Stockholm Utflykter

Nyckelvikens trädgård – En vacker överraskning

I gårdagens blogginlägg tog vi oss till Nyckelvikens naturreservat i Nacka. Och här, nästan framme vid målet, Nyckelvikens trädgård och herrgård, vi  gjorde en avstickare upp på Kulberget. En skylt visade vägen och en stig på 300 meter ledde oss hit. Berget har vi sett från sjösidan vid många tillfällen men ingen av oss hade varit här uppe tidigare. Men den lilla omvägen hit upp gav oss en fantastisk vy över nejden och även över inloppet till Stockholm.

Nacka. På väg till Nyckelvikens trädgård och herrgård gjorde vi en avstickare upp på Kulberget. Här fick vi en fantastisk vy över inloppet till Stockholm. På väg till Nyckelvikens trädgård och herrgård i Nacka gjorde vi en avstickare upp till Kulberget . Här fick vi en riktigt fin vy över inloppet till Stockholm.

Nyckelvikens trädgård

Vi lämnade Kulberget och tog oss via en stig ut på grusvägen som leder ner till Nyckelvikens herrgård och trädgård, som också ligger inom naturreservatet.

Nacka. Nyckelvikens naturreservat. På väg not Nyckelvikens trädgård och herrgård. ”I naturen ut vi gå” – På väg mot Nyckelvikens trädgård och herrgård.

Genast vi  kommer in i trädgården ser vi det gula lusthuset uppe på en kulle.  Lusthuset  är, precis som herrrgården, från 1700- talet och har påminner om av en kinesisk teburk. Lusthuset är också för uthyrning om man nu skulle vilja ha en fest eller så här.   ( I morgondagens inlägg berättar  jag mer om själva herrgården.)

Nacka kommun. Nyckelvikens trädgård. Lusthus. Uppe på en kulle i Nyckelvikens trädgård finns ett lusthus som påminner om en kinesisk teburk

Nacka är en grönskande kommun och mängder av olika planteringar finns runt om i kommunen och det är Nyckelvikens växthus och odlingar som ansvarar för detta. I kommunen planterar man i oktober ut ca 80 000 blomsterlökar och under våren tillkommer 5000 vårblommor som i juni förstärks av 25 -30 000 sommarblommor av ett 50-tal olika sorter. På en del platser i kommunen planterar man under hösten ut mer frosttåliga växter. Så det är en omfattande odling som sker här.Och när blomsterlökarna blommat ut skänker man dem till invånare i Nacka som vill ha dem.

Nacka. Nyckelvikens trädgård är uppdelad så att det inom den finns olika trädgårdar, var och en med si karaktär. Nyckelvikens trädgård är uppdelad i olika ”rum” så det blir egentligen fler trädgårdar som alla har sin egen karaktär. Här en japaninspirerad del.

En visningsträdgård

Jag funderade, när jag såg ordet, på vad det var. Men nu vet jag lite mer. (Läste på när jag var här i tisdags) Visst är det en trädgård som man visar upp. Men här har man också olika försöksodlingar där man som besökare kan se effekten av olika gödselmetoder. Mängden växter i trädgården är stor så de blir lite av en reservbank. En ”bank” där entreprenörerna som har hand om planteringarna i kommunen kan hämta nya plantor om en del blivit ”förstörda”.

Trädgården har också delats in i olika rum bl.a;  barnens trädgård, en japanskinspirerad trädgård, en vit trädgård och en köks och kryddträdgård.

Välkomna med  på en runda i trädgården.

Dahlior.

I köksträdgården var pumporna på gång.

Runt och i växterna samlades både bin, humlor och fjärilar. Men det var bara påfågelöga som jag lyckades få med på bild.

 

22 svar på ”Nyckelvikens trädgård – En vacker överraskning”

 1. Vilken trevlig och varierad trädgård med fina planteringar. Lusthuset är verkligen fint och jag kan tänka mig att det är fint som festlokal vid olika tillfällen.

  Önskar dig en fortsatt fin fredag!

  Kram

  1. Vi blev glatt överraskade över att se den vackra trädgården som ju egentligen var fler.
   Och solen var med oss.
   Önskar dig också en fortsatt bra fredag.
   Kram

 2. Ååååå vilken trädgård, så fina bilder och solen skiner! Här har regnat mest hela veckan……. Så ljuvligt och kul att de satsar på blommor/lökar – vilket drömjobb att få planera och sätta alla lökar, förhoppningsvis med en bra budget. Ha en fin helg och tack för sommarbilderna, än är det inte höst!

  1. Tack! Gissa om du var med mig här i tankarna bland alla blommorna. Och verklig tur med vädret hade vi. Så roligt att gå runt här och titta på alla olika ”rum” i trädgården. Nacka kommun har verkligen satsat på mycket blommor och en ”bra budget” har jag förstått finns.
   Visst håller vi kvar sensommaren ett tag till.
   Men grått och regn här både igår och idag.
   Trevlig kväll.

 3. Idag var det verkligen skönt med alla dessa fina gröna färgrika blommor , för utomhus idag är det verkligen bara grått idag!
  Tur man har något att pyssla med ( nytt jympapass!)
  Ha en fin fredagkväll!
  Kram

  1. Någon väderhit har det absolut inte varit idag så jag har med mig tisdagens besök här i färskt minne.
   Jag har spenderat dagen med rehab på ett nytt ställe och planerat och läst på inför en kommande jobbresa runt Vättern- Ska bli kul!
   Hoppas det gick bra med gympapasset .
   Kram och trevlig kväll.

 4. Fina bilder.
  Dahlior så vackra.
  Har en med flera knoppar, få se om de hinner slå ut innan hösten kommer på riktigt?
  Trevligt att insekterna kan få lite ”god mat”
  En hel del humlor hos oss.

  1. Tack! Här finns så många vackra blommor så det var en fröjd att strosa runt i trädgården och de olik ”rummen” . Dahliorna var av många färger och är ju så fina- Hoppas din slår ut innan det blir för kyligt-
   Här är gott om insekter och de trivs liksom blommorna.
   Har även en del humlor och fjärilar här på balkongen och de är välkomna till våra växter-

 5. Så vackra blommor. Och så många arter. Det brukar inte vara så mycket blomning kvar på sensommaren.
  Huset ser inbjudande ut.
  Härligt att bli positivt överraskad!
  Kram !

  1. En jättefin dag i en skön miljö- Och så mycket blommor som fortfarande var i blomning.
   Visst är det trevligt att bli positivt överraskad.
   Karm!

 6. Det var ett riktigt bra och intressant nytänk med den visningsträdgården. Dina bilder är helt fantastiska och de speglar verkligen hur vacker Nyckelvikens trädgård är. Återigen – vilken tur att ni åkte dit när det fortfarande var soligt och varmt. Perfekt tajming ju:-)

  1. Tack! Och roligt att se att så många blommor fortfarande var ”pigga”. Visst hade vi prickat in en bra dag för besöket. Och trädgården med de olika ”rummen” blev en fin och oväntad överraskning.

 7. Vilka vackra bilder från trädgården, speciellt fjärilsbilderna blev ju helt suveräna!

  Väldigt mycket som blommar fortfarande 🙂

  Ha en fin fortsättning på helgen!

  1. Nyckelvikens trädgård är så vacker och roligt att så mycket fortfarande är i blom. Fint också med trädgårdens olika rum. Vad gäller fjärilen är detta ä första gången jag lyckats få en att vilja vara med på bild. Så extra roligt att bilden blev lyckad.
   Önskar dig också en fin helg.

  1. Verkligen! Och roligt att så mycket fortfarande var i blom. Tur med vädret hade vi också. Är nog första gången jag får en fjäril att vilja vara med på bild-

 8. Vilka fina bilder och en fin trädgård du visar. Hoppas allt är bra med dig efter sommaren, nu är hösten på väg i alla fall. Här regnar det för fullt ibland mer och ibland mindre. Vi är på ön och sitter inne det går inte att gå ut i dag, tråkväder är det men det blir säkert bättre nån gång. Kram och trevlig helg.

  1. Tack! Ett fint besök blev det och vi hade verkligen tur med vädret också. Vi har haft en bra sommar men visst känns det som om hösten kom väl snabbt. Skönt att ni kan vara på ön och fint att där sitta inne och titta ut på tråkvädret.
   Önskar dig också en fin helg.
   Kram

 9. Underbart! Vilken bra idé att skänka utblommade lökar till nackabor. Återbruk av bästa sort!
  Alla dessa tusentals lökar blir ju otroligt mäktig prakt! Så vackert! Verkligen en njutning på många sätt!
  Kram

  1. Visst är detta en god tanke och jag vet att det är uppskattat.
   Vi verkligen njöt av att strosa runt i den vackra trädgården med de olika ”rummen”. Perfekt att hitta detta 8 km från City i Stockholm.
   Kram

 10. Helt fantastiskt ställe och likaså trädgården! Blir yr i mössan av antalet växter du redogör. Samtidigt funderar jag….om du som är en berest Stockholmsresenär, alltid alert och besöker alla ställen du kan leta fram, o ändå inte varit här tidigare, hur många hittar då hit? Nackaborna ? Övriga stockholmare? Andra turister? Marknadsförs platsen? Nu vill ju inte jag ha en folkvandring direkt när jag besöker olika ställen, men undrar bara om stället får välförtjänt uppmärksamhet?
  Hur som helst, en verkligt vacker trädgård!
  Kram

  1. Jag har faktiskt varit vid Nyckelviken tidigare men då var det tidig vår och inte denna grönska vi nu fick uppleva. Tror många som bor i Nacka och Värmdö gärna tar sig hit till Nyckelviken. Och inte minst på helgerna.Så Många tar sig absolut hit. Nu var vi en vardag och det var väldigt gott om plats. Skolor och många som jobbar.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *