Resor i Sverige

Världsberömd konstnär – Men inte så välkänd i Sverige

Vem är Hans Hedberg? En världsberömd konstnär/keramiker/skulptör – kanske inte alls särskilt känd i Sverige och det är heller inte här han varit verksam. Södra Frankrike och den lilla staden Biot kom att bli hans hem.  Men sedan 1998 kan en del av hans alster ses på Hans Hedbergmuseet i Örnsköldsvik. (En del säljs också på Bukowskis och andra auktionshus och prisena variarar från 10 000  och upp till några hundra tusen kronor.)

Jag har haft turen att på ett par jobbrelaterade resor till Höga kusten besöka museet och fått veta mer. Både roligt och inspirerande. Följ gärna med!

Hans Hedberg, världsberömd keramiker, men inte lika känd i SverigeNågra av de keramiska ägg som Hans Hedberg gjort. Just hans ägg är välkända och eftertraktade på auktioner världen över.

Världsberömd konstnär

Hans Hedberg föddes 1917 strax utanför Örnsköldsvik i Ångermanland, i det lilla brukssamhället Köpmanholmen och inför konstnärens 80-års dag ville man skapa ett museum i konstnärens hemstad. Med hjälp av föreningen Hans Hedbergs vänner, sponsorer, donationer och många idella krafter kunde en utställning/Hans Hedbergsmuseet invigas  i “Arken”1998 och här finns sedan dess en del av Hans Hedbergs konst att betrakta. Gratis entré  och väl värt ett besök eller flera.

Här i Örnsköldsvik, i huset, “Arken” , finns bl.a. Hans Hedbergs museet inrymt på  en egen våning.

 

Hans Hedberg  levde mellan 1917 och 2007 och började sin bana som målare och studerade bl.a för Isaac Grunewald i Stockholm och fortsatte sina konststudier i Danmark och i Frankrike. Till Italien reste Hans Hedberg 1946 och då var det fortfarande måleriet han var inne på. Men på ön Capri  kom han i kontakt med keramiken och lärde sig där konstformens olika moment. Och hädanefter blev det keramik som blev det viktiga. Biot i södra Frankrike blev hans hem. Och här blev Hans Hedberg känd som den “svenska keramiske fruktodlaren”. Hans berömda ägg, svällande pumpor, äpplen, citrusfrukter och plommon i stengods och i övernaturlig storlek finns representerade runt om i världen både på museer och i privata samlingar.

En keramiktavla, “Pizzaioli” från 1948  – med sin speciella historia.

 Keramiktavlan gjordes på beställning till en pizzarestaurang men  köparen/restaurangögaren, tillika god vän till Hans Hedberg, var medlem av maffian och blev hämtad av polis. Så tavlan varken betalades eller hämtades utan fick följa med till Sverige.

En oljedroppe.

Ingen signatur

behövdes på dessa ägg och fruktskapelser utan det syns tydligt på glasyr, färg och form att det var Hans Hedberg som var konstnären. Det var just glasyren med sitt lyster som väckte uppmärksamhet på olika  utställningar och som blev hans direkta signum. Han brände sin keramik efter egna idéer och ville nå fulländning både vad gällde glasyr, glans, själ och liv i både de större och mindre alstren. Alla motiv hämtades också från naturen.

All keramik brändes  också i en gasugn eftersom den levande elden behövdes för att få materialet levande. Och just temperaturen var viktig eftersom det på några grader kan göra skillnad i färg och vad gäller lyster.

Päronet 1992.

Hans Hedberg var yngre vän till Matisse, Picasso och Chagall och som grannar på den franska Rivieran kom detta att bli ett ledande konstnärsdistrikt.

“Rose de sable” – Sandros från 1960. Den ser dock inte ut att vara gjord i keramik. 

Är Hans Hedberg en konstnär ni hört talas om?  Världsberömd men inte så välkänd just i Sverige,

 

36 svar på ”Världsberömd konstnär – Men inte så välkänd i Sverige”

 1. Nej, han känner jag inte till! Vilka spännande saker han gjort! Gillade de färgglada äggen!
  Idag är ännu en otroligt varm dag…och svetten lackar inomhus! Hoppas du får lite svalka!
  Sonens födelsedag idag, och vi ska snart bege oss mot dina hemtrakter och Thaiboat!

  ..blir nyfiken på vem du hört om min friskisjympa? Någon som går på mina pass, va roligt i såna fall!
  Nu ser vi fram emot kvällen, det blir väl lite svalare hoppas jag! Vi har bokat bord, och det går bara att göra inomhus på Thaiboat, får hoppas att det är svalt!
  Kram och kämpa på i värmen!

  1. Jag vet att många aldrig har hört talas om honom och med tanke på att han bott i södra Frankrike är det ju inte så konstigt. Jag hade heller inte hört om honom förrän förra året då jag skulle på kobbresa till Höga kusten och dåför första gången besökte museet i Ö-vik.
   Vad trevligt att fira sonens födelsedag på Thaiboat. Du kommer att se att den i år är mycket större med alla utbyggnader. Bl.a finns en ponton i vattnet. Och ute är det ju riktigt hett så jag hoppas också att det är svalare inne på Thaiboat. Önskar er en fin kväll. Ska vinka till er från balkongen…
   Kram!
   Vad gäller gympan så känne jag “flyktigt” en på kansliet som visste….Roligt!!!

 2. Måste erkänna att det var en ny bekantskap för mig men inte en oangenäm sådan. Äggen tycker jag mig känna igen men det är kanske fler som gjort liknande. Fantastiskt behagliga och så rofyllda i formerna!

  Tack för ditt grattis! Kram och ha en härlig kväll!

  1. Tror många känner igen “äggen” och de är ganska typiska för Hans Hedberg. Jag är väldigt förtjust i både formerna och färgerna med den glasyr han fått fram. Eftersom han bodde i Frankrike så har han nog inte blivut kika känd i Sverige som han är runt om i världen. Men varje år var han tillbaka till Ö-vik.
   Önskar dig en fortsatt fin dag och kväll.
   kram!

 3. Äggen känner jag mycket väl igen, men självaste konstnären har jag inte hört talas om. Jätteintressant berättelse och jag måste säga att Arken är ju ett perfekt ställe för hans verk. Vilken läcker byggnad. Sandrosen är också helt suverän.

  1. Jag tror det är så att man känner igen både olika ägg och frukter men inte vet vem konstnären är. Jag visst inte heller vem Hans Hedberg var förrän förra året då jag var här i Ö-vik men hade också sett en del av hans alster. (Jo , jag hade ju förstås läst på innan resan)
   Arken är verkligen läcker och förutom Hans Hedbergsmuseet på ett våningsplan så är det konferenslokaler och en del kommunala förvaltningar i byggnaden.

  2. Chagall besökte faktist Köpmanholmen och testade surströmming. Farfar berätta att Chagall tydligen gillade denna fantastiska tradition.

   1. Vad roligt! Det visst jag inte. Men nu kommer jag att minnas detta. Numer är det ju bara en begränsad mängd surströmming som är tillverkad här. Men namnet lever ju vidare. Och många fina minnen.

   2. Jag var i Biot i början av 90-talet. Tillsammans stod min väninna och jag och ryckte i handtaget till Hans galleri, som hade lunchstängt. Då hör vi någon säga: Vill ni att jag ska visa galleriet för er? Det var Hans. Han föreläste för oss om sina verk. De jag kommer ihåg mest är de underbara apelsiner, citroner som var halverade eller 1/4 utskurna så man såg fruktköttet. Det är ett ögonblick jag aldrig glömmer.

    1. Vilken fantastisk upplevelse och otroligt fint minne. Så roligt! Jag har “bara” besökt Hans Hedbergs museum i Örnsköldsvik men jag är helt fascinerad av hans verk. Glasyren och formerna. Ja, allt.
     Stort tack för din kommentar och för att du delade med dig.

 4. Åh, vad spännande! Men, nej, ingen aning om honom! Extra kul med päronet, för Sigge och jag köpte en lampa i form av ett päron, handblåst av en konstnär i Kalmar. Äggen gillade jag också och oljedroppen.
  Vad skoj att få reda på lite mer om världen!
  Stor kram i augustikvällen!

  1. Jag hade inte heller hört talas om Hans Hedberg förrän jag skulle hit på jobbresa förra året. Då läste jag på rejält, men jag hade sett både äggen och en del frukter tidigare. Å andra sidan levde Hans Hedberg i Frankrike men är mycket välkänd utomlands runt om i världen.
   Stor kram till dig också.

 5. Först och främst – vilken oerhört läcker byggnad! Konsten gillar jag också, men konstnären har jag aldrig hört talas om. Förrän nu då 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Visst är själva byggnaden läcker. Och i Ö-vik finns det fler häftiga hus både modell äldre och nyare. Jag hade heller inte hört talas om Hans Hedberg förrän 2017 då jag gjorde en jobbresa till Höga kusten och vi hade en guidad tur här. Jag läste då på i förväg. Äggen och en del av frukterna hade jag ju sett men visst då inte vilken konstnären var. Men nu vet jag-
   Önskar er också en fin kväll. Här i skuggan på balkongen är det nu +29 och klockan är halv åtta.

 6. Å, vad fint inlägg om konst. Äggen och päronet känner jag igen men namnet är jag inte välbekant med. Fantastiskt fina alster som jag gärna bekantar mig mer med. Skulle gärna besöka muséet så tack för tipset.

  Må väl i sommarvärmen!

  Kram Christina

  1. Tack! Vad roligt att du tyckte om det. Jag hade också sett både äggen och en del av frukterna innan jag förra årte lärde mig me rom Hans Hedberg och hans konst.
   Muséet är ganska litet men den ideella feningen Hans Hedbergs vänner är entusiaster och har samlat ett 40 tal alster här. Kanske fler…
   Kommer du till dessa trakter så rekommenderas ett besök på muséet för att se mer.
   Ha det bra du också.
   Kram!

 7. Hej Ditte!
  Kul att du stiftat bekantskap med Hans Hedberg!! Roligt med litet påfyllnad av information, tack! Jag känner mest till hans ägg och keramikfrukter, och vet att han bodde i Frankrike. På Ö-viks stadsbibliotek finns ett vackert äpple vill jag minnas.

  1. Jag läste på om Hans Hedberg innan jag reste till Häga kusten förra året. Jag kände sedan tidigare igen äggen och en del frukter men visste inte vem som skapat dem. Spännande att veta mer om Hans Hedberg och säkert är han mer känd i Norrland än i resten av landet. Men i ävrlden är han “stor”. Kanske är han mer okänd för att han bodde i Frankrike. Även på Elite hotell i Ö-vik finns ett konstverk av Hedberg innanför dörrarna, skänkt av “Foppa”, Peter Forsberg.

 8. Jag säger som många andra här, namnet är inte bekant men väl en del av konstverken. Fantastiskt fina. Hans Hedberg, ett namn att lägga på minnet. Tack för den kunskapen!

  1. Jag kände inte heller till Hans Hedbergs namn innan jag reste hit till Höga kusten förra sommaren. Men jag hade sett flera av hans ägg och frukter. Roligt med en svensk konstnär som är världsberömd men inte alls så känd till namnet i Sverige. Men han levde ju mest i Frankrike.
   Roligt att du tyckte om inlägget.

 9. Nä vet du vad`Varken äggen eller gubben känns igen…fast, jag är dåligt bevandrad i konstvärlden. Det är först senaste åren här i Dalarna som jag börjat närma mig konsten genom främst våra Dalamålare. Och så Lerin förstås, i en klass för sig. För konst som jag inte begriper det får liksom vara. Jag säger inte att allt ska se ut som på riktigt, men, kludd har jag svårt för, abstrakt konst, där man kan tolka in vad man vill och svamla hur mycket som helst, nej, där går gränsen för mig.
  Tack för ett annorlunda intressant inlägg, hoppas du sover gott inatt, tycker det är aningens svalare här, ett par graders skillnad gör en hel del. Kram

  1. Jag förstår dig för Hans Hedberg är inte lika välkänd i Sverige som runt om i världen. Men han bodde ju största delen av livet i Frankrike. Jag hade sett både äggen och en del frukter men visst då inte vem konstnären var.Jag är inte heller så bevandrad i konstens värld, men har under åren lärt mig uppsakatta mer och mer. Har vänner som är konstnärer och som påverkat mig. Lerin är ju en stor favorit och jag är så glad för de jobbresor jag får göra dit. Har i år redan varit där ett par gånger och vet att dte blir ett par gånger till. Passade ju ockås på att titta in på Liljevalchs i Stockholm där en utställning pågår i sommar. (Väl mörk i mitt tycke, men det är inte lars Lerin som valt målningarna)
   Vi har ännu inte fått det svalare men med öppet fönster och fläkten under fönstret gick det ändå hyfsat att sova i natt. Nu, klockan 10 är det +28 grader. Puh!!!
   Får nog ta mig en båttur idag.
   Kram!

 10. Fick ni någon förklaring varför han aldrig blev känd i Sverieg, annat än att han bodde i Frankrike? Man skulle ju tycka att han gärna hade velat bli välkänd i Sverige. Eller?
  Äggen är jättefina och Arken är en intressant byggnad.
  Ha en skön torsdag!
  Kram!

  1. Vad jag förstod så är Hans Hedberg mer känd i norra Sverige än i resten av landet. Men han flyttade ju tidigt från Sverige och då var han konstnärsbana som keramiker inte direkt i gång. Och som målande konstnär blev det ingen direkt framgång. Äggen hade jag sett och en del av frukterna men inte då vetat vem som tillverkar dem.
   Glasyren är speciell och det lyster den ger. Här på museet kan man gå länge och titta.Ett museum som är inrymt på ett våningsplan i “Arken” som är en häftig byggnad i sig. I Ö-Vik finns det fler byggnader spm är spännande, både nyare och äldre.
   Önskar dig ockås en fin torsdag.
   Kram!

 11. Intressant! Jag kände till honom lite grann; namnet, frukterna, att han bodde i Biot och så hade jag sett honom på bild, med sina anmärkningsvärt buskiga ögonbryn. Så en gång på A7 mellan Nice och Cannes var det bilköer, och en bil kör om till vänster i låg fart. På passagerarsidan ser jag siluetten av en man med ögonbryn stora som långhåriga marsvin! Det är han, tänkte jag! Vet ju inte säkert, men vill gärna tro det! ?

  1. Vad roligt att du kände till Hans Hedberg! Jag hade sett en del ägg och andra alster innan jag kom hit till Hedbergsmuseet förra året, men visst inte då riktigt vem Hans Hedberg var. Nu vet jag!
   Det var säkert honom du såg där på vägen i bilen för hans “buskiga” ögonbryn minns man. Så fortsätt du att tro att det var honom du såg.

 12. Ingen jag känner till, men kul genom dig o super fina ägg, ett sånt hade gärna fått pryda här hemma 🙂 kram å fin dag

  1. Nej, det är inte så många i Sverige som känner till Hans Hedberg och han var ju mest verksam i Frankrike men född utanför Örnsköldsvik. Jag hade sett äggen och en del frukter tidigare men kände inte direkt till konstnären annat än till namnet. Läckra alster är det!
   Kram och trevlig torsdag.

 13. Hej Ditte!
  Så fantastiskt fina konstverk. Känner igen äggen men kanske sett plagiat.
  Byggnaden i blått är så vacker….Mycket man inte vet!
  Kram P ♥♥

  1. Go morron!
   Visst är dessa konstverk fina! Som jag förstått har många sett både äggen och en hel del frukter av Hans Hedberg men inte vetat vem konstnären är. Jag hade också sett fler av alstren men visst inte heller vem som låg bakom. Men förra året när jag var på jobbresa till Höga kusten och vi besökte muséet så hade jag läst på. Lika roligt att komma tillbaka i år.
   Visst är själva “Arken” fin! Här finns också en del av stans förvaltnig, ett bibliotek och konferenslokaler.
   Kram!

 14. Jag fick googla på namnet och när jag såg honom kände jag direkt igen hans buskiga ögonbryn 🙂 Såg en dokumentär om honom för några år sen. Äggen är väldigt fina!
  Stor kram

  1. Tror att hans buskiga ögonbryn samt äggen är det man känner igen honom på.
   Trevligt besök var dte på museet.
   Stor kram!

 15. Gjorde som Ami och googlade 🙂 – och visst känner jag igen honom då! Äggen är ju välkända, men jag hade ingen aning att det var han som var skaparen!
  Arken i Ö-vik ser ut som en häftig byggnad!
  Kram

  1. Arken i Ö-Vik är verkligen en spännande byggnad och var verkligen ljus och luftig inuti. En del av kommunens förvaltning finns här.
   Vad gäller Hans Hedberg var han ett nytt namn för mig fram till förra årets resa hit. Men äggen hade jag ju också sett.
   Kram!

 16. Hans Hedberg kom från en välbärgad företagarfamilj i Köpmanholmen, ca 3 mil söder om Örnsköldsvik. Hans valde en annan bana i livet, säkert inspirerad av sin mor som startade Sveriges första förskola i Köpmanholmen. Idag finns Herrgårdsparken kvar som beskriver familjen Hedberg livsverk. Herrgårdsparken är en del av Igh Coast Art Vally som har ett tiotal fantastiska konstverk placerade inom Nätra/sidensjö församlingar. Allt finansierat av en donation på 32 miljoner från en till Stockholm utflyttad Sidensjöbo vid namnet Jonas Nätterlund

  1. Stort tack! Än så länge har vi inte haft möjlighet att besöka Herrgårdsparken men kanske kan det bli så till nästa sommar. Hedbergsmuseet med visning har vi besökt några gånger och alltid så trevligt. Intressant med konstverken som finns placerade inom Nätra/Sidensjö församlingar och dena donation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *