Allmänt Resor i Sverige

Tur och otur – Och det kunde ha varit värre

För ett par veckor sedan var jag på en fin jobbrelaterad resa längs Höga kusten i Ångermanland. (Sträckan mellan Härmösand och Örnsköldsvik) Och ett av alla de fina stopp vi gjorde under resan var vid  Skuleskogen och Skuleberget. Men här på plats i skogen råkade jag ut för en “sårolycka” och vet inte alls hur det hela gick till. Det bara hände. Och jag hade tur i oturen.

Skuleskogen i Ångermanland. Otur att jag fick ett sår och tur att det inte var värre- Här i Skuleskogen  fick jag plötsligt ett sår. Och jag vet inte alls hur det uppstod. Otur var det men samtidigt tur att det inte var värre.

Viss tur

hade jag trots allt. Jag upptäckte inte själv att jag gjort mig illa utan det var några av våra resenärer som gjorde mig uppmärksam på att jag blödde rejält från vaden. Jodå, det gjorde jag. Sockarna hade antagit en röd nyans liksom nedre delen av smalbenet. Vatten hade jag med så jag kunde tvätta av ben och sår men annat  än plåster att stoppa blodflödet med  hade jag inte. Och det hjälpte föga. Men jag rev loss en bit från en t-shirt jag hade med, knöt om och gick vidare. För givetvis ville jag ta mig till utsiktsplatsen tillsammans med våra resenärer.

Skuleskogen. Tur att jag tog mig hit till utsiktsplatsen. Här ser man verkligen hur stor landhöjningen är. Vacker utsikt. Tur att jag tog mig hit. Här uppe märks det tydligt hur stor landhöjningen varit. Höjden här har tidigare legat under vatten. Och att det just heter Höga kusten kan man förstå-

Vi hoppar ett par veckor framåt i tiden och hamnar på lördagen den 3/8. Jag har haft ont i benet och jag har bytt kompresser men inte grunnat så mycket mer på det hela. Men såret borde ha läkt bättre än vad det gjort. För det hade inte läkt alls.

Såret hade inte läkt så det blev en tur upp till vårdcentralens jourläkarmottagning. Såret hade inte läkt. Så efter “personlig läkarkonsultation” blev det  en tur upp till vårdcentralens jourmottagning.

 En tur till jourläkarmottagningen

på vår vårdcentral  kom det att bli. Dit ringde jag först men de tyckte inte det var nödvändigt att jag kom. Men vi tyckte olika. Så efter min personliga läkarkonsultation så stegade jag dit. En sköterska tog emot mig och när hon såg såret var hon nöjd med mitt initiativ att komma dit. Hon tog en bakterieodling och bokade genast in mig hos tjänstgörande läkare. En rejäl dos penicillin blev utskriven och nu gäller omläggning hos distriktssköterskan varannan dag.

Tror även doktorn och sköterskan var nöjda med mitt besök det för det var ju mer allvarligt än vad både jag och de trodde.  Fint omlagt sår fick jag också.

Tur att jag är envis och inte tar ett nej för ett nej. Och hjälp fick jag. Tur att jag är envis och inte tog ett nej för ett nej.  Här är såret fin omlagt.  

Och en stödstrumpa är på för att ta ner svullnaden.

Så nu när jag för tillfället inte kan ge mig ut på längre dagliga utsvävningar är det himla tur att jag kan sitta/gå runt i lägenheten och ha viss underhållning från kanalen och från kajen. Och tur är ju det. I eftermiddag blir det en ny sväng till vårdcentralen med omläggning och tillsyn av såret.  Känns bra att min envishet förde handlingen framåt.

Tur att jag har lite att titta på när jag för tillfället har svårt att för egen maskin röra mig så långt.

 

50 svar på ”Tur och otur – Och det kunde ha varit värre”

 1. Vilken tur att du stod på dig. Har inte ett sår läkt efter så pass lång tid och man dessutom har ont så ska självklart en läkare titta på det. Lite tråkigt dock att man ska behöva envisas för att få den vård som faktiskt behövs. Nu hoppas jag att läkningen går snabbt så att du kan röra dig obehindrat igen.

  Kram och krya på!

  1. Visst var det! Och en läkare (dock inte i tjänst vid tillfället när hon tittade och ingen utrustning med) hade gjort bedömningen att detta borde ses om.Så visst var det dubbel tur att jag både fick en första bedömning och sedan tjatade mig till ett besök. Ja, jag gick dit. Men trist att behöva stå på sig. Ska nu i väg för omläggning och hoppas penicillinet börjat göra verkan.
   Tack för omtanken.
   Kram!

 2. Men aj, aj, aj… Att du inte märkte när det hände? Såg ju rätt stort ut det där. Himla bra att du stod på dig så du har fått det både ordentligt omsett och medikamenter också. Hoppas det läker snabbt nu!
  Krya på dig!
  Kram

  1. Ja, ont gör det. Och värre har det blivit. Inte direkt “Quiron” här vad gäller service och tillmötesgående.
   Hoppas nu att medikamenterna hjälper.
   Tack för omtanken.
   Kram!

 3. Små sår och fattiga vänner ska man inte förakta. Vilken tur att du stod på dig och inte struntade i att uppsöka vård. Hoppas nu på god läkning. Din balkongutsint ör inte alls så pjåkig. Kram

  1. Nej, helt rätt. Men jag blir irriterad över att det ska krävas att man står på sig för att få hjälp- Och sen undrar jag vad alla gör som inte har en smartphone. För den krävs i princip för att kunna boka en tid.Ja, man kan inte numer alltid ringa och bli uppringd.
   Jag hoppas också att såret ska läka men penicillinet ska väl bidra.
   Och en tröst är ju nu balkong utsikten när jag inte kan gå så länga sträckor för egen del.
   Kram! Och jag Ööskar dig fortsatt fina dagar.

 4. Uij… det såret såg inte trevligt ut. Hoppas penicillinet hjälper, annars får du be om en starkare sort. Så tråkigt att man alltid måste kriga för att få hjälp.
  Ta hand om dig nu!
  Kram!

  1. Nej, det är svårläkt- Men jag hoppas antibiotikan ska hjälpa till. Men sen är det ett pyssel att få hjälp att få det omlagt via vårdcentralen. Det bör bli omlagt/tittat till, varje dag står det i min journal. Men idag gick jag hem efter att ha väntat i en timme på en tid jag bokat och inte fick någon förklaring. Får gå tillbaka på en obokad tid. Verkar bättre-
   Tack för omtanken!
   Jag blir bara så sur när sjukvården inte fungerar som det är tänkt. Men å andra sidan är det ju ingen idé-
   Önskar dig också god bättring.
   kram!

 5. Men oj, vilket sår. Och att du inte märkte något. Hoppas verkligen att det läker snabbt och ordentligt nu!
  Många krya på dig kramar ❤️

 6. Envishet är nödvändigt i ett sådant här akutläge. Vad sjutton var det du fick kontakt med? Gick du utanför “gruppen” och kom emot något tro. Annas hade någon mer råkat ut för det.
  Vilken underbar utsikt på toppen. Jag tror inte du velat missa det även om du brutit två ben. 🙂
  Förstår att du inte kan låna min månadslek. 🙂 För du skulle inte hinna räkna allt/alla. 🙂
  Krya på dig kramar

  1. Jag måtte ha kommit åt något busk/grenliknande som jag inte märkte. Men jag gick väl och pratade med gästerna och såg inte…
   Och utsikten ville jag ju se även om det blödde och gjorde ont.Så vackert. Och tänk att vattnet gick hit upp en gång i tiden. Fantastiskt med denna landhöjning.
   Din månadslek gillar jag men kanske att om jag ökar takten skulle jag hinna med. Får träna på det.
   Tack för omtanken.
   Kram!

   1. Det är väldigt svårt att ta till sig att vattnet gick ända dit upp. Fascinerande.
    Jag känner igen det där. Plötsligt är det någon som avbryter och frågar vad jag gjort för något där. (och pekar på ett ställe på min kropp)
    Tror jag tar min idag. Solveig ska träffa en fastlandskompis på en medeltidskonsert i en ruin. Dessutom går det att kombinera. Om jag smyger lite med kameran kan jag plåta enskilda medeltidsmänniskor som går förbi här. 🙂
    Hoppas “pillerna” och omvårdnaden hjälper på några dagar. Tur du stod på dig. Augusti är väl sämsta månaden på året att få sådana här problem.
    Kram

    1. Visst är det en fascinerande natur och skapad av den tid då inlandsisen drog sig tillbaka.
     Låter bra att du tar din dag idag och det känns spännande att smyga runt med kameran. Ser fram mot eventuella bilder.
     Jag sätter nu mitt hopp till antibiotikan och hoppas att såret ska läka. Och idag i sjukvården vill det till att vara envis och stå på sig. Trist att det ska vara så-
     Tack för omtanken.
     Kram!

  1. Tack, ja såret borde ha börjat läka efter ett par veckor.Nu har jag fått penicillin så infektionen kan stoppas och hoppas också det läker. Senär det också en strid för att få komma och få såret omlagt/omsett varje dag. Och det trots att en läkare skrivit att det ska vara så. Ont om personal säger de. Så envisheten behövs där också.
   Tack för din omtanke.

 7. Små sår kan bli större problem, om dom inte blir omhändertagna.
  Kanske det var en lite trädgren el. dyl. som sprättade upp vaden och
  lämnade nägra oönskade presenter.
  Hur som helst så förstår jag inte, att personalen per telefon kan säga
  att du inte behövde se en läkare. Som be beskrev, var det ju givet.

  Tur i oturen att du inte hade ett jobb på gång den här veckan.
  Skönt att ta det lugnt och njuta av din fina bostad och utsikten.

  1. Jag tror också att det kan ha varit en trädgren och såret borde ha börjat läka för det var två veckor sedan jag skadad mig. Så nu började jag undra vad det var för fel. Här vill man helst inte ha patienter utan vill ge råd via datorn. Och se det går jag inte med på. Men med envishet så gick det. Då had ju redan en god vän som är läkare (var här på besök och inte i jobb) rått mig att ta mig till vårdcentralen.
   Visst var det tur att detta var en jobbledig vecka för nästa onsdag bär det av till Finland, till östra delen och sjödistriktet. Även stopp i Helsingfors. Ska bli så roligt. Så såret får läka snabbt nu. Har fått penicillin så det ska nog lyckas.
   Önskar dig fina dagar som inte är så varma.
   Tack för din omtanke.

  1. Ja, men det är en strid att få till det. Puh!! Tur jag är envis.
   Stor kram och välkommen till huvudstaden.

 8. Usch..tur du stod på dig och gick dit.
  Även små sår kan ju urarta till nåt ännu knepigare, nu gjorde det ju dessutom ont.
  Ska inte påstå att jag alltid går till Vårdcentralen varje gång det nog skulle behövas, men nån gång kanske jag lär mig.

  Fina bilder igen…tackar för det.

  Ha det fint.

  1. Ja, envisheten är oftast bra att ha. Och eftersom såret inte läkt på 14 dagar så var det ju något som inte var ok. Och då var det ju. Mne nu hoppas jag att det med hjälp av antibiotika ska läka och bli bra.
   Och positiv är jag ju. Hjälper en hel del.
   Ha det fint du också.

 9. Ja,, jag ser genom din bild att det såret ska inte nonchaleras. Der ilsket ut och bör behandlas proffsigt. Jag önskar dig ett bra tillfrisknande! 🙂

  1. Tack för omtanken. Och du kan ju det här. Nu har jag fått penicillin och hoppas det ska hjälpa. Men att det också ska vara så svårt att få en tid för omläggning av en distriktssköterska- det kan jag inte begripa. Doktorn har skrivit att jag ska till en sköterska varje dag för en titt. Men det verkar vara väl knepigt med tider för det också. Men tvål, vatten och kompresser har jag ju själv. Kan inte tänka mig att doktorn har som hobbyverksamhet att skriva att man ska komma för omläggning om det är onödigt. Har idag författat ett brev till vårdcentralens verksamhetschef och frågat.
   Tar på krafterna det också.

   1. Att dr skrev så tror jag beror på att man ska ha uppsikt så det börjar läka och inte bli större. Bensår är svåra hos många äldre, och kan bli allvarliga, kroniska. Men de brukar inte sitta på ett sådant ställe som ditt gör. Kommer bara läkningsprocessen igång så tror ja det kan läka relativt snabbt. Litet beroende på hur bra läkekött du har. 🙂

    Semestertider har nog alltid varit svåra, jag brukar säga att man ska akta sig för att bli sjuk och behöva vård under semestertider. Tror det blivit betydligt sämre sedan jag lämnade, det låter så i alla fall. Bra att du stod på dig och kom under behandling.

    1. Tack, Mia! Nej, ett vanligt bensår är det inte. Har fått en kvist eller annat som gjort såret. Och numer har jag inte så bra läkeköttt men antibiotikan bör ju hjälpa till att hålla ev. infektioner borta.
     Och nu i semestertider är det ju inte alls bra att inte vara helt pigg.
     Tack för omtanken.

 10. Aj, aj, aj! Förstår inte heller att du inte märkte att du gjorde illa dig, för såret är ju bautastor! Här lönade det sig verkligen att vara envis, sådana sår kan ju lätt leda till blodförgiftning, och det är det sista du vill ha. Speciellt med tanke på din resa till Finland också. Håller tummarna att antibiotikan hjälper, för det såret såg verkligen ganska skrämmande ut.

  1. Nej, jag märkte inte alls när det hände.Måste ha varit en gren som stack hål på benet när jag gick där.Men såret borde ha läkt något på 14 dagar och det hade det inte och då reagerade jag. Och envisheten var här bra att ha.
   Men striden är ännu inte slut. Jag ska till vårdcentralen, en sköterska, varje dag för omläggning enligt läkaren som skrev ut penicillin. Men se där krävs också ett mått av envishet. Och tålig är jag liksom…
   Och ev. krävs längre antibiotikakur än 10 dagar..
   Tack för omtanken.Värmer!

 11. Jamen det är ju rötmånad för sjutton! Då läker ju inte såren väl! Vilken tur att du fick hjälp nu då, det kan ju bli svåra infektioner som följd. Hoppas det h inner bli bra innan Finlandsresan, och underhållning det har du ju sannerligen. Traska hinner du senare, sitt ner, läs, titta på utsikten och tv. Har du sett Astrid Lindgren.dokumentären. Sista avsnittet gick ikväll. En makalös kvinna var hon! Krya-kramar

  1. Visst är det! Och jag tyckte det var konstigt att det skulle ta så lång tid för läkningen att börja. Ont har jag haft, men inte tänkt så mycket mer på det hela. Nu är det penicillin som gäller i 10 dagar och ev. längre. Och daglig tillsyn på VC. Men där är det knepigt att få en tid hos en sköterska så envisheten kommer till pass där också.
   Nu läser jag ju på om Finland så sysselsättning har jag.
   Och dokumentären om Astrid har jag sett. Så bra! Vilken kvinna! Beundransvärd.
   Kram och tack för din omtanke

 12. Men va är det med dagens vårdcentraler?? Kan du gå till någon annan VC och få det omlagt?
  Tur att du inte gav upp utan gick till VC och fick hjälp!
  Yngsta sonen försökte få tid på sin VC i Edsberg, Sollentuna, men det var helt omöjligt, han ringde istället till vår VC här i Frösunda, där han varit vid ett tillfälle tidigare-fick tid direkt!
  Krya nu på dej snabbt så du kommer iväg på din resa!
  Kram!

  1. Man kan ju undra vad som hänt. Men besparingar ligger säkert till grund. Och det ser ju ut att vara liknande på flera platser och de VC som är “bra” kan inte ta emot fler utan man får stå på väntelista. Men jag ska byta. Så här kan det inte vara.
   Penicillinet verka göra sitt så det är hopp om att såret kan läka. Men det ser inte så roligt ut.
   Tack för omtanken.
   Kram!

 13. Tråkigt att de nekar, en titt på såret borde väl ändå vara ett måste.
  Bra att du är envis, sår på benen som inte vill läka kan sluta illa.
  Hoppas du snart kan ge dig ut påblitevirrfärder igen.

  1. Ja, märkligt var det Men säkert styr pengarna här också som på många ställen. Och envisheten kan vara bra att ha när det kör ihop sig.
   Hoppas nu att såret ska läka bra men antibiotikan gör nog sitt till.
   Ska nästa vecka på jobbresa till Finland så jag vill helst vara i god form.

 14. Men oj! Bra att du var envis och tog dig till vårdcentralen! Små sår kan vara nog så besvärliga och nu mitt i sommaren måste man nog vara extra försiktig så inte några elaka bakterier stökar till det! Skönt att du nu är “under uppsikt”! Krya på dig!
  Kram

  1. Jag är under viss uppsikt men gillar inte att man ska behöva vara envis som bara den för att få komma. Mne säkert är det personalbrist och underbemanning som påverkar mycket.
   Jag är ju inte så van vid att vara begränsad i rörelserna så det tar ett tag att vänja in mig. Såret hade ju inte ens börjat läka på två veckor så bra nu med antibiotika som kan hjälpa till.
   Kram och trevlig tisdag.

  1. Tack! Ja, detta var inte vad jag tänkt mig. Inte alls. Men nu har jag fått antibiotika så det bör ju sätta fart på läkeprocessen. Hoppas på det
   Ja, höga kusten är så fin och med en natur som jag verkligen tycker om.
   Kram

 15. Ja du Ditte, du och din envishet är otroliga! Men ni är ett bra team! Upp på Skuleberget förstås med den blödande vaden (men så märkligt var såret kom ifrån) och till Vikinglinjens disk vid Cityterminalen. Det bästa med din envishet var att du åkte iväg till vårdcentralen. Kan bli riktigt farligt om inte sådana sår sköts om. Hu ja! Nu får du hålla dig lugn och det var väl inte så dumt? Helsinki och östra Finland väntar. Roligt med alla foton från Prideparaden! Riktigt trevligt var det att du fick ett sånt fint foto på vår granne, “Babsan”! Väntar på att få höra med om sårläkningen. Visst är det härligt med människor med känsla för stil o form, vad som passar ihop och så. Vackert upplagt sushifat hos din väninna. Jag var till ett sådant hem häromdagen. Mycket njutningsfullt. Men min röriga vrå vid sängen är också mysig! Kram och ta hand om dig och såret!

  1. Tack fina Marga! Du muntrar upp mig och säter fingret på just rätt punkt. Jodå, envis är jag. Både på gott och ont. Men tror nog det är en av mina både bästa och sämsta egenskaper. Dock har jag inga problem med att erkänna om jag har fel. Så envisheten är begränsad.
   Vad gäller såret vet jag inte exakt när jag skadade mig. Men det var i Skuleskogen, det är helt klart. Ja, så lugn vill jag ju inte vara, men tempot nu några dagar vad gäller det rörliga har gett sig. Såret medför vissa begränsningar.
   Visst var fotot på “Babsan” bra. Och han strålar som alltid.
   Hoppas du mår hyfsat och en rörig vrå vid sängen kan också vara mysig. Har testat.
   Stor kram!
   Och du, såret är inte sämre.

 16. Nämen fy! Så bra du är under läkarvård nu då. Pencilinkur det är grejor det… jovisst är det vackert häruppe. Så bra du kunde fullfölja vandringen. Men Du ska nog inte svinga dig så mycket upp mot alla grottor och så utan benskydd 😉 Du får njuta av din fina utsikt på hemmaplan och försöka vila benet… Krya på dig kram nu.

  1. Ja, det blev segt med läkningen här- Men jag är på bättringsvägen. Men enkelt att få läkarkontakt är det ju inte.
   Ska fundera på benskydd till nästa års resa. (Hade ju här halvlånga byxor och tror att en gren fastnat i vaden. Vet dock inte. märkte inte när skadan skedde.)
   Och jag vilar mig i form, men du vet jag har svårt för att sitta still.
   Tack, Åke för omtanken.
   Kram!

 17. Vilken tur att du stod på dig och gick till vårdcentralen men det är väldigt synd att det ska behövas så mycket skinn på näsan för att få hjälp. Ta det lugnt och tur att du har benet under uppsikt när du går på omläggning.

  1. Visst är det trist att man ska behöva vara envis för att få hjälp- Och tänk så många äldre och yngre som i stället då ger sig av till sjukhusens akutmottagningar för där måste de ge hjälp. Förstår inte hur man tänker. Vet inte om detta är ett storstadsfenomen, men bra är det ju inte att det ska vara så.
   Nu har penicillinet kommit i gång med sitt jobb och såret ser bättre ut. Bra så!

 18. Men alltså, jag blir arg! Till och med jag utan någon vårdutbildning fattar att om ett sår inte läkt efter så lång tid så är det ju något fel och då ska man få professionell hjälp utan att man ska behöva vara envis. Som folk säger, man måste vara frisk och ha ork för att klara av att vara sjuk.

  Skönt att penicillinet börjar verka och att det går åt rätt håll. Men som någon sa, kontakta en annan vårdcentral om du inte får den hjälp du ska ha och som du ju behöver.

  Så, nu ska jag läsa nästa inlägg. Jag har knappt suttit vid någon dator på flera veckor nu, har massor med läsande att ta igen!

  1. Jag blev också både arg och ledsen. Men jag har tursamt nog god “back up” av läkare och sjukgymnast (dotter) så jag begrep ju att jag fick stå på mig.Så det fick bli ett besök på jourmottagningen förra lördagen. Nu visade också proverna att jag hade streptokocker i såret så jag är glad att jag var envis och inte nöjde mig med ett telefonsamtal. Och väl på plats hos jourmottagningen blev det bra. Värre var det med VC men även de har nu förstått att det inte var en hobbyverksamhet att komma dit. Nytt besök i morgon för omläggning och ev mer penicillin. Har ju en jobbresa på onsdag.
   Tack för omtanken.

  1. Mange takk för din omtanke! Jag är mycket bättre och antibiotikan har hjälpt mig. Men det är en bit kvar tills jag är helt pigg.
   Kram!

  1. Verkligen både och! Men dagens besök på VC blev väldigt bra. Går ju ofta på omslagning och tillsyn av såret.Men det är ju i princip hopplöst att få en läkartid om man behöver en snabbt så bra att jourläkarmottagningen finns. Och att man är envis.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *