Foto

Blå – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Blå – är veckans ord att tolka i Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Utmaningen i sig är att med bild /och/eller/ text – tolka ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och alla är välkomna att vara med. Begreppet blå eller blått används för en mängd olika färger och täcker kulörmässigt in mycket vid en  jämförelse med andra färger. Att sedan blått är min favoritfärg gör det hela än trevligare.

På Boracay, Filippinerna, är den blå färgen genomgående. Olika nyanser av blått. Här Filippinerna och på ön Boracay. (Arkivbild)

Den blå färgen

symboliserar i västerlandet ofta tro/ trohet och är förknippad med avkoppling, lugn och stillhet. Även kreativiteten och produktiviteten lär öka om det finns blått i närheten. Om min kreativitet ökat är jag tveksam till, i varje fall på det mer praktiska planet. Men kreativa tankar har jag gptt om och de räknas kanske också-

Vad  gäller  naturen förekommer blått när det gäller himmel, hav/vatten och ibland berg  och där kan  många olika nyanser av blått förekomma. Men vad gäller naturen i övrigt är det blå sparsamt förekommande.

I maj förra året  gjorde jag “En resa i blått”, skrev ett inlägg,  där jag som en tämligen blåaktig person reste runt på olika sätt. I det blå – men med fötterna ändå stadigt på jorden.

En blå dörr i den lilla spanska byn Frigiliana välkomnar. Denna vackert blåmålade trädörr lockde mig att titta in.  (Arkivbild från byn Frigiliana utanför Nerja i södra Spanien)

Stranden, havet och en fiskebåt utanför vårt hyrda boende på det thailändska fastlandet. (Arkivbild)

Blå detaljer

tittade jag efter under helgens njutflykt till vänner på “landet”. Så här kommer helt nytagna “blåbilder.”

Regndroppar på ett blått bord blev effektfullt. Här var det vännen Tove som var uppmärksam och jag hängde på.

Droppe mer i detalj.

Mer blått  i samband med frukosten.

Frukostutsikt med blå detaljer.

Här en blå “psyallisblomma”. (Dock inte frukten som är ätbar)

 

Titta gärna in här för att läsa och se fler av veckans  “blå” tolkningar”

 

 

 

40 svar på ”Blå – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Blått är flott!
  Jag har alltid valt blått i mina sovrum (såsom väggar) och detaljer. Det är nog för att färgen för med sig rofylldhet och frihet. Jag föredrar ju det blåa havet före pool. Såsom i himlen är en bra film och himlen i sig själv kan visa sig i många blåa nyanser. Din bild från Filipinerna visar dessa blåa nyanser. Underbar tolkning av Blå
  Ha en underbar dag under en blå himmel// kram

  1. Tack! Visst är “blått flott”. Jag badar helst inte i pool, ser ingen anledning till det men ett bad i ett kristallklart hav tar jag gärna om det är sådär en +24 grader. Och är det varmt i luften kan det även vara svalare.
   Här är det blå himmel idag medn i mitt tycke alltför hett, +31, öfr att orka med några stordåd i Stockholm. Längtar till havet.
   Ha det gott!
   Kram!

 2. Blått är flott! Tänk, jag valde en blå top, då jag åkte till frissan idag!
  Blått förknippas ju med blå himmel, blått hav och det känns friskt och fräscht. Vi hade tidigare vårt sovrum i blått. Nu har jag allting i vitt, gillas.
  Tjusiga vattendroppsbilder, ovanligt!
  Tänk, idag suckar jag av den kvava hettan. Det har brassat på för mycket nu, faktiskt.
  Stor kram!

  1. Blått tycker jag mycket om men har aldrig haft väggar i det. Men väl som accentfärger i textilier. Tyckte det var sp fint hos Elaine med det blå, limegröna, gröna och oranga tillsammans. Glädjefyllt.
   Jag blev själv nöjd med vattendroppsbilderna men det var tove som först såg det hela. Och jag var snar att följa efter.
   Kvalmigt är det och min ork går på sparlåga. Just nu är det +33 i kägenheten och +31 ute. Puh!
   Men ser fram emot kvällens svalka.
   Stor kram!

 3. Ett bra tajmat besök hos väninnan med tanke på temat “Blått”. Perfekt bloggfoder alltså.
  Bilderna med regndropparna på det blå bordet är mina absoluta favoriter. De bildar ju nästan två konstverk. Trodde först att de var gjorda i glas. Otroligt läckert!

  1. Tack! Jadå, här fanns både blått, limegrönt, grönt och orange i vackra kombinationer. Vad gäller regndropparna tykcte jag också att de blev bra och det var Tove som uppmärksammade dem först. Jag hängde förstås på.

  1. Visst är det! Och blå är ju min favoritfärg i mångt och mycket. DEn spanska dörren lockad emig till att titta in och gkänta lite mer på den.
   Varmt är det och orken tryter här….
   Ha det bra du också.

 4. Blått är flott och det visar dina bilder! Så ljuvligt vackra och jag vet precis varför blått är min favoritfärg 😀

  Kram och god kväll!

  1. Jag är ju en “blå” person. Och här i bildserien så har bilderna, var och en på sitt sätt, en speciell betydelse. Ohc att jag gillar blått går ju inte att ta miste på. Roligtatt få veta att du också tycker om blått.
   Kram från balkongen i den njutbara kvällen. Hoppas du också haft en bra dag och kväll.

 5. ÅÅÅå så mycket härliga blå bilder! Visste inte att blått stod för avkoppling, lugn och stillhet – för mig är det den gröna färgen. Första bilden är ju som tagen ur en resekatalog, fast nu är det ju du som har fotat och har varit där, så underbart! Sista bilden en fin blå färg på den kornettblomman (om det nu är en kornettblomma?) Ha en fortsatt bra vecka! Kram

  1. Tack för fina ord. Det blev några bilder i det blå och jag har varit närvarande på olika sätt på och med alla. De betyder någor för mig. Blomman, det ska jag skriva till, är en sorts “psyallis”- dock inte den man äter.
   Önskar dig också en fin fortsatt vecka.
   Kram!

  1. Tusen takk! Det blev lite variatiion på det blå och jag tycker om alla bilderna och de betyder något för mig. Var och en på sitt sätt.

  1. Tack! Båten på stranden tycker jag också om. Men regndropparna var också fina att beskåda.
   Kram!

 6. Som du så älskar jag blått, bara jag slipper blå himmel under närmaste månaden, suck., Där går gränsen, orkar inte mer.
  Har du hört talas om dalablå, vi har en speciell kulört i Dalarna. Den målas ofta på fönsterkarmar och köksluckor och ytterdörrar här. Jag har länge drömt om dalablå köksluckor, men det får man ju inte när man hyr sin bostad…
  Jag är inte riktigt färdig med min blå tolkning men den kommer. Och den kommer att handla om liten Paula, när hon var barn…
  kram

  1. För mig kan himlen få vara blå, bara det snarast blir svalare. Orken tar slut i hettan. Vad gäller dalablå så har jag hört talas om kulören och även sett den. JUst nu tänkte jag inte på den. Men när jag var till Jobs handtryck talade guiden om den.
   Så fint det hade varit med dalablå köksluckor, men hyr man så bestämmer man ju inte själv. Men kansk ekan du få till något dalablått.
   Vad spännande med din blå tolkning. Jag väntar ivrigt.
   Stor kram!

 7. Härligt blåa bilder! Speciellt regndropparna – så annorlunda och vackert! 🙂

  Även om jag gillar rött allra mest, så är blått i naturen helt oslagbart. Himmel och hav… Underbart!

  Ha en fin dag!

  1. Tack! Ja, det finns mycket blått i olika nyanser. Visst blev regndropparna bra. Men jag fick hjälp av Tove att just se dem här . Ska trycka ut dem så att de kan hamna på väggen i en ram.
   Visst är himmel och hav njutbart.
   Önskar er också en fin onsdag.

 8. Blått är flott sägs det & visst är det så din tolkning av blått är underbara o faller mig i smaken perfekt!! hoppas du har det bra i värmen o får en fin dag & GOD MORGON kram

  1. Tack! Många blå nyanser finns det och det är ju “min färg” i mångt och mycket.
   Värmen tycker jag nu är tärande men kvällarna är sköna. Orken dagtid att göra roliga saker är minimal. Men jag har en del jobb att göra så jag lägger kraft på det mellan varven.
   Önskar dig en trevlig onsdag.
   Kram!

 9. Den blå färgen ser jag som hoppets färg. Den är vacker och dina bilder säger detsamma.
  Härliga blåa dörrar, undrar vad som fanns där innanför.
  Blå båt med en blå paddel, ovanlig färgklick.
  Tänk att kunna ta en sådan vacker bild av regndroppar på det blå bordet. Så effektfullt.
  Blått hav och blå himmel, den översta bilder så tjusig och lockande.
  Hoppas att det går bra för dig i värmen. Svårt att härda ut, men vi måste. Jag spolar kallt vatten på handlederna ibland, det hjälper lite.
  Kram och sköt om dig.

  1. Jadå, visst är blått även hoppwts färg med lugn och harmoni i sig. Jag tittade försiktigt in bakom den blå dörren och den ledde in till en vacker innergård. Men det var privat så det blev en snabb titt. Jag tyckte regndropparna på det blå bordet blev väldigt effektfulla och fina. Funderar på att trycka ut dem och få till en tavla.
   Visst är det kämpigt i värmen. Du måste vara rädd om dig. Maken kom på att ställa vår fläkt framför det öppna fönstret i natt och då vispade den i verje fall runt mer frosk luft och jag kunde andas lättare.
   Frysklampar vid nacken, invirade i en lite handduk hjälper också lite.
   Hoppas du tar det lugnt i värmen.
   Stor kram och många tankar.

  1. Tack! Ja blått är fint och härligt att kombinera med andra färger.
   Visst är det både varmt och fuktigt Lita av thailand men där är ju havet ständigt närvarande där vi brukar vara.
   Ha det så bra du kan i värmen.

  1. Den finns ju i så många olika nyanser och blått är min färg i mångt och mycket. (Dock inte i inredning)

 10. Förstår inte hur det har kunnat bli så har Ditte! Jag har missat massor hos dig! Förlåt, men din sida har inte uppdaterats hos mig som den brukar.
  Du har ju kommenterat hos mig, men jag tänkte att du kanske tog det lugnt med bloggandet i värmen. Tänk så fel jag hade!
  Nu har jag en hel massa att läsa ikapp!
  En härlig variation på blått! Dropparna är verkligen läckra!
  Kram

  1. Tack! Och visst blev dripparna fina! Blå är ju min färg dessutom…
   Du har ju varit på resa och då kan man ju inte hinna allt. Då är ju upplevelserna viktigast. Lustigt att sidan inte uppdaterats, men sånt händer ju. Lugnt tar jag det, men bloggandet fortgår som vanligt varje dag.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *