Resor utomlands

Mot Helsingfors och Finland – Med mycket av det mesta.

God morgon! Så har då resan till Finland  i och på  gång och om drygt en timme lägger vi till i Helsingfors. Här börjar dagen med en sightseeing per buss och sedan har vi eftermiddagen fri för egna upptäckter i denna spännande och intressanta stad.Resan hit över Östersjön gick som “på räls” – men till sjöss då, och havet höll sig i tämligen stilla hela resan.

Snart på väg mot HelsingforsSnart på väg.Fartyget Viking Mariella,som ska ta oss till Helsingfors, ligger vid kajen i Masthamnen i Stockholm och väntar. 

Mot Helsingfors

Ett par timmar kvar till avgång och jag välkomnar våra resenärer i Vikingterminalen.

Mot Helsingfors. Välkomna med på resan. Mot Helsingfors. Första stoppet på vår Finlandsresa. Välkomna med.

Koncentrerad! Utdelningen av hyttnycklar och “avprickningen” på min list går galant. Och snart är alla gäster på plats.

Vi lämnar ett halvsoligt Stockholm och har ett par timmar kvar till kvällens middagsbuffé. För de flesta blev det en tur ut på däck. För egen del passade jag på att besöka matsalen, prata med personalen och se vilka bord vi fått till middagen.,

Vi har lagt ut från kajen i Stockholm och är sakteliga på väg mot Helsingfors .Vi lämnar Stockholm, glider ut från kajen och är på väg mot Helsingfors.

Vi har fått våra bord längst fram i fören. Perfekt! Och med fin utsikt.

Aftonens middagsutsikt. Stockholms ytterskärgård.

Torsdag morgon och dags för frukost. Tänkte att det kanske var lite lugnt i matsalen om jag var där när den öppnade, 07.30 (alltså 06.30 svensk tid) Nåja, allt är relativt.  Jag hittade i alla fall ett litet fönsterbord och kunde slå mig ner i lugn och ro med min frukost. Och är man reseledare får det också bli en frukost som är rejäl. )  Allt smakade väldigt bra. En rejäl portion frukt slank också ner.  Både gästerna och jag konstaterad att både frukost och middagsbufféerna var väldigt bra. Stort urval och allt var väldigt fräscht.

Rejäl frukost.

En tur på däck blev det efter frukost. Och här på den västliga sidan var molnen verkligt spännande. Snudd på dramatiska.

DRamatiska moln mötte oss på ena sidan in mot Helsingfors. Dramatiska moln mötte oss på en sidan på vägen in mot Helsingfors.

Och på den östra sidan var det övervägande blå himmel.

 

Vi är strax framme vid kajen och det är tid att lämna fartyget.  De mörka molnen drog västerut och jag ser nu en tämligen blå himmel som vänligt välkomnar oss till Helsingfors.

38 tankar kring “Mot Helsingfors och Finland – Med mycket av det mesta.”

 1. Vilken trevlig början på resan! Och vilken härlig utsikt ni fick till kvällens middag!
  Stor kram och ha det fortsatt bra!

  1. Ja, det blev en lyckad start på alla sätt. Och även dagen idag, i Helsingfors har varit väldigt bra och jag antar den fortsätter så.
   Stor kram

 2. Åh, Helsingfors! Lyckans dig Ditte som får vara där, även om du är på jobb. Ser framemot din vistelse där, att få vara med på ett litet hörn. Ha det gott!

  1. Resan över blev lyckad och är man i Helsingfors är det ju lycka i sig. Har haft en väldigt bra sightseeingtur och ska nu ut på egen hand.
   Du är så välkommen med.

 3. Ser ut som en bra start på resan.
  Maten brukar vara god på Viking Line.
  Alltid trevligt med havsutsikt även om skärgården är” mindre” i Finland än Sverige.
  Hoppas ni får fint väder utan regn.

  1. Det blev en riktigt bra start på resan och den goda buffématen gjorde sitt till. Och vi hade stora runda bord i fören så det förhöjde måltiden ytterligare. Fin utsikt.
   Lite regn kom det på oss idag. Men nu i eftermiddag är det sol igen.
   Hoppas du har det bra och att det fina vädret återkommit.

 4. Du gör dig bra bakom incheckningsdisken, förstår att allt gick som en dans. Fint att ni uppskattade både frukost och middagsbufféerna, de kunde ju vara lite si och så förr i tiden och det är länge sedan vi “tog risken”. Nästa resa kanske vi ger dem en ny chans efter dina lockande bilder.
  Hur gick det med stora Skarvön, missade du den nu igen, kanske passerades den under middagen?
  Ha det gott, önskar dig och dina medresenärer en finfin resa i de östra trakterna!

  1. Tack! Resan blir säkert jättebra.
   Privat äter vi alltid à la carte men med en grupp så är buffén ett bra alternativ ena vägen- Vi äter däremot i à la carten på hemresan. Nu hade vi också fått runda bord i fören och med bra utsikt och lite avskilt så det bidrog till mer matro. Annars blir det lätt livat i dessa stora matsalar. Men maten var uppskattad av alla våra gäster. Av mig också-
   Stora Skrvön missade jag denna gång. Var uppe i att informera i samband med middagen.
   Det blev en riktigt bra start på resan och även dagen idag med rundtur i Helsinki blev väldigt lyckad. Nu ska jag ta mig an stan. I kväll är det kulturnatt och mycket som händer.
   Hade ingen uppkoppling i går till havs så jag missade dig. Men återkommer idag

 5. Ser så fint ut och bra att maten är god och mångfalden till belåtenhet.
  Alltså, din väska är helt underbar! Röd och med en katt på, kan det bli en bättre kombination? Avis!

  1. Resan över blev en väldigt bra start och att maten också var till allas belåtenhet ger ju det där lilla extra. Visst är min arbetsväska fin. Och i stället för att ha kontoret på “fickan” har jag det i väskan när jag är ute på jobbresor. Väskan köptes i Peking för mer än 10 år sedan och har den fungerat både som skolväska och jobbväska.Praktisk är den också-

 6. Härligt! Helsingfors är ett resmål jag ville göra den här sommaren! Det blev av olika anledningar inte av! Nu får jag följa med dig istället. Tack för det! Kram

  1. Du är så välkommen att följa med mig och inläggen härifrån kommer i olika omgångar. Men redan i morgon kommer ett smakprov. Trist med din fot och jag förstår att den begränsat dig på många olika sätt.
   Hoppas du nu blir allt bättre.
   Kram!

 7. Vilken bra start att inleda med en trevlig båtresa. Skönt att vädrets makter var på er sida under överfarten. Det låter som ett bra upplägg att inleda med sightseeing och sedan egen tid. Hoppas att ni får en härlig och givande dag i Helsingborg.

  Kram och god torsdag!

  1. Det blev verkligen en fin start på resan att ta sig hit med båt. Och nu har vi varit runt i Helsingfors i några timmar. Fint att ha egen buss som mötte oss här på kajen. Ikväll är det också kulturnatt här så mycket händer inom olika områden.
   Dagen hitintills har varit riktigt lyckad och givande.
   Kram och trevlig torsdag.

 8. Vilken energi du har, både jobbar och bloggar. Det klara jag inte av.
  Nyss hemkommen från en rundresa i Wales och har mycket att ta igen hos dig igen. du visar så fina bilder och skriver så härligt.
  Ha det bra på jobbet!

  1. Nej, det blir lite “tunnare” inlägg under jobbresorna. Men jag förstärker i efterskott.
   Hoppas du haft en bra resa i Wales men jag vet ju att det är mycket hela dygnet.
   Vi är nu i Helsingfors och reser vidare i morgon. Haft en jättefin dag här.
   Tack för fina ord.
   Och resan började väldigt bra så jag hoppas den fortsätter att vara det.
   Ha det gott och vila dig nu i form.

 9. Åh, här ville ju jag vart med!
  Jag har för jättemånga år sen åkt med Viking Line till Helsingfors, men det skulle sitta fint igen.
  Vilken perfekt reseledare du är!
  Stor kram!

  1. Helsingfors är en väldigt fin stad och hit kan man komma många gånger och ständigt upptäcka något nytt. Kanske tar du dig en tur igen.
   Resan har startat väldigt bra och vi har haft en toppendag och kväll här i Helsingfors. I morgon reser vi vidare till Valamo kloster. Så intressant.
   Stor kram!

 10. Det verkar ha blivit en väldigt fin start på er resa. Alla fotona är a, men jag gillar bäst där du tittar fram och väntar på dina resenärer. Önskar er en finfin fortsättning, maten är inte minst viktig!

  1. Det blev en väldigt lyckad start och den har hängt i även idag i Helsingfors. Och i morgon reser vi vidare mot östra Finland och Valamo kloster. Både intressant, roligt och spännande.
   Och visst är maten en stor del av en resa.
   Hoppas du har det bra i Berlin.

 11. På något vis tycker jag nästan att frukosten och ev middagen på en båtfärd är höjdpunkten ibland..jaja..jag vet…men jag gillar mat 😉
  Helsingfors har jag sen igår lovat en kompis att följa med till…så nu slipper jag inte undan längre.

  Ha det underbart nu 🙂

  1. Bra val att följa med en kompis hit för stan har så mycket att erbjuda. Och visst är maten en stor del av resan. Både gästerna och jag var väldit nöjda med det vi serverades. Stort utbud och väldigt fräscht.
   Tack, jag jobbar på. Och trevligt är det.

 12. Kul att se dig i aktion som reseledare. Åsså kan jag ju inte låta bli att ge dig en komplimang för den absolut häftigaste väskan jag sett på länge. Bra att du ställde en på disken. Kan tänka mig att fler reagerade på den.

  Om jag inte minns fel fräschades Mariella ju upp rejält för ett antal år sedan, och det ser verkligen fräscht ut i de utrymmen som du visade. Åsså hade ni ju faktiskt riktigt fint väder att njuta av under färden. Hoppas den här dagen var lika lyckad som gårdagens.

  1. Så här kan jag se ut. Vad gäller väskan åkte den upp på disken för att jag inte skulle behöva böja mig efter papper i den och dessutom hade jag koll på den här. Men visst gillar jag den. Inköpt i Peking för 15 kr för länge sedan. Och vilken kvalité!
   Mariella är ganska sliten, den tuffar ju på varannan dag till Helsingfors. Men bra mat var det. Jag äter aldrig bufféer ombord annars men den här var riktigt bra. Och vi satt längst fram i fören vid runda bord och där var det inte så bullrigt. PÅ hemresan blir det middag i à la carte matsalen.
   Vi har haft en väldigt lyckad dag och kväll i Helsingfors. Och vi bor verkligen jättebra med fem minuter till Salutorget och väldigt fräscha hotellrum. (Tror mitt är på 40m2 plus ett badrum på 8m2. ) Imorgon bär det av mot klostret.

 13. Aj aj kapten och reseledaren, du sköter dig utmärkt! hoppas du trivs i min födelsestad. Petersgatan var adressen då jag kom till världen, ligger mitt i smeten,. Kram

  1. Jag tror nog jag sköter mig bra…Och att jag trivs i din födelsestad kan du lita på. Det gör vi alla. En väldigt inspirerande guide har idag tagit oss med runt i stan både historiskt, geografiskt och kulturellt. Så roligt.
   Petersgatan såg jag idag på min karta men jag var inte förbi. Nästa gång så…
   Kram

 14. Vilken bra start på resan! Och jag måste också kommentera din fina kattväska! Verkligen fin, liksom du är där bakom disken! Kul att ni fick bra bord vid middagen, och inte så stojigt som det kan vara vid bufféerna! God mat är inte dumt heller! Härligt med en bra tur i Helsingfors, ha det fortsatt bra på resan!
  Tusen tack för all omtanke denna dag, som varit en av de värsta i mitt liv! Men Maja fick ett fint avslut här hemma . Tack än en gång ♥

  1. Det blev en riktigt bra start och dagen i Helsingfors har också varit givande och bra. Kattväskan är mitt resekontor. Den köptes i Peking för sådär en 10 år sedan för ca 15 kr. Bra kvalité i tyget och jag gillar den.
   Kram!

 15. Så roligt å se dig i aktion i incheckningsdisken, en fin bild av dig. Detta är din sfär Ditte reseledare!
  Du är på jobb, du hinner fota och dokumentera åt oss läsare, snacka om energi. Som läse-och se på bilder resenär säger jag tack för fin start …. vi är igång nu 👍😊

  Stor kram!

  1. Tack! Ja, det är viktigt att alla känner sig välkomna. Jag tycker ju detta är väldigt roligt så energin kommer kanske därifrån. Och jag får ju också uppleva så mycket roligt.
   Och Tove, du är ju med mig.
   Stor kram!

 16. Ja då är ni i väg med båten och vi läsare följer i ord och bild!
  Fin bild på dig i luckan klar med ett välkomnade leende hälsa din resegregrupp.
  Du är verkligen energisk! Guidningoch blogga till det💐👼
  Fin stad !
  Stor !kram

  1. Jadå! Och Helsingfors har vi upplevt ordentligt. En jättefin stad och hanterbar. Resan över gick också väldigt bra och havet var lugnt.
   Och visst måste jag också vara med där jag står där och önskar våra resenärer välkomna. Alla förväntansfulla.
   Idag på eftermiddagen kom vi till klostret och ska nu sova här i ett par nätter. Vackert och rofyllt.
   Stor kram!

 17. Nu ska jag äntligen läsa ifatt om din Finlandsresa!

  Vilken fin start ni fick. De där himmelsvyerna, åh … Sån tur att havet höll sig lugnt. Jag minns min första Helsingforsresa, det var som lärarkandidat med en klass bångstyriga nior (men rätt snälla ändå). Det blev dock rejäl sjögång!

  Din frukost såg mycket god ut. Visst är det viktigt med en rejäl och fräsch sådan, särskilt om dagen kräver en del av en.

  Så fin bild av dig där du tittar fram och hälsar välkommen. Kan tänka mig att du är utmärkt som reseledare.

  Varm kram!

  1. Finlandsresan blev väldigt lyckad och jag tror och hoppas förstås att gästerna också tyckte det. Mycket att se och uppleva var det. Väldigt roligt att resa i en trakt som är tämligen okänd. Och att spendera ett par nätter i klostret var också givande och intressant. Är som ett hotell.
   Sjögången klarade vi oss från och det är alltid skönt. För till Helsingfors är det ju en bit på öppet hav.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.