Skyltar

Töreboda vid Göta kanal och Skyltsöndag #365

Söndag igen! Och här på bloggen innebär söndagar också att är dags för “Skyltsöndag,” ett tema som bloggvännen BP  så förtjänstfullt förvaltar. Skyltar av olika slag gäller och med väldigt fri tolkning. Vi har just spenderat drygt ett dygn, fredag till lördag, i Töreboda så passande nog kommer dagens skyltar härifrån. (Töreboda är en kommun vid Göta kanal med ca 5000 invånare och som ligger ungefär mellan Stockholm och Göteborg)  En hälsning härifrån skickade jag i fredags men den utökas nu med några passande skyltar.

Töreboda i Västergötland, vid Göta kanal. Stationshuset. En välbevarad byggnad från mitten av 1800-taletStationshuset i Töreboda är från mitten av 1800-talet och väl bevarat . Här säljer man Kling glass i serveringen. En  glass som är ett hantverk sedan 50-talet  och tillverkad i grannstaden Mariestad.

Töreboda

ligger vid Göta kanal och den enda plats i Sverige där kanalen korsar västra stambanan. En tåglinje mellan Göteborg och Stockholm som invigdes i mitten av 1800-talet. Och i en av de gamla väntsalarna i stationshuset finns numer en charmig kafeteria.

Töreboda, märkt med rött på kartan,ligger helt nära Mariestad och Vänern. Även sjön Vättern ligger nära. Och fler sjöar, större och mindre, finns i och runt kommunen. Många på lagom cykelavstånd. (Cykeluthyrning finns på flera ställen)

Skyltar här i Töreboda är absolut ingen bristvara och jag har tycker jag hittat ett bra och varierat urval. Och på de flesta framgår det var vi är.

Töreboda och Kungsgatan. Det gamla stationshuset till höger och i övrigt bra skyltat. Här är det bra Här står jag på Kungsgatan, genomfartsgata i Töreboda. (Även Drottninggatan finns,)Stationshuset skymtar till höger. Parkera får man en kort stund och får även veta riktningarna till färjan Lina, Centrum och Gästhamnen.

Töreboda har färjan Lina som korsar ca 20 meter av Göta kanal. Sveriges minsta färja i reguljärtrafilk Färjan Lina, en dragfärja, den minsta reguljärfärjan i Sverige finns i Töreboda. Färjan har en sträckning på ca. 20 meter och går tvärs över Göta kanal.  Huruvida det är världens minsta färja för passagerare går jag inte i god för.

Kommunhuset ligger vid torget och här är det också tydligt skyltat.

Töreboda. Kommunhuset . Ligger vid torget.Och läget vid Göta kanal framgår också tydligt. Kommunhuset. Tydligt att vi är i Töreboda och att läget är vid Göta kanal.

Ett  riktigt fyndigt namn på det lokala bostadsföretaget. 

Fler skyltar

Torget i Töreboda såg ut ungefär som jag mindes det 1959. Några butiker, caféer och kommunhuset har kommit till .

Log glatt när jag såg att “Wentzels” fanns kvar. I varje fall finns det kvar vad gäller namn och byggnad. I övrigt säkert nytt i det mesta.

Förutom Göta kanal så har “Westerstrands klockor” / Westerstrands urfabrik, grundad 1906, också ha bidragit till att sätta Töreboda på kartan. Jodå, en hel del annat också. 

Kartor över kommunen och förslag på aktiviteter i närområdet finns det gott om Och vill man inte vara så aktiv går det lika bra ändå.

Och så var det ju Töreboda och Göta kanal.

Bilden är från i lördags och strax skulle invigningen av den nya gästhamnen med bryggor äga rum.Och i samma veva passade man också på att inviga “Hälsans stig” i kommunen som har en del av sträckning längs kanalbanken. Även café/restaurang “Krubb invigde ett utökat antal platser (Perfekt  läge vid kanalen, helt nära gästhamnen)

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

 

22 svar på ”Töreboda vid Göta kanal och Skyltsöndag #365”

 1. Färjan Lina var rolig och att den fortfarande används men det är ju praktiskt att kunna åka över vattnet än att åka runt en längre sträcka för att ta sig över. Läste även ditt tidigare inlägg om Färjan Lina.
  Det verkar finnas många fina gamla hus i Töreboda.
  Kling glass har jag inte hört talas om tidigare.
  Kul namn på caféet/restaurang Krubb. 🙂

  1. Det blev ett väldigt lyckat besök i Töreboda på alla sätt. Verkligen en vandring tillbaka i historien som betydde mycket för mig på olika sätt. Så roligt att Lina finns kvar och att vi testade ett par turer. Minns henne från barndomen då det kostade 5 öre att åka över. nu är det gratis.
   Anledningen till att vi var i Töreboda var min pappa som har rötter delvis härifrån även om han är född i Boråstrakten.Han skulle få en plats uppkallad efter sig och nu skulle den invigas. Högtidligt och fint.
   Roligt att se att mycket i Töreboda fanns kvar och visst hade det kommit en hel del nytt också.
   Klings glass är nog mest känt i trakterna kring Mariestad och delar av Västergötland.

 2. Töreboda större än vad jag trodde. Där tycks det mesta finnas… Så man kan nog ta en annan runda.. på tänkta roadtripen…än till väl kända Sjötorp. Så kul att se nya platser! Tack för turen! Kram

  1. Så stort är det ju inte men det finns en hel del här och man har verkligen de senaste åren satsat rejält. Och kombom med Sjötorp och lite annat blir ju bra. Kanske tar ni med cyklarna och tar en vända också längs kanalen.
   Kul att du hängde med till mina barndomstrakter.
   Kram

 3. Åååå en sådan färja åkte jag i Italien för många många år sedan, det var snabbaste vägen in till “stan” (- men jag minns inte med säkerhet var vi var – men jag minns den tjocka gubben som körde färjan som sade Ciao! Till alla som åkte med )
  Underbart skyltat med fina gamla skyltar och byggnader. Ha en fin kväll =)

  1. Tack! För mig var det ren nostalgi att ta en tur med “Lina”. Jag minns att jag senast gjorde det 1959 men nu blev det igen. Och tror nog att färjan var ny. Kul att du också testat en.
   Ett lyckat besök blev det i Töreboda och med många fina möten

 4. Så fint vid Göta kanal , ska nog se till att vi stannar o fikar på detta stationscafé när vi passerar töreboda i sommar:) kram o fin kväll

  1. Stationscaféet är jättefint och det såg också fint ut vid “Krubb” uppe vid kanalen.
   En lyckad resa och många fina möten.
   Kram! Önskar dig en bra start på veckan.

 5. Japp, du har verkligen lyckats till 100 procent med en perfekt varierad skyltning. Det är ju så roligt att besöka “landsbygden”, där skylturvalet är helt annorlunda jämfört med Stockholm. Charmigare kan jag tycka. Tänker bara på neonskylten för Wentzels – kult ju!
  Westerstrands klockor hade jag aldrig hört talas om, men nu har jag sett en:-)
  Törebodas bostäders logotyp är extremt fyndig och skoj att titta på.
  Som sagt – en perfekt och rolig skyltmix:-) Tusen tack för den och länken:-)

  PS. Vilken tajming med fler invigningar som du/ni kunde vara med på. DS.

  1. Tack! Hade verkligen ett fint dygn i Töreboda och hamnade helt i skyltarnas värld Blev så glad över att jag kände igen så mycket så kameran jobbade hårt.
   Jag minns ju butiken “Wentzels” som den var förr. Men huset och skylten är kvar.
   Westerstrands klockor kan man se även i Stockholm och just dessa i modell större.
   Visst är loggan för Törebodabostäder fyndig och kreativ
   Så roligt med besöket här. Och också känslosamt.

 6. Många väldigt fina skyltar.
  Kling-glass låter som ett måste om man har vägarna till Töreboda, åtminstone för min del.
  Lina-färjan är verkligen gosig.
  3dje klass Wäntsal, det cafeét känns också som ett måste, även om jag inte har några planer på att ta mig till Töreboda, men man vet aldrig var haren har sin gång, det har livet visat mig många gånger.
  Tack Ditte!
  Kram!

  1. Tack! För mig kom besöket i Töreboda att innefatta så mycket på olika plan. Många känslor inblandade och många minnen. Det blev även flera fina möten både med gamla barndomskamrater och släktingar jag inte sett på sådär en 15 år.
   Färjan är så gullig. Och tänk att den finns kvar.
   Stationshuset är så fint restaurerat och extra roligt med caféet här i den gamla väntsalen. Och det var också så trevlig personal som öppnade toaletterna för oss. Jodå, vi köpte Klings glass. Ett “måste” om man är här. (De var nämligen trasiga på tåget. Inte en toalett fungerade mella Stockholm och Töreboda och troligen inte heller de två sista timmarna till Göteborg.)
   Kul att du var med.
   Kram

 7. Kul småstad, Kingglass låter roligare än GB som inte ens är svenskt längre. Gillar den pampiga skylten till väntsalen, totalt odigital och ger en känsla av att tempot var lugnade förr.
  Färjan var rolig, 20 meter var inte långt.

  1. Töreboda är min barndoms köping. Idag säger man ju kommun. Fint att komma tillbaka och igenkänningsgraden var stor.
   Nu såg jag också att man hade mycket fokus på Göta kanal som i år fyller 200 år. (Beror lite på hur man räknar)
   Stationshuset är fint bevarat och trevligt med ett café i det gamla väntrummet.
   Jag tyckte nog tempot här kändes lugnt även nu. En skön känsla.
   Färjan minns jag som barn och nu är den i annan version men kul att den är kvar. Och den underlättar att ta sig över kanalen från den här södra delen av kommunen

  1. Det var så roligt att komma tillbaka hit och många minnen dök upp. En verkligt lyckad tur.

 8. Härlig skyltning och det där med Hälsans stig är verkligen en synnerligen bra idé. Kul att få hjälp på traven när man undrar vart man ska styra stegen härnäst 🙂

  Ha en fin start på veckan!

  1. Tackar! Och ett lyckat besök blev det i Töreboda. Hälsans stig finns ju lite varstans och här hemma på Söder är den längre, ca 9 km och går runt hela Södermalm. men man kan ju gå delsträckor också.
   Önskar er också en bra vecka.

 9. Fina skyltar, men 3:e klass wäntsal tog nog priset denna gång! Underbart att man sparat gamla klenoder! Och kafeterian såg så trevlig ut i gammal atmosfär.
  Kram

  1. Så roligt att nu återkomma till detta gamla stationshus. Och jag minns väntsalarna. Vi åkte ju ofta tåg till Norge när jag var barn. Och de har verkligen bevarat både väntsalarna och stationshuset så fint.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *