Allmänt

Örnsköldsvik – Med promenad en vacker julikväll

Gårdagens resa, de 53 milen, mellan Stockholm och Örnsköldsvik bjöd på i stort sett strålande väder. Ett par mörka moln med regn gav sig till känna en bit efter Härnösand, den stad i Ångermanland, där Höga kusten börjar, men de var bara på tillfälligt besök. Flera trevliga stopp blev det under resan och de var lika besöksvärda i år som förra året då jag också hade förmånen att få göra denna jobbresa. Den vackra dagen följdes av en minst lika vacker kväll och efter en sen middag på hotellet vandrade jag ut i den ljumma julikvällen.

Örnsköldsvik och utsikt från hotelletEtt vackert rosa skimmer, ligger som ett filter över Bottenhavet och viken utanför hotellet.

Örnsköldsvik – Ö-vik

är en av de få städer i Sverige som blivit uppkallad efter en privatperson och här var det landshövdingen och friherren Per Abraham Örnsköld, som levde här på 1700-talet som gett Ö-vik sitt namn. Mycket finns att berätta om Ö-vik och omrdets historia sträcker sig långt bak i tiden, till bronsåldern 2000 år f.kr. Men denna vackra kväll valde jag bort historia till förmån för en promenad på stan, närmare bestämt till Örnparken.

Utsikten från hotellets terrass ut mot havet. Avsolut njutbar!

Många fritidsbåtar ligger i gästhamnen.

Örnparken ligger mitt i Ö-vik och började anläggas i slutet av 1800-talet och på båda sidor av parken finns gator.

Örmparken i Ö-vik

Här kommer jag från Stora torget (som är ganska litet) och ser fontänen där örnen, havsörnen sitter. “Havsörn” är uppförd efter en modell av konstnären Bruno Liljefors.

 

Parken är byggd som en rektangel och i den bortre delen ligger Örnsköldsviks museum och konsthall som byggdes i början av 1900-talet.

Jag är ensam besökare i parken

och det är alldeles tyst förutom några måsar som skriker. Blomdoften är påtaglig i den sena kvällen. 

Nästan folktomt även på gatorna. Klockan närmar sig midnatt.

Och än senare är 01.15 och det ligger fortfarande ett rosa skimmer över Örnsköldsvik. (Utsikt från hotellrummet på Elite Plaza)

 

Gomorron! Och nu väntar en heldag med bl.a.  båttur ut till Ulvön “surströmmingens ö”, pubkväll och en hel del annat.

 

34 svar på ”Örnsköldsvik – Med promenad en vacker julikväll”

 1. Känner igen vackra utsikten.
  Vad härligt med fina Ulvön.
  Har varit där en del både som barn och vuxen.
  Dock ej sedan 2012.
  Har svärfar på besök. Han bor i Stockholm/Bandhagen.
  Titti

  1. Ulvön var det nu länge sedan jag besökte men idag har vi varit där. Så härligt i strålande sol. Förstår att du känner igen Ö-vik. Fint där också. Trevlig helg!

 2. Gomorron! Tack för njutningsfulla bilder. Vad roligt att få höra lite historia om vad Öviksnamnet kommer ifrån. Örn och örnsköld. Mycket ter sig självklart när man får det förklarat.
  Vacker natur och fina upplevelser. Jag tror hela Sverige är vackert nu.
  God fortsättning på dagen, stor kram!

  1. Vad trevligt att du är med. Även dagens tur till Ulvön har varit jättebra och mycket återstår av dagen och kvällen. Önskar dig en fin lördag. Stor kram .

 3. Ö-vik har jag aldrig besökt men det verkar vara en trevlig stad. Fin utsikt, tur med vädret och en härlig promenad klagar man inte på. Önskar lycka till med lördagens researbete!

  Kram och ha en bra dag 😀

  1. Ö- vik är en jättefin liten stad och promenadvänlig. Tur med vädret har vi och har en fin njutflykt till Ulvön . Kram och trevlig eftermiddag och kväll.

 4. Så underbart med en kvällspromenad i Örnparken! Ö-vik ör en trevlig liten stad som vi tyvärr oftast bara kör rakt igenom , när vårt mål är Umeå. Hotel Plaza ligger fint vid vattnet!
  Nu blir jag sugen på surströmming, önskar er en fin tur till Ulvön!

  1. Har man ett annat etappmål förstår jag att ni far förbi. Men för oss är det ju basen här på hotellet inför dagsturerna. Ulvön var toppen.

  1. God mycket sen kväll. Snarare natt…Jga var på promenad på kvällen och det var en ljummen kväll och här var dte ljust när jag var ute. Parken är verkligen vacker och med så många fina blommor.
   Vi har det väldigt bra och mycket är kvar att se och uppleva.
   Kram!

 5. Så härligt. Vackra bilder ifrån “min” stad.
  En sådan “tom på folk” bild över en gata i Örnsköldsvik har jag aldrig fått, men har ju inte heller varit där ute mitt i natten.
  Tjusiga blommor där i parken.
  Du bor fint till, kan jag tänka mig. Har aldrig varit där men det är ju ett rätt så nytt hotell, har inte funnits i så många år.
  Ha det fortsatt fint.
  Varm kram!

  1. Jag verkligen stortrivs både här i Ö-vik och i området häromkring. Nej, igår kväll var dte tomt på stan men å andra sidan var dte mer folk på vårt hotells uteservering. Hotellet ligger ju så fint vid vattnet. Örnpaken är verkligen fin och en oas mitt i stan.
   Idag blev det Ulvön och en hel del annat. Återkommer med inlägg om detta.
   Stor kram och trevlig söndag.

 6. Tack Ditte! Jag börjar här vid det här inlägget och ska bläddra bakåt om en stund och läsa “fast” mig.
  Tack för Örnsköldsvik, historia och vackra vyer. Nu ser jag framemot Ulvön och allt vad som ni får uppleva där.

  1. Vi har en väldigt fin resa och vädtret bidrar förstås till detta. Ulvön kommer med i nästa vecka och en hel del till från resan här uppe. Vi har sett och upplevt mycket och höga kusten tycker jag verkligen om . (Det är ju för min del en jobbresa)
   Önskar dig en fin helg och säkert har du en hel del jobb framför dig.

  1. Här är verkligen vackert och det på alla sätt. Och alla dessa fina blommor lyser verkligen upp. Ja, hela stan och hela Höga kusten är verkligen en njutning att besöka.

  1. Tack! Ja, ljust är det och så vackert. Har en jättefin dag idag också. Önskar er en fin lördag . Stor kram?

 7. En trevligt tripp i vårt vackra land. I år behöver ingen egentligen lämna Sverige under semestern. Ett perfekt år att semestra på hemnafront.

  1. Verkligen! Jag gjorde denna jobbresa även förra sommaren och då var inte vädret lika vackert. Men i år är ju sommaren helt fantastisk. Vi har en väldans fin resa här vid och längs höga kusten och mycket kvarstår.

  1. Tack! Ja, här längs Höga Kusten är det verkligen vackert och natuten är så varierad.
   Önskar dig också en fin helg.

 8. Så trevligt att se vackra bilder på min stad! Jag förstår att det var lugnt på stan en sen kväll men om någon vecka lär det se annorlunda ut när Oringen är i full gång. Ha en fortsatt härlig tid här hos oss!!

  1. Tack, jag ser fram emot fler dagar här. Du är ju van vid detta och jag förstår att du uppskattar din stad och omgivningarna. Det är så vackert! Ja, Oringen lär blåsa liv i stan.
   Jag är just hemkommen till hotellet efter en jätteifn heldag med bl.a Ulvön, Villa Fraximus och sen viskväll i Nordingrås Gårdsbutik. Och i morgon väntar nya äventyr i traktena.

 9. Vilken nattuggla du är! Förstår att du var ensam både i parken och i staden. Det hade du nog inte varit i Stockholm;-)
  Härliga bilder, speciellt den sista med utsikt över takåsarna. Lite skillnad mellan Ö-vik och Stockholm vad gäller hur ljust det är mitt i natten under sommaren.

  1. Hemma är jag inte en liknande nattuggla…Men nu när jag jobbar blir det lätt så. Ljuset här uppe är så fint och det är nästan bara mörkt, i ala fall mörkare, mellan 01 och 02 . Fint att titta ut och se lätta moln som försynt framträder.

 10. Har du varit med om ett sådant väder som i år under dina reseledarresor i Sverige? Skulle inte tro det… Oh, surströmming och pubkväll, då skulle finnkäringen trivas! Kram

  1. Nej, inte detta fina väder.Men när vi varit till Dalhalla har jag i tre år haft vackert väder just konsertkvällen. Nu åt vi ingen sutströmming på Ulvön, men jag hade gäster som köpte. Vi åt däremot en fin “Höga kusten buffé” men mycket goda fiskar och sillar. Pubkvällen var väldans trevlig men det blev en sen kväll. Klart du hade trivts här med oss.
   Kram!

  1. Tack! Ja, det finns mycket fint at se och uppleva i Sverige om man så vill och i alla väderstreck.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *