Stockholm

Verkligen osäkert!

Ja, det inte direkt vädret rubriken handlar om. Utan rubriken gäller snarare en jobbresa till bl.a. Kiruna, Abisko, Jukkasjärvi och midnattssolen. På onsdag är det sedan länge planerat att resan ska ske från Arlanda till Kiruna med SAS. Men i dagens läge, så här långt, är det verkligen osäkert om den kan bli av.

Rörigt värre är det inom SAS där det finns varsel om pilotstrejk som ska starta på onsdag. (Uppdaterat måndag em) Vilka flygningar som blir berörda framgår inte nu. Dessutom ligger det även ett ev. varsel från SAS om “lockout”. Om  flygbolaget SAS och pilotfacken inte når något avtal innan natten till onsdag går ca. 9000 piloter ut i strejk. Man räknar också med att omkring 250 avgångar per dag blir inställda och ca. 20-30 000 resenärer dagligen kommer att bli berörda av detta. Pust!

För min del vet jag lika lite som alla andra men vi hoppas och önskar att en lösning ska ske.  Så min “jobbresevana” trogen blev det en tur in till resebyråns kontor för att “hämta resan”. Och hett var det om öronen, drygt +30 grader, när jag  vid lunchtid befann mig på Östermalm.

Östermalm och en svalkande promenad längs Karlavägens allé. Hamnade här genast i tankarna att Östermalm och Södermalm en gång var två stadsdelar som liknande varandra. Båda var “fattiga” och smutsiga men senare har skillnaderna ändrats.

Verkligen osäkert

är  detta med  att piloterna ev. strejkar men vi på resebyrån och många med oss hoppas förstås på att en medling kan ske. Jag hämtade hem all praktisk info och är beredd på att åka på onsdag. Faktakunskapen om området Kiruna, Absisko och Jukkasjärvi  har jag och varit på plats varit flera gånger. Och vi kommer även att ha lokala guider vilket också tillför mycket.   Men visst kommer dagen  att innehålla fler spänningsförhöjande moment förutom strejken. Alla våra resenärer ska ju också ta sig igenom säkerhetskontrolllen på Arlanda. Jag möter upp vid vår “gate”  och hoppas förstås på att alla då ska vara på plats. Även piloterna.

Besök på resebyrån på Sturegatan för att hämta all praktisk info.

Inte blev vi klokare heller om vad som ska ske på onsdag utan hoppas och räknar med att vi ska åka. Ett så bra program, finns här.  Tänk midnattssolen och alla vackra naturupplevelser.

Från resebyrån gick jag snett över gatan till Humlegården och slog mig ner i skuggan. Här har det varit en kunglig park sedan 1600-talet och även Kungliga Biblioteket finns här.. Noterade nu att många so troligen jobbar i närheten köpt med sig lunch och slagit sig ner både i gräset och på bänkarna.

Humlegården, Stureplan och hemåt

Stockholm. Humlegården. Verkligen osäkert är det med resan till Kiruna och midnattssolen. Hoppas nu inte piloterna ska strejka. Skön skugga mötte mig här i Humlegården och slog mig ner för att tänka. Verklige osäkert är det med  resan till Kiruna och midnattssolen. Och jag känner extra för våra resenärer som ska behöva tveka om den blir av eller inte. 

Gamla, ståtliga träd

En blodbok

I Humlegården finns en staty av Carl von Linné, “Linnémonumentet”. Den avtäcktes och runt om gruppen lär det finnas drygt 20 000 växter,.

I Humlegården finns också en trädgård i trädgården. En köksträdgård från början av 1600-talet som kung Gustav II Adolf anlade. Och visst tittade jag även in här.

En del av den kungliga köksträdgården-

– Och en del blommor växter och trivs också här.

Efter ett bra tag i Humlegården med skön svalka begav jag mig hemåt.

Stockholm. Restaurang Sturehof erbjöd säkert god svalka. Verkligen osäkert om det svalkande mest från dryckerna eller om markisen också bidrog.På Stureplan sökte många svalka på restaurang Sturehof och uteserveringen. Men det kändes verkligen osäkert om det var markiserna eller de svalkande dryckerna som stod för själva svalkan.

Gick vidare upp Hamngatan och stannade till vid NK. Här pågår nu en färgglad utställning från Rejmyre glasbruk i skylten men det får bli en annan dag jag mer tar mig an det som finns härifrån i varuhuset.  Tycker själv att det blev några snygga speglingar i fönstren.

30 svar på ”Verkligen osäkert!”

 1. Då får du leva i “spänning” några dagar till, inte bästa tiden för strejk precis……
  Kanske det de tänkt på så kraven går igenom.
  Tittat på programmet för Kirunaresan, ser spännande ut.
  Hoppas ni kommer er iväg och att det i så fall inte är så “kaotiskt” på Arlanda.
  Inget flygande för oss förrän om ett tag, lika bra så.
  Varmt även i norr, cykeltur till/från centrum.
  Har alltid med vattenflaska.

  1. Ja, spänning är det. Men en trist sådan. Och denna pioltstrejk är ju inte till nytta eller glädje för någon. Det är ju ingen underbetald grupp direkt.
   Vi hoppas på att komma i väg tills motsatens visar på annat.
   Programmet är verkligen bra. Har för egen del varit här en hel del men det är ett bra tag sedan nu-
   Aha, ni är hemma igen- Trevligt det också.
   Ja, vatten är bra att ha med..
   Trevlig kväll

  1. Skyltfönstret på Nk är jättefint. Ska titta in här nästa vecka. Både på glas och lite annat

 2. Nu ska jag hålla tummarna för att resan till Kiruna blir av som beräknat. Läste på tidningen om kaoset och osäkerheten. Jobbigt bara värre för alla som ska ut och resa. Ofattbart att det kan bli så här kaosartat med tanke på att det är resenärerna som står för fiolerna så att flygen kan flyga…Visst jag vet att det handlar om pilotlönerna och jag kan förstå den biten också och så vidare. Vilket fint program för övrigt för alla som deltar. Inte dyrt alls heller. Mycket för slantarna.
  Tack också för Humlegården och allt som följde på den, förstår att du har tankar som vandrar av och an.
  Lycka till Ditte!
  Kram

  1. Tack, för tumhållningen. Känns som om den verkligen behövs- Resan är så bra planerad och jag vet att våra gäster verkligen glatt sig. Vad gäller piloterna är det ju ingen “svag” grupp lönemässigt direkt så allmänheten är ju inte direkt stöttande-
   Skönt idag att sitta en stund i Humlegården och fundera i skuggan. Och jag är positiv till resan tills annat presenteras för mig.
   Jag är väl beredd som reseledare.
   Lär nog bli en del till här av följetongen.
   Kram

 3. Ja, då får hoppet råda tills det blir klart!
  En sån fin resa det är planerat för!
  Jag håller tummarna.
  Så ljuvliga bilder🙏
  Kram 🥰

  1. Ja, visst gör vi. Hoppas innerligt att resan kan bli av. Och det är verkligen en fint planerad resa detta också.
   Är med dig i tankarna bland tavlorna i Arvika. Hade gärna varit med.
   Kram

 4. Osäkert, kan man säga! Det har blivit så mycket konstigt. Glad att mina resor med buss och tåg klaffade denna gången, för det brukar ofta vara strul med tåget på något vis.

  Håller tummarna att denna fina resa blir av! Jag har sett midnattssolen, gjorde en resa med Inlandsbanan den 4 juli för några år sedan. Såg också alla bekanta sevärdheter.

  Stor kram!

  1. Jättetrist att man inte kan komma överens.Men vi hoppas ju tills vi får besked om annat. Här uppe är så fint. Har blivit många resor hit för mig genom åren- Minns all fin skidåkning sommar som vinter och vandringar i Sarek och längs Kungsleden. Ja, Inlandsbanan var också fin att åka.
   Buss som vi brukar åka är ju säkert men nu blev det flyg eftersom vi då spar mycket tid och kan spendera den på plats.
   Nu hoppas vi och håller tummarna för att vi kommer i väg-
   Stor kram

 5. Ojojoj, ett sånt elände när man inte vet hur det kommer att bli, förstår din oro. Jag som också var så nära att boka just den resan med er! Nu åker jag istället upp till Rådmansö i morgon, men jag hoppas att i framtiden få göra den resan med dej som guide!
  Håller tummarna för att allt går som de ska!
  Tack för fina foton från vår stad!
  Stor Kram

  1. Ja, det är illa och framför allt att man inte får besked förrän natten till onsdag. (Verkar det som)
   Minns ju att du var på väg att boka resan men nu var det ju tur kanske tur oturen. Kommer vi iväg, som jag och alla resenärer hoppas på, blir det ju en jättefin resa med fina upplevelser.
   Och tänk så roligt om du och jag kan göra resan tillsammans. Det skulle vi få till. Absolut!
   Tack för att du håller tummarna.
   Stor kram och trevlig tur upp till Rådmansö.

 6. För det mesta är speglingar störande, men inte i ditt fall. Riktigt roliga och surrealistiska effekter – läckert:-)
  Ja, vad ska man säga om SAS. De företaget föregår alltid med sämst exempel om man säger så. Å inte har det blivit bättre efter pandemin. Det vore ju himla trist om resan inte skulle bli av, för den resan låter riktigt intressant den här tiden på året. Dessutom får man ju vara på Arlanda minst tre timmar innan avresa. Det är ju kaos på flera flygplatser i Europa, inte bara på Arlanda. Ingen tröst såklart, absolut inte.
  Jag håller i alla fall tummarna att redan blir av:-)

  1. Jag håller med dig att speglingar kan vara störande men ibland så kan de passa in. Tyckte de gjorde det här-
   Ja, SAS är ett eget kapitel. Och att piloterna av alla ska strejka verkar magstarkt.
   Jag håller tummarna att en lösning ska komma. Men att komma till Arlanda tre timmar innan och sedan dä rfå veta att planet inte går vore illa. Jag klarar mig men många resenärer är äldre och det kan vara kämpigt med köerna-
   Tack för dina tummar. Vi hoppas på det bästa.
   Och resan har så mycket spännande innehåll. Så välordnat.

 7. Hoppas verkligen att det löser sig.
  Låter dessutom som en toppenbra. Har aldrig varit så långt norrut. Mycket beroende på att det är lång resa dit.
  Men visst kan man ta flyget! Tänker inte riktigt så inom Sverige….medan det är fullkomligt rimligt att resa till europeiska platser, på likartat avstånd, med flyg.
  Håller tummarna! Kram

  1. Jag och resenärerna hoppas också. Programmet är verkligen bra och omväxlande- Det äe ju en lång resa och det är av den anledningen vi valde att flyga.Man kan ju även ta nattåget men då åtgår det ett par extra dagar.
   Sverige är ju ett långt land men just det tänker man inte alltid på.
   Tack för dina tummar.
   Kram

 8. Men vad jobbigt att inte veta om det blir av eller inte. Både för dig och resenärerna så klart. Hoppas allt löser sig till det bästa, jag håller tummar och tår i alla fall!

  1. Jättetrist att SAS piloterna inte kan komma överens med medlarna. Men hoppet finns- Och jag har det. Resan är så bra i sig och innehåller så mycket bra.
   Tack för att du hjälper till både med tummar och tår.
   Hoppas vi får veta i morgon. Känns lite trist för våra gäster att komma till Arlanda och där av SAS få veta att planet är inställt.

 9. Jag hoppas verkligen att den tilltänkta resan blir av. Just ju verkar det mesta krångla inom flygbranschen så man kan inte ta något för givet.

  Kram och du har min tumme!

  1. Tack, för din tumme. Visst hoppas vi och önskar men jag är tveksam till om min envishet hjälper här- Men positiva tankar kommer en lång med. Och en strejk hos piloterna vekar inte ha så många stöd direkt. Ingen underbetald grupp direkt.
   Kram!

 10. Så himla trist att inte veta i dagsläget hur det blir,Hade ingen aning om att det strejkade ens där ser man.Men håller tummar o tår för dig nu kram

  1. Verkligen! Jag är hur taggad som helst och vet att våra resenärer också är det. Och vi har ett superbra program. Hoppas få något besked i morgon men kanske får vi inget förrän på onsdag morgon. Jag är i alla fall beredd att åka och våra resenärer också.
   Tack för dina tummar och tankar

 11. Ojoj… Hoppas verkligen att allt löser sig för er. Så frustrerande när man inte kan påverka på ett eller annat sätt utan bara vänta och se. Håller alla tummar jag har och önskar er en fin vistelse uppe i norr.

  1. Ja, vi hoppas verkligen! Resan har ett så bra program och många vill åka med. Håller tummarna.
   Tack för din stöttning.

 12. Vilket elände! En toppenresa som verkligen alla som beställt en resa förstås ser fram emot extra mycket. Hade gärna hängt på, men hatar kaos så jag skulle nog avstått under rådande omständigheter. Att tvingas vänta otaliga timmar här och där tycker jag förstör så himla mycket, men så är jag också otroligt otålig av mig även när jag vet att det inte finns något annat att göra än att vänta.
  Tänker på vilket jobb du får att hålla ihop flocken om ni kommer iväg och det blir förseningar…jobb med att hålla humöret uppe på resenärerna! Håller förstås alla tummar, och så fina lummiga trädgårdsfoton du visar!
  Kram

  1. Så trist och så många åt olika håll som drabbas. Jag har lyckats checka in utan problem så nu återstår det att se vilket besked som kommer vid midnatt. Resan har ett så bra program så jag hoppas och önskar verkligen att vi kommer i väg.
   Ja, det kan bli en del att göra för mig på Arlanda men jag är van, klar och tydlig och strategisk så det ska nog gå bra. Hoppas.
   Tack för dina tummar och jag kan säga att det var skönt att slå sig ner en stund i skuggan innan jag tog mig hem.
   kram

 13. Ja du Ditte, osäkert är det och osäkert har det varit alldeles för länge…covid, Putin och så nu igen SAS som krånglar. Jag hoppas verkligen att du kommer iväg, verkar vara en fin och intressant resa till för mig välbekanta trakter. Bekant är det väl även för dig, men det tål att upplevas igen. Man kan verkligen hålla sig för skratt och undra när det tar slut med nya överraskningar?
  Vi sitter lite i samma båt men ändå inte .Vi beslutade oss efter mycket velande att åka till Svalbard igen, men på vårt sätt…bil upp till Tromsö, via Finland och sen flyg till Longyearbyen…men, men, så var det ju det strejkande SAS?…kanske gäller det bara Sverige…än så länge. Jaja, jag håller i alla fall tummarna för dig/er och en hel del även för oss.
  Ha det så gott det går, Kramen och hoppas på turen!

  1. Ja, visst är det osäkra tider med mycket. Jag har checkat in och det gick vägen. Hoppas och önskar verkligen att resan blir av. Detta är ju verkligen dina hemtrakter och även jag har varit här en del. (Lite, jämförelsevis med dig)
   Oh, Svalbard! Lycka! Finns kvar på min lista.
   Givetvis håller jag tummarna, hårt, för er att ni kommer iväg till Svalbard.En fantastisk resa efter vad du visat och berättat. Vill gärna göra den.
   Och även för oss i morgon.
   Hoppas vi båda har turen med oss.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *