Stockholm

Nöje och lite nytta

En vacker augustidag och perfekt att förena nöje med nöje (nytta..) och ta en promenad från Södermalm, genom Gamla stan och City för att nå slutmålet på Östermalm (det var där nyttan gjordes) och sedan avsluta kvällen på Söder tillsammans med vänner och middag på Lokes bar .

Urvädersgränd.

Urvädersgränd på Söder, nästan vid Mosebacke.  Här ligger de gamla kullerstenarna kvar i sina fina mönster.  Även här på gatan finns en del Stockholmshistoria. I det gula huset i mitten av bilden med en svart lykta bodde skalden/poeten m.m. Carl Michael Bellman i vindsvåningen under åren 1770-1774 och här skrevs också många av Fredmans Epistlar. Huset byggdes redan 1723 och ordenssällskapet, ”Par Bricole”, som grundades av Bellman förvaltar huset. Bellmanhuset är då och då öppet för visningar.

Slussen är det numer alltid spännande att passera för man vet inte från en dag till en annan hur det ser ut. slussen har varit under ombyggnad ett tag och kommer att fortsätta vara det i många år till. En ny upptäckt gjorde jag  var att Hilton hotell, Slussen, utökat sin uteservering med bättre utsikt och jag var inte sen att prova.

Just vid tillfället var vi de enda gästerna så platsbrist var det inte. Alltid fint att ha Stockholm framför sig.

Centralbron går från Södermalm över Riddarfjärden. Stadshuset reser sig i bakgrunden och likaså Riddarholmskyrkans svarta, spetsiga torn. 

Riddarholmskyrkan på Riddarholmen, är de svenska kungarnas brgravningskyrka och uppfördes på 1300- talet och är Stockholms enda bevarade medeltida klosterkyrka och  här fanns från början ett Gråbrödrakloster. Stadshuset invigdes 1923 och är på många sätt ett ”signum” för Stockholm och är både arbetsplats för de styrande i Stockholm liksom stor festlokal i samband med bl.a Nobelbanketten och andra större tillställningar i Stockholm. Inspiration till arkitekturen fick arkitekten Ragnar Östberg från Dodgepalatset i Venedig, gotisk stil och islamsk konst.Över åtta miljoner tegelstenar har använts för byggandet. Både Stadshuset och Riddarholmskyrkan är öppet för besökare.

Gamla stan, staden – här grndades  Stockholm av Birger Jarl i mitten av 1200- talet.

Storkyrkan till vänster och tyska kyrkans torn reser sig stolt över hustaken. 

Vi lämnar vårt ”pitstop” och går genom Gamla stan mot Drottninggatan. , väljer dock de gränder som inte är fyllda av turister och insuper även här lite av den gamla atmosfären.

Gåsgränd leder upp till det lilla fina Gåstorget, ett par serveringar finns men det är lugnt och stilla. 

Mer folkliv blir det då vi närmar oss Drottninggatan och här blir det riktigt trångt en bit innan vi viker av.  VI tar oss vidare österut och når ett av dagens mål, resebyrån. För mig är det snart dags för en jobbresa och info ska hämtas.

DEn vackra dagen har övergått i en vacker kväll när vi tar nästa promenad och nu håller vi oss på Söder.  Middag med vännerna Susan och Jörgen väntar på  den trevliga kvarterskrogen Lokes Bar, som fått namnet efter ägarens hund som övervakar allt från son plats på fotot ovanför bardisken.  Lokes är  mysig kvarterskrog där även hundar är välkomna under förutsättning att de ”sköter sig”, inte skäller och ligger vid husse/mattes bord. Lokes bar ägs av bl.a ”Hoa Hoa” Dahlgren, f.d. tyngdlyftare, krögare, programledare, kommentator till wrestling och i olika omgångar varit med i frågeprogrammet ”På spåret” .

Framme vid Lokes bar. Snett över gatan, den stora, gula byggnaden,  är Sofia skola som byggdes i början av 1900- talet när barnkullarna i Stockholm var stora. Och det är fortfarande en stor skola med elever från förskleklass till klass nio och ca 900 elever går här. 

Jätteroligt att ses! Var ett tag sedan…

Susan, Jörgen och Bosse och trevlig bildförevisning via mobilen pågår.  God mat och dryck och fina vänner är goda förutsättningar för en härlig kväll. Och det blev det.

 

 

 

18 svar på ”Nöje och lite nytta”

 1. Tack för ännu en sevärd tur i Gamla stans små gränder. Du valde verkligen en folktom gränd. Skönt!! Gillar ju dessa mysiga smala gränder÷)
  Lokes bar har jag inte varit. Jag har kanske passerat en och annan gång. Bra att man får ta med sig hunden?
  Fint kort på ditt sällskap och även på dig fina Ditte?

  1. Tack!I Gamla stan hittar jag bra och söker ofta upp de gränder dit inte så många hittar. Men jag förstår att många turister söker sig hit, för det finns ju mycket sevärt här.
   Vi hade en jättetrevlig kväll och visst är det bra att hundar är välkomna här. Inte så vanligt i Sverige.
   Ha det fortsatt bra och hoppas att du inte smälter bort-
   Kram!

 2. Goeftermiddag!
  Förstår att ni hade en trevlig kväll.
  Jag kommer att sakna er alla 4 i Torrevieja.
  Kram/A-K

  1. God sen kväll! Vi hade en supermysig kväll och visst kommer vi att sakna dig också. Bara så du vet.
   Men mr B träffar du säkert.
   Kram!

 3. Hola! Ja, vilken trevlig kväll vi hade! Det gör vi om!
  Härligt väder i Estocolmo idag. Tror att vi ska ”vädra” senaste tillskottet i fordonsparken ikväll! 😉
  Kram!

  1. Tack själva! Jättetrevligt och väldans gott. Mysigt om ni ska ut och lufta den nya ”familjemedlemmen” i fordonsparken.
   Lika bar att passa på.
   Jag laddar inför helgen.
   Kram!

 4. Om det fortfarande fanns vykort så tycker jag att dina bilder lämpar sig utmärkt! Vackert! Minns att du rekommenderat Lokes bar förut! Dags för spnsring av dig tycker jag:-)

  1. Tackar! Jodå, det finns vykort och det händer trycker ut egna och skicka.Fins något som heter ”riktiga vykort” som jag hittat på datorn och där skickar jag dem.
   okes är trevligt och med mycket bra service, god mat, trevlig kvartersmiljö och rimliga priser. Sådant gillas.

 5. Go kväll från en trött Eva …nytta med nöje är alltid rätt 🙂 och du har en viss förmåga att få ihopa det på ett bra vis, så trevligt med sällskap ,,,,njut av kvällen kram

  1. God sen kväll! Jag försöker att få till det så bra som möjligt och visst är det bra att förena nöje med nytta.
   Nu laddar jag inför kommande jobbresa.
   Hoppas du kan sova gott i natt.
   Kram!

 6. Så fina rogivande foton på vår vackra stad! Njuter av att vara hemma i Solna igen i behaglig temperatur, och inte så mycket turister!!!! Galet varmt och lemmeltåg av turister på kvällarna i Taormina!
  Kram till dig!

  1. Välkommen hem igen! Ja, det är inte alls dumt att vara hemma heller, trots vädrets skiftningar
   Och jag klarar inte längre hettan så för mig är det inget alternativ just nu att resa till ”värmen”. Men Aicilien och Taormina är vackert men just nu säkert alltför mycket turister.
   Kram och trevlig torsdag.

 7. Tack för ännu en härlig promenad genom Stockholm! Bilder så vackra att de är som vykort!
  Trevligt att träffa vänner och att inta god mat tillsammans – 🙂
  Kram

  1. För mig blir det ju ofta stan, men Stockholm är en vackert och jag promenerar gärna här. Men jag tycker också om att vara i naturen.
   Känns väldigt fint nu med några dagar i vackra Hälsingland men även om jag jobbar så hinner jag ju både se och uppleva naturen och allt annat fint.
   Kram!

 8. Härlig stockholmspromenad med historia igen. Och mysig avslutning med vänner på Lokes. Kan inte bli bättre!
  Ha en trevlig jobbsejour igen och hälsa B!

  1. Tack! Stockholm har mycket att ge just och nu vidgar jag vyerna i Hälsingland. Väldigt vackert här också och lugnt och behagligt. Fint att byta ut storstan ibland.
   Mysigt att i Stockholm träffa S&J på Lokes, en perfekt avslutning på en fin dag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *