Resor utomlands Spanien

Till havs – Med hopp om att se valar

Teneriffa och Playa de las Americas.  Dag 4. (Gårdagen; onsdag) Denna dag hade vi en inbokad aktivitet, en tur till havs  och  ut på Atlanten med en jättestor katamaran.  (En sorts segelbåt med två parallella skrov. Mer om båttypen finns i länken till vänster.) Men förutom att vara på havet så var det valar vi hade önskat och tänkt oss att få se. Hur det blev?  Jodå, vi såg en hel del valar men jag kan lugnt påstå att de var ytterst svåra att fotografera. Min system eller zoomkamera hade varit perfekt att ha med.

Teneriffa. PLaya de las Americas. Hotell Ocean View. En strålande dag och vi ska spendera en dag till havs. Ännu en vacker morgon. Klockan är nio och vi  ska strax bege oss till båthamnen. En promenad på ca. 30 minuter. Och det såg ut att bli en lyckad dag till havs. 

Till havs

och med hopp om att få se valar lockar oss. Och till båthamnen tar vi oss via  gångvägen het nära havet.

En skön morgonpromenad vid kanten av den blåa Atlanten. Och här i området är närheten till havet påtaglig överallt.

Vi närmar oss hamnen och är på plats i god tid för  avresan som  ska ske klockan 10 .

En liten del av hamnen i Playa de las Americas, Puerto Colon. Här finns både en hel del fritidsbåtar liksom större och mindre båtar som gör olika turer.

Och vi pir nummer 9 ligger den katamaran vi ska ge oss ut med; Maxicat

Teneriffa. Puerto Colon. Playa de las Americas. Här ligger katamaranen Maxicat som ska ta oss ut till havs för att förhoppningsvis få se valar. Vi, som andra, har bokat biljetter i förväg och ska ut på en tur till havs som varar 3 timmar: mellan klockan 10 och 13.

Kaptenen ombord lotsar oss vant ut genom den trånga hamnen.

Teneriffa. En bit ut till havs från Puerto Colon, Playa de las Americas och vi har börjat spana efter valar. En bit ut till havs! Och nu har spaningen efter valar börjat. I fjärran skymtar grannön La Gomera. (Hit kan en också ta en dagstur ).

I havet här utanför Teneriffa finns det en koloni med grindvalar och de är ungefär 70 stycken- Grindvalar är en underfamilj till delfinfamiljen. Och man räknar med att det finns fem släkten till underfamiljen. Det finns både lång och kortfenad grindvalar och just de kortfenade  brukar förekomma  här vid Teneriffas kuster. (Mer om grindvalarna finns i länken ovan)

Hur gick det med valarna?

Tack bra! Vi såg många, säkert ett 30 tal. Men att få med dem på bild var svårt. DE flesta vi såg var mellan 25 och 50 meter från vår katamaran. Och de är inte ovanför vattnet mer än en mycket kort stund. Så bilderna är därefter.

Tenerfiffa och till havs en bit utanför Puerto Colon skymtar ett par grindvalar. Två, små mörka fläckar. Här till havs, i mitten av bilden  och lite lite till vänster, skymtar två grindvalar.

Här är tre stycken grindvalar närmare vår katamaran och deras bakfenor är ovanför vattenytan. En kortfenad grindval kan väga mellan 1000 till 3000 kg. Vuxna exemplar brukar bli 4-6 m långa och honorna är något mindre.

Vi stannade ca 45 minuter i närheten av valarna innan det var tid att dra sig i mot land igen. Nu serverades också lunch .

Paella blev dagens lunch. Men med tanke att den var lagad åt sådär en 80-100 personer så  var inte åtgången hos mig så stor. Men fruktsalladen till dessert tog jag dubbelt av.

Även på vägen in mot land och stopp för bad tittade vi efter valar och delfiner. Men nu var de inte med oss längre.

Dags för bad och här ankrade båten.

Många hoppade i och vattnet håller ca 20 grader så direkt kylslaget var det inte. För egen del avstod jag badet och njöt av att vara på sjön.

På väg tillbaka igen tll Puerto Colon och många upplevelser rikare.

Teneriffa. Till havs ännu ett tag innan vi är tillbaka i Puerto Colon och Playa de las Amrricas. Till havs ännu ett tag och jag njuter.

 

36 svar på ”Till havs – Med hopp om att se valar”

 1. Jösses va fint det hade varit att få vara med där, djur oavsett sort är ju lite “min grej”.
  Tillönskar dig en superb afton och en fortsatt underbar vistelse.

  1. Det blev en riktigt lyckad tur och vi fick ju dessutom se många valar. Tyvärr svåra att få med på bild. Tror du hade gillat både turen till havs och valarna.
   Ha det bra du också och fira att du nu har lov.
   Trevlig kväll.

 2. Kul med valjakten och att ni faktiskt fick se ett antal. Det är ju ofta så att man gör sådana båtutflykter och har stora förhoppnings på att se delfiner/valar eller liknande, och så ser man inga alls. Så jättekul att du såg ett gäng:-)
  Och så hade ni ju helt underbart väder. Vilken perfekt tajming både med semestern och utflykten. Håller tummarna att resten av semestern är lika framgångsrik:-)

  1. En riktigt fin dag till havs blev det och jätteroligt att vi fick se så många valar- Men att fota dem var en utmaning. Här utanför kusten finns en valkoloni på ca 70 stycken så chansen att se dem är stor. Men visst är det ofta så att en kan bli besviken-
   Vädret är så behagligt så det är bara att njuta.
   Sitter nu klockan 22 min tid här (23 hemma) och det är fortfarande +22 och myggfritt dessutom.
   Vi har verkligen tur med både väder, boende och allt. Och det fina vädret fortsätter veckan ut. Vi tackar och tar emot-

  1. Saknar er också! Och inget nyår med er. Tyvärr.
   Men vi har en bra vecka här och långt över förväntan. Strålande sol och +25 känns riktigt behagligt. Vi visste ju inte om vi skulle kunna åka med läkarbesök och annat.
   Stor kram

  1. Jodå, här och även närmare La Gomera finns det en koloni. Har sett valar i norra Norge, utanför Massachusets kust och de allra sörsta i Nya Zeeland.
   Kul att vi såg så många med de var knepiga att fotografera.
   Ha det fint du också.

 3. Härligt att vara ute på sjön. Var tvungen att googla på valarna och det är verkligen stora. Kul att ni fick se dom även om det var svårt att fota.

  1. Ja, vi är ju gärna till sjöss och passade på nu att hänga på för att se valarna. Och jätteroligt att också se så många. De har en koloni här så oftast ser en dem. Men det är svårt att få med dem på bild. De rör sig väldigt snabbt och är bara uppe och tar luft under kort tid.

 4. Vilken härlig dag det blev! Att vara ute på havet är alltid en lisa för själen. Tur att ni fick se valar även om de var svårfågnade på bild.

  Kram och god kväll!

  1. Så lyckat! Och lagom vågor och vind . Extra roligt att vi såg så många valar också. Men det var en utmaning att fota dem.
   Hoppas du haft en bra dag och kväll. Vi njuter fortfarande i sena kvällen på terrassen och det är +22. Behagligt-
   kram

  1. Ja, det blev verkligen en lyckad båttur- Ohc inte minst att se alla valar även om de var svåra att fotografera. Vi har det verkligen bra och njuter av att vara här.
   Kram

 5. Vilken härlig dag ni fick på havet även om valarna höll sig på behörigt avstånd. Fotona känner jag igen från vår val- och delfintur på Azorerna, några fenor här och där. Det verkar vara antingen eller; på Island var de 30 ton tunga knölvalarna så nära båten att vi duckade.
  En njutbar dag blev det!

  1. Det blev en lyckad dag och jag tänkte på dig med mycket vatten och inte så många valar. Just som ni upplevde på Azorerna. Så blev det ju här också.Har ingen systemkamera med hit utan en kompaktkamera.Men vi såg många valar.
   Bäst minns jag valarna från Kaikora på nya Zeeland som vi såg. Väldigt stora och väldigt nära.

 6. Tack för den här fina turen som ni gjorde! Fina foton fick du också, trots att du inte själv är riktigt nöjd förstår jag. Men när är man det? 😉 Här går det också ut katamaraner dagligen för att se på val och delfiner. Vi har inte gjort någon sådan tur ännu men mitt i allt så händer det.
  Fortsätt njuta fullt ut de dagar som återstår av er vistelse där.

  Varm kram!

  1. Det blev en lyckad tur och havet gillar ju både Bosse och jag- Och vi fick se många valar men utan en systemkamera med bra objektiv (som är i Sverige) var dte knepigt med bar bilder. Har en Canon kompaktkamera med och den är bra men det ör ju ingen zoomkamera.
   Förstår att det är liknande med dessa turer även hos er och kanske blir det under våren en tur för oss till er “nya” ö. Jag kommr ju att vara konvalescent länge.
   Vi tankar energi och har det bra.
   Kram

 7. Alltså, vilken tur med vädret ni har, och vilken fin dag ni fick till havs..och så såg ni valar också! Vi var ju ute med en katamaran förra året i april, då från hamnen i Puerto Rico, då var det i och för sig med en massa vattensporter man kunde roa sig med ute till hav, så vi såg inga valar eller delfiner tyvärr.

  Ha det fortsatt tunderbart!
  Kram

  1. Tack! Vi har verkligen tur med vädret. Kunde inte varit bättre. Helt molnfritt och +25 i skuggan.Roligt att vi såg valarna men de var svåra att få med på bild.
   Kram

 8. En härlig tur på havet och så fint att få se valarna i sin naturliga och egen valda miljö. Det verkligen glittrar i havet av solen och känslan av sommar kommer över mig. Längtar! Vi tar oss till havet i morgon troligen, beror lite på omständligheter, men havet är en del av av vår julafton.

  1. Nära havet eller gärna på ,då trivs vi extra bra. Och fint att se valarna även om de var svårfångade på bild. Mysigt för er med en tur till havet. 👍😀

  1. Instämmer! Det fanns två kycklinglår dolda i det gul riset. Men vi överlevde. Hade lite nödproviant med. 😅

 9. Vilken fantastisk semester ni lyckades pricka in! Jag hade också hoppat över badet. Det ska vara betydligt varmare än 20 grader för att jag ska tycka att det är behagligt.
  Ha det fortsatt soligt och trevligt!

  1. Vi har verkligen tur. Inte ett moln och +25 hela veckan. Har det så bra och saknar just nu inte Torre. Passar på att önska dig och Ingrid en riktigt God Jul

 10. Vilken härlig resa ni fick där ute till havs. Skulle gärna ha varit med. Du fick ju bilder av valarna.
  Fina bilder både till sjöss och från land. Det blåa havet ser underbart ut.
  Ha en fortsatt fin semester.
  Jag och Mysingen önskar dig och din man en riktig God Jul.
  Kram och var rädd om dig.

  1. Det blev en lyckad dag och väldigt roligt att vi också såg många valar- Men de var svåra att få med på bild.
   Tack! Och maken och jag önskar er också en riktigt God Jul och hoppas att det nya året blir ett bra år.
   Var rädda om er.
   Varm kram

 11. Jag kommenterade här tidigare, men ibland vill den inte komma fram. Trist! Så spännande att få se valar i verkligheten. Ståtliga djur. Jag önskar er en riktigt God Jul. Kram

  1. Oj, vad trist! Undrar om det beror på att jag har lite seg uppkoppling här på Teneriffa. Men tack för att du tog dig tid att skriva en ny. Båtturen blev verkligen lyckad och inte minst att vi fick se så många valar . Men däremot var det svårt att få med dem på bild. Men några fenor kom med.
   Stort tack, för din fina adventskalender. Den har verkligen varit givande.Önskar dig också en riktigt God Jul-
   Kram

 12. Ååhhh … vilken härlig dag! Hade gärna varit md där! Fina bilder blev det ändå, även om det nu inte blev några närbilder.
  Kram

  1. Det blev en lyckad dag och vi såg många delfiner. En hel koloni finns här utanför Teneriffa.Men knepigt att få till bilder. Men ett litet smakprov blev det.
   Varm kram och många tankar.

 13. En verklig njutflykt till skillnad från Faluns -20 grader julaftonen och juldagen! Roligt att ni fick se valarna, att du inte kunde få några närbilder är fullt förståeligt.
  Ni har det bra där i värmen, nu läser jag vidare

  1. Vi har haft det så bra. Kravlöst och avkopplande.
   Valarna såg vi många av och det var roligt. En fin dag till havs blev det.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *