Stockholm

Upplysande och uppiggande eftermiddag i lite kinesisk anda

Plötsligt kom den. Alltså snön! Igår eftermiddag bestämde den sig för att det var dags att så smått attt inta Stockholms innerstad. Först det blöta, nästan regnliknande och sedan det mer vita som la sig kvar. Lite överraskande var det. Och jag konstaterar nu när jag tittar ut att snön i alla ger en upplysande och uppiggande vit färg jämfört med de olika nyanserna av grått som hängt i ett tag. Lyste upp gjorde även gårdagens eftermiddag som gick i viss kinesisk anda och miljö men i Stockholm. (Jodå, en resa till Kina är planerad under våren så det är bra att börja med lite förberedelser)

Upplysande och uppiggande med lite snö i Stockholm. Här på Södermalm. norra Hammatbyhamnen-Bild från igår kväll vid 18-tiden då det fallit snö även över Södermalm- Här vid mitt hus i norra Hammarbyhamnen.

Upplysande och uppiggande

Sergels torg under ombyggnad och här är  en del belysningar är tända i stort sett hela dagen. Jag tittade en stund och konstaterade än en gång att området är en stor byggarbetsplats. Och tid verkar det ta att få ordning på det som ska ordnas.

Sergels torg, tisdag klockan 13.30. Ingen snö ännu, men lite snöblandat regn kom ner.

Jag styrde stegen söderut på Drottninggatan till en mina kinesiska favoritrestauranger i Stockholm, Waipo – som betyder mormor, passar ju mig bra.Här hade jag bestämt träff med “gamla” – vi har känt varandra sedan 1980, och väldigt goda vänner, Agneta och Ninni.

Fler kinesiska restauranger på på favoritlistan och även en del andra asiatiska. Och vad gäller asiatisk mat med “crossover” så är Berns asiatiska den absoluta favoriten. Särskilt deras bruncher på helgerna. Över huvud taget är jag väldigt förtjust i Asiatisk mat och lagar den gärna hemma också.

Upplysande, uppiggande och välkomnande  utanför restaurang Waipo.

Lunch har jag inte ätit här tidigare, men flera middagar, så jag var spänd på vad som fanns på lunchmenyn. Och jag blev inte besviken. För omkring hundralappen finns ett tiotal olika rätter att välja på och de flesta kan  fås helt vegetariska. Några rätter är mer genuina och med mer hetta i och andra inte starka alls. (All kineisk mat är inte starkt kryddad) Bara att fråga och rätternas “hetta” är också märkta med 0-3 chilifrukter.

En  fräsch nudelsallad med “sting” serveras före maten liksom det kinesiska ångkokta brödet.

Dumplings

Jag kunde tänka mig att äta alla rätterna som fanns på lunchmenyn och hade  riktigt svårt att bestämma mig. Men efter moget övervägande blev det en samling blandade dumplings. Försvinnande goda! Och vackra att se på. Var och en var ett hantverk i sig. Konstigt att mina aldrig blir så tunna och fina…Har i alla fall tränat på kinesisk matlagning en del.  (Via länken finn recept både på dumplings och annan kinesisk mat)

Dumplings är degknyten som kokas/ångas i vatten och ibland kan de också stekas efteråt. Degen görs av mjöl, ett ägg och vatten knådas ihop, får vila ett tag och som sedan kavlas ut väldigt tunt. Här tar man sedan ut rundlar, gärna med hjälp av en rund pepparkaksform, lägger på vald fyllning och trycker ihop dem snyggt. Viss fingerfärdighet krävs.

Mina vackra, tunna och goda lunchdumplings var fyllda med räkor, broccoli/spenat/vårlök, fläskfärs och pilgrimsmusslor och de serverades tradtionsenligt i en vacker träkorg. Agneta och Ninni valde en vegetarisk variant som var väldigt goda men inte lika fäggranna som de jag fick in.

Vackra dumplings på restaurang Waipo som var både upplysande och uppiggande.Försvinnande goda dumplings

Upplysande och uppiggande även på bardisken

Vi blev sittandes

-vid vårt fönsterbord i nästan fyra timmar, en rejäl långlunch. Det snöblandade regnet hade hunnit övergå till ett mer ymningt snöfall när vi lämnade restaurangen och de tidiga middagsgästerna hade börjat droppa in. Drottninggatan och Sergels torg lystes upp än mer och vi stannade och tittade en stund innan vi skildes åt.

 

Helt klart långlunch. Jättetrevligt!

Drottninggatans juldekoratipner hänger kvar och visst lyser de upp. här på gatan ligger värmeslingor så snön som kommit har smält undan.

Sergels Torg och “Plattan” tisdag kväll 17.30. Mörkret har sänkt sig och Rudolf och granarna väntar på avresa. 

 

34 svar på ”Upplysande och uppiggande eftermiddag i lite kinesisk anda”

 1. Vilken trevlig dag på alla vis! Maten såg verkligen tilltalande, fräsch och god ut. Att sällskapet var trevligt förstår jag eftersom ni blev sittandes så pass länge.

  Så en resa till Kina är inplanerad. Trevligt trevligt! Sonen åker till Hongkong på söndag och sedan vidare in i andra delar av Kina. En arbetsresa men det kan säkert bli spännande ändå. Förhoppningsvis hinner de lite av omgivningarna.

  Kram och ha en fortsatt trevlig onsdag!

  1. Det blev en väldigt lyckad tisdag och en rejäl och väldans trevlig långlunch.Detta var första gången jag lunchade på Waipo och det kommer jag att göra om. Absolut! Middag har jag ätit här fler gånger och dte har också varit gott och lyckat.

   En Kinaresa är planerad och det ser jag fram emot. Höstens tänkta resa dit fick vi ändra för jag hade lite pyssel med min behandling. Men nu så…
   Roligt att sonen åker till Hong Kong. En, i mitt tycke, väldigt trevlig stad. Vi var ju där några gånger under åren i Peking. Ligger nästgårds därifrån- ett par timmar med flyg. Jätteroligt att få se även lite annat av Kina, men är det en arbetsresa så är det ju tämligen styrt. Men lite tid brukar det ändå kunna bli.

   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 2. Härliga bilder och snön gör det ju ännu vackrare, Vi fick snö vi med, trodde först den skulle bli bara plask men den ligger så vit och fin.
  Långlunch härligt, och fönsterbord är ju mysigt det hade vi när vi var ute med mamma, glad för hennes skull, hon har ju samma utsikt hela tiden annars ,-)
  Men så spännande att ni ska till Kina igen ,-)
  Så då var ju det här perfekt med lite försmak av vad komma skall.
  Lunchen ser jättegod ut ,-)
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Trevligt att snön ligger vit hos er också. Jag blev förvånad att snön i mona trakter var vit för jag har förstått att den var “brunare” i förorterna.
   Visst är det trevligmed luncher och fönsterbord piggar upp. Kan tänka mig att din mamma njöt av både er närvaro och fin utsikt när ni var ute med henne.
   För vår del ska kinaresan bli av nu i vår. I höstas fick vi ändra/boka om – för jag var inte helt pigg, men nu är jag nästan i skick som ny. Med lite god vilja.
   Ha det bra du också! Har saknat dig!
   Kram!

 3. Yummie, yummie:-) Först vackra byggkranar och sedan dumplings på det. Kan inte bli bättre. Älskar dumplings, har dock aldrig gjort dom själv. Däremot finns dom att köpa djupfryst, och de kan jag rekommendera. Dom kan man liksom inte misslyckas med om man säger så;-)
  Härligt med en långlunch på Waipo:-)
  Så juldekorationerna finns kvar i stan. Här finns också julgranen kvar på innerplan och Täby Centrum har heller inte orkat med att ta ner utsmyckningarna. Det är dags kan jag tycka…

  1. Tänkte helt klart på dig, dock oklart väder, när jag såg byggkranarna. Flera stycken är det som står där.
   Dumplings tycker jag om och de jag gör brukar bli goda men kanske inte direkt så snygga. Vet att “Picard” säljer dem men har ännu inte testat deras. Men kanske dags för det.

   Gott och mysigt var dte på Waipo och ingen klagade på att vi satt så länge. DEt kan ju variera från ställe till ställe…

   En del juldekorationer finns kvar i City och igår lyste de då upp. Men visst är det dags att ta ner dem. Vill inte ha jul till påska.

 4. Där kan man snacka om långlunch. Sista bilden på Sergels torg var mycket finare än den första på plattan. Men inget går upp mot det översta fotot. Den har jag suttit en bra stund och njutit av. Mycket fin bild. Gillar den skarpt.
  Måste vara spännande att ha en sådan resa att se fram emot.
  Kram Bosse

  1. Lång lunch blev det och tiden gick fort och utslängda blev vi inte. Tack för fotoberöm! Har nu anmält mig till fotokurs i vår på Fotografiska så jag hoppas lära mig mycket.
   Ser verkligen fram emot resan till Kina och hoppas nu den kan bli av. Hälsan vakclade lite i höstas, men jag är nog nu nästan i skick som ny. I vissa avseenden.
   Kram!

 5. Här har vi inte sett till nån snö ännu, men imorgon kanske? Det var ju precis ett år sen då som vi såg snö här första gången 🙂

  Ha en fin kväll!

  1. Tittad ejust på bilderna jag tog när det kom lite snö i Torre. Vår lilla enbuske var då snöig några minuter. Men i år verkar det nog bli snöfritt i veckan hos er.
   Räcker med den vi har, men hos mig lyser den upp.
   Trevlig kväll!

 6. Jag lägger Waipo på minnet, ska upp till Stockholm om drygt en månad och jag älskar asiatisk mat. Kanske har jag varit där, men tror inte det var den asiatiska jag var på.

  Du lägger alltid upp så läckra bilder på din blogg, dem gillar jag, texten gillar jag än mer… Intressanta och informativa inlägg gillas!

  1. Tack för fina ord!
   Vad trevligt att du ska till Stockholm!Och Waipo kan verkligen rekommenderas och just luncherna är hyfsade i pris.
   Här finns ju många bar asiatiska restauranger och en annan kinesisk jah kan rekommendera är “Kinesiska Muren” på Oden gatan. Bra mat och mysig inredning. (Många kineser går hit och det är ett gott tecken.)
   Välkommen till Stockholm!

 7. Kul att du, som är lite “Kina-kännare” gillar Waipo. Där var jag på avslutningsmiddag med mina förra kollegor – och var mycket positiv! Nu är jag tillbaka med de kollegorna, haha, och på måndag ska jag ha avslutningsmiddag med de kollegorna jag hade 2017. Mitt arbetsliv är lite snurrigt 😉

  1. Waipo har jag besökt flera gånger men då för middag.Även haft med kinesiska vännner hit som också var väldigt nöjda och det säger en del. Lunchen var jättebra så det kommer bli fler av dem här.

   Kul att du är tillbaka med gamla kollegor och cirkeln är sluten för tillfället. Men lite snurrigt är det. Men i alla fall fart och fläkt.

 8. Så fint med snön. Hoppas den ligger kvar när jag kommer.
  Dumplings har jag faktiskt aldrig ätit, sä där har jag en upplevelse att se fram emot. Jag tror Ronja skulle gilla dem. 🙂
  Ha en fin torsdag!
  Kram!

  1. Både igår kväll och idag har det varit fint med snön och här på Söder har den varit vit och inte “brun” som den ofta bllir efter salt och allt grus. Men det har också varit väldigt halt/isigt ute. Vet att Södersjukhuset fått in många benbrott…
   Jag tycker om dumplings, liksom annan kinesisk och asiatisk mat. Till Waipo återkommer jag gärna bpde till lunch och middag. (Middagarna är lite dyrare. )
   Kanske kan du och Ronja få till en lunch här.
   Kram!

 9. Du gör verkligen Stockholm till en lockande stad.
  Tänk så annorlunda nu. Dina foton är alltid ljuvliga,
  och maten såg ju otroligt god ut. Om man får dumplings med tunn
  deg, är dom absolut det bästa.

  Vaknade till ett tunnt snötäcke i morse, och hela dagen har det
  varit 5 minusgrader. Är så halt på min uppfartsväg, att jag inte
  vågat mej till brevlådan. Benbrott önskas EJ! (är väl bara skräp-
  post iaf)

  1. Tack, Ruth! Jag tycker ju mycket om Stockholm och på olika sätt. Visst är det nu en annorlunda stad mot när du bodde här. Men jag veta att du berättat om många fina upplevelser i Stockholm.
   Vad gäller dumplings så är det de med den tunna, nästan genomskinliga degen som smakar allra bäst. Jag lyckas sällan att få degen så tunn, men jag tränar på det.

   Oj, lite snö hos dig också. Vet att jag upplevde snö i dina trakter för många år sedan och då var skolorna stängda i två dagar och eleverna fick terminen förlängd med två dagar.
   Bra att du inte ger dig ut i halkan. Hörde i Stockholm att sjukhusen kallat in extra personal för att det var många benbrott och fallskador. Jag gick väldigt försiktigt när jag var ute igår. Lätt hänt att halka.
   Var försiktig Ruth!
   Stockholm hälsar till dig.

 10. Så härligt med en långlunch! Å kinesisk “riktig” mat är jag inte bra på alls, har aldrig ätit dumplings tror jag? Älskar dock Sushi och annan asiatisk mat, så det är kanske dags att smaka kinesisk mat nu! Kram!

  1. Jag tror inte du skulle bli besviken på kinesisk mat. Och vad gäller Waipo är deras luncher både goda och prisvärda. Sushi tycker jag också om och skulle du vilja ha en blandning av asiatisk mat ädr sushin är toppen så proba Bens Asiatiska och deras helgbrunch. Ett hett tips!
   Kram!

 11. Ett lysande inlägg , som alltid ?
  En långlunch med en god vän är härligt, med god mat dessutom.
  Vad kul att Kinaresan snart blir av. Ska ni besöka nya platser eller återvända till favoriter?

  1. Stort tack! Lunchen här blev både lång och väldigt trelvig. Ett lunchställe jag verkligen kan rekommendera.
   Jadå, nu ska kinaresan bli av till våren. Körsbärsblommornas tid är vacker.
   Kanske blir det något nytt på resan , men i övrigr mest “gamla säkra kort”.

 12. En riktigt härlig långlunch med goda vänner – härligt! Vet du Ditte … jag har aldrig smakat dumplings! Ska välja det när jag får tillfälle 🙂 Den första bilden utanför huset där du bor är helt fantastisk! Snyggt jobbat!
  Önskar dig en fin torsdag!
  Kram

  1. Tack! Och den bilden fick jag ta raskt för det snöade rejält så svår att undvika snö på linsen. Och just så såg det ut just då hemma hos oss.
   Vad gäller dumplings så kan de variera en hel del både i utseende och smak. Vitsen är att degen runt om ska vara tunn, nästan genomskinlig och att de ska vara i “munsbitar”. Och klart att du ska prova, men då på en “bra” restaurang så du inte blir besviken. Kommer du till Stockholm så ska jag bjuda dig på dem som jag lagat. DE är goda men inte de snyggaste.

   Snön ligger kvar och just nu faller det mer.
   Önskar dig en trevlig torsdag.
   kram!

  1. Snö finns det, men den för halka med sig så sjukhusen här i stan har kallat in extra personal för det har varit många halkskador. Men här lyser snön upp och barnen tycker det är roligt att leka i snön.

   Maten var verkligen god och vacker att se på.

 13. Förstår att ni blev sittande länge och pratade. Och maten såg väldigt god ut!
  Roligt att ni har en planerad kinaresa att se fram emot!
  Stor kram och trevlig torsdag

  1. Restaurangen är verkligen trevlig och jättegod mat fick vi. Bäst att träna “pinnförningen”.
   Och visst ser vi fram emot kinaresan.
   Stor kram!
   Önskar er en fin dag.

 14. Åh va roligt att läsa att det blir en Kina resa, jag vet ju att du är svag för det landet 🙂 lunch med väninnan är ju aldrig fel o skönt att kunna sitta inne då vädret är trist utanför 🙂 önskar dig en fin dag kramen

  1. Vi ser verkligen fram emot vår resa till Kina. Ska bli jätteroligt!
   Och nu blev det en väldigt trevlig långlunch på en mycket bra kinesisk restaurang. Bra start att komma in i matkulturen igen.
   Trevlig torsdag önskar jag dig också.
   Kram!

 15. Tack för ett upplysande inlägg nu inför min resa!
  Många godbitar där. Och så en trevlig långlunch!
  Så ni ränker resa till Kina i vår, vad kul! Jag har aldrig varit där. Men gillar kinesisk mat, det lilla jag smakat på.
  Varm kram och trevlig torsdag!

  1. Restaurangen ligger nära Konserthuset och ca 700 meter från ditt hotell. Rekommenderas särskilt till lunch då priserna är bra. Midagarna är dyrare men väldigt bra de också. Och att testa kinesisk mat är trevligt.
   En jättetrevlig långlunch blev det verkligen.
   En resa till Kina är planerad och nu ska den bli av. Höstens resa fick vi ändra eftersom jag inte var helt kry. Men nu så kan ninget stoppa oss.
   Kram och trevlig torsdag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *