Stockholm

Stockholm igår – En god sensommarblandning

Stockholm igår. Jag vidgade  vyerna och lämnade Södermalm. Det var ju ett tag sedan jag gjorde det. Mitt objudna sår på benet har begränsat mig och har heller inte varit så samarbetsvilligt vad gäller att läka. Men ett planerat besök på resebyrån på Östermalm fanns på dagordningen. Tog tunnelbanan hit och passade sedan på att sakta flanera genom delar av city. Var ju ett par veckor sedan jag var här.

Allén på Karlavägen, Östermalm, i Stockholm, är fortfarande grön. Men en del gula löv har redan fallit ner.

Stockholm igår

bjöd vädermässigt på en blandad dag. Ja, även innehållsmässigt. Besöket på resebyrån, där jag hämtade all “detaljinfo” vad gäller det praktiska in dagens resa, var som vanligt väldigt trevligt.  Riktigt upprymd inför resan så tog jag svängen förbi Stureplan. Noterade att “uteställena” här var fyllda och att det i övrigt var mycket folk i omlott. Kanske lunchrusning eller så har många fortsatt sommarledigt.

Stockholm igår vid lunchtid. Här Stureplan. Stockholm igår vid 12- tiden. Fullt på Stureplans uteserveringar och över lag mycket folk i rörelse.

Jag fortsatte Kungsgatan upp till Hötorget. Även här var det många i rörelse. Turistsäsongen pågår för fullt. Jag såg en hel del som köpt med sig mat och satt på Konserthustrappan och åt.  Stannade till och mindes tiden i mitten av 1960-talet då jag satt här med vänner på sommaren och delade på en korg  med jordgubbar. När jag nu ändå var här satte jag mig bara för att minnas.

Stockholm igår. Hötorget och Konserthuset. Stockholm igår. Här en del av Hötorget med konserthuset.  I bakgrunden Carl Milles statygrupp “Orfeus”. (Mer om konserthuset, MiIlles och Orfeus i länken.)

Bär, svamp, grönsaker och blommor finns det gott om här på Hötorget. Ett handelstorg som funnits här i omgångar sedan 1600-talet. Och fortfarande är torghandeln här livlig.

Stockholm igår. Hötorget bjöd på vacker blomsterprakt. Stockholm igår. Hötorget med vackra blommor. 

 

Efter att ha tittat runt på Hötorget

åkte jag ner till Hötorgshallen. Och eftersom jag ska till östra Finland, till den del av Finland som heter Karelen, så ville jag prova ett par karelska piroger

 

Karelska piroger och ett brett urval av andra finska matvaror finns i “Finska butiken”.

Stockholm igår. Besök i Finska butiken i Hötorgshallen. Stockholm igår och besök i Hötorgshallen. Här Finska butiken.

Och de karelska pirogerna fick jag tag på.  Riktigt goda! Gav mersmak.  (Förr fanns de inte med ris eftersom det inte odlas i Karelen).

Stannade också till  för att få med lite skaldjur hem. Utbudet här i hallen är riktigt bra.

 

Med godsakerna i tryggt förvar var det dags att ta tunnelbanan hem till Söder igen. Noterade även att Sergelgången piffats upp. Här fanns nu bänkar där man kan slå sig ner för att ladda mobilen/datorn och även rosa sittmöbler med bord.

Lovvärt initiativ med sittmöbler i Sergelgången. Men jag skulle behöva träna för att ta mig upp och ner här på ett smidigt sätt.

 

I eftermiddag bär det alltså av mot Helsingfors och på fredag vidare österut mot “Insjöfinland” och den ryska gränsen.Välkomna med på resan.

 

36 svar på ”Stockholm igår – En god sensommarblandning”

 1. Trevlig resa önskar jag dig och hoppas benet inte blir alltför besvärligt. Hur många dagar ska ni vara borta?

  Sittmöbler, jo fint initiativ, men frågan är om någon överhuvudtaget tänkt på att även äldre personer kan behöva vila benen. Du är rörlig för din ålder, men alla är ju inte det. Dessutom inns det många som är än äldre! En miss i ett annars gott initiativ.

  Sen utgång för mig idag, men nu är jag redo, handat och fixat en del så när jag kommer hem trött ska jag kunna stanna hemma i lugn och ro. Det är planeringen i alla fall… Jag har haft supertrevligt så här långt och tänker ha det fortsatt så under min vistelse här i främmande stad och land.

  1. Tack, jag tror det blir en jättebra resa och vädret ser bra ut. Och sex dygn blir vi borta. Hoppas och önskar att såret läker på sig men det är inte så villigt att samarbeta just nu. Men positiva tankar ger en del.
   Vad gäller sittmöblerna här i Sergelgången har nog ingen tänkt på att även de lite äldre ska komma ner och helst upp. Jag har skrivit och frågat hur man tänkt sig detta. Gjorde det i samma veva som jag hade synpunkter på dessa elsparkcyklar som breder ut sig.
   Så roligt att du trivs i Berlin och önskar dig fortsatt fina dagar. En härlig stad är det.

 2. Härligt att gå tillbaka i tiden och minnas dessa viktiga stunder. Stockholm är verkligen full av semesterfirare i Augusti . När jag har varit i Stockholm stad på besök så har det varit ofta under Augusti månad. Då har det varit ett vimmel av folk i Gamla stan. Vilket bra initiativ och förberedande och att även smaka av Kareliska piroger innan din resa till Finland. Då har du mer koll på saker och ting inför guidturen=) Tack för ett fint inlägg med bilder=)
  Kram

  1. Minns med glädje dessa tider här på trappan sommartid. Mycket att titta på och en bra träffpunkt. Vet att vi sedan på lördagarna på eftermiddagen gick vidare till Nalen och svängde loss. Lite “modsstuk” med svarta manchesterjeans, stor grön militärparkas och mocksloafers med rosa, tjocka luddiga strumpor i.
   Augusti här är en fin månad och stan är fylld av både svenska och utländska turister.
   Jag har smakat karelska piroger förr men det var länge sedan så smaken fräschades upp. Till full belåtenhet.
   Kram!

 3. Hötorgshallen, min bästa vän som nyinflyttad till stan 1978. Min dåvarande make hittade där både couscous och harissa och annat arabiskt och jag lärde mig laga arabiska rätter. Då fanns ingen finsk butik där. Piroger får jag ibland tag på i större affärer, glöm inte att de ska ätas med äggsmör!
  Ha en toppenresa, jag hänger på låset! Kram

  1. Fortfarande finns många arabiska butiker som blandas med andra. Så roligt att på ett och samma ställe smakmässigt förflytta sig runt jorden. Jag köpte äggsmör till igår och testade. Så gott.
   Och jätteroligt att du följer med mig på resan. Varmt välkommen! Hade behövt dig som tolk. Vi ska ha en chaufför som talar finska och svenska så det blir lite lättare för mig. Många orters namn här står ju på finska så Jag ska ju till de områden som mest är enspråkigt finska och det blir lite nytt i sammanhanget. Har varit i trakterna med min pappa för länge, länge sedan och vet att det är väldigt vackert.
   Kram!

 4. De där rosa sittmöblerna nog inget för mig!
  Hötorget har så mycket fina och billiga blommor.
  Svärmor får alltid en stor bukett vid Stockholmsbesök.
  Önskar dig en trevlig start på Finlandsresan.
  Jag följer med!

  1. De möblerna var inget för mig heller. Undrar hur ansvariga tänkt här- Dock ett vällovligt initiativ.
   Hötorget och Hötorgshallen besöker jag ofta. Hallen har så mycket gott och torget ett gott utbud av blomster, frukt och grönt.
   Tack, det ska bli så roligt med resan och så mycket fint att se och uppleva.
   Välkommen med!

 5. Önskar dig en bra jobbresa. Nästa resa blir bara avkoppling hoppas jag.
  Vackra bilder som vanligt genom din vandring i stan.
  Kram/A-K

  1. Tack! Ja, vi är på väg och passerar snart Vaxholm. Känns väldigt roligt och bra. Och visst blir näsa resa ren semester. Ser fram emot den också-
   Kram!

 6. God tur söstra på din väl förberedda tur till Finland.
  Så spännande med nya mål.
  Hoppas ditt sår får sin läkning.
  Har fått med mig bakomliggande inlägg, men hoppade över Band då jag inte skrivit själv än. Du levererar 😃
  Stor kram och var rädd om dig!

  1. Tusen takk! Resan har börjat riktigt bra. Och väl förberedd är jag men man vet aldrig vad som sker under vägs- Vad gäller såret hoppas jag också på att läkningen ska skynda på. Förstår att du hade det fint på Åland och ser fram emot att läsa- Önskar dig nu fina fortsatta dagar hos de dina.
   Stor kram bästa “söstra mi”.

 7. Såg gott ut med pirogerna, tycker att priset var väldigt bra! Stod det verkligen 13 kronor för en pirog? Ja, faktiskt.

  Gula löv … redan?! Jag har nog alldeles tappat referensramen nu.

  1. Pirogerna var jättegoda och jag ser fram emot att äta fler nu på resan i östra Finland. Och visst var det ett bra pris på den här i Hötorgshallen. Verkligen. Kan meddela att hummern och kräftorna spelade i några övre divisioner.
   Jodå, lite gula läv hade allt fallit till marken. Men å andra sidan har det varit vackert grönt sedan i maj så det får väl vara ok.

 8. Oj vad höstigt det såg ut på den där första bilden… Men samtidigt var det ju också många gröningar kvar i träden.
  Hötorget känns lite som “hemma” för mig eftersom vi bodde på Rica (Scandic nu, tror jag?) på Slöjdgatan en vecka per månad under 2,5 år när vi flyttat hit ned till Spanien.
  Pirogerna såg goda ut, men jag skulle allt skippa morotspirogen 😉

  Tack för rundturen i bekanta omgivningar och ha nu en braig resa! Håller tummarna att benet håller sig i schack.

  1. Lite höstkänsla har smugit sig in här men å andra sidan har det grönskat fint sedan början av maj. Så jag förstår om några löv nu signlar ner.
   Hötorget och Hötorgshallen gillas. Nu har ju Scandic sedan en tid byggt hotell i gamla PUB och jag vet inte om de också övertagit Rica.
   Pirogerna var riktigt goda och man kan ju välja fyllning. Tur är det! Även hummern och kräftorna var riktigt goda.
   Roligt att bidra med lite nostalgi och igen kännande för dig.
   Jag och gruppen är på väg och har passerat Vaxholm. I morgon blir det Helsinki för hela slanten och i kväll vackra Stockholms skärgård. En favorit.
   Har försökt att tala såret till rätta och hoppas det hjälper.

 9. Så smidigt med sittmöbler där på Sergelgången men de passar nog inte alla utan vänder sig mest till en yngre publik. Upp och ner hade jag kommit men Husses rygg och knä hade nog inte fixat det.
  Hoppas att allt går bra på resan och att du kan vara hyfsat aktiv trots ditt sår. Självklart hänger jag med och ser fram emot att läsa dina inlägg!

  Kram och ha en fin resa!

  1. Visst är tanken god här med sittmöblerna men knepigt för mig som är lite stel just nu med såret…Men det finns ju andra bänkar också.
   Jag och gruppen är på väg och det känns så roligt. Såret är som det är och jag ska ju inte ut på några långvandringar. Bra så!
   Och inlägg kommer.
   Kram!
   Tack för omtanken

 10. Vilket trevligt inlägg. Nu fanns det kanske inga svenska jordgubbar att köpa så du fick den rätta nostalgikicken.
  De rosa sittmöblerna ser inte helt bekväma ut. Undra hur de används på nätterna.
  Då önskar jag dig härliga dagar i öster. Bra att du inte ska klättra i berg. Eller heter det på?
  Kram från ett höstligt Visby

  1. Nej, skulle inte tro det. Men det fick gå bra ändå. Minnena fanns i alla fall kvar. Väldigt tydliga-
   Vad gäller möblerna tror jag de fälls ihop nattetid.Såg ut så. Men för mig nu både att komma ner och upp skulle vara svårt. Inte så åldersanpassade direkt. Några berg ska jag inte klättra i. Håller mig på marken. I skrivandets stund är jag mitt ute på Ålands hav och vaknar i morgon i Helsingfors. SEr så fram emot resan.
   Kram!

  1. Vad roligt att du ler. Och våra minnen tar och har vi med oss.
   Trevligt att du var med mig här på trappan.
   Nu på Ålands hav och i morgon Helsinki. Roligt!
   Ska nu in och läsa och titta hos dig.

 11. En sista blick i bloggen innan jag slår igen mina blå.
  Har lyssnat på konsert i Otterstad, en fantastisk kvinna från bygden som gått i skola i Norge och jobbar där nu.
  Härliga bilder, precis som du brukar leverera. Önskar dig trevlig resa och att du kommer att få en bra läkning och må väl!
  Varm kram!

  1. Otterstads kyrka har jag besökt många gånger och kan tänka mig att det var en fin konsert.
   Ja, Stockholm ena dagen och nästa på havet. Har nu passerat Åland och vaknar i morgon och ser inloppet till Helsingfors. Sedan en heldag där. Så roligt! Helsingfors är en så härlig stad.
   Vad gäller såret hoppas jag att det håller sig i “schack”.
   Vram kram

 12. Härligt att du är på språng och att det onda gett med sig på benet! Det var länge sedan jag också var just på Sergelgången , har inte heller sett de rosa sittplatserna! Men minns att vi passerade Hötorget på vår promenad från Solna i våras jag och maken, men då hamnade vi på Belgobaren!
  Ha nu en trevlig resa till Finland, jag har faktiskt inte heller smakat de finska pirogerna någon gång!
  Å tack för varma kramar på min blogg, de värmer gott! ♥

  1. Jodå, jag har i viss mån fått upp farten. Och såret är bättre och har börjat läka.Penicillinet måtte ha gjort viss nytta. Vällovligt med dessa rosa bänkar med bord men de är ju inte gjorda direkt för de som har svårt att ta sig ner. Ja, ner skulle jag nog komma men säkert få krypa runt för att komma upp.
   Resan över blev väldigt lyckad med god mat och lugnt hav och idag har vi haft en trevlig sightseeing i Helsingfors. Nu ska jag ut på egen hand och göra stan “osäker”
   Tänker på er!
   Varm kram

 13. När jag kommenterar här ligger du säkert och sover i din hytt på båten och drömmer om ett härligt äventyr i Finland. Men du verkar ha haft uppkoppling på båten, för jag såg att du lyckades kommentera hos mig. Försökte tidigare med en kommentar hos dig, men där kom det upp varningsskyltar att din webbsida inte fanns. Skumt!

  Hötorget är ju Hötorget och väldigt färgglatt och läckert, bortsett från alla skrikande försäljare. Hötorgshallen levererar alltid. Finska piroger kan jag tycka är aningen för torra för min smak… Men skaldjur och Kajsas Fisk med fisksoppan är MUMS:-)

  Ha det nu riktigt bra i Finland. Hoppas benet är foglig!

  PS. Jo, dessa utsmyckningar är ju riktigt fina. Men precis som du har jag undrat hur man har tänkt med dessa bänkar. Jo, jag vet.: man har tänkt design och “look” och totalt glömt “funktion”. Ganska vanligt tyvärr nuförtiden tycker jag. DS.

  1. Jag försökte i alla fall sova. Men sedan var det dålig uppkoppling efter det att vi lämnat Mariehamn så jag la ner projekt “dator”.Tror jag hann svara dig innan. Jodå, min sida finns men jag tror det är satellit på båten och de fungerar när de själva vill.
   Nu slog jag dövörat till försäljarna och tittade på färgerna och slog mig ner på konserthusets trappa Dessa piroger var riktigt bra, men jag har också träffat på torrare varianter. Fisksoppan blev det inte men däremot skaldjur som fick följa med hem- Riktigt goda.
   Bänkarna är ju ett lovvärt initiativ. Men kunde de inte haft en roligare färg och bättre funktion. Kanske kan en inte få allt…

 14. Åh, vad jag längtar till Stockholm när jag ser dina fina bilder! Det blev ju ingen resa dit i sommar. Men jag ska också åka till Finland snart och äta piroger med äggsmör. Jag har faktiskt bakat piroger själv med rågmjöl och fyllt med risgrynsgröt. De blev riktigt goda.
  Är bara lite avis på dig som får fara på en så spännande resa, men önskar att allt går bra och att benet inte besvärar dig alltför mycket. Håll det i högläge så mycket du kan.
  Kram!

  1. Du får ta igen din resa till Stockholm nästa sommar. Väntar på dig. Roligt med din Finlandsresa. Testade ju de karelska pirogerna i Hötorgshallen och med äggsmör- Gott! Vi kommer nu om ett par timmar till Helsingfors och vi börjar här idag- Och i morgon bär det av österut- Så spännande.
   Benet/såret känns hyfsat och stödstrumpa hjälper.
   Kram!

  1. Trevligt att du gick med. Och resan till Finland började väldigt bra och har fortsatt så idag i Helsingfors.
   Kram!

  1. Tack för omtanken! Såret är just nu bättre och hoppas det förblir så. Och att strosa runt i Stockholm har jag ju saknat eftersom såret hindrart mug en hel del. Men nu blev det av igen. Och Hötorget med Hötorgshallen är favoriter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.