Kultur Stockholm Trevligheter

Intressanta möten – En filmregissör möter en författare

Gårdagen blev välfylld och väldigt trevlig. Det var onsdag och det var dags för  att ses tillsammans med Promenadklubben. Men någon längre promenad blev det inte denna dag. Eftersom väderprognosen inte sett så lovande ut blev den tänkta promenaden i omgivningarna runt Drottningholm utbytt mot lunch och ett biobesök. (Drottningholm tar vi oss till en annan gång.) Filmen vi skulle se var dokumentären om den amerikanska författaren Joyce Carol Oates  som har en svensk regissör, Stig Bergman. (Mer om honom i länken till vänster) Och extra roligt var att Stig Bergman kom och var med på lunchen och berättade om bakgrunden till filmen och hur inspelningen sedan gick till. Intressanta möten för regissören under lång tid. Och möten som kom till att bli en dokumentärfilm.

Stockholm och Stureplan. På väg till onsdagslunch med “Promenadklubben”. Jag passerar trevliga restaurang Sturehof och tar vägen genom Sturegallerian till vår lunchträff på Taverna Brillo.

I Sturegallerian finns en hel del butiker men också många offentliga platser där man kan slå sig ner för att vila fötterna.

Intressanta möten

skulle det bli både i samband med lunchen och att senare på film möta författaren Joyce Carol Oates.

Taverna Brillo ligger vid Stureplan och här var vi ett 20-tal som kom för  att äta lunch.

Och visst blev det både en god och trevlig lunch med långbord dukat i ett separat rum.

Regissören Stig Björkman berättar om intressanta möten under många år med författaren Joyce Carol Oates. Och det kom att bli en film. Lagom till kaffet så fick vi höra om bakgrunden till dokumentären om och med Joyce Carol Oates “A Body in the Service of MInd”. Många intressanta möten under många år gav till sist ett resultat.

Joyce Carol Oates  (JCO), född 1938, brukar beskrivas som”Amerikas främsta författare” och är oerhört produktiv. Ofta ger hon ut ett par böcker per år. Och förutom att hon skriver böcker undervisar hon fortfarande på universitetet i Princeton och i New York.

Bakgrunden till filmen

Filmaren och författaren Stig Björkman lärde känna JCO i samband med hennes roman Blonde som  kom ut 1999 och på svenska första gången 2001.  En roman på drygt 800 sidor som handlar om Marilyn Monroe och där JCO ger röst åt barnet Norma Jean och även till kvinnan Marilyn Monroe.” En bok som blir till ett porträtt. En mystisk blondins historia”. (För egen del har jag läst boken med stort intresse. )

Stig Björkman gjorde i samband med utgivningen av “Blonde” en intervju med JCO och de kom att bli vänner. Men det kom att ta många år innan han fick henne att vilja vara med i den här dokumentärfilmen. Och kanske berodde det också på att det var ett mindre svenskt filmteam som skulle producera filmen.

JCO har inte tyckt att hennes ansikte skulle göra sig på film men med åren och i samband med att vänskapen med Stig Björkman växte kom hon att ändra sig. Även uppmuntran från maken kom att bidra till att det blev en dokumentär. Förutom JCO och hennes make så medverkar skådespelerska Laura Dern i filmen genom att läsa korta avsnitt ut böcker som citeras.

Filmen hade premiär Vill du läsa mer om filmen och se lite klipp så finns det här och här.

Så dags att se filmen och det gjorde vi på biografen Sture på Birger Jarlsgatan

Dokumentärfilmen om Joyce Carol Oates, i regi av Stig Björkman tar oss med på måmga intressanta möten. Filmen tar oss med på flera spännande och intressanta möten och på olika sätt.

 Filmen blir en tidsresa till författarens barndom, ungdom, studieår och händelser i USA:s historia och politik. Och  JCO har varit och är engagerad i mycket av det mesta vad gäller samhälls och rättvisefrågor. Ofta i hennes böcker finns  flickor eller kvinnor i fokus och hon har samlat inspiration från verkliga händelser, personliga eller aktuella fall hon satt sig in i.

34 svar på ”Intressanta möten – En filmregissör möter en författare”

 1. Vilken perfekt plan B när vädret inte var det bästa. En väldigt givande och intressant eftermiddag förstår jag. Extra intressant förstår jag det blev när Stig Bergman också deltog och berättade. Det måste ha givet en annan dimension åt filmen.

  Önskar en fortsatt fin torsdag nu!

  Kram

  1. Ja, det blev väldigt bra. Och inte minst att först höra Stig Bergman berätta om bakgrunden till filmen och sedan se den. Jag har läst en del av JCO och att nu se och höra henne här gav en annan dimension.
   Kram och trevlig torsdag.

    1. Promenadklubben och programgruppen där gör ett så bra jobb och jag hänger med som glad deltagare. En lyckad em blev det.

  1. En riktigt fin dag blev dag blev det och med trevliga möten på olika sätt-
   Filmen var riktigt bra och JCO är en författare jag läst en del av- Gillade ju “Blonde” men sen har det varit annat jag läst som jag inte uppskattat.
   Önskar dig också en fin fortsatt torsdag.
   Kram

  1. Det var det!Och just att se film på bio gillar jag. Blir ju helt annat ljud och bild.
   Filmen var riktigt bra! Och just regissören Stig Bergman har också gjort filmen om Ingrid Bergman så han är bra på detta med att “porträttera”- Nu var ju filmen här om JCO en dokumentär där hon själv hade huvudrollen. Och det är också en författare jag läst en del böcker av.
   Önskar dig också en fin kväll och fint slut på veckan.

  1. Visst blev det! Och så roligt att först äta en trevlig lunch tillsammans och sedan höra regissören Stig Bergman berätta om både JCO och hur filmen kom till och avslutningsvis se den. Att gå på bio ger ju film en extra dimension.
   Varm kram från balkongen och sen fin skymning.

 2. Så borde det kanske alltid vara; att man först får höra någon berätta om bakgrunden till en film etc.
  Då har man mera kött på benen så att säga…
  Jag måste erkänna att jag har missat JCO helt och hållet men ska hålla ögonen öppna när tillfälle ges till bokryggsstudier där jag kan låna böcker.
  Det finns filmer som helt tappar vad en bok förmedlar, man blir besviken men jag förstår att du inte blev det.
  Tack Ditte, det är alltid intressant att följa dig på dina dagsäventyr!
  Kram

  1. Det var väldigt givande att höra regissören Stig Bergman berätta om bakgrunden till filmen innan vi såg den Han har också med lite grann i filmen-
   Man kan ju inte hinna läsa alla författare och alla böcker. Jag vet att jag fastnade för “Blonde” där JCO så innerligt och varmt porträtterat Marlyn Monroe och det tragiska öde hon gick till mötes.
   Detta var ju en dokumentär och det var JCO som var huvudpersonen. Filmen handlade om just hennes liv så här långt. Hon är ju idag snart 90 år och aktiv som författare och lärare på universiteten.
   Roligt att du var med.
   Kram

  1. Det var det och detta är en författare jag läst en del av. Väldigt intressant att få höra om hur filmen kom till och tankarna bakom den. JCO är en fascinerande person som brinner för skrivandet, böcker och att berätta.
   Jag försöker ta till vara det som erbjuds och Promenadklubben här har ett brett register. “Många känner många”.
   kram

 3. Drottningholm står kvar. Vilket intressant alternativ. Dessutom kryddat med SB deltagande under lunchen. Det blir självklart en helt annan nivå på filmen. Vilken intressant kvinna. Snart nittio bast. Still going strong. Jag sitter och funderar på hur många böcker jag läst av henne.
  Kram, Bosse

  1. Jadå, Drottningholm har stått stadigt i flera hundra år så jag räknar med att både slottet och omgivningarna står kvar.
   Filmen tyckte vi alla om och den gav en god bild av JCO, hennes liv,funderingar och det som händer och har hänt i USA på olika plan.
   Väldigt intressant att höra Stig Bergman berätta och det tog ju många år innan det blev en film.
   Antar att du läst någon av hennes böcker. Har du inte läst “Mörkt vatten” så är det ett tips. Ganska kort också med ca 200 sidor.
   Kram

 4. Lunch och biobesök låter ju som en bra kombination när nu vädret är som det är.
  Alltid intressant att höra historien om hur filmen kommit till, lyssnar ofta på filmerna jag har där regissören och vad det nu kan vara pratar medan filmen rullar på.

  Intressant och spännande.

  Ha en fin kväll Ditte.

  1. Lunchen och besöket av filmens regissör gav väldigt mycket. Och det var ju ett långsiktigt jobba att få till att filmen kunde bli av. Här berättade regissören innan filmen och det gick bra det också och han var även med som intervjuare i filmen.
   En intressant eftermiddag.
   Önskar dig också en fin kväll.

 5. Joyce Carol Oates är en författare som jag gillar skarpt. Hennes böcker får nog alla att tänka efter en extra gång. Det skulle var kul att se filmen. Kram

  1. Vad roligt! Och kanske kan du senare se filmen när den kommer på annat än biografer.
   Jag är också förtjust i JCO och har läst en del av henne. Dock är det en del jag inte förstår men det är ju upp till mig. Just detta att tänka efter och att det finns en historia att berätta har jag fastnat öfrm Men visst är det så att alla böcker och alla författare inte tilltalar alla.
   Om du inte läst “Mörkt vatten” så är den ett tips.
   Väldigt roligt också att höra regissören, som sedan lännge är en vän till JCO , berätta om arbetet bakom filmen och att hon äntligen sa ja till att låta sig porträtteras.
   Kram

 6. JCO var med på Kulturnyheterna på tv igår. Det gällde visst filmen Blonde, där skådespelerskan som som spelar Marilyn Monroe fick mycket kritik, då vissa tyckte att hon inte alls liknade MM. JCO var av en helt annan åsikt, och tyckte att tjejerna kunde vara tvillingar. Jag höll helt med hennes.
  Kul att du såg filmen igår. Å skoj med detta sammanträffande.

  1. Jag såg inslaget i går och hörde att JCO tyckte att Ana de Armas gjorde det bra som rollen Marilyn Monroe . Jag läste boken och gillad eden och kommer också att se filmen på bio.
   Roligt att höra regissören berätta om bakgrunden till dokumentärfilmen om JCO . Och det var en lång process innan den blev till-
   Vad gäller filmen så gillade jag den.

 7. Jag har blivit avskräckt av att Blonde är så lång och tung, ingen sängläsning direkt. Kanske blir den dock läst förr eller senare. Mina favoriter är “Det var vi som var Mulvaneys”, “Dödgrävarens dotter” och “Rape-a lovestory”. Det är några år sedan sist så det är nog dags för mig att hitta en nyare titel att läsa. Har du något förslag?
  Så trevliga aktiviteter ni håller på med, trist med vädret, men man kan ju inte vänta sig annat när vi nu går in i oktober.
  Kram

  1. Jag läste “Blonde” men den är ju inget för sängen. Alltför tung att hålla i. Men jag fastnade för den och i den.
   “Dödgrävarens dotter”, “Rape -a -love-story har jag också läst. Kanske “Mörkt vatten” skulle vara något.
   Nu blev filmen, lunchen och besöket av regissören Stig Bergman och sedan filmen en fin upplevelse denna onsdag em. Är så glad att jag av en slump kom med här i Promenadklubben.
   Kram

  1. Visst blev det! Och så glad och tacksam över Promenadklubben och det jag får vara med om. Berikar. Och visst var det tur och en lycklig slump att jag ens kom med här.

  1. Det var en riktigt bra reservplan och roligt att se en film tillsammans. Att vi sedan hade turen att fp höra regissören berätta om filmen gjorde det hela extra intressant. Han är själv, eller snarare hans röst, är med i filmen på några hörn.
   Önskar dig också en bra fredag.Här väntar tandläkaren…
   Kram

 8. Måste nog se filmen, låter väldigt intressant.
  Jag har också läst Blonde och Mörkt vatten och några till. De flesta mycket bra enligt mitt tycke och smak.
  Jag gillar er promenadklubb.

  1. Vi som såg filmen tyckte den var riktigt bra och finstämd så se den gärna. Mycket att fundera vidare på.
   Och jag är verkligen glad över att jag kommit med i Promenadklubben. Ger så mycket och många nya möten på olika sätt blir det.

 9. Promenadgruppen, verkar vara ett riktigt trevligt sällskap med många saker på sin lyra. Vädret har varit lite lynnigt under veckan som gått, svårt att lita på prognosen.

  1. Det är den verkligen! Och med ett så bra och varierat program.
   Nu blev vädret ok men det var tveksamt. Så kombon med lunch och besök av regissören Stig Bergman som berättade om bakgrunden till filmen om Joyce Carol Oates gav så mycket. Och att sedan se filmen.
   Önskar dig en fin helg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *