Foto Stockholm

Band – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge

Band är veckans ord att tolka i  Sannas roliga fotoutmaning – Gems Weekly Photo Challenge. Vad gäller utmaningen i sig så gäller det att med bild och/eller/ text tolka det angivna ordet. Här är det fritt fram för egna funderingar och tolkningar och alla är välkomna att vara med. De flesta bilderna är tagna under gårdagen, men undantag är bandet som spelar. De bilderna kommer från arkivet.

Band av olika sorter på Medborgarplatsen på Söder i Stocjkolm. Medborgarplatsen i Stockholm. Många olika band/rep med vimplar finns uppsatta på den lilla gröna plätt som anlagts i mitten. Bänkar, stolar,bord , parasoller och blommor lättar också upp.

 

Band

-Hur skulle jag tolka det ordet. Många synonymer finns. Så även här, som vad gäller gäller många svenska ord, blir sammanhanget avgörande för betydelsen.

Jag ser ute i kanalen hur sandbåten Jehander kommer och är rejält lastad. (Företaget prodcucerar, och levererar sand, grus, berg och jordprodukter både till privatpersoner och  till olika företag).  Och mitt emot oss  har fartyget sin plats i för att lossa lasten.

Här ser man hur tungt lastad Jehander är.

Strax bakom Jehander finns det band som transporterar sanden från fartyget. Jehander har lossat sin sand och är betydligt “lättare”. Strax bakom ligger det band som för sanden vidare bort från fartyget.

En del av det långa transportbandet.

Götgatan på Söder i rusingstrafik.  Här kommer mängder av cyklister och raden känns oändlig.

Cyklisterna kommer i rusningstrafik på löpande band. Här kommer cyklisterna som på löpande band/cyklande band – De kommer utan avbrott…

En annan variant av ordet är armband.

En inbunden bok eller en serie böcker kallas också för band. En inbunden bok eller en serie böcker kallas också för band.

 En annan tolkning av ordet är en orkester. Här är det BAO – Benny Andersons orkester. (Såg och hörde dem i Trosa 2013.)

Ett band/orkester – BAO – Benny Andersons orkester. Här med Benny, Helen Sjöholm och Tommy Körberg.

Visserligen är det inte Hammarbykanalen som kallas för Sveriges “Blå band” utan det är ett smeknamn på  Göta kanal . Och inte är vattnet heller blått. Snarare brunt.  Mycket att titta på är det i kanalen och dagligen, nu under vår, sommar och tidig höst kommer båtar som på ett pärlband. Och Ångbåtens dag,i slutet av augusti, erbjuder en del extra skådespel.

 

Titta gärna in här för att se fler av veckans tolkningar

 

48 svar på ”Band – Ordet att tolka i Gems Weekly Photo Challenge”

 1. En jättebra och i det närmaste heltäckande tolkning av veckans tema “band”! En rad fina bilder där jag fastnade för den första. Vid första anblicken trodde jag att den var från Kina.
  Ha det gott!

  1. Visst “kinesiskt stuk” har kanske smugit sig in här. Och lite lättade färgen och banden upp den grå betongen. I övrigt hade jag som vanligt svårt att välja bild.
   Ha det bra du också.

  1. Band i variation och det finns många fler. Men jag begränsade mig till det jag i princip hade i närheten. Ja, BAO var ju inte här men fick vara med en då.
   Önskar er en fin tisdag.

  1. Tackar! Men denna vecka hade jag klurigt med det mer kreativa men var i alla fall med.
   Och många betydelser finns det.
   Önskar dig också en fin tisdag
   Kram!

 2. En rolig tolkningsuppgift vilken du som vanligt har löst på bästa sätt. Intressant när man tänker på hur mycket ett litet ord kan betyda och i hur många olika sammanhang det kan användas.
  Antar att du är på väg mot Helsinki snart och jag önskar dig en fin och givande jobbresa!

  1. Tack! Ja, i morgon bär det av österut och jag ser verkligen fram emot resan på alla sätt. Vad gäller veckans bidrag är jag lite begränsad just nu av både sårskadan på benet och att jag har resan framför mig. Mycket att läsa in och komma ihåg.
   Men ord är roliga och här är det väldigt fritt fram för egna tolkningar vilket är roligt. Jag är alltid spänd på hur andra tolkat ordet. Jag tittar aldrig på andras inlägg förrän jag publicerat mitt. (Jag är inte fantasifull så detta är bra träning på ålderns höst att öva upp fantasin.)
   Antar att du nu kanske är på hemmaplan igen. väntar med stort intresse på fin läsning och vackra bilder hos dig

 3. Påminner mej om;

  “Vi lossa sand i bland på Söder Mälarstrand.
  Vi lossa hela dagen, .Vi var blott åtta man,
  som lossa sand i bland på Söder Mälarstrand…..”

  1. Ja, ungefär så går det till. Och kanske är det här sanden numer lossas. Har inte sett till det på ett bra tag på Söder Mälarstrand.Men förr så var det så.

  1. Lite av varje på bandsidan och ordet har ju många betydelser. Kanske inte så kreativt men band blev det.
   kram!

 4. En skön mix där du verkade tänka till. När det gäller musik finns det många att välja på. Fanns det inte till och med en grupp som hette just “The Band”?

  1. Jag är inte så rörlig just nu så jag är glad att jag har en del i närheten. I musikväg finns mängder, men jag hade inte så många olika varianter i arkivet. Men visst fanns “Tha Band” . Tyvärr hade jag ingen bild.
   Tack, för omtanken. önskar dig detsamma.
   Kram!

 5. Här var det gott om olika sorters band! Blåband….. genast gick tankarna till pulversås, oj det var hundra årsedan jag använde det, men det funkade bra då man var på sjön om somrarna =) Superhärlig tolkning!

  1. Tack! Det blev ett urval av olika band. Många varianter finns ju.
   Tänkte också ett tag på pulversåsen och visst har den även varit med oss på sjön.
   Önskar dig en fin vecka.

 6. Tror du avverkade de flesta saker jag associerar med band i skrivande stund…bra tolkningar där.
  Fartyget med sanden där gillade ju jag då jag jobbat lite på en liknande båt ett tag för många år sedan… svetsade och målade.
  Kul. 🙂

  Ha det bra.

  1. Några varianter fick jag med och de flesta i närområdet. Sandbåten ser vi ofta och dte är roligt att se hur snabbt den kan tömmas med hjälp av bandet. Och mycket sand är det som lossas. Kul att du jobbat med liknande.
   Ha det fint du också.

 7. Jaa, så många band det finns. Man kan knyta ihop vänskapsbanden också. Jag band en fin bukett.
  Tack, så fint inslag med tjusiga bilder till alla band.
  Krya på dig, förstår att du inte är helt OK efter skadan än, men det kommer.
  Varm kram!

  1. Visst finns det många band både att knyta och andra. Och en fin bukett är fint.
   Nej, helt pigg är jag inte. Men ev. ska jag byta antibiotika och då kanske der blir riktigt bra.
   Tack för omtanken! Och i morgon blir det resa till Finland. Ser så fram emot den.
   Varm kram

 8. Så fint dom har gjort på Medborgarplatsen! Äntligen kan jag tycka! Antar att “gräset” och bänkarna har gjort sitt efter den 15 september, då försvinner ju alla popup serveringar och sittgrupper samt gågator också.
  Tycker det är fascinerande att kolla dessa skepp lastade med sand eller makadam och sedan se hur materialet transporteras till land. Perfekt bidrag till “band”. å ett transportband lär du nog vara ensam om att visa.
  Armbanden gillar jag skarpt, är själv barnsligt förtjust i tennarmband och just nu har jag ett i lila.
  Himla kul att Benny Andersson fortfarande “is going strong”, även om jag inte gillar dansbandsorkestrar.
  Ett toppen bidrag:-)

  1. Tack! Inte direkt så att fantasin flödade här idag, men ibland så har den semester. Jag går lite på sparlåga… Här på Medis behövdes det verkligen piggas upp. Det räcker ju inte att bara ha barerna på ena sidan och grått för övrigt. Jehander har vi ju tittat på länge och det är intressant att se hur snabbt detta stora fartyg töms på sand och snart är redo att hämta ny- Och till veckas temaord passade det bar även med ett transportband. Armband har jag en del av och de används också. Ett lila armband skulle jag också gärna ha. Finns ännu inte i min ägo.
   Vad gäller dansband så är det inte heller min starka sida men BAO gillar jag. Otroligt duktiga musiker och med mycket humor. Och dte var öfr övrigt den enda bild jag kunde hitta med juste ett spelande “band”. Alltså en bild jag själv tagit. (Har en del från gamla Hep Stars tiden och liknande men de är i svartvitt och i album).

 9. Så fint og variert innlegg om ordet band.
  Du har alltid så flotte bilder.
  Håpe du er frisk i beinet så du kjem deg på tur.
  God tur.
  Klem Anne-Mari

  1. Tusen takk! Och det finns ju så många olika betydelser av ordet band. Tyckte inte jag hittade så roliga saker denna gång. Tyvärr är inte såret så bra men jag reser ändå i morgon till Finland. Jag hoppas såret skyndar sig på att läka och kanske kan en tur till Finland hjälpa till med läkningen.
   Kram och ha det gott. Tack för omtanken.

 10. Snyggt tolkat! Å jag fastnar för första fina bilden på medborgarplatsen, så färgglad! Vilka fina armband du har också! Ha nu en bra start på resan! Kram

  1. Tack! Kul att Medis fått lite färg, väldigt behövligt. Och det fanns ju de som slog sig ner här. Barerna runt om är ju många men inte alltid så färgglada de heller. beror ju lite på. Armband tycker jag om och har förr ofta handlat på resor . Lite roliga och användbara minnen.
   Resan börjar i em och jag tror den kommer bli jättebra. Det ser även ut att blir fint väder.
   Kram!

  1. Tack! Fantasin var inte helt på topp och jag har heller inte kunnat ta mig så långt p.g.a. såret. Dock hittade jag några bidrag inom närområdet och BAO i arkivet. För missa utmaningen ville jag ju inte.
   Kram!

 11. Gomorron Ditte! En bra och varierande tolkning, själv var jag förstås mest imponerad av sandbåten!
  Snacka om att vara tungt lastad!
  Ha en bra dag!

  1. Gomorron!
   Sandbåten ser vi nästan dagligen och vi imponeras av hur snabbt den lossar all sand här. Och tungt lastad är den alltid. Nu var det första gången jag zoomade in rullbanden men vi har sett den i jobb när vi passerat.
   Tack Leffe! Idag bär det av till Finland på jobb. Först Helsingfors och sedan mot “Inshjöfinlad” – de östra delarna. Så intressant och roligt.
   Hälsningar till dig och Karlsson från B och mig.

 12. Trevlig och snygg tolkning du gjort av temat. Inte har jag tänkt på att husen vid MEdborgarplatsen har så många fina färgklickar. Det matchar bandet på din bild! Fint fångat!

  1. Tackar! Medis är annars ganska trist så med banden och konstgräset ser det lite piggare ut. Absolut behövligt.
   Hoppas du har det fint i Berlin. Ser fram emot mer därifrån.

   1. Det kommer mera… igår var jag för trött…. Den långa bussresan hit, plus mycket impulser här fick mig i säng 19.30! Snacka om “Trötter”. 🙂

 13. En sandbåt har jag aldrig sett förr men det är ju väldigt fiffigt när/där det finns vattenvägar fram till byggen där det behövs sand. Sen gillar jag flaggspelen med färgglada vimplar, det lyser verkligen upp.

  1. Sandbåten har vi ju följt i flera år och visst är sjövägen bra som transportsträcka. Jag har dock förr inte tagit närbilder av bandet som transporterar sanden. Och någon gång ska vara den första-
   Kul att Medborgarplatsen livas upp med band och flaggor för den är i vanliga fall väldigt trist. Och det trots alla uteserveringar som är i gång vår, sommar och höst.

 14. Gillar bilderna på fartyget man ser verkligen skillnad på när den är urlastad. Kul bilder på Benny, en människa jag beundrar trots att det inte är min stil. Har tjänat en massa pengar utan att det stigit honom åt huvudet.

  1. Sandfartyget ser vi nästan dagligen men nu var det första gången jag dokumenterade hur det såg ut med full last och när sanden var lossad. Även rullbandet som sanden åker på fick vara med på ett hörn. BAO var den enda riktiga “band” i fråga om orkester jag hittade. Och jag gillar dem. Tycker att Benny gjort så mycket allsidig musik och han står med fötterna på jorden trots framgångar Gillas!

  1. Det var svårt att välja så jag tog de jag först kom att tänka på. Och båten med rullbandet ser jag nästan dagligen så nu kunde de passa in.

 15. Vilket spännande och annorlunda band du har hittat vid kanalen!Jag säger ju det, du skulle nog fixa vilka teman som helst bara genom att fota från din balkong!
  Och jag glömde helt bort uttrycket “löpande band”! Härlig tolkning

  1. Tack! Jag tyckte jag var tämligen fantasilös denna vecka. Och eftersom jag inte kunnat röra mig helt fritt så var det svårt att komma på något. Men sandbåten har jag ju sett i flera år liksom det rullande bandet. Så nu fick båda vara med.
   Kram!

  1. Tack! Tyckte inte jag hade så mycket fantasi denna gång men valde det jag först kom att tänka på och det som fanns nära.

  1. Tack! Tyckte inte jag hade så mycket “kreativt” att komma med så band i variation fick det bli.
   Stor kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *