Foto

Bakelse – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge

Bakelse är ordet att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med.

En bakelse kan smaka bra. Särskilt om man får en smakbit från fler. Har man svårt för att välja bara en bakelse kan man köpa fler och dela på.

Vad är en bakelse?

Och vad skiljer den från en tårta. En bakelse är enligt några definitioner jag läst bl.a. i Wikipedia och “ett bakverk i portionsstorlek som säljs/bakas styckvis. En tårta är vanligtvis tänkt för fler personer och där man sedan skär sig en bit. Sedan är det också vanligt att ett bakverk förekommer både som bakelse och tårta. Så gränsen här är klart flexibel. Vidare kan jag läsa  att en bakelse ofta har grädde/smörkräm på eller i sig (inte alls nödvändigt) och ofta frukt eller sylt. Någon form av botten finns också oftast med.  Hos “Hembakningsrådet” finns mer roligt att läsa.

Ordet i sig kommer från tyskans “Gebackels” som betyder  bakverk eller något bakat. Och först under 1600-talet fick ordet bakelse sin nuvarande betydelse av något bakat som var sött.  Semlor t.ex. räknas till bakelsegruppen men inte “hallongrottor eller “mockarutor” och enligt “de lärde” är dessa kakor. Smidigast blir kanske att räkna in alla söta bageriprodukter bland bakverk.

Här är det barnbarnen som testar olika varianter av bakelser. Och för egen del smakar jag gärna en en av de mindre varianterna. Ett av de läckraste och mest smakfulla dessertbord jag hitintills sett finns i Peking på Hotell St. Regis champagnebrunch om söndagarna. (Jodå, man kan avstå champagnen och betala mindre, med det har vi aldrig gjort.) J

Bakelser i variation

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans gula tolkningar

 

42 svar på ”Bakelse – Veckans ord i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Det är alltid gott att smaka olika varianter så därför gillar jag när bakelser eller andra kakor inte är så stora. Men visst går det lika bra att dela också. Praktiskt speciellt när man inte kan bestämma sig 😉 Nu blev jag väldigt sugen på något sött.

  Kram och fortsatt fin tisdag!

  1. Visst är det gott att smaka och dela. Och ibland är det svårt att bestämma sig. De bakelser som kommer i modell mindre gör ju också att man orkar testa fler. Nu blir det ju inte så ofta som intaget av dessa godsaker sker så desto viktigare att de smakar bra. Mina favoriter är förstås en bit av de tårtor som Helen bakar till barnbarnens födelsedagar.REna konstverken dessutom.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Ja, kanske även en tårtbit från en av de läckra tårtor som Helen gjort från grunden i samband med pojkarnas födelsedagar. De är allra bäst. Och man kan ju göra bakelser av dem.
   Stor kram!

  1. Riktigt gott dessutom- Och så många bakelser blir det ju inte. Men när det blir tycker jag att det är allra bäst med en tårtbit av barnbarnens fantastiskt fina och läckra tårtor som min ena dotter gör helt från grunden och med barnbarnens teman och innehåll i dem. En fröjd för öga och gom.

 2. Bakelse, det var länge sedan jag åt en sådan. Kanske ska köpa en Napoleonbakelse den 17 november då det är Napoleon bakelsens dag. Nej, dom är lite svårätna, tror jag avstår. Biskvier älskar jag, mycket med choklad. Ja, det finns mycket av njuta av, men det lägger sig bara runt magen på mig.
  Härliga bilder.
  Champagnebrunch, låter perfekt. Jag skulle inte heller avstå från champagnen.
  Trevlig eftermiddag.
  Varm kram!

  1. Jag äter inte heller så ofta bakelser men det hände. Och då vill jag ha dem i mindre modeller. allra bäst tycker jag om en liten tårtbit av någon tårta som min ena dotter gör till barnbarnens födelsedagar och på ett tema som de önskat. Hon gör tårtorna helt från grunden så de blir heller aldrig alltför söta. En liten chokladbiskvi är alltid gott.
   Och champagne kan man ju smaka till allt. Visst?
   Stor kram

  1. Oftast räcker det att ögat får sitt. Jag är inte heller någon vän av söta bakverk, men ibland så . Och då är det bra om de är i modell mindre.
   Ha det gott du också.

  1. Jodå, man kan….Men vi gör det inte.Troligen inte ni och inte så många andra heller. Och champagnen smakar utmärkt även till bakelser och desserter.

 3. Jättefina bakelser, speciellt på första bilden, där de ser ut som konstverk. Himla rolig information om själva ordet också. Gillar att titta på “sötsaker” om de är vackra, men äter ytterst sällan nåt bakverk eller godis.

  1. Så många bakverk äter inte jag heller. Men visst händer det Och särskilt när dotter Helen bakar barnbarnens fantastiskt konstfulla tårtor till deras födelsedagar. Och där allt är gjort från grunden – på deras önskemål.

 4. Någon bakelse ibland är helt OK, men det blir inte så ofta. Egentligen gillar jag nog en god chokladbit bättre. Men bakelser ser läckra ut, tycker jag. Den jag gillar bäst, ser kanske inte så läcker ut, men är en riktig godbit, länge sedan jag åt en sådan. Blåbärsbakelse… som finns/fanns i alla fall på ett konditori här i min stad. Ska nog försöka kolla in om jag kan hitta en sådan… 🙂

  1. Nej, inte blir det ofta här heller. Men det händer. Allra bäst tycker jag också om en bit mörk, god choklad eller en liten bit av någon av tårtorna som min ena dotter bakar till barnbarnens födelsedagar. De är både en smak och utseendeupplevelse och allt gjort från grunden. En blåbärsbakelse tycker jag också låter gott. Hoppas du hittar en.

 5. Vilka underbara bakelser och de små njuter till fullo fina bilder på barnbarnen. Skulle heller aldrig avstått från champagnen om jag fått chansen till en sådan brunch.

  1. Tack! Jag äter dem ju i väldigt liten skala men om jag gör det vill jag att de ska vara riktigt vackra och smakfulla utan att vara alltför söta , Min dotters bakelser/tårtor görs från grunden och de är en fröjd både för öga och gom.
   Vad gäller champagne så passar den ju till allt. Om man tycker om bubbel vill säga. Denna brunch är helt fantastisk både till mat, miljö och upplevelse.

  1. En del blev det. Jag äter väldigt få bakelser, men ibland så…Och om de är små så kan jag ju ta två.

 6. Ge mej en mazzarin. Smockfull av kalorier, men himla gott. Finns inte här, tyvärr el. tur nog. 🙂
  Det bästa jag kommer ihåg, var min mammas sandbakelser – en liten båt fylld med
  bär och vispgrädde.

  1. Så gott det låter med din mammas sandbakelser fyllda med bär och vispgrädde. Vill minnas att min mamma och min farmor också bakade dessa. Tror jag har formarna kvar. Kanske dags att baka en omgång av dem när jag kommer hem till Stockholm. Mazariner är goda men ack så mäktiga. Gillar de som kommer i mindre format.

 7. Bakelser ja, kommer att bli svårt att hitta en bakelsebild bland mina foton, men jag ska leta! Äter inte ofta bakelser, men visst finns det goda bakelser att prova , och nog ser de läckra ut, inte minst din första bild, färgglad också!

  Svar: F&S har kontrakt på Stinsen till 2022 eller var det t.o.m 2023? Men nog kan det vara så att en del motionärer har försvunnit pga att Stinsen har stängt ner…?

  1. Aha! Kunde tänka mig att det var så. Men just att nu de flesta butiker och annat lagts ner kan ju påverka deltagarantalet. Man passar på att göra annat och att träna…
   Bakelser är inte min favorit heller. Men ibland så. Däremot tar jag gärna en bit av de tårtor som min ena dotter brukar baka när barnbarnspojkarna fyller år. DE är riktigt goda och heller inte så söta och helt gjorda från grunden.

 8. Jag tror ofta att jag gillar bakelser, de är ju så vackra, men ofta för söta för mitt tycke.
  Champagne däremot är svårt att avstå ?

  1. Blir inte mycket i bakelseväg här häller, men en liten någon gång slinker ner. Inte så svårt för mig heller att avstå dem.
   Champagne är bubblande lätt att tacka ja till.

  1. Visst är det bra att dela även bakelser och annat. Ibland är det ju svårt att välja.
   Och visst är pojkarna fina.

 9. Oj så många bakelser här hos dig! En liten bakelse kan vara gott ibland, men oftast är de alldeles för söta för att jag ska gilla dem.
  Jag vet inte hur jag ska fixa detta tema – det är glest med bakelser här!
  Kram

  1. Håller helt med dig. Oftast blir bakelser alltför söta. Men en liten ibland kan det bli. Jag tycker bäst om den tårtbit jag kan få av ena dotterns tårtor som hon gör från grunden då barnbarnspojkarna fyller år. De är aldrig alltför söta.
   Kanske kan du få till en fin natur eller svampbakelse…
   Du kommer säkert på något.
   Kram!

 10. Ser jättegott ut och så fick du med lite allmänbildning. Hembaksrådet har jag aldrig hört talas om. Kom på när jag såg ditt inlägg att det finns bakelsebufeer på Taxinge slott. Men det var länge sen jag var där. Egentligen är det ingen buffe eftersom man betalar för varje bakverk .
  Sen om dom har skumpa minns jag inte.

  1. En liten bakelse då och då kan det bli. Vad gäller hembakningsrådet tror jag jag hörde om det”när seklet var ungt”. Kul tanka med ett sådant. Finns så många olika varianter av råd så… Taxinge slott har jag besökt och som du skriver så betalade man per styck för bakelserna. Så jag tog en liten. Men god var den och utsikten från parken ner mot sjön var fin. Skumpa såg jag ingen där. Och om den funnits så hade jag inte valt att betala för den där.

  1. En liten bakelse då och då kan vara gott men det blir sällan jag äter dem.Och är det svårt att bestämma sig kan man ju dela med andra och testa fler.

 11. Heisann, takk for ny kunnskap Ditte. I Norge tror jeg at bakelse er både søtt og ikke søtt, men kan hende jeg tar feil. For meg har det aldri vært noen forskjell i alle fall; brød er like mye bakelse som en kake. En baker baker gjærdeg av alle slag, en konditor lager kaker og terter mm.
  Måtte sjekke litt… og ja, tror vi i Norge betegner det som jeg har nevnt: https://utdanning.no/yrker/beskrivelse/baker.
  Merkelig at det skal være så ulik betydning på svensk og norsk. Et poeng å merke seg!
  Takk for nydelige kakebilder ;:OD)

  1. Du tänker ju helt rätt på norska och ibland har orden i våra språk lite olika mening. Men det är ju det som är så roligt/morsomt att vi lär av varandra.
   Ha det gott och trevlig helg.

 12. Att dela på bakelserna brukar Mirren och jag alltid göra när vi någon gång fikar tillsammans ute på något kondis. Apropå Peking köpte vi bakelser som såg otroligt läckra ut där en gång i en kinesiskt affär. Men de smakade hemskt – tror att det var någon istersmörja inuti. Så det blev aldrig några fler köpta sen dess.

  1. Visst är det bra att dela på bakelser. Vi köper ibland flera och så delar vi. Vi hade ett väldigt bra franskt bageri i närheten av vår lägenhet i Peking och där fanns riktigt goda bakverk. Men jag har också testat motsatsen köpta i vanliga butiker så jag vet precis vad du menar.

 13. Hej, så många bakelser på ett och samma fat är du den första som visar! Och jag lyckades inte hitta några alls! När man inte smakat socker på tjugo år så kan jag lova att smaksinnet förändras. Jag brukade gilla choklad, om jag idag provsmakar en bit så är den så söt så söt att flera bitar är helt omöjliga att äta. Nog är det konstigt., för även småbarn som inte blivit introducerade i olika smaker gillar sött. Det är liksom inbyggt i den mänskliga hjärnan, liksom fett.
  Nu spånade jag ut totalt, ursäkta, dina bakelser är små konstverk!

  1. Här var vi flera som delade på dessa och det blev ett smakprov från var och en av dem. Bilden är från Peking och dessa bakelser köpte vi på ett franskt bageri i närheten av där vi bodde. Förstår dig helt när du inte smakat socker på 20 år att smaksinnet förändras. Jag äter heller inte mycket socker men har inte uteslutit det. Äter inte mycket fett heller eftersom jag inte mår bra av det. Mörk choklad tycker jag om och där kan en bit då och då slinka ner. Och vad gäller bakelser är de ju oftast, i mitt tycke, finare att se på än att äta.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *