Kultur Stockholm

Regina Lund presenterar “Jag älskar dig för alltid”

Ibland händer det bara! Gårdagens promenad i ett både snöigt och halkigt Stockholm tog mig runt västra Södermalm och längs Hornsgatan mot Slussen och Götgatan på vägen hemåt. Längs hela Hornsgatan, på båda sidor, finns många mindre butiker  och gallerier och promenader här drar ofta ut på tiden. Jag närmade mig “Hornsgatspuckeln” och just här ligger än fler gallerier och ateljéer vägg i vägg- Plötsligt ser jag en röd, stor, målning i ett fönster och en liten affisch  med texten “Galleri Ekvall + Törnblom presenterar Regina Lund.” Jag stannar och går in.

Galleri Ekvall+ Törnblom på Hornsgatan 36.

Hornsgatan syns i kartans övre vänstra del och sträcker sig i stort sett över hela västra Södermalm.Hornsgatspuckeln ligger ungefär där namnet Hornsgatan syns för tredje gången

Röda hjärtan och rött är kärlekens färg. Tavlan målades efter bröstcancern.

“Jag älskar dig för alltid” ord som är viktiga för Regina Lund att ofta säga både till sin son och andra nära vänner. Känslorna är ständigt närvarande när hon pratar och berättar.  Cancer, en aggressiv bröstcancer, drabbade Regina Lund 2013. Hon överlevde sin cancer och livet och kärleken blev än viktigare delar i livet och även tanken på en bätttre värld.

Galleri Ekvall+Törnblom presenterar Regina Lund

Regina Lund prensenterar sina målningar

-och jag har turen att få vara med och lysnna och titta. Vi är fyra personer som i en timme  fascineras av Regina Lund (länk här till att läsa mer om henne) och hennes sätt att berätta. Kanske såg några senaste avsnittet av “Stjärnorna på slottet” där det  var hennes kväll.

Jag kom mig inte för att räkna målningarna men kanske finns ett 15- tal med här på utställningen. Fram till den 24/1 finns möjligheter att besöka galleriet och se tavlorna. Just kombinationen av att höra Regina Lund berätta och samtidigt se tavlorna blev en föreställning i sig.  Mycket minnesvärt!

Regina Lund presenterar sina målningar och berättar om dem.“Synligt DNA” – “Visible DNA” till vänster och “Osynligt DNA”- “Invisible DNA till  höger. Regina Lund i mitten.

“Sol” en målning som nästan blir meditativ när man ser den på håll. Målningarna här på utställningen är gjorda i akryl (det torkar snabbare än olja och är billigare) och ofta är målningarna gjorda i “lager på lager” principen. Och just lager på lager har vi människor också. Vi visar olika lager i olika sammanhang och kan bestämma vad vi vill visa av oss själva. Ytan varierar och kan ändras när man skrapar på den.

En sol som finns även om den inte alltid är synlig och inger alltid hopp.

En påfågel. En målning som är omgjord efter att en känd skådespelare köpt den men inte hämtat eller betalt den.

Lila och vitt är de högsta andliga färgerna och finns med i flera målningar, liksom hjärtan av olika slag.

Varför blir människor  provocerade?

Var fråga Regina Lund ställde till sig själv när hon berättade om tavlorna. Hon gav tänkbara svar också.  Skådespelerska, dansare, sångare, poet, författare, konstnär, (målat sedan 1980)  och fotograf är några av  talangerna som finns. Och kanske detta med att inte fastna  utan att ständigt vara på “livets resa” kan provocera. Att ofta fråga sig “var är jag i livet och vart vill jag gå”?  Viktigt är att inte vara ägd eller kontrollerad av någon, – utan att ha friheten och dörrarna öppna.

En svan som söker efter sin förlorade och älskade hälft.

Undrar om man kan bli både lite rörd och lite skakad samtidigt. Ungefär som drinken “dry martini”. Men där brukar man välja om den ska vara på det ena eller andra sättet. Här var jag både och när jag gick ut i den tidiga kvällen och lät upplevelserna sjunka in när jag halkade hem genom Söders gator.

Vackert vid Medborgarplatsen denna tidiga kväll. Och visst lyser snön upp. Annars är det mest de varmare  årstiderna som lockar till att vara här.

 

36 svar på ”Regina Lund presenterar “Jag älskar dig för alltid””

 1. Åh, så kul, nu vandrade du på gator jag känner igen mig i… 🙂

  Regina Lund, ja, vilket program hon gjorde i sin kväll i “Stjärnorna på Slottet”. Jag hade inte så mycket kunskap om henne tidigare, jag tror jag minns att hon var provocerande i sin ungdom, men inget jag har något klart inne av. I TV-programmet gjorde hon verkligen bra ifrån sig och jag kommer att förknippa hennes namn med mångsidighet, djup, en kvinna som berörde mig genom sitt sätt att vara och berätta om sin livshistoria. Med tanke på hennes uppväxt så hade hon ju inte de bästa förutsättningarna. Starkt av alla som går starka igenom en sådan och går sin egen väg. Några klarar det, andra klarar det inte.

  Tack för att du berättade och visade bilder! Lila förknippas med andlighet, visste jag inte. Det är en färg jag gärna har på mig 🙂

  1. Dessa gator besöker jag gärna och ett par gånger i veckan när jag är hemma. Finns så mycket att se och ta in här. Och visst hade jag tur när jag baar såg skulten om hennes utställning och traskade in. Jag blev varmt mottagen och inbjuden att vara med på den lilla privata visningen. Så spännande. En del kom fram här som även berättades i programmet men här var dte ju inte hopklippt. Men bakgrunden präglar oss alla och på olika sätt.
   Jag var tämligen tagen när jag gick ut. Och vilken kvinna! Med stort djup och en stor allsidighet och ödmjukhet och som har så mycket att ge.
   Hon talade också om varför hon kunde anses provocera och det var också intressant att lyssna till.
   Jag såg också “Stjärnorna på slottet” när det var hennes dag och en del av det berättades även här. Hon är ju en överlevare av stora mått.

   Vad roligt att du tyckte om det jag skrivit. (Hade kunnat bli mycket längre, men jag tränar på att begränsa mig.)

   Kul att du använder lila och vitt! Kanske har de färgerna också andra betydleser. (Det var Regina som berättade)

 2. Vilken fin rundvandring, tack!
  Jag har tittat på Stjärnorna på Slottet, där är ju Regina Lund med. Och jag blev väldigt berörd av berättelsen om hennes liv.
  Flera tavlor jag tyckte om här.
  Ha en fin torsdagkväll och kram!

  1. Jag bara halkade in här och hade förmånen att bli varmt välkomnad och blev inbjuden till visningen. Kändes lyxigt att få hör Regina lund själv berätta om sina tavlor. Var som en givande teatreföreställning med ett otroligt fint budskap. Livet pågår här och nu och att det är viktigt med kärlek på olika sätt och att älska.
   Jag var ganska tagen när jag gick därifrån och hade mycket med mig från det fina mötet.

   Stjärnorna på slottet såg jag också och sin bakgrund kommer man inte ifrån men man kan acceptera den.

   Kram och många tankar.

 3. Ibland händer det – helt plötsligt. Å vilken tajming det blev för dig igår! När vi hade en konstklubb på jobbet hade vi ett samarbete med just Ekvall & Törnblom, för galleriet har konstnären Galina Davydtchenko under sina vingar.
  Regina Lund minns jag konstigt nog mest från “Aspiranterna” den svenska polisserien som gick på tv i slutet av 1990-talet. Rederiet har jag aldrig sett.
  Ingen tvekan om att tjejen kan måla. Vad tog hon för tavlorna? Vad gäller hennes framträdande i Stjärnorna på slottet har jag läst lite olika åsikter. Kan inte själv bedöma om hon var så självömkande som vissa gjort gällande eftersom jag inte sett programmet.

  1. Visst var det en bra tajming! Och ett väldigt inspirerande och trevligt besök. Kul att du känner till galleriet men jag har öfrstått att de är ganska “stora” . Just nu när du skriver “Aspiranterna” minns jag den och jag såg ju även en del av “Rederiet. ” Men inget jag alls relaterade till igår på galleriet.
   Vad gäller “Stjärnorna på slottet” tyckte jag inte alls det fanns det minsta självömkan med från hennes sida. Dock ett sorgligt konstterande att det som varit varit så och att hon gått vidrare på många olika sätt. (Men en del av programmet bygger ju på en sorglig bakgrund oavsett vem som berättar Så minns jag programmet även från tidigare år. (Har bara sett några…)

   När jag gick från galleriet var känslan att detta är en stark och målmedveten kvinna som kör sitt “race” och där livet och hennes son är viktigast.
   Vad gäller prisbilden på tavlorna varierade det en hel del men från 5000 och uppåt. Tittade inte så noga …

 4. Efter att ha varit med om det du har förstår jag att du var både rörd och skakad. Du kom nära den nakna sanningen, alldeles inpå kanske. Så upplevde jag Regina Lund i “Stjärnorna på slottet”. En otroligt stark berättelse och en otroligt stark kvinna. Vilken tur du hade som kom med på denna “föreställning” bara så där! Tavlan med solen som finns där under är fantastisk och hoppfull. Det var med all säkerhet mycket du bar med dig på hemvägen. Kram!

  1. Det var väldigt speciellt och jag hade ju tur som var på rätt tid och rätt plats. Jag bara såg skylten och klev in och blev varmt mottagen av Regina själv. Jag såg också “Stjärnorna på slottet” när det var Regina Lunds dag.(Har sett de andra avsnitten också) Vilken stark kvinna som tagit till sig livet och inte gett upp.
   Och hennes tankar, som hon förmedlade en del av både på “slottet” och nu när jag var på galleriet, tar jag med mig vidare.
   Skakad och rörd gick jag ut i den tidiga kvällen. Mycket rikare.
   Kram!

  1. Detta var verkligen en upplevelse och på många sätt- Jag var klart tagen när jag gick därifrån och med så mycket positivt med mig. Jätteroligt att höra henne berätta om tavlorna och i dem ligger en del av hennes liv.

 5. Men så perfekt att du passerade där just då. Kan tänka mig att det blev ett trevligt och inspirerande besök. Jag såg ju henne i “Stjärnorna på slottet” och jag tycker hon är en mycket speciell person. Dessutom visste jag inte så mycket om henne så det var intressant att få ta del av hennes liv så här långt. Däremot så tyckte jag att Bosse Parnevik såg lagom road ut…

  Kram och god kväll!

  1. Visst var det bra “tajming”! och det var så givande och intressant att höra Regina Lund berätta om tavlorna och deras bakgrund. En stark kvinna som är oerhört mångfacetterad.
   Hon sa själv, när jag var där igår, att många kan provaceras av henne. Kanske mer förr. Men sedan kan man ju undra varför det är så.. Men hon är sin egen och vill inte ägas eller begränsas och jobbar ju med väldigt mycket olika saker.
   Jag såg också “Stjärnorna på slottet” i lördags och tänkte på hennes levnadsöde och hon har ju rest sig men är ju påverkad av det som hänt- Hon är ju en överlevare och på olika sätt-
   Kram och trevlig kväll.

 6. Men nu var du på rätt ställe vid rätt tid, så häftigt! Nästan så det kändes att du fick en personlig intro av huvudpersonen själv. Jag följer inte Stjärnorna på slottet men har ju sett henne både här och där genom åren och hon är en stor personlighet som har mognat med ålder o självklart efter sin allvarliga sjukdom som självklart ger både kroppsliga o själsliga ärr men också utvecklar personligheten. Spännande

  1. Visst var jag! Och besöket här blev väldigt givande och på många plan. Visningen var verkligen personlig och mångfacetterad och Regina Lund har en otrolig bredd, förmåga och stor karisma.
   Jag ser “Stjärnorna” ibland och såg i lördags där Regina Lund var huvudpersonen. Mycket har hon upplevt och gått stärkt genom det. Dock till ett högt pris.
   Jag var både rörd och skakad när jag gick ut i den tidiga kvällen och hade mycket med mig.

 7. Spännande timme med Regina Lund, härlig person, såg henne på Stjärnorna på slottet, kul att få se hennes konst ,-))
  Känslosam, förstår dina dubbla känslor, tur du hade som kom direkt på i rätt tid!
  Ha det jättefint KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Visst hade jag tur! Det var verkligen en upplevelse att höra henne berätta om tavlorna och inte bara det utan sin syn på så mycket. Inspirerande verkligen. Och hon är ju en konstnär med så många uttrycksformer.
   Jag funderade mycket där jag “halkade” hemåt i den tidiga kvällen och hade fått mycket med mig. Tänkte både på dig och Tove när jag var här…
   Ha det bra du också.
   Kram!

 8. Vilken grej! Jag hade absolut velat vara med. Jag har alltid fascinerats v Regina Lund, både som konstnär, skådespelerska, och människa. Tyvärr missade jag senaste Stjärnorna…. då vi är på annan ort, men ser fram emot reprisen.
  Ps, så trevligt det var att träffa mr B, två ggr dessutom!
  Synd att vi åker om varandra igen!

  1. Det var verkligen en upplevelse med stort U. På alla sätt! “Stjärnorna på slottet” finns på SVT play så du kan se det där. Och nu har ni ju mycket annat trevligt för er
   Trist att vi åker om varandra. Men det kommer fler månader så vi ses.
   Mr B har haft riktigt bråda dagar…Jätteroligt!
   Vi hörs och ses!

 9. Va roligt att råka hamna på en visning av konstnärinnan själv, som är inte mindre än Regina Lund! Såg “STJÄRNORNA PÅ SLOTTET” i går på svtplay, och säger som alla andra här i kommentarerna, vilken kvinna! Förstår att du blev rörd och skakad efter galleribesöket. Jag har inte sett Regina på film eller TV , jo förresten i serien om Kruger såg jag ju henne! Såg den uppskattade ” I hetaste laget” på Cirkus tror jag det var, för många år sedan, där hon spelade mot Björn Skifs och den helt fantastiska Johan Ulvesson!
  Hon har gått igenom mycket, och jag tog till mej hennes ord om att leva här och nu!
  Kram och godnatt!

  1. Det blev ett fint möte och jag hade mycket med mig när jag fick.
   Nu när du nämner “Kruger” minns jag hennes roll där(spg filmen) och även “I hetaste laget” – såg föreställningen. Hon är ju väldigt bred och har gjort så mycket av mycket. Spännande och givande att höra henne berätta och även om just detta att många blir provocerade av henne Kanske är vår tolerans tänligen begränsad när någon inte är så fyrkantig.
   Jag såg också “Stjärnorna”, i lördags, och blev berörd.

   Och att leva nu tror jag vi många skulle bli bättre på.
   Kram!

 10. Jag har alltid tänkt mig Regina Lund som ytlig utan alla bestick i lådan. Jag fick mig en riktig uppsträckare i hennes dag på slottet. Omvänd, men inte frälst blev jag.
  Vilken tur du hade som bara slank in och fick se och höra henne berätta live! Kram

  1. Jag skulle tro att “besticken” här är mycket väl hemma i lådan Men jag förstår hur du tänker. Och just det pratade Regina Lund själv om när jag slank in där på galleriet- att många tycker hon är provocerande. Hon är ju så mångsidig och kör ju verkligen sitt “race” och ägs inte av någon, som hon säger.
   Jag såg också “Stjärnorna” då hon var med och en överlevare är hon förvisso och överlevde också sin cancer. Sjukdomen har berört henne mycket.
   Jag hade tur här och lämnade galleriet med många tankar om mycket.
   Kram!

 11. Gomorron Ditte!
  Den där sista bilden var en otroligt mysig vinterbild. Hur konstigt det än låter får den mej att längta hem.
  Jag har förstått att du snart är på väg hit och vi ser fram emot att få träffa dej och Mr.B

  1. Gomorron Leffe! Ja, här lyser snön onekligen upp och nuär även solen på väg upp över kanalen. Men det är isigt ute så en får gå försiktigt. Stor halkrisk är det. Extrabemanning på skjukhusen.

   Jag är snart på väg och ser fram emot att träffa er också.
   Hälsa!

 12. Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle – och det var du absolut när du slank in på galleriet! Jag har alltid haft lite svårt för Regina Lund, men har ändrat uppfattning – speciellt efter hennes medverkan på slottet. Fina tavlor!
  Tack för att jag fick följa med!
  Kram

  1. Ibland har en tur! Ohc det hade jag just här. Det var verklgen inspirerande att höra henne berätta om tavlorna och en hel del annat som påverkat henne både som person och den mångsidiga artist hon är. Regina lund har ju gjort väldigt många roller i filmer, musicaler och teaterstycken genom åren. Och just här pratade hon om att många tycker att hon provocerar. Spännande var det.
   Jag såg också stjärnorna på slottet och visst är hon en överlevare av stora mått.
   Trevligt att du var med.
   Kram!

 13. Regina Lund har jag varit nyfiken på sedan jag först såg henne som skådespelare. Såg också hennes dag i stjärnorna på slottet. Hon är en givande konstnär!
  Ordar inte så mycket mer, du vet nog hur min reaktion är på detta är där inuti mig, en gemensam nämnare ….
  Stor kram !

  1. Visst har vi en gemensam nämnare. Min “titt- in” här på galleriet blev så berikande och hon är verkligen så mångfacetterad och ödmjuk till livet. Men hon låter sig heller inte styras eller “ägas”. Och visst kan sådant också provocera. Du var med mig där -i tankarna.
   Stor kram!

 14. Snygg t tajmat av dig där 🙂

  Själv har jag alltid haft lite svårt för Regina Lund, kan inte riktigt sätta tummen på varför, men jag tycker att hon är lite “konstig”. Men fina tavlor hade hon verkligen skapat där. Visste inte att hon målade, men jag har ingen större koll på henne om man så säger 🙂

  Jättevacker bild från Medis!

  Ha en fin fredag 🙂

  1. Bra tajming blev det! Just “konstig” säger Regina Lund själv att hon kan uppfattas som och även att många blir provocerade av henne.
   Så är det säkert. Men hon har ju stora begåvningar inom så många områden och vill inte styras av någon. Minns att jag såg henne i filmen “Kruger” och i musicalen “I hetaste laget” på cirkus med Björn Skiffs och Johan Ulfvesson och där var hon jättebra.
   Så repertoaren är stor och bred. Hon är verkligen en konstnär inom alla genrer.
   Spännande möte blev det.
   önskar er också en fin fredag.

  1. Jag var på “rätt plats vid rätt tidpunkt” och det var völdigt givande att få veta mer och få en så personlig visning. (Vi var fyra stycken och jag kom liksom bara med. De andra var vänner, plus en journalist)
   Det var intressant att höra Regina Lund berätta om tvalorn aoch symboliken i dem. Sedan tolkade jag sjlv förstås…

 15. Va trevligt att vara på Reginas utställning, ser intressant ut 🙂 och ett viktigt budskap jag gillar henne som person o hon är sin egen ..Hoppas du får en fin fredag vilket jag inte alls tvivlar på kram

  1. Det var både intressant och väldigt givande att ha förmånen att få en personlig visning. Tavlorna har ju ett budskap och det var fascinerande att höra henne berätta. Visst är hon sin egen! Och en så strak kvinna”
   Strålande sol här idag och trevligheter som väntar.
   Önskar dig en fin fredag!
   Kram!

 16. Jag är inte så förtjust i henne annars, men man blev verkligen berörd av hennes berättelse i stjärnorna på slottet.
  Önskar dig en fin fredag!
  Stor kram

  1. Jag kan öfrstå dig. Även jag har vacklat en del men sett henne i några filmer och musicaler och där jag tycker hon varit bra. Och även i en del tvserier. Jag såg också “Stjärnorna” där Regina Lund var med och blev berörd av hennes liv. Här på visningen talade hon också om att många blev provocerade av henne och så är det säkert-
   Och jag hade nya “ögon” på mig när jag lämnade utställningen. Hon berättade så bra om mycket.
   Önskar dig en fin fredag. Tänker på er och saknar er.
   Stor kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *