Stockholm Utflykter

På väg till Nyckelvikens naturreservat i Nacka

I tisdags var det en sån där skön sensommardag och väninnan Agneta och jag skulle på nytt vidga vyerna. Nu var vi på väg till Nacka strand där vi skulle ses och därifrån ta oss vidare till Nyckelvikens naturreservat.

Förra veckans promenad blev en regnig historia i Solna och i stadsdelen Bergshamra. Här blev Tivoliparken en ny och väldigt trevlig bekantskap för oss båda. Då konstaterade vi också att detta var den första tisdagspromenaden sedan vi började i januari som det regnade. Så vi såg denna regniga dag som ett undantag.

Vid Saltsjökvarn väntar jag på SL:s pendelbåt som ska ta mig till Nacka strand. Vid kajen ligger ett av de stora kryssningsfartyg som sedan i sommar fått komma in till Stockholm och även släppa i land sina passagerare. (I början av sommaren fick fartygens passagerare inte gå i land p.g.a. Covid.

På väg till Nacka strand

Snart är jag ombord och sätter mig på däcket en trappa upp och ser Södermalm och innerstan försvinna.

På väg till Nacka strand. En båtresa som tar ca 20 minuter med några stopp längs vägen. Till vänster i bild skymtar Sofia kyrka uppe i Vitabergsparken och än längre bort syns en liten del av Katarina kyrka.

På väg till Finnboda hamn som är en av hållplatserna för pendelbåten. Här i det gamla varvsområdet i Nacka kommun växer ett nytt bostadsområde fram- 

Pendelbåten gör också ett stopp vid Kvarnholmen där förr kvarnen Tre kronor låg. (Även här har det byggts ett nytt bostadsområde) Sista stoppet innan vi når Nacka strand är Blockhusudden på Kungliga Djurgården.

Blockhusudden .

Blockhusudden är den östligaste delen av Kungliga Djurgården.  För länge sedan var Blockhusudden en ö/holme och följaktligen helt omgiven av vatten. Men så småningom så gjorde landhöjningen att holmen i stället blev till en udde. Och udden här kom att få en strategisk betydelse och på 1500- talet under Gustav Vasas tid låg här ett blockhus som skulle försvara inloppet här till Stockholm. (Ett blockhus var ett hus  som var timrat eller byggt i sten och med skottgluggar, en liten försvarsanläggning.)

Nacka strand känns tydligt igen på Carl Milles skulptur “Gud fader på himmelsbågen”. Och här stiger jag  av båten och sammanstrålar med Agneta.

Nacka strand är också ett bostadsområde men även en hel del företag finns här.  Vad gäller bostäder finns en del nyproduktion  som klättrar upp längs berget. Och uppe på berget ligger en del äldre hus. Helt oavsett äldre eller nyare hus ingår en strålande utsikt över nejden och inloppet till Stockholm. Nere vid vattnet ligger dels “kajen” med många restauranger och dels populära restaurang J.

På väg till Nyckelvikens naturreservat

blir den första biten ganska brant uppför. Vi ska ju uppför berget och passerar på vägen hotell J som också ligger i Nacka strand. Stannar en stund och blickar ut över nejden innan vi går vidare.

Start för promenaden vid Nacka strand och snart når vi naturreservatet och  Kulberget som är märkt med rött.

En äldre del av hotell J som bl.a. används som konferenslokaler och restaurang.

Vi  lämnar hotellområdet och  följer sedan den trafikerade vägen några hundra meter innan vi viker av in i skogen. Och se här har vi snart  Nyckelvikens naturreservat,

Så är vi då i Nyckelvikens naturreserevat och vi följer stigarna.

Måste ge en stor eloge till Nacka kommun som har placerat ut dessa gulliga små hus som är avsedda för skräp-

Vi ser plötsligt en skylt som visar en pil mot  Kulberget, en vacker utsiktsplats här i naturreservatet. Och visst tittar vi gärna på vacker utsikt och går 300 meter extra.

Nacka kommun. Nyckelvikens naturresrevat. Och vi är på väg till Kulberget för att titta på utsikten ,En avstickare men vi är på väg till Kulberget.

Framme!

Utsikt in mot Stockholm.

Rakt fram ligger Fjäderholmarna, ett populärt utflyktsmål, och bakom dem skymtar en del av  Lidingö; det nybyggda “Dalenumområdet”.

En fin vy österut mot  hela inloppet till Stockholm.

 

30 svar på ”På väg till Nyckelvikens naturreservat i Nacka”

 1. Vilken fin utsikt ni fick på er promenad.
  Så SÖTA små “sophus”.
  Verkligen trevligt.
  Hotel J har vi bott på en gång.
  Högst upp i en fin svit med härligt utsikt.
  Födelsedagspresent till maken.
  han gillade fota alla båtar som passerade.

  1. Det blev en skön heldag för oss så detta var en delsträcka. Perfekt att kombinera promenader med en båttur.
   Visst är sophusen gulliga. Och det fanns många. Såg heller inget skräp slängt här i skogen i naturreservatet så dessa lockade nog till sig det.
   Hotell J är trevligt men numer är det ofta konferenser här. Har också bott här ett par gånger. Kanske i en liknande svit. Strålande havsutsikt var det.
   Min ena dotter bor i Nacka strand alldeles ovanför restaurang J och därifrån har man också en fantastisk utsikt.Så fint där på balkongen ut mot vattnet, Djurgården och Lidingö på andra sidan och med Milles staty framför.
   Vi äter ofta på restaurang J och det är ju ett perfekt ställe också för att se båtarna.

 2. Många vackra vyer att vila ögonen på igen. Ja, regnet det fortsätter. Igår soligt, idag en riktig sjusovardag.
  Vår huvudstad Stockholm är vacker. Jag är också väldigt glad i Lidköping.
  Skönt när man är nöjd där man bor.
  Stor kram!

  1. Vi hade en så fin dag. Och de fina dagarna tar vi gärna vara på. Idag regn här men jag har en del resejobb att planera så det kom lägligt.
   Sverige har verkligen många vackra städer och platser och ofta är det ju så att man tycker om den plats man valt att bo på.
   Stor kram och trevlig kväll.

 3. Vackra vattenbilder… igen!
  Vilket häftigt skräphus! Det borde fler kommuner ta efter. Det blir ju ett nöje att slänga skräpet där!
  Magnifik utsikt ! En riktigt härlig vandring i era vackra trakter!
  Kram!

  1. Jadå! Vatten gillas. Perfekt att börja med en båtresa och jag avslutade med två.
   Visst är sophusen/tunnorna fina. Och man lockas verkligen att lägga skräpet i dem. Dessutom fanns det många av dem.
   En riktigt fin runda blev det och detta var början på den.
   Kram

 4. Vilken trevlig dag och vilken härlig natur! Jag förstår din eloge för finare soptunnor eller vad man ska säga har jag nog aldrig sett. Det är verkligen så att det lockar att slänga sitt skräp där och dessutom så förfular de inte naturen. Bra jobbat där!

  Kram och god kväll!

  1. Visst är sophusen/tunnorna gulliga. Och de inbjuder verkligen till att kasta skräpet i dem.
   Vi fick verkligen en jättefin dag i vackra omgivningar.
   Kram och trevlig kväll.

  1. Vi hade en fin dag och att traska runt häri naturreservatet var en ny upplevelse för oss båda. Fint med så mycket naturområden på ganska nära håll. Jätteroligt att du var med. Och du var det i tankarna här i skogen. (Vi letade lite svamp också)
   Kram

 5. Hoppas att det var rent och snyggt i naturen när de gjort så fina soptunnor. Makalös utsikt och då vet vi att tisdagar oftast bjuder på fint väder =)

  1. Det var det! INte ett skräp såg vi. Tror dessa sophus manar till att lägga skräpet här. Och de är rejält tilltagna. Vi tyckte de var jättegulliga.
   Tisdagar har bjudit oss på fint väder med undantag av förra veckan. Så vi är hoppfulla.

 6. Tänk om det funnits så fina sophus överallt. Då kanske vi sluppit se skräpet lika runt ikring, för inte vill man ha det stökigt kring ett gulligt hus? Kram

  1. Visst är sophusen gulliga! Ett gott initiativ. Och inte ett skräp såg vi under vår runda. Tror sophusen inbjöd till att kasta skräpet där.
   Kram

 7. Ni utnyttjade den sista soliga dagen denna sommar i tisdags. Bra gjort! Är totalt förälskad i sophusen. Så himla fint och smart. För ser man nåt så gulligt slänger man gärna skräpet där och inte på marken.
  En härlig utflykt. Kul att jag fick följa med, för där har jag inte varit, bara sett området från Finlandsfärjor. Vilken fantastisk utsikt från Kulberget. Väl värt en liten omväg:-)

  1. Vi har verkligen haft tur med vädret alla tisdagar sedan januari, utom förra veckan då det regnade. Och visst hoppas vi vädermässigt även på många fina tisdagar under hösten.
   Visst är sophusen/tunnorna gulliga. Och det fanns många utplacerade både längs stigar och i skogen så något skräp såg vi inte alls som låg och drällde.
   Just här uppe på Kulberget hade inte vi heller varit. Vi har också sett Kulberget när vi åkt ut i skärgården och från Finlandbåtarna. Men nu var vi här. Absolut värt en omväg.

  1. Verkligen! Så gulliga! Dessutom rejält tilltagna. – Och det är ju jättebra att så många är utplacerade runt om i reservatet.Liknande soptunnor/hus skulle flera kommuner ta efter.

 8. Wow vilken utsikt det var där uppifrån!
  Carl Milles statyn är verkligen vacker, vi såg också den i tisdags på väg hem från vår kryssning, tror minsann att vi såg samma kryssningsfartyg också!
  Ha det gott!
  Kram

  1. Det blev en lyckad tisdag på alla sätt. Berget har jag passerat med båt många gånger men hade inte varit här på plats. Men nu så. Och ni passerade ju både berget och Nacka strand när ni kom i tisdags. Troligen var det samma kryssningsfartyg som låg kvar.
   Ha det bra du också.
   Kram

  1. En lyckad dag! Och perfekt att kombinera en båttur med sköna promenader. Finns så mycket att se och uppleva helt på nära håll.
   Nu hoppas vi förstås på fortsatt fina tisdagar. Ja, även förstås att andra dagar blir fina.
   Trevlig fredag

 9. Vilken härlig dag ni fick. Och verkligen fina omgivningar. Och det lilla söta sophuset trodde jag var en lekstuga för barn 😃
  Stort kram

  1. Verkligen en skön dag och perfekt att kombinara en båttur med en runda i skogen. Och visst är sophusen gulliga.Många fanns det också så inga sopor i naturen. Bra så.
   Stor kram

 10. Wow aldrig hört talas om Nyckelviken, o ser vad mycket jag missat. Alla dessa oaser mitt i storstan! Lika glad blir jag varje gång du presenterar ett nytt vattenhål! Läser vidare….

  1. Vi har gott om fina platser här i närheten och det bästa är att de flesta också är nåbara utan egen bil. Här blev det jättebra att kombinera båt med promenad.
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *