Foto

Klubba – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Klubba är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. I veckans tolkning finns en blandning av helt nytagna bilder och några som är hämtade från Pekingarkivet.

En klubba i form av en "slickepinne".En klubba, i form av “slickepinne”.  (Inget jag någonsin tyckt om att få i mig. Bilden från en butik)

Klubba

ännu ett av alla de  svenska ord som har många olika betydelser och där sammanhanget styr.  I sportsammanhang finns olika klubbor bl.a. för  golf, bandy, ishockey och innebandy. Men ingen av dessa hade jag hemma. Inte heller fanns en auktions eller ordförandeklubba att tillgå. Ingen träklubba så där i största allmänhet heller. Knepigt!

Men sedan kom jag att tänka på ordet “klubba” i en annan mening. Att gå ut på en “klubb” och dansa eller lyssna på musik.   En hel del “klubbande “blev det under det år i slutet av 70-talet jag bodde i New York. En hel del jazzklubbar och det enorma diskoteket, “Studio 54”, som då var så populärt,  fick många besök. Alla var välkomna! Kändisar som oss vanliga människor i en salig blandning Och väldigt roligt var det.

Roligt var det också i Stockholm i slutet av 60-talet  då jag tillsammans med vänner “klubbade” på Vispråmen Storken. Här fanns då ofta  Cornelis Wreeswijk och Fred Åkerström och ibland förstärktes de av Ann Louise Hansson.

Lusten att "klubba" och på olika sätt, fanns med under de år vi bodde i PekingÄven under de år vi bodde i Peking var det en hel del roliga fester. Så lusten att “klubba” hade inte försvunnit trots att åren gått.

Dags för fest i Peking. Här på SAS Radisson. (Jag syns längst fram till höger i svart klänning)

En ren nostalgibild från “Swing” – en klubb/bar/ i Peking. Här har vi haft mycket roligt. 

– Och alltid full fart på det pyttelilla dansgolvet. Som egentligen inte alls var ett dansgolv. Här både kända och okända.

En annan sorts klubba

hörs det nu och då här över kanalen, en bankande sådan. Och inte bara en.  Stundtals låter det som en hel klubborkester. Förutom den nya skyskrapan på andra sidan kanalen,  Stockholm New/ Stockholm 01, som är färdig vad gäller höjden, finns andra projekt på gång.

Stockholm New/Stockhom 01 är klar vad gäller höjden.

Denna konstruktion, som vi just upptäckt, har vi ingen aning om vad det ska bli. Men här är klubborkestern i gång med ojämna mellanrum.

Jobb pågår i princip. Men just här verkar slagverksorkestern ha lite paus.

Ännu en ny konstruktion på kajen på andra sidan kanalen. Och här är det med jämna mellanrum en järnklubba som står för det musikaliska.

Här är det en klubba av järn som står för det musikaliska. Men den kom inte med på bild. (Bilden är tagen från vår balkong och det är ett avstånd på ca 50 meter hit)

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

36 svar på ”Klubba – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. Du löste ju veckans uppgift hur bra som helst! =)
  Tror ju att jag har kvar en gammal bandyklubba i garaget- en pytteliten på ca 60cm, men nu är ju jag klar med mitt bidrag så den får ligga kvar där ute. Ha en bra tisdag =)

  1. Tack! Ja, bristen på mer reella klubbor var stor. Men jag fick tänka i andra banor. Och det gick det också.
   Kul att du har din bandyklubba kvar. Och nu har den också haft en rejäl funktion. Bra så!

 2. En perfekt tolkning av ordet … och det är roligt med hur olika ord kan tolkas!
  Min första tanke var auktion … och hur en vara går under klubban …
  Kram

  1. Auktion var jag också inne på men hade ingen bild på en auktionsklubba. Och inte på så många andra klubbor heller. Men jag fick till min variant. Och visst är det roligt att tolkningen är fri.
   Kram!

 3. Satt och kikade på det där härom dagen ang veckans ord…har aldrig gjort det men nån gång så kanske.
  Klubba har ju många olika inriktningar…yrkesmässigt handlar det för mig mest om att ungarna inte får äta klubbor på skolan…fast det gör de ändå. 😉
  Själv hade jag ju en hockeyklubba som liten knodd men när jag en dag fick en puck på knät mitt så lade jag ner den karriären…knäskydd…vad är det?

  Ha det underbart nu, det ska jag…barnbarnen kommer strax på besök. 🙂

  1. Vore himla roligt om du hände på för tolkningen är väldigt fri. Märktes ju i min tolkning.
   Visst har klubba många olika betydelser men jag hade inte så många att tillgå bildmässigt. Vad gäller mina “sportklubbor” så är d einte längre i min äg0 men kanske kan de finnas på något antikvariat eller hamnat på en tipp.
   Kul att dina barnbarn kommer.Kan tänka mig att ni hade det fint.

 4. Klubbor i form av slickepinnar är ingenting som jag har gillat heller. Inte heller våra barn tyckte om det.
  En del klubbande har det blivit genom åren men nu är det inte säsong för det. Sedan Miss T kom in i huset sover jag som klubbad 😉 Härliga och varierade bilder som vanligt i din tolkning!

  Kram och ha en fortsatt fin onsdag!

  1. Nej, klubbor som slickepinnar har jag aldrig tyckt om. Men med ett undantag -“dumleklubbor”. Tror inte heller våra döttrar varit förtjusta i just klubbor.
   Kan tänka mig att du sover som klubbad med er nya familjemedlem- Men en “bebis” i huset blir det ju stora förändringar.
   Vad gäller “klubbandet” så har det ju legat av sig under åren men helt ringrostig är jag inte ännu.
   Kram och god natt. (Är på landet och vilar mitt ben…)

 5. Heisann, å klubbe var en ny vri. Jeg var en del på Club 7 i Oslo i yngre dager, og på Oscar, en klubb i hjembyen. Ellers så går tankene videre til rene manns – og kvinneklubber. Da jeg var liten hadde vi venninner Furu-klubben. Syklubber finnes det jo massevis av. Du ga en helt ny retning på utfordringen med ditt innlegg ;:OD)

  1. Ja, att “klubba” är kanske inte den vanliga vinklingen på temat men så fick det bli. Och visst kan man “klubba” på olika sätt. Kul att du också har erfarenhet och minnen av det.

 6. Klubbat har jag gjort en massa gånger att jag inte tänkte på det. Skyskrapan måste jag fota ur någon kul vinkel, jättehäftig tack för tipset. Järnbyggnaden ser häftig ut, fålla vidare sen.

  1. Jag satt och funderade på ordet och då kom just tankarna om att “klubba” upp. Blev nog lite nostalgisk. Idag är det en lugnare tillvaro.
   Skyskrapan är spännande till forma och här har det också varit klubbor inblandade. Jag har hört dem. Och det klubbas även i de nya byggnationerna som växer fram. Den nya järnkonstruktionen ska jag titta närmare på. Vet inte vad det ska bli. Men det klubbas där också. Vad gäller skyskrapan så kan fi nog få spännande foton där.

 7. Slickepinnarna är ju hur söta och “avancerade” som helst, åtminstone jämfört med dom jag la upp till temat. Men precis som du är dom roliga att titta på, men absolut inget jag använder heller.

  Så du har varit en riktig partypingla, eller varit, du är en glad pingla. Vet ju att du gillar att sansa, så takterna sitter i med andra ord. Bra så:-)

  Stockholm 01 – otroligt så snabbt den har färdigbyggts på höjden. Att ha en “slagborrorkester” i närheten är ingen höjdare. Tur att dom slutar jobba cirka klockan 16:00. Åt andra sidan börjar dom ju redan klockan 07:00 – inte roligt att bli väckt av den “musiken”. Den där konstiga konstruktionen ser nästan utan som en utomhusscen av något slag. Du får följa upp där;-)

  Ett toppen inlägg till temat!

  1. Tackar!Jag har nog sällan tackat nej vare sig till att gå på “klubb” eller dansa. Men med ökad ålder så har det blivit mindre av detta. Men jag har roliga minnen från olika klubbar runt världen och även i Stockholm. Minns dixieklubbar i källarvalv i Gamla stan med svepande manchesterjeans, mockaskor av “mantovanimodell” och en enorm grön amerikansk militärparkas inhandlad på Impo på Norra Brogatan.
   Stockholm New/01 är i princip klar till det yttre och här har det stundtals jobbats dygnet runt. Hoppas att slagborrsorkestern förstärkt av olika klubbor inte blir så långvarig. Men kajen görs också mer promenadvänlig. Så en fördel… Tycker de varit diskreta och inte dragit i gång förrän vid 9. Kanske har de förstått vinken från mig. Vad gäller den rostiga konstruktionen ska den helt klart följas upp. Ja, hela kajen här ska få sig en närmare titt.

  1. Tack!I brist på de mer sportiga varianterna så fick jag tänka i ett vidare perspektiv. Och ordet kan ju betyda mycket.

 8. Så coolt att du bott i NY och varit på Studio 54, de t är ju kult! Å så snygga bilder från festligheter i Peking! Gillar din klänning!
  Vi såg ju också skyskrapan när vi var på Thaiboat, mindes att du skrivit om den, synd att den skymmer utsikten för er kan jag tycka, men den ser häftig ut på utsidan i alla fall!
  Kram och hoppas du mår lite bättre!

  1. Minns med glädje året i N.Y. och då var Studio 54 öppet för alla. Visste inte då hur speciell den var.
   Vad gäller skrapan så skymmer inte den vår utsikt över Globen. Däremot är det så ett garage bredvid på sju våningar har tagit halva globen från oss. Men samtidigt måst det också finnas p-platser till de som ska jobba i den nya skyskrapan. Och efter 15 år vet jag ju hur Globen ser ut. Den nya skrapan är ju läcker i formen och blir ett bra landmärke. Och syns gör den ju.
   Tack, jag mår lite bättre och hoppas också nu att antibiotikan hjälper mig än mer.
   Kram!

   1. Tackar! Och visst blev det klubbat och på olika sätt.
    Stor kram och tack! Hälsa Elaine och tacka.
    Stor kram!

 9. “Klubba” var bra att komma på. Det används av ungdomarna, de säger inte “gå på disco” utan “gå på klubb”. 🙂

  Jag tittade på länken till Sthlm New och Sthlm 01 och deras lediga lokaler, fanns gott om dem från våning 17 och uppåt. Det blir ju moderna och läckra kontorslandskap hoppas att de som ska jobba där gillar lokalerna.

  1. Redan på “min tid” – 60-talet talade vi om att “klubba”. Kul att ordet är tillbaka igen. Det blir ju ofta så att det gamla, vad det än gäller, ofta kommer igen på ett eller annat sätt.
   Intressant att det fanns lediga lokaler från våning 17 och uppåt. Kanske fullt förståeligt om nu hissarna inte skulle fungera…Å andra sidan är ju utsikten där över hela Stockholm fin.

  1. Tackar! Jodå, mycket och varierande “klubbande” blev det.Och det mer ungdomliga minns jag med glädje.
   Önskar dig också en fin onsdag.

 10. Vilken bra tolkning! Klubba som slickepinne är jag inte så förtjust i, men däremot att gå på klubb och lyssna på musik gör jag gärna 🙂
  Stor kram

  1. Tack! Nej, en klubba =slickepinne är inget jag tycker om. Dock gillade jag förr “dumleklubbbor” som jag klippte sänder till kolor.
   Men som du går jag gärna på klubb både för att lyssna på musik och dansa. Har gillat det sedan ungdomen.
   Stor kram

  1. Ja, då! Och i variation. Just från Stockholm 01 och övrigt bygge där har vi inte hört något av. Däremot håller de nu på med olika jobb längs kajen och där klubbas det just nu rejält. Men de är nog snart klara. Hoppas på det. För annars är detta ett lugnt område. Mitt i stan men ändå med naturen, vattnet och båtarna helt inpå.

 11. Ja, man kan klubba på olika sätt! Ibland festligt ibland mera vardagligt! I området där jag bor har det klubbats ner pålar till en massa hus och det var ett förfärligt oväsen. Gillar bättre festligt klubbande!
  Ha det gott!

  1. Ja, detta klubbande som innebär att det jobbas är inte så roligt att lyssna till. Du har ju också erfarenhet av det. Och jag hoppas att jobbet längs kajen här snart är klart- Vi har dock inte hört något bultande eller klubbande från Skyskrapan så det är ju tur. Det bygget har ju hållit på ett tag. Vad gäller ordet klubba så har det ju olika betydelser så man får ta det som passar.
   Och festligare varianter av att “klubba” tycker jag fortfarande om.
   Ha det gott du också-

  1. Tack! Och några direkt klubbor hade jag ju inte att visa. Men jag hör dem och ser dem i jobbet tvärs över kanalen men kunde inte fånga detaljerna på bild. Men nu verkar de ha hamrat klart.
   Ja, minnena från lite “klubbande” finns med och kvar…

 12. “Klubba” hade jag aldrig kommit på men jag har nog aldrig varit ute och klubbat särskilt mycket heller. Det ser onekligen kul ut. Jag kan tänka mig att det åstadkoms en hel del ljud när de använder jättelika klubbor för att banka på saker utomhus.

  1. Att “klubba” användes här i Stockholm för länge sedan när man just gick ut på olika musikevenemang. Har förstått att ordet nu är i bruk igen.
   Just nu verkar klubbandes på andra sidan kanalen ha minskat och de ser ut att börja bli klara med sina jobb. Bra så!

 13. Men oh va kul! På nattklubbar var det ett visst rännande av en viss finnkäring för läänge sen, ack så många roliga kvällar det var. Jag som gillade att dansa brukade ta golvet i besittning innan övriga ens hunnit anlända. Då hade man gott om utrymme. Vilken nostalgikick du ordnade, toppenbidrag! Kram

  1. Tack! Så roligt att du kan känna igen dig här. Vem vet – vi kanske har setts förr i utevimlet. Kan le när jag tänker tillbaka på den här tiden. Antar att du också gör det.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *