Stockholm Trevligheter

Asiatisk överraskning

Ännu en strålande dag i Stockholm och tillika är det “mors dag”. Jag har haft en jättefin dag men visst inte när den började riktigt var och hur den skulle sluta. Överraskningar och upplevelser gillas högt. Och för min del sprids de ut eftersom jag har ena dottern på resande fot så där överraskas jag i veckan som kommer.  Idag var det yngsta dotter Helen (en kvart yngre än sin syster Liv) som höll i trådarna och  instruktionerna var att  jag skulle vara på Nybroplan strax efter klockan 11 och vara hungrig. Bådade gott!

Söndag är det och givetvis Skyltsöndag som förvaltas av bästa  BP  och där  andra “skyltares” bidrag finn smed.  Dagens skyltning hos mig  kommer att gå i den asiatiska matens tecken och där maten och bilderna i sig är skyltarna.

Nybrojajen. Skönt sommarväder i Stockholm och termometern visade resdan på förmiddagen +23.

Helen mötte mig och berättade att vi skulle gå till Berzeli Park och till Berns Asiatiska restaurang där vi skulle äta brunch. Överraskad och väldans glad blev jag dels över valet av restaurang och dels över att det var asiatisk mat som gällde. (Desserterna undantagna)

Berns var den första kinesiska restaurangen i 1940-talets Sverige och var ett exotiskt inslag bland Stockholms krogar. Och att det blev en kinesisk restaurang här berodde på att en man vid namn Jens Folcker som var restautangchef på Berns stötte på två kinesiska jonglörer som uppträtt på Chinateatern, som ligger alldeles bredvid. Deras kontrakt där gick ut och p.g.a andra världskriget kunde de inte återvända till Kina så de fick bli kockar och laga kinesisk mat. Efter kriget återvände de och nya kinesiska kockar behövdes och de rekryterades fån Berlin men trassel uppstod och de försvann. I det läger förbarmade sig den kinesiska ambassaden över Berns och lär restaurangen ta över deras kockar- Så småningom kom namnet att ändras från Berns kinesiska till Berns asiatiska som restaurangen heter idag.

Berzeli park anlades 1852 men innan dess var detta område “Katthavet”, ett illaluktande avfallsdike längs in i Nybroviken där dränkta katter, sopor och fiskavfall kastades.

Berns  öppnades 1863 när konditor Heinrich Berns slår upp portarna till till sina salonger och det här blev ett nöjescentrum. Några år senare satt Stockholms kulturelit med August Strindberg i spetsen på Berns och diskuterade politik och livets gåtor i “Röda rummet” på Berns  och  boken med samma titel ges ut 1879.  Berns blev också ett varitécentrum i slutet på 1800- talet och kom så att förbli under många år. Jag minns att jag 1963, som fjortonåring, tillsammans med mina föräldrar var på Berns två gåner dels för att  se/höra sångerskan Marlene Dietrich och dels för att se Hasse&Tages revy , “Håll i gång”,  där också  bl.a. Monica Z var med . Några år senare, 1968, var jag där igen  och då med vänner,  för att se och höra “The Supremes” .

Åren gick och 1988 renoverades Berns och det byggdes ett nytt hotell bakom restaurangbyggnaden och ett år senare var Nya Berns färdigt.

Chinateatern mitt emot Berns och det var härifrån de två första kinesiska kockarna rekryterades till Berns.

Berns salonger.  Interiören har helt klart en “touch” av en svunnen tid.

Bord var beställt men i och med det fina vädret valde vi att sitta utomhus i skuggan. Perfekt. Brunchen var uppdukad på fyra stationer; Sushi -där kockarna hela tiden såg till att inget saknades och här fann även lax och tonfisk. Jag räknade till 14 olika sorters sushi.  Fräscht och väldans gott. Nästa station var asiatisk kall mat där mycket var kinesiskt. Här fanns även ostron. Mycket gott! Station nymmer tre bestod av varma rätter och här fanns inslag mest från Kina men även från Japan och Thailand. Den fjärde och sista stationen var ett fantastiskt dessertbord och vid ett snabbt överslag räknade jag till ett tjogotal varianter. Men man kan ju inte mer än att äta sig mätt. Och det gjorde vi.Dessutom tog vi mycket god tid på oss. En fördel med asiatisk mat är att den är så mycket “lättare” och även om man äter mycket så blir det ändå en lagom mättnadskänsla. Att äta med pinnar gör ju också att måltiden tar längre tid.

Smakprov från dessertborden, sushi av skilda slag. Och till min lycka hittad ejag inte mindre än åtta olika sorters dumplings.

Dotter Helen som överraskar mig denna morsdagssöndag. Så tacksam och glad! 

Tycker man om sushi så gör man. Fräsch och helt nylagad.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min tallrik från de kalla rätternas bord och till vänster två ostron.  (Jag mår fortfarande bra…)

Visst blev det några desserter också. Men det var svårt att välja…

 

 

 

 

 

48 svar på ”Asiatisk överraskning”

 1. Vilken härlig överraskning! Så gott! Och litet nytt fick jag lära mig om Berns!
  Härlig sommardag idag med!
  Ps ser att min kommentar från igårkväll inte har godkänts…..

  1. Det var nog jag som varit sen med att titta och godkänna. Men nu är det ok.
   Att äta brunch på Berns Asiatiska var verkligen väldigt trevligt och en rejäl överraskning. Gott och väldigt mysigt.
   Verkligen en fin dag även idag. KLart njutbar!

 2. Underbara ungar som är en lycka året om, men som också håller mors dag högt! Vilken fin mor dotterdag ni fick. Kram

  1. Instänmmer helt! Och vi hade en jättefin dag tillsammans och överraskningar tycker jag mycket om. Av alla de slag.
   Kram!

 3. Vilken underbar mors dag och dessutom väntar en fortsättning i veckan. Då klagar man inte!

  Kram och god söndagskväll 😀

  1. Det var så trevligt och gott och jag älskar att bli överraskad.
   Berns är ju en klassiker och det är alltid trevligt att komma hit. Denna brunch rekomenderas verkligen.
   Och ännu en överraskning väntar i veckan så jag är spänd…
   Kram och jag önskar dig en bra start på veckan.

 4. Oj vad mycket godsaker! Håller med om att asiatisk mat oftast inte är så tung. Tycker egentligen att det går fortare att äta med pinnar eftersom man hoppa över steget att skära maten, men man kan ju försöka ta det lite lugnt ändå 😉

  1. Maten var verkligen toppen och miljön och servicen också.
   Jag lärde mig under åren i Peking just att ta det lugnt när man äter med pinnar och kineserna jäktar vanligtvis inte när de äter en god middag. Många rätter ska avnjutas och då kan man inte skynda på. Har behållit det sättet att tänka.

  1. Tack! Ja, historien om Berns är spännande.
   Jag minns att du berättat dte och jag har hos dig sett en så fin bild på den-Men det finns många vackra kristallkronor kvar.
   Kram!

 5. Vilket perfekt Morsdagsfirande du var bjuden på av Helen! Allt såg så jättegott ut. Härligt med fräsch och nylagad sushi! Då lär den smaka som bäst. Skönt att inte bli så tungt mätt också. Intressant med info om Berns kinesiska/asiatiska. Önskar dig en fin kommande vecka! Kram!

  1. Det blev verkligen en trevlig dag och roligt att bli överraskad. Jag blev så glad!
   Och mer kommer i veckan. Gillar verkligen överraskningar och upplevelser.
   All mat var supergod, miljön skön och bra servive.
   Visst är det roligt med historien bakom Berns och dessa salonger lever vidare.
   Önskar dig också en bra vecka.
   Kram!

 6. Hola! Älskar överraskningar! Ser fantastiskt ut! Tror att det är min första mors dag med sonen på annan ort. 🙁 Har dock haft en jättemysig helg med brorsdottern. Hennes födelsedagspresent från mig. Ett späckat schema: Vi har shoppat skor och sommarkläder, varit på musikal och Gröna Lund samt hunnit med flera restaurangbesök.

  Ligger just nu på ballen med ett glas vin och paddan och njuter av spanienvärmen och nuet. 🙂 I morgon får vi frysa i 14 grader igen och väderutsikterna för resten av veckan är blöta och dystra. Men det är då det. 😉

  Ska vi försöka få till en dejt med varuöverlämning tillika betalning?

  Kram och hälsa Mr B!

  1. Visst är det trevligt med överraskningar! Och detta blev så bra! Jättemysigt och med toppenmat.
   Kan tänka mig att ni haft en bra helg och många roligheter har ni hunnit med. Toppen”
   Och vädret har verkligen varit med oss. Så skönt!
   Nej då, inte blir det kallt i morgon…Positiva tankar- ja, du vet.
   Vi hörs! Och visst får vi till detta…..
   Mr B hälsar! Hälsa även Mr J.
   Kram!

 7. Tack för åter en fin rundvandring i hufudstaden! Vilken härlig dag 🙂 Asiatiskt mat är ju toppen, men har på Nacka hedrade vi hamburgarnas dag 🙂

  1. Vad gäller hamburgare så gillas det ocskå, men idag blev jag glatt överraskad av detta besök- Och asiatisk mat gillas mycket.
   En fin dag fick vi tillsammans och det är guld värt.

 8. Vilken himla rolig idé av Helen att fira dig på Berns Asiatiska! Du älskar ju asiatisk mat – så det var ju totalt lyckat! Å vilka maträtter – dregel, dregel!!! Så kul att köket och maten där håller hög kvalitet. Jag menar det skulle ju kunna vara en turistfälla med tanke på läget, men så är inte fallet. Bra där:-)

  Toppen skyltar som jag kan dregla över ett tag till nu då;-) Stort tack för den “skyltiga matorgasme”n och länken:-)

  1. Visst var det en toppenidé! Och överraskningar gilas och liksaå asiatisk mat. Ingen turistfälla här! Berns bör ju hålla sitt
   “gamla, goda, rykte kvar och med tanke på att det nästan var fullbokat så gör de nog det. Även många asiater här idag-
   Veckans skyltning fick gå i den asiatisak matens tecken och maten får vara goda skyltar.
   Ett besök här till brunch kan rekommenderas och det var fint att sita ute idag. Har förstått att även maten utanför brunchtid är bra…

 9. Åh, vilken fantastisk dag, och vilken härlig överraskning!
  Har hört talas om Berns asiatiska länge, och väninnan tjatar att vi ska gå dit! JAg som älskar sushi!!! Det gör tyvärr inte min man, men däremot är han väldigt förtjust i efterrätter, så kanske han skulle gilla att följa med i alla fall!? Kan man boka bord utomhus? Tack för ett tips som jag glömt bort!

  1. Jag blev verkligen överraskad och väldigt glad! Så mysigt och väldigt gott. Ett besök här är väldigt trevligt. Rekommenderas.
   Jag tror man kan boka bord ute, men det vill ju till att det då är fint väder…
   Det finns mycket annat gott här att välja på så sushin är en av de fyra stationerna. (På den stationen finns också tonfisk och lax.)
   Om maken tycker om asiatisk mat så är urvalet i sig stort och alla ljuvliga desserter….

  1. Jag blev verkligen överraskad och väldigt glad. Och det blev en så fin dag på alla sätt.
   Önskar dig en bra vecka.
   Här i Stockholm håller det vackra vädret i sig idag också så det ser lovande ut i alla fall idag.
   Kram!

 10. Åh, ja – Berns. Det var en restaurang som fanns i ens dröm, i synnerhet
  den kineskiska delen. Man gick förbi där och undrade, vilka det var som
  hade råd att äta där.

  Vilken härlig Mors Dag.

  1. Ja, Berns är anrikt och lokalerna är väldigt vackra och en kvarleva från den gamla tiden.
   Och när Berns kom till var det ju en väldigt exklusiv restaurang på alla sätt. Och kinesisk mat i Stockholm på 1940-talet var ju unikt.
   Det blev en en väldigt trevlig dag och jag blev verkligen överraskad. Och dessutom toppenväder hela helgen.

 11. Vilken perfekt Mors Dag- present! Många härliga “skyltar” i form av maträtter! Sushi har jag aldrig smakat … och inte mycket annat asiatiskt heller, förutom sådant som finns på en mindre lokal kinarestaurang.
  Tror alla ska vara tacksamma över att “Katthavet” är ett minne blott. 🙂
  Ha en fin ny vecka i huvudstaden!

  1. Det är så fint att ses och även om vi gör det ofta så är det fint med kvalitetstid tillsammasn.
   Väldigt roligt att bli överraskad och jag blev verkligen det.
   Att “katthavet” nu är en park känns klart bättre.
   Önskar dig också en bra vecka.

 12. Så härligt det låter med den överraskningen som du fick på Morsdag.
  Då jag läser sådana inlägg som ditt här med fisk och skaldjur så skulle jag så gärna vilja vara annorlunda, tåla dessa havets frukter, men nej, det går inte. Vågar inte försöka flera gånger, men helt klart går jag miste om en hel del godsaker. Jo, visst, jag vet, det kunde ha varit mycket värre så jag klagar inte.
  Det är mycket här i ditt inlägg som jag inte visste så det var skoj att få följa med. Stockholms historia rymmer så mycket och Berns hör väl dit på ett sätt. Jag har aldrig varit inne där. Men genom dig här nu fick jag veta en hel del som jag inte kände till.
  Hoppas att du får en finfin dag.
  Varm kram och tack för ett lärorikt inlägg.

  1. Det blev en verkligt fin överraskning och dett är ju mat jag verkligen tycker om och tål. Men du tål ju inte detta och då finns det ju så mycket annat som är gott. Du ska inte chansa, verkligen inte. Och visst kunde det varit betydligt värre.
   Stockholms historia i sig är spännande och även de olika byggnaderna.
   PÅ Berns kan man fortfarande känna historiens vingslag och Strindberg känns närvarande.
   Vad roligt att jag kunde bidra med lite som du inte redan kände till.
   Önskar dig en fin start på veckan.
   Tack för dina fina ord!
   Stor kram och många tankar itll dig.

 13. Vilken härlig överraskning! Sååå mycket gott 🙂 Och sushi… Mmmm… Såg häromsistens att det öppnat en ny (för mig i alla fall) sushirestaurang vid hotell Fonatana. Där den där Urban… nånting låg förut. Måste testas nån dag! Lite trist bara att det inte finns nån uteservering där…

  Ha en braig start på veckan!

  1. Det blev verkligen en härlig överraskning! Och asiatisk mat är jag så förtjust i. Berns är ju en verklig klassiker dessutom.
   Vad roligt att dte öppnat en ny sushirestaurang men vi får väl ta det i höst när det inte längre är läge att sitta ute.
   Önskar er också en bra vecka och nu trevlig kväll.

 14. Vilken fantastisk mors dag det blev! Alltid kul med härliga överraskningar, och det här var verkligen en mysig sådan. Tack för intressant läsning om Berns.

  1. Jag blev verkligen överraskad och det var så trevligt. Berns är ju alltid Berns!
   Och visst är dess historia spännande och lång. Miljön är så speciell och Strindbergs anda känns närvarande.

 15. Härlig dotter! Vilket firande (och ett som väntar) ,-))
  Det ser underbart ut, vilka bilder, wow!
  Förstår att det var mycket uppskattat av dig ,-)
  Tvillingtjejer va kul, min man är tvillning ,-)
  Ha det fint
  KRAM Primrose ,-)

  1. Jag har så rara och omtänksamma döttrar som gett mig så mycket glädje under åren och en glädje som jag har med mig.
   Det var väldigt roligt att bli överraskad och vi hade en fin eftermiddag tillsammans med så mycket god mat.
   Och i morgon blir det mer firande som blir jättetrevligt. Då i Uppsala.

   Vad roligt att din man är tvilling!
   Önskar dig en fin kväll.
   Kram!

 16. Vilken toppen morsdagspresent!
  Så mycket gott ni fick i er! Förstår att det blev uppskattat!
  Stor kram och trevlig måndag!

  1. Ja, det blev det.vI hade så mysigt och det var bäldigt gott. Allt!!!
   Tänkte på dig när jag såg pinnarna här och du har väl inte glömt bort hur man gör…
   Visst tränar du lite?
   Stor kram!
   Trevlig kväll!

  1. Jag blev verkligen överraskad! Och överraskningar tycker jag om! Positiva sådana!
   Väldigt god mat och läcker miljö. Absolut njutbart!
   Kram!

 17. Hej Ditte!
  Ja vilken mat alltså!!! Så vackert det ser ut. Har varit på Berns men vet inte sammanhanget 😀
  Själv fick jag välja på att äta ute eller handla mat och diverse…hahaha…Valde så klart handla fast fick betala själv.
  Kaffe latte fick jag i af 😀 Men det var i all välmening som du ser om du läser min blogg 😀
  Kram P ♥

  1. Det var verkligen väldigt gott och väldigt trevligt och jag blev rejält överraskad. Mysigt att tillbringa tid med Helen och i morgob träffar jag Liv och pojkarna.
   Och ett par val hade du i alla fall….Och en kaffe latte var ju helt ok. Visst!
   Kram!

  1. Vad roligt! Ja, då vet du…Väldigt gott var det och väldigt trevligt. En perfekt överraskning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *