Allmänt

Möte med ett grönt Helsingfors

Vårt fartyg har just lagt till i Helsingfors och staden väntar på oss. Eller snarare vi väntar på mötet med Helsingfors. Ryggsäcken är packad inför dagen och för säkerhets skull finns både både paraply och regnponcho med. Vi går från Vikinglinjens terminal in mot stan och närmar oss Salutorget där kommersen just startat för att fortsätta vår promenad både till fots, med båt och per spårvagn i denna vackra huvudstad.

GRÖN är veckans ord att fritt tolka i Sannas “Gemsweeklyphotochallenge”  och det har jag gjort och från Helsingfors.

Turbåtar ligger längs kajerna och och vi skymtar de gröna koppartaken på några av de fina byggnaderna som kantar hamnbassängen.

På Salutorget är utbudet av det mesta stort och inte bara i frukt – blom-bär och grönsaksväg. 

Grönt och fint är det överallt och här i stan är även spårvagnarna gröna. Att ta spårvagn nummer 2 eller 3, “turistlinjerna”,  som gör på drygt en timme (ringlinjer) en rundtur ger en god överblick. Dagskort, Helsingforskortet, för 9 euro för en dag,  finns att köpa bl.a.  i turistinformationen vid Salutorget. Ett dagskort kan användas till även bussar, tunnelbana och att ta båten ut till Sveaborg och med kortet ges det också fritt inträde till många muséer.

Det mulnade på men ett pitstop på café Strindberg längs den grönskande vackra gatan Esplanaden fick det bli. Esplanaden är en dubbel aveny och mellan dem ett promenadvänligt grönområde med serveringar.  Längs med gatan sträcker sig också Esplanadparken och anses vara Helsingfors gröna hjärta. Längs Esplanaden ligger flera av de finska trotjänarna som Marimekko, Arabia och Finnlayson tillsammans med internationella märkesbutiker.

I Esplanadparken grönskar det rejält och här  möt vi också Finlands nationalskald, Johan Ludvig Runeberg och dagen till ära har han också sällskap av “Sven Dufva” – i alla fall en duva.  Runeberg skrev diktverket “Fänrik Ståhls sägner” som inleds med dikten “Vårt land” som hyllar fosterlandet och vars första och sista vers senare kom att bli Finlands nationalsång.

Inte bara parkerna grönskat utan så även många balkonger. Här dock i blått och vitt och klart att man vill hylla att Finland varit självständigt i 100 år med hjälp av vitt och blått, Finlands flaggas färger.

Kanske lunchdags och visst blir man sugen på en matbit även om det är mycket att se och uppleva. Vi hittar av en slump en restaurang på en grönskande bakgård och här är det perfekt att slå sig ner och både vila fötter och fylla på energi inför kommade turistande.

Rofylld lunchpaus.

Ett “måste” om man är i Helsingfors är att ta båten ut till världsarvet Sveaborg, en resa på ca 15 minuter från Salutorget. Sveaborg är en av världens största sjöfästningar och kallas  också “Nordens Gibraltar” och ska få ett eget inlägg här på bloggen. Även här var grönt gällande färg. I stort sett…

 

 

42 svar på ”Möte med ett grönt Helsingfors”

  1. För oss blev det en kortare variant, men ändå väldigt trevlig. Och det gröna var påtagligt även i Helsinki.
   Kramar och många tankar till er.
   Och vi följer er…

 1. Oj, vad fin blogg! Hittade idag både till dig och till Helsingfors genom dina bilder. Har själv aldrig varit där men hoppas att vi får utforska även den en vacker dag. Ser himla fint ut!

  1. Stort tack för dina fina ord! Jätteroligt att du hittade hit via bilderna. Och det kommer mer om Helsingfors i veckan.
   Helsingfors är en väldigt trevlig sommar och tidig höststad och väl värd ett besök. Har du inte vatrit där kan det vara idé att stanna ett par dagar.

 2. Också här var det grönt och skönt! Och ni hann med mycket. Trevligt med en sommarutflykt. Och Helsingfors visade upp en väldigt vacker sida! Tack för din bildvisning!

  Jag började fundera vad min väninna och jag hittade på den dan i Helsingfors, som väl var för 35 år sen (vad tiden går). Vad jag minns är att vi var inne på Iittala och jag köpte med glas hem. Såna där frostiga knottriga, som var så moderna då, har full uppsättning kvar än. Sen fikade vi på Fazers konditori.

  Grön sommarkram!

  1. Jadå, grönt och fint även i Helsingfors. Vi brukar vara effektiva och har ju varit här flera gånger tidigare, men man hittar alltid både “nya och gamla” saker att se och uppleva. Fazers passerade vi, men det blev ett annat “pitstop” denna gång. Men Fazers brukar vi besöka.
   Iittala passerade vi, ligger vägg i vägg med Arabia så det blev en titt även där.
   Jag har också dessa frostiga, knottriga glas i olika modeller och använder den ofta. Flygbolaget Finnair använder dem i sin businessclass samt arabiaporslin och servetter och lakan från Marimelkko.
   Önskar dig en fin kväll och kanske har du grönskan runt dig.
   Kram!

 3. Härliga Helsingfors, en fin sommarstad verkligen, och så nära både med båt och flyg! Känns väldigt internationellt!
  Det mest speciella jag minns är klippkyrkan, där jag lyssnade på en konsert -en fantastisk upplevelse! Förstår att det är litet speciellt i år….

  1. Visst är Helsingfors en fin sommarstad! Verkligen! Och mycket som händer, särskilt i år.
   Vi var förbi Klippkyrkan, men det var vi och flera busslaster med japaner och kineser så väntetiden var alltför lång för att vi skulle köa. De släpper bara in ett visst antal i taget, fullt förståligt. Men vi har varit där tidigare så det fanns annat att se och göra. Och det var ju hyfsat väder dessutom.
   Helsingfors,liksom de övriga huvudstäderna i Norden, verkar mycket populära i sommar och det är ju roligt i sig.
   Trevligt med en lillsemester var det.

 4. Tack för en trevlig rundtur så vackert där är o det behöver inte alltid vara så länge 🙂 det är ju säkert toppen kul att du är iväg som du är, vad är på kalendern framöver då? kram å fin kväll

  1. För oss är det ju enkelt att komma iväg, bara 25 minuters promenad till fartyget och sedan iväg. Vi hade en bekväm resa och här blev ju
   själva båtresan också viktig.
   Det blir några jobbresor i Sverige i augusti och jag har tänkt mig till Skåne och sedan har vi lite annat vi vill se i Sverige, men det beror lite på vädret.
   Och vi brukar bestämma oss ganska snabbt… Tiden har vi ju.
   Önskar dig också en fin kväll.
   Kram!

 5. Vilken härlig tolkning av grönt! Så många fina observationer!
  Jag gillar också grönt. Livets färg <3

  Helsingfors är en fin stad! Var där för en massa år sedan tillsammans med dottern och en god vän och hennes dotter. Mycket fint och trevligt.

  Ha en fortsatt fin augusti!
  Kramar Christina

  1. Tack! Ja, grönt är skönt och naturen har mycket vackert att rebjuda, men där hann jag inte myed en djupdykning denna gång.
   Men det blir fler tillfällen.
   Helsingfors är en fin stad och det var roligt att komma hit igen för nu var dte några år sedan.För oss är det ju enkelt att ta sig dit, men man ska komma iväg också.
   Förstår att ni hade fina dagar i Helsingfors och stan erbjuder mycket.
   Önskar dig också en fin augusti och lycka till med allt du har framför dig.
   Kram!

  1. Vi har haft några fina dagar och det är ju så enkelt för oss här i STockholm att gå ner till fartyget och sedan ge oss iväg.
   Helsingfors är en jättefin stad och särskilt i vackert väder.

 6. Vacker,t är ni ute o reser ,-) Du är i farten verkligen. Härliga bilder och jättefint ser ut ,-)
  Njut på ,-)
  Intressant………..jag reser med och lär mig ,-) Så här på avstånd ,-)
  KRAM från mig Primrose ,-)

  1. Vi har just varit i Helsingfors och haft fina dagar. Smidigt att ta sig från Stockholm och dit och vi tycker ju om både hav och skärgård.
   Och Helsigfors förstås.
   Trevligt att du är med.
   Kram!

 7. Så trevligt att få följa med dig på promenad i vår närmaste huvudstad! Har ännu inte varit där, men inspireras av dina fina bilder. Snyggt att baka in veckans tema grönt i denna fina kavalkad 🙂

  1. Tack! Vad trevligt att du följde med på resan. Och Helsingfors är en vacker stad och särskilt under sommartid.Vi har haft fina dagar och sett och upplevt mycket på kort tid. Men vi har varit här tidigare så vi kände igen oss i mångt och mycket.

 8. Jo då, här har vi promenerat några gånger och njutit. Men jag har aldrig besökt Sveaborg, bara tittat på fästningen från båten. Så det återstår.
  Perfekt kombo – reseberättelsen och temat “Grön”. Bra jobbat där.

  PS. Kunde inte låta bli att beundra färgvalet på bänkarna – orange och limegrönt. Bra val där:-)

  1. Sveaborg hade vi inte besökt tidigare så nu fick det bli en tur dit trots att vi varit många gånger i Helsingfors.
   Och att kombinera grön/grönt med Helsingfors kändes helt ok. Mycket grönt fanns att tillgå.
   Tänkte faktiskt på dig när vi satt här och åt lunch. Hela den innergården lyste av vackra färger och kombon limegrönt och orange gör sig riktigt bra här också. Ett mycket bra val.

 9. Helsingfors, längesedan jag var där. Trots att jag har släktingar där. Nu blev jag påmind om att det snart är dags igen?. Ser att du ev ska till Skåne, hör av dig om du har lust, hade varit kul att ses☀️. /Pernilla

  1. Helsingfors ligger ju nära för oss, en promenad till fartyget och sedan är vi i väg….Nåja resan tar en natt, men med bekväm hytt och fina utrymmen ombord så är det trevligt. (Om det inte gungar alltför mycket förstås)
   Helsingfors är en fin stad och Åbo likaså båda väda sina besök.
   Jag ska till Skåne i slutet av augusti är det tänkt och jag mailar gärna när jag vet mer. Vore jätteroligt att ses.

 10. Grönt är skönt och Helsingfors ser ut att vara en fin sommarstad.
  De gånger jag varit där, decmber och januari, har det varit isande kallt och stan klädd i vitt. Oerhört vackert så också.

  1. Helsingfors är en fin sommarstad men visst är den vacker även andra årstider. Har aldrig varit där just vintertid, men jag kan tänka mig att det då är en annan skönhet som träder fram.

  1. Resan blev väldigt lyckad och Helsingfors är en fin stad och särskilt när solen skiner. (Den gjorde delvis det…)
   Staden är också väldigt grön och det piggar förstås också upp likspm en fin miljö.
   Stor kram!

 11. Det är såå länge sedan vi var i Helsingfors! Det måste snart vara dags igen, men då flyger vi nog över! 🙂 Kram
  trevligt och fina bilder!

  1. Jag förstår att ni flyger över…Bekvämt! Men för oss med båtarna så nära är det lätt att ta en tur över. Och en fin båtresa är det (om det inte är blåsigt, men då åker jag inte)
   Helsingfors är en fin stad, liksom Åbo. Och jag tror att även Åbo väntar på oss. Eller tvårt om…
   kram!

 12. Många fina bilder men den från salutorget med alla sprakande färger fascinerade mig nog mest. Grönt var ju med. 🙂 Att gå på torget den årstid det finns växter och grönsaker har jag alltid tyckt om lite särskilt. Det finns mycket i våra grannländer men i Helsingfors var det väldigt länge sedan jag var. Så bra du skriver om dina resor så får man ju liksom följa med på ett hörn. Allt gott till dig! Kram Maria

  1. Tack! Ja, på Salutorget här kan man alltid spendera tid eller slå sig ner och titta på allt som händer. Ett fint skådespel är det.
   Både här hemma i Sverige, liksom i grannländerna finns det så mycket fint och sevärt.
   Jätteroigt att du följer med på mina resor och plats för dig finns det alltid.
   Kram!

  1. Tackar! Och jag tolkade det “gröna” från och med hjälp av Helsingfors.
   Stor grön kram från Ditte Blå-

  1. Helsingfors är en fin stad och extra fin den här gröna årstiden. Det blev en lyckad tur på alla de sätt.

  1. Tack! Ja, var jag nu i Helsingfors så fick det bli grönt därifrån. Och mycket grönska fanns det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *