Stockholm Trevligheter

Vikingaliv i Stockholm – En resa långt tillbaka i tiden

Vikingaliv är ett ett ganska nytt upplevelsemuseum i Stockholm, ute på Djurgården. Här möter vi vikingatiden genom en interaktiv utställning och där man som besökare är aktiv. Och ett sant äventyr är det att ta sig runt här.  En spännande resa. Man får ta del av hur livet kunde te sig på vikingatiden. Hur det var till vardags på gårdarna, hu barnen hade det och vad som kunde hända på vikingarnas plundringsresor runt om i världen. Jag besökte museet tillsammans med barnbarnet Max, åtta år och det var en upplevelse i sig. Bra info om museet i sig, öppettider, guidade visningar, priser, adress  och hur man tar sig hit finns här  på museets hemsida.

Vikingaliv i Stockholm ärett interaktivt museum på Djurgården i Stockholm spm ärväl värt att besöka både för vuxna och barn. Och gärna tillsammans. Vikingaliv – ett interaktivt museum som ligger ute på Djurgården i Stockholm,  nästan granne med ABBA museet och Gröna  Lund.

Vikingaliv –

själva utställningen, berättar om Vikingatiden. Alltså den tid som arkeologer brukar kalla yngre järnåldern och som sträcktte sig från andra halvan av 700-talet till andra hälften av 1000-talet.  De allra flesta människor på vikingatiden var bönder och inte ute och rövade eller plundrade på haven eller i andra länder. Vikingarna hade sina gårdar och hur de såg ut varierade både beroende på social status och var de låg. Tillhörde de en by såg den ut på ett sätt och låg gården mer ensligt på ett annat. Under vikingatiden var ett hushåll stort och utöver den närmaste familjen bodde även andra släktingar, tälar och anställda under samma tak.

Detta är en tidstypisk gård för en tämligen rik familj. Här finns ett stort långhus som rymmer både verkstad, bostad, kök och plats för djuren.

Maten som åts kom från gården.Fat skålar och dryckeskärl var i huvudsak gjorda av trä men för finare bruk fanns också de som var gjorda av keramik.Gaffel fanns inte utan fingrar,  sked och kniv användes.

En vardagsfrukost,  kunde bestå av havregrynsgröt med en smörklick, surmjölk, hasselnötter och kornbröd. Och drycken var öl. Och gröt åts ofta. Men till fest kunde kokt griskött, blodkorv, skinka, tunnbröd med smör, rökt ost med kummin och ost av getmjölk serveras. Och som dryck var det öl som gällde.

Ett urval av mat som åts hos vikingarna.

Här har Max intagit hövdingastolen i väntan på vår guidade barnvisning. 

Vi gick med

på en guidad barnvisning (jodå vuxna var välkomna) där en av museets arkeologer berättade om vikingarnas liv och deras färder och plundringar runt om i världen. Men var vikingarna så våldsamma. Kontakten mellan Norden och omvärlden hade funnits långt tidigare. Då pågick ett utbyte med romarriket vars lyxvaror och stridskonster nordborna tog med sig hem.Men utöver de mer fredliga resorna började nordborna på 700-talet dra ut i ”viking”- alltså ägna sig åt sjöröveri.  Här var det engelska kloster, som var rika och låg oskyddade längs kusterna som råkade illa ut.

Dagen guidade barnvisning var verkligt givande. Även för stora. Här dagens guide.

Vi gick på en väldigt bra guidad visning och fick lära om massor om vikingaliv.Visst fanns det våldsamma vikingar.

Vikingaskepp med sitt drakhuvud. Här i skeppet satt barnen en stund under visningen och fick en genomgång av vikingarnas liv till sjöss.

Max dokumenterade flitigt och var otroligt intresserad . Han har tidigare varit på Historiska museets vikingautställning, men här är det mer av och anpassat för barn. (Historiska museet har också periodvis mer ”barnvänliga” visningar. )

Ragnfrids saga

är en berättelse i form av en resa som tar dryga elva minuter. Resan börjar år 963 hemma på gården Frösala hos Ragnfrid och hennes man Harald och deras dotter. Detta är en resa genom landskap och länder som gör vikingarnas liv både verkligt, spännande och lite kusligt. (Barnen rekommenderas vara sju år, men det är ju så olika på barn…)Under resan är man med på plundringar i både väst och öst, trälhandel och mycket annat. Med ljud och ljus färdas man genom sagan som berättas av Ragnfrid själv.

Turen går hela tiden så man kan bestämma när man vill åka den. Och sagan berättas på sju olika språk. Givetvis kan man åka turen flera gånger under besöket.

Korgarna/vagnarna som man åker runt i. Dessa är sponsrade av just ”Viking” linjen. Passar bra här på Vikingaliv.

Max filmade hela vår resa, mycket koncentrerat och gjorde det väldans bra. Han missade inte vare sig på film eller i minnet en endaste detalj. Mörkt var det stundtals svårt att filma.

Vad vi tyckte om besöket?

Jättebra!  Lagom i storlek, roligt att testa olika saker, åskådligt, bra skyltat och förklarat, vänlig personal och en väldigt bra guidad tur för barn. Lunch åt vi på restaurang Glöd inne på museet och även här var vi väldigt nöjda med både mat, miljö och service.

Stockholm har många museer och jag tror jag besökt de flesta och även Max har varit på flera. Han påminde mig om att jag för något år sedan tog med honom och lillebror William till Wasamuseet och trodde vi var på Junibacken. Men då blev det dubbelt upp. Vi tog båda.

Ofta är museerna så stora och omfattande att mindre barn, kanske mellan fem och nio år inte riktigt ”orkar” utan man får begränsa sig rejält. Här var det precis ”lagom”. Och vi kommer hit till Vikingaliv igen. Helt klart.

En glad och väldigt nöjd Max efter besöket. Sen blev det spårvagn nummer 7 till Centralen och fortsatta äventyr.

24 svar på ”Vikingaliv i Stockholm – En resa långt tillbaka i tiden”

 1. Jag förstår att Max gillade besöket, måste vara en dröm för en grabb i hans ålder.
  Visst är det väl bra när vuxna och barn kan ha utbyte av samma trevligheter, att både ha kul och lära sig mer. Härligt!

  1. Max var väldigt förtjust och intresserad och även jag tyckte besöket gav en hel del Fint att kunna göra något tillsammans och förena ”nytta och nöje”. Och kunskap är aldrig tungt att bära med sig. En god lunch på museet blev det också. Vi var både väldans nöjda med vår dag.

 2. Tack än en gång för bra tips om vart jag tar mig när jag kommer över till Wilhelm.
  Vikingaliv passar både honom och mig.
  Jag gissar att ert fortsatta äventyr blev riktigt bra det med.
  Ha en fin torsdag Ditte!

  1. Jag tror att ni både skulle tycka om ett besök här- Museet är lagom i storlek och även vad som visas. Historiska museet har en gedigen och väldigt stor utställning som är väldigt bra, men svårare för barn att ”greppa” och svårt för vuxna att veta vad som är ”bäst” Här på ”Vikingaliv” blev allt hanterbart. Museets hemsida har bra info så titta gärna in där för att få veta mer. Jo, tack vår dag blev fortsatt väldigt bra.
   Har idag anlänt till den spanska sommarstugan och njuter nu på terrassen av ett glas bubbel. Blå himmel och +20 i skuggan känns behagligt.
   Önskar dig också en fin torsdag.

 3. Ser verkligen trevligt ut … och lärorikt förstås! Jag har alltid fascinerats av Vikingatiden, så det där vore något för mig 🙂 Ska tipsa sonen om detta – de åker till Stockholm ibland 🙂 Tror att speciellt Ludvig skulle gilla att kolla in vikingarnas liv – han har inte bara ärvt naturintresset av farmor, utan även lite historieintresse 🙂
  tack för att jag fick följa med 🙂
  Kram

  1. Både max och jag tyckte att detta besök var väldigt lyckat så jag kan tänka mig att Ludvig också skulle tycka o att komma hit. Du kan tipsa om hemsidan för där står en hel del matnyttigt. Roligt att våra barnbarn ”ärver” lite av våra intressen. Tror det är liknande med Max.
   Jättetrevligt att du följde med oss hit.
   Kram!

 4. Kan tänka mig att det var ett uppskattat besök! Min erfarenhet är att eleverna ofta tycker att vikingatiden är mycket spännande och Max såg nöjd ut. Här i närheten finns en vikingaby uppbyggd men det är ett utomhusmuseum. I åk 4 får kommunens alla elever åka dit för en heldag och det brukar vara populärt.

  Kram och ha en bra torsdag!

  1. Vikingar tror jag intresserar och fångar både stora och små. Detta museum är ganska nytt, tror det öppnade 2017. Vad som här var extra bra tyckte vi var att det är ”i mindre format”. Överskådligt. Historiska museet har mycket om vikingar men det blir där svår att sovra vad man vill se. Vad trevligt med er vikingaby och kan tänka mig att besöken där är uppskattade för eleverna. När jag jobbade i Upplands Väsby fanns där också, jo den finns kvar, en ”Gunnes gprd”, en vikingaby, där levde eleverna vikingaliv under en hel dag. Väldigt uppskattat.
   Önskar dig också en fin torsdag.
   Kram!

 5. Äventyr och spänning över generationer. Så härligt! Sin mormors barnbarn, det känns tydligt. 🙂 Det är fint, de där stunderna man får och minnena de ger.
  Ha det riktigt gott!
  En go kram till dig Ditte.

  1. Visst är det fint att göra saker tillsammans och här blev det gammal (jag) och ung- i detta fallet Max. Jag tycker det ibland är givande, barnen likaså, att ta med ett av dem i taget och göra ”roliga saker”. Tid är det bästa jag kan ge. Och ibland gör vi ju saker tillsammans men det är skillnad på en åttaåring och en femåring i valet av aktivitet. Och ibland räcker det så bra med att ”bara vara”.
   Ha det gott du också.
   Stor kram!

 6. Vilket trevligt museum! Visste inte att det fanns. Så fascinerande att se Max så intresserad o han verkar också så kunnig. Det måste vara väldigt roligt för dig att gå med honom på museum o annat också, förstås! För att inte tala om vad värdefullt det är för honom att gå med mormor! Så kul ni har! Kram!

  1. Detta är ett ganska nytt museum och jag tror det öppnades 2017. Vi hade en fin dag här men mycket att se och uppleva och en god lunch blev det också. max tog till sig allt som berättades av guiden och av det vi såg. En hll del kunde han innan men det blev också en rejäl påfyllning. Så mysigt att vara tillsammans. Och så roligt.
   kram!

 7. Fört tänkte jag skriva att du verkar gå i Helenas och Peters fotspår. De besökte ju museet nyligen. Men sedan såg jag ju att det var Max med mormor Ditte på barnvisning. Jättekul! Ännu bättre att han är genuint intresserad och dokumenterade besöket. Bra där! Sedan bara älskar jag hans fräcka kläder. Hans föräldrar har bra smak:-)

  1. Ja, detta var Max med mormor som var här och det var utifrån hans önskemål besöket här gjordes. Läste Peter och Helenas inlägg och jag var själv förbi innan dess för att se om det var något som verkade roligt. Och det gjorde det ju. Vi har besökt Historiska museet i ett par omgångar och även deras gigantiska vikingautställning. Men det blev så mycket att det var svårt att hålla ihop det för en ”junior”. Här kändes allt mer av och anpassat utan att man gett avkall på det väsentliga som också inspirerar och intresserar barn. Ja, vuxna också! Absolut. Max film från åkturen blev riktigt bra och han fick även ordning på de mörka partierna. Så gissa om han tittat på den och lärt sig massor. Det gjorde han även under åkturen. Här är det ”färg” som gäller och Max är själv noga med vad han tycker är fint. Uppmuntras av oss alla.

  1. Museet är ganska nytt, från 2017 tror jag. Allt här var ”lagom” och lätt att överblicka. Och roligt att man fick testa flera saker. Turen – ”Ragnfrids saga” var väldigt lyckad och Max filmade glatt och var så koncentrerad. Vi hade en härlig dag tillsammans.
   Kram!

 8. Så intressant det låter att besöka Vikingamuséet. Förstår att Max trivdes. Han ser verkligen koncentrerad ut. där på bilden då han fotar. Full koll.
  Det verkar vara mycket att se och begrunda. Det är fantastiskt hur de kan bygga upp och göra allt så trovärdigt ifrån den tiden. Nyttigt med denna information.
  Trevlig helg.
  Varm kram!

  1. Vi hade en väldigt fin dag här och Max var så intresserad av allt. Härpå museet var det lagom av allt.Historiska har en gigantisk vikingautställning men det blir näsan för mycket att ta in och det är svårt att sovra. Här var det så hanterbart. Max tog till sig allt och har sett sin lilla film många gånger. Mycket att lära via den också.
   Önskar dig också en fin helg.
   Stor kram och många tankar till dig.

 9. O så mysigt, där hade jag också trivts bra, förstår att barn också är fascinerade av vikingar…och av dinosaurier! Jag har närt en dröm att åka till Gotland på medeltidsveckan, få se om den blir sann någon gång. Men jag har varit på lokala medeltidsmarknader och de är alltid lika skoj och fantasieggande. Du hinner med så mycket så jag blir alldeles matt, nu läser jag vidare här

  1. Vi hade en väldigt fin dag tillsammans och var länge på museet. Det blev lunch där och sedan tog vi ett varv till.Hoppas det kan bli av att du får till en tur till Gotland och medeltidsveckan. Jag har heller aldrig varit där då.Har nog bara besökt ett par medeltidsmarknader och det var i Sigtuna och på Skokloster. Men länge sedan. Roligt att du har lokala medeltidsmarknader och visst förstår jag att du lockas av dem.
   Kram!

 10. Kul att ni oxå gick till Vikingaliv och att ni gillade det! Jag förstår precis vad du menar med att det var ”lagom” Jag kan nog känna så som vuxen också. Det är svårt att hinna allt på ett stort museum. Lika bra att det är lite mindre och att man hinner ”ta in” upplevelserna.

  1. Besöket blev väldigt lyckat och det var extra roligt att vara med på barnvisningen och i övrigt se utställningen från en åttaårings perspektiv. Vi har även varit på Historiska men där är det stort och svårare att greppa. Vi var här länge och fortsatte efter em bit mat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *