdshus med trevlig lunchservering och även några caféer. Men Långholmen har också haft en negativ klang och på 1700-talet förvärvade kronan marken och här blev spinnhus som senare blev fängelse. Fängelset var i bruk fram till 1975 och idag finns här vandrarhem och konferenshotell. (Spinnhus – man ville få bort tiggare och lösdrivare från gatorna och samtidigt ge dem en sysselsätttning. Kvinnorna fick spinna och det var tänkt att männen skulle raspa fram färgämnen som skulle användas för garnfärgning. Men antalet män som hamnade här var få så deras sysslor blev ogjorda)

En av sandstränderna på Långholmen och delar av det gamla fängelset i bakgrunden.

2.Västerbron, Marieberg och Smedsudden. Västerbron invigdes 1935, är 600 meter lång, går över Riddarfjärden och förbinder stadsdelarna Kungsholmen, Långholmen och Södermalm. Bakom bron syns “tidningshusen” i Marieberg. På 1700-talet låg porslins och fajansfabriker här.

Västerbron med Mariebergsområdet.

Essingeleden, Sveriges mest trafikerade väg, förbinder västra sidan av Stockholms innerstad med Solna och är en del av den framtida ringlded som ska gå utanför Stockholm. Tankar fanns att efter andra världskriget bygga en motorväg eftersom trafiken i Stockholmsområdet ökade, men inte förrän omläggningen till högertrafil i september 1967 kunde den sexfiliga motorvägen invigas, Sveriges första.  Tranebergsbron, 450 meter lång, förenar innerstaden med de västra förorterna.

Närmast Essingeleden som är en del av E4 och E20 och bron längre bort är Tranebergsbron.

4. Lilla Essingen en ö som frisk blandar gammal och ny bebyggelse. Tidigare låg Elektrolux fabriker och kontor här men idag har en del av dem byggst om till bostäder och restauranger.

Bostadshus från 1930 talet ligger på en sida –

–  och på den andra betydligr mer moderna hus från 2000-talet. Alla med  sjönära lägen.

5. Stora Essingen bebyggdes i slutet av 1800- talet av varvsarbetare som jobbade på Ekensbergs varv. (Nr 6 på kartan och här var det varv till 1972 när Stockholms  kommun köpte marken för att bygga bostäder.) Senare byggdes här på ön en del stora sommarhus åt rika stockholmare som gärna gjorde båtutflykter till ön. Fram till 1916 hörde ön till Bromma  men det blev ingen fart på den permanenta bebyggelsen förrän 1923 då en bro kom till. Idag kantas Mälarens stränder  här av stora villor men även en del mindre fastigheter med bostadsrättslägenheter finns.

Perfekt med båt och brygga utanför sin villa.

Flera öar passeras på vägen; 7. Lindholmen – en ö med flera mindra hus i snickarglädjestil, 8. Klubbensborg, en udde där det varit krog sedan 1600- talet och där både Bellman och Fredman var flitiga besökare. Nummer 9 på kartan är Björnholmen. Här finns ett hus som en gång var tänkt att en gång bli ett presidenpalats. Det uppfördes av Franz Sjöberg 1859 och han hade hemliga drömmar om att en dag bli republiken Sveriges president.

Flera öar passeras på vägen till Drottningholm.

Passande nog reste jag med S/S Drottningholm som är en ångslup, ett mindre ångmaskindrivet fartyg, som förr användes som dragfartyg för segelfartyg och för att dra timmer. En slup är ett fartyg som är halvtäckt med ett för och akterdäck och ofta med ett nersänkt däck som senare kom att bli salong. S/S Drottningholm byggdes av Motala verkstad 1909 och är idag det enda ångfartyg som Strömma kanalbolag har i trafik.  S/S Drottningholm har även en liten kändisbakgrund eftersom hon var med i flera av filmerna “Vi på Saltkråkan”.

Roligt att bli nerbjuden till “chiefen”, chefen för maskineriet för att se hur det fungerar.

Framme vid Drotttningholms slott.

Del 1/2.

 

 

20 svar på ”Kort resa som turist”

 1. Ojojoj, vilken resa. Tack för den turen. Jag känner igen mig från dina bilder så det är jättekul. Båtresa till Drottningholm är en upplevelse i sig, har gjort den några gånger och det är härligt. Slottet är så vackert.
  Måste berömma dig för dina fina bilder, vilken skärpa och vilka färger.
  Stadshuset var mysingen och jag upp till i början av vår bekantskap, då orkade jag gå uppför trappor och utsikten är, som du skriver, magnifik.
  Tänk att du blev nerbjuden till chefen, inte dåligt.
  Skönt för dig att vara turist också, kan jag förstå. Har du fortfarande guidade turer i Stockholm som man kan följa med på?
  Sköt om dig. Vi höres.
  Kram!

  1. Vad roligt att du kände igen dig. Och visst är det en fin och avkopplande båttur. Jag har förr ganska ofta gjort resan då jag dels jobbade som guide på båten och dels ute på Drotttningholm, men det är nu många år sedan.
   Men några resor har det blivit efter det, men även det en del år sedan.
   Tack för berömmet för bilderna. Jag tar många och rensar sedan så att det återstår 1/3.
   Och ibland blir de bättre och ibland inte som jag tänkt mig.
   Vad roligt att du också varit uppe i Stadshustornet för det är ju många och långa trappor upp, men utsikten är så vacker.
   Nu är det trevligt att vara turist i min egna stad men jag jobbar lite bland, men inte så ofta i Stockholm. säket
   Men säkert kan vi få till det hela ändå.
   Vi hörs!
   Många tankar och stor kram.

 2. Visst är det härligt att turista i sin egen stad! Och den där vattenvägen från stan ut till Drottningholm är ju helt underbar 🙂

  Kul att du fick hälsa på i maskinrummet också 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Jag är nu inne på att ta mig runt med båt till olika sevärdheter/upplevelser i Stockholm och dess närhet. Jag provåker.
   Och att ta båt är ju alltid ett trevligt sätt att ta sig fram i en stad som är omgiven av vatten.
   Båtresan till Drottningholm är fin och de gästande turisterna som var med på båten var helförtjusta.
   En titt hos “chiefen” var roligt för en ångslup manövreras ju på “sitt sätt”.
   Trevlig kväll önskar vi er också.

  1. Stockholm är ju en så vacker stad och allra helst denna årstid. Utbudet av aktiviteter är ju stort och just nu är det mycket båt för mig som gäller.
   Även för mig var det ett tag sedan jag var till Drottningholm men nu var dte dags igen.

 3. Vilken ljuvlig njutflykt! Tack för att jag fick följa med. Ett fint reportage från vår otroligt vackra huvudstad! Kram

  1. Det var verkligen en fin “njutflykt”. Var nu flera år sedan jag gkorde turen och nu var dte dags igen.
   Roligt att vara turist i egen stad. Jätteroligt att du följde med och än roligare om du hade varit med här i.r.l-Verkligen!
   Minns fortfarande med glädje när ni guidade mig runt till fots i Göteborg. Så roligt!
   Och visst är Stockholm en vacker stad med mycket att se och uppleva. Men! Vi har inte “Le petit pain” och inte Avenyn…
   Kram!

 4. Den båtresan gjorde vi med svärföräldrarna på 1990-talet. De var totalt hänförda, vilket man verkligen kan förstå när man tittar på vyerna som bjuds. Å dina bildbevis är ju klockrena – som vanligt.
  Att turista på hemmaplan är så himla rolig:-)

  1. Välkomna hem!
   Kan tänka mig att svärföräldrarna var förtjusta. Det var de gästande turistern igår också och även jag tycket det var roligt. Var ett tag sedan jag också gjorde båtresan hit. Jag jobbade en gång i toden som guide på resan och hade då även hand om viss guidning på Drottningholn slott och slottsteatern och det var roligt att uppdatera mig. (Detta var innan kungafamiljen bodde där)
   Visst är det roligt att turista på hemmaplan, finns så mycket att se, göra och uppleva.

 5. Vad trevligt att få följa med på båttur. Under sådana lugnare förutsättningar är jag riktigt förtjust i sättet att förflytta sig på. Fina bilder. Du höll väl fingrarna i styr och började inte pilla på några spakar? 🙂
  Kram Bosse

  1. Med denna ångslup är det inte tal om några större hastigheter. Inte alls. Sjöresan är njutbar.
   Jag höll helt klart fingrarna i styr i maskinrummet och det var väldigt roligt att se hur båten fungerade. INsåg att jag annars inte skulle få stanna kvar…
   Kram!

 6. Vilken trevlig tur du kom ut på och dessutom så fick vi ta del av ditt intressanta inlägg. Stockholm är ju en fantastisk stad som erbjuder hur mycket som helst och nu fick man lite mer kött på benen 😀

  Kram och god kväll!

  1. Här “turas” det och både båtresan och Drottningholm är trevliga aktiviteter för en dag. Både natur, grönska, historia och kultur.
   Stockholm har mycket att bjuda på och det mesta är också lättåtkomligt.
   Kram och trevlig kväll.

 7. Vackert!

  1982 åkte jag en båttur under Stockholms broar då vi hade stort scoutbesök från England. Det var minnesvärt och jag har så många gånger sagt att det måste jag göra igen. Har så klart inte skett men jag berättar det alltid för folk som kommer på besök.

  1. Stockholm är extra vackert från vattnet. Kul att du åkte under broarna när ni hade scoutbesök
   och jag kan tänka mig att det var uppskattat.
   Just med den turen och Djurgården runt började jag min guidebana i Stockholm som nybliven studen 1968 innan man avancerade vidare till bussturerna i Stockholm med diverse besök eller fick ta hand om
   kryssningsfartygens passagerare för diverse turer i stan samt till Uppsala och Sigtuna.
   Och nu har jag på “ålderns höst” delvis återupptagit jobbet i liten skala dock väldigt lite i Stockholm. Men det är jätteroligt!
   En båttur till Drottningholm är att rekommendera och både slottet, parkerna och teatern är ju sevärt.

 8. Härlig båttur igen! Tack för en intressant tripp bland öarna! Långholmens celler har jag sovit i flera gånger, häftig hotell- och konferensanläggning , men man får inte ha klaustrofobi när man kryper till kojs där ?!

  1. Jadå, och nu på Mälaren. Sovit på Långholmen har jag inte gjort men väl ätit på värdshuset som har en bra restaurang.
   Kan tänka mig att det är trångt i cellerna. Kanske kan en få en dubbelcell…

 9. Tack för all info du orkar dela med dig av, och härliga foton, och visst känner jag igen mej!
  Jag har faktiskt sovit över på fängelset på Långholmen, men i en större cell! Det var genom arbetet på mödravården vi var där på konferens om jag inte minns fel?
  Stockholm med allt vatten är så vacker! ♥

  1. Stockholm är en väldigt vacker stad och på så många olika sätt och allt vatten runt om betyder så mycket.
   Nu tar jag mig runt med båt en del och att se huvudstaden från vattnet en hyfsat solig/halvmulen dag är alltid trevligt.
   Långholmen har jag bara besökt dagtid och på värdshuset. Kul att du övernattat där i en cell. (Skönt med en modell störrre)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *