Skyltar

Sett i veckan – Skyltsöndag med sommarkänsla

Söndag! Och dags igen för en rolig skyltsöndag som bloggvännen BP så förtjänstfullt förvaltar. Här är det ”skyltar” av olika slag som gäller och med väldigt fri tolkning. Välkomna till “sett i veckan” med sommarkänsla.

Sett i veckan.Sommarens första varmluftsballong passerade över Södermalm.Sett i veckan. Sommarens  första varmluftsballong kom förbi och klädd i fastighetsbyrån  Re/Max färger.

Sett i veckan

Ja, lite beroende på hur man räknar förstås. Men min skyltvecka sträcker sig från söndag till söndag och då får ett par skyltar vara med från Uppsala. I Uppsala hade jag en heldag förra söndagen tillsammans med de “mina”. En söndag som också var pingstdagen och mors dag.

När vi promenerade längs Fyrisån till Stadsträdgården såg vi att man ville se hur mycket skräp som hamnade i ån. Tanken att ta reda på varför det är skräpigt i ån tyckte jag var bra. Och givetvis målet att minska nerskräpningen. 

Skräpet fångas upp på olika platser i Fyrisån och tas om hand för analys.

Från Uppsala tar vi oss till Södermalm i Stockholm.

SNL – “Success Nothing Less”  – Ja, ett bra budskap. Har försökt att se vad det står för och kom fram till att det var mängder av diverse  s.k. “motivationsvideos” till ett  “bättre liv.” Med tanke på båtens storlek  verkar företaget gå bra. (Och det är Kurdistans  flagga på båten. )

Mer sett i veckan. Fritidsbåtar på väg in i Hammarbyslussen för att ta sig in i MälarenMer sett i veckan.  Här från balkongen. Många fritidsbåtar  på väg genom Hammarbyslussen och in i Mälaren. Vackra dagar är trafiken livlig. (Till höger skymtar den vita Sjöräddningsstationen)

Också sett i veckan. Restaurang Thaiboat har många besökare och de som inte får plats slår sig ner på kajen. Jag har också sett i veckan att restaurang Thaiboat och hela kajen haft många besökare.  Och finns det ingen plats på Thaiboat så väntar en del i kö och andra köper med sig picknick och slår sig ner på kajen.

På en annan del av Söder passerade jag  korsningenErstagatan/Folkungagatan och befann mig utanför ett skyltfönster med en lokal karta med lite historisk info. Fick tyvärr bara med en bråkdel på bild.  Och, nej, det var ingen bilskola.

 

Mer av vad jag sett i veckan

I närheten av “kartan” hittade jag också en tebutik som specialiserat sig på olika gotländska teblandningar, “Kränku”. (Här blev jag nyfiken och tittade in på hemsidan och fick också veta att man på Gotland för femte året i rad odlar te. Något jag absolut inte visst. Mer om teodling på Gotland och om Kränku finns att läsa via länken ovan. )

Gotländska tesorter i mängder.

Jag har också under veckan besökt Södersjukhuset och deras hudmottagning. Och jag blev lika fint välkomnad här som vanligt. Det som inte riktigt var som vanligt var mängden skyltar i variation. Och de fanns på många olika språk.

Många och tydliga skyltar om vad som gäller inom sjukhuset.

Nere i vårt “förlängda vardagsrum”, Boule & Berså  är man också tydlig med skyltningen. Även på toaletterna.

I fredags, vidgade jag vyerna och tog mig söderut med tunnelbanan. En resa på 15 minuter till Farsta. I princip mitt första besök här men absolut inte det sista. (Har tidigare passerat Farsta med bil men då inte stannat till)-  Här hade jag hade ett par ärenden att uträtta men extra bonus blev besöket på marknadstorget. Och jag kom inte hem tomhänt.

Gillade verkligen den här avståndsskylten som dessutom var lägligt placerad.

 

Fler ”söndagsskyltare” finns här!  Titta gärna in!

34 svar på ”Sett i veckan – Skyltsöndag med sommarkänsla”

 1. Bra grej att ha koll på, hur mycket skräp som hamnar där det inte ska vara, mycket skräp blir det ju…tyvärr.
  Thaiboat där…vi hade nån sådan i GBG för många år sedan, tyvärr gick de i konkurs och sen låg båten vid nåt varv, eller vad det heter, och ruttnade sönder, vandalism förstörde väl resten.
  Fin båt var det hur som helst.

  Te finns det ju en hel kontinent av att välja på, snart dags för inköp av nämnda produkt igen, helt tomt här.

  Ha det jättefint nu och tack för fina bilder. 🙂

  1. Uppsala verkar ha ett projekt och det är intressant att se var de landar. Men skräpet ska ju inte vara i ån. Bra att man ser vad som samlas där. Man gör mätningarna på olika platser i Fyrisån inom Uppsala kommun.
   Vad gäller Thaiboat är den nog Stockholms mest populära restaurang nu så den lär hålla sig “flytande” ett tag till. Men visst är ju restaurangbranschen tuff.
   Jag blev så förvånad när jag såg detta Gotländska te. Och än mer förvånad över att man odlar te på Gotland.
   Ha det fint du också.

 2. Ja, i dessa tider är skyltarna många och med utförliga budskap. Ja, förstår att Farsta var ett mysigt besök på bl.a marknaden. Skönt att vägen dit inte är lång. Vilket båtliv dvs där du bor. När vädret tillåter så är båtfolket på vift.
  Hoppas att din helg har varit bra=) Här har solen skinit som alltid men inte allt för varmt <3
  Kram

  1. Jag försöker att inte direkt ha med det coronarelaterade i bloggen för vi har ju hela tiden haft ganska stora friheter. Men jag tycker det är bra med lite påminnelse för både äldre och yngre.De flesta tycker jag är bra på att hålla avstånd.
   Besöket i Farsta blev bra. och jag fick tag på det jag skulle. Och en del godsaker även från marknaden på torget.
   Jadå, båtfolket är i gång och det är roligt att se.
   Vi har haft en fin dag men rejält blåsigt på förmiddagen men en bra helg har det varit.
   Hoppas ni också haft det bra.
   Kram

 3. Det har blivit många nya budskap på skyltarna! Är det inte Corona så är det Black Matter.
  Båtarna, tycker jag är roliga att titta på. Ja, du hade hittat en hel del och den sista var så fin “vi får plats allihopa”.
  Igår, när jag skulle köpa jordgubbar, så fick jag vänta en stund innan nya svenska kom fram. Annars låg det belgiska. Jag ställde cykeln emellan och den bakomvarande i kön, för när folk är köpsugna, då hålls inga avstånd!
  Trevlig söndag och stor kram!
  PS. Nej, här kommer inga blommor. De finns vid sidan av, på gräsmattan, precis som förut. Det har bara blivit en markerad gågata tvärsöver, som bryter mönstret.
  Vad beträffar konstverket, så ska det upplevas på plats, för att få pulsen. För det skiftar. DS

  1. I största möjliga mån försöker jag undvika corona, tycker det är så mycket av det ändå. Och situationen är ju som den är- Men jagv tyckte båda skyltarna här var “positiva” och en påminnelse har jag i veckan sett att både några äldre och yngre behövt. Men överlag tycker jag att man i mina trakter är bra på detta med avstånd.
   Båtarna ger oss god underhållning varje dag och det är extra roligt att följa “den gröna” båtens växtlighet. Men mycket jobb ser jag ju att det är. Här i Farsta där jag köpte våra svenska gubbar (de hade belgisk också) fanns just sista skylten. Men alla stod redan innan den kom fram med goda avstånd. Roligt att se.
   Kan tänka mig att konstverket ska upplevas på plats. Spännande tyckte jag det var och säkert har de lågmälda färgerna sin betydelse och funktion.
   Vad gäller blommorna hade jag för mig att det fanns stora krukor med dem. Men det är nog de vid gräsmattan jag tänker på.
   Önskar dig en fin fortsatt söndag.
   Stor kram

 4. Lika snyggt skyltat som vanligt och härliga bilder från den gångna veckan! Många av skyltarna är dessutom nödvändiga för alla är det tyvärr inte en självklarhet att hålla avståndet. Då är det bra när det påminns.

  Kram och god söndag!

  1. Tackar! En varierad vecka har det verkligen varit men skönt med det i huvudsak vackra vädret. Och detta med olika påminnelser verkar behövas för både gammal och ung har jag sett.
   Önskar dig en fortsatt bra söndag.
   Kan tänka mig att du påbörjat nedräkningen till avslutningen-
   Kram

 5. Jättefin presentation av skyltarna och vilka underbara dahlior!!! Jisses vad båtar ni har där nere men jag förstår att ägarna vill ut i det vackra vädret (som inte är så vackert idag) i alla fall inte här 😀 Men det kommer bättre tider 🙂
  Kram!!

  1. Tack! Det fick bli ett litet axplock från vad jag sett i skyltväg i veckan. Visst är dessa dahlior vackra!Fanns en hel del här som kunde få följa med mig hem.
   Gott om båtar är det här. Både de som ska in i Mälaren och de som ska ut i Saltsjön. Kul att se och god underhållning.
   Vi har haft det blåsigt idag så det är inte förrän fram på sena efetrmiddagen som balkongen lockar. Och jag ska ju ha skugga dessutom. Balkongen bjuder på mycket sol och markisen räcker inte till. I hård blåst fladdrar den också en hel del här uppe på sex trappor.
   Hoppas ni återfår det fina vädret snarast.
   Kram

 6. Oh vilken dahlia där på torget! Och skylten var trevlig.

  Tänk att det alltid ska vara så mycket skräp i vatten. Men allt har nog inte hamnat där med vilje. Minns en gång när jag klev ur bussen vid Väsby station och fällde upp mitt fina cognacsfärgade paraply för den fortsatta promenaden till jobbet i Runby. Plötsligt kom en vindil och ryckte paraplyet ur handen på mig, det snurrade runt en gång och vaggade sig sedan rakt ned i Väsbyån. Inte en chans att komna åt det. Jag blev både snopen och ledsen, gillade paraplyet … Men det vara bara att fälla upp kragen och traska vidare.

  1. Här fanns så många vackra växter att det får bli en ny tur vd det lider för fler inköp.
   Uppsala kommun har en “drive” med att få stan renare och det är ju bra att även vattnet i Fyrisån ingår- Nu ser de ju vilken typ av skräp som hamnat i ån. Säkert har en del kommit dit av misstag som ditt paraply gjorde som blåste i Väsbyån. Förstår att du blev både snopen och ledsen.
   Vad roligt med Väsby. Där har jag bott på lite olika ställen sedan 1970 och fram till 2002. Dock inte i Runby. I Bollstanäs vid Norrvikensjön bodde vi längst- Men vi har även bott Odenslunda och när jag flyttade till Väsby 1970 blev det till Holmvägen. Även ett kortare varv på Stallgatan hanns med. Och jag har under dessa år också till stora delar jobbat i Väsby.

   1. Vi bodde sex år(slutet av -92 till början av -99) på Hasselgatan, i terrasserna. med utsikt över Stora Väsby. Numer heter det tydligen Hasselbacken för att särskilja mot hyresrätterna. Visst var du idrottslärare i Väsby? Då jag jag säkert jobbat med en del av dina elever! 😀

    1. Vad roligt! Hasselgatan känner jag väl till, bodde på Holmvägen mellan 1970 och 72. Jag jobbade först mest på Smedsgärdsskolan.Första året, 1970, delade jag mellan Väsbyskolan och “Smedis” men mot slutet av 1980 talet bytte jag till Bollstanäs skola och sedan blev det Grimsta. Och jag avslutade i förberedelseklass på Odenslunda 2006 innan vi flyttade till Peking. (Jag var idrottslärare mellan 1970 och 76 sedan utbildade jag mig till mellanstadielärare och speciallärare. Läste också in SO och engelska för att jobba på högstadiet.)
     Många är de elever jag haft här under årens lopp och jag känner igen många än idag.

 7. Te på Gotland? Ja att man dricker te där kunde jag väl ana, men att odla? Man lär sig alltid nya saker av att läsa bloggar 🙂

  Härlig skyltning, även om den från Södersjukhuset kändes väldigt onödig…

  Ha det gott och var rädda om varann!
  Kram

  1. Visst var det kul att man odlar te på Gotland. Det hade jag inte kunnat ana. Men läste att det var så- Och öfr femte året i rad.Väldigt många teblandningar såg jag här.
   Ja, SÖS skylten fick vara med för där har jag ju varit i veckan. Men jag tog bara med en.
   Ha det fint ni också.
   Och stort tack för både omtanke och all hjälp.
   Önskar er en bra start på den nya veckan.
   Kram

 8. En härlig skyltmix som verkligen innehåller alla möjliga “genren”. Intressant med skräpfångsten i Fyrisån. Gissar att det blir en helt del skräp där. Kanske lite mindre än vanligt i år på grund av “utegångsrestriktioner” och utebliven turism. Sååå många båtar i kanalen. Det märks att det är sommar. Googlade förresten flaggan på SNL-båten, och det var en flagga frå Namibia, väldigt ovanligt i svenska farvatten.
  Att man odlar te på Gotland var helt nytt för mig. Plantorna måste nog stå i stora växthus gissar jag. Skyltarna på SÖS känner jag igen. Landstinget måste ha ryckt upp hundratusentals av dessa skyltar till sjukhus och vårdcentraler. Å tryckeriet skrattade säker hela vägen till banken. Ganska roligt att det går riktigt bra för vissa branscher åtminstone, eller hur?!
  Tusen tack för en toppen skyltmix och länken:-)

  1. Tack! Älskar Skyltsöndag! Här blev det “sett i veckan” och det var ju en variation. Bra att Uppsala satsar på en renare stad och det ska bli intressant att få veta mer om fynden/skräpet som finns i Fyrisån. Har förstått att Uppsala “levt bra” trots restriktioner. Har förstått att restaurangerna snabbt vidtagit åtgärder och kunnat hålla öppet.
   Såg att det inte är Namibias flagga för den har blått i sig. Men när jag nu tittade noga såg jag att det inte var Italiens flagga utan anlitade Mr Google att det var Kurdistans flagga. “Den rödvitgröna trikoloren med en gul sol kan härledas tillbaka till 1800-talet, då nationalitetstanken slog rot bland både kurderna och andra folkgrupper i osmanska riket. Flaggan används i dag av den autonoma kurdiska regionen i Irak. I Iran, Syrien och Turkiet är den fortsättningsvis officiellt förbjuden.”
   Tänkte inte på solen först.
   Hade heller ingen aning om att man odlade te på Gotland. Men tydligen är det så-
   Tog bara med en av skyltarna jag såg på SÖS för där fanns det många. Och på olika språk. Så visst har tryckeriet haft glada dagar.
   Och en del branscher klara sig riktigt bra.

 9. Aha den skylten ser ju inte vi när vi åker förbi, vi har tänkt tanken att varför är det så skräpigt! Så bra att veta ,-)
  Vilken fin luftballong, tror inte jag skulle våga en tur i en, där kommer humlan in ,-))) som bara tar för sig! ,-))
  Jag förstår att många är ute i sina båtar nu, härlig bild, visst ser det härligt ut!
  Intressant bild på alla bilar ,-))vet inte vad jag skulle gissat ,-))
  Te odling på Gotland är nytt för mig med, jag gillar te och börjar alltid dagen med en kopp te ,-) Men olika smaker…i just te ..jag vill ju ha mjölk i och då ofta krockar det med smaksatt te!
  Om jag ska ha smaksatt får det nog bli en kopp en eftermiddag ,-) Då kan det vara gott!
  Ja viktigt att tänka på varann i Corona tider , jag tror folk lättare glömmer.
  Härlig blommor och är man på ett torg så får några blommor gärna följa med!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  1. Nej, skylten står vid Fyrisån och på Östra Ågatan där man inte kan köra med bil . Men visst är det bra att Uppsala villa stävja nerskräpningen. Jag har testat en tur i en luftballong och det var riktigt roligt.Men jag undrade hur landningen skulle gå till. Och det gick bra.
   Jag gillade verkligen din humla. Ibland klarar man saker man inte tror.
   Teodling på Gotland hade jag inte en aning om. Men tydligen fungerar det i liten skala. Håller med dig att mjölk i smaksatt te det fungerar inte.
   Bra med lite påminnelseskyltar om avstånd. Men bra att de finns. Verkar som en del glömmer.
   Kul med en tur till Farsta och jag fick med mig både blommor, frukt och grönsaker hem.
   Ha det fint du också.
   Stor kram

 10. Fina härlig sommarbilder med skyltar. Blir nyfiken på byxorna som du hittade i Farsta, på vilken butik var det tro?
  Känner igen det gotländska teet, men visste inte att det odlades där också?
  Ha en bra start på veckan!
  Kram

  1. Tack! Jag hittade byxorna på Flash.Och jag har flera gånger köpt dessa byxor men har de andra paren i Spanien. Och dit kommer jag ju inte nu. Flash har ju gått i konkurs men har kvar en butik i just Farsta. Men det var ganska urplockat.Två par fick jag i alla fall tag på.
   Vad gäller det gotländska teet så är det bara ytterst lite som odlas där- Resten importeras och smaksätts på Gotland.
   Önskar dig också en bra start på veckan.
   Kram

  1. Absolut! Har läst din länk och så sant.Tack för den. Såg att Uppsala satsade en hel del i kommunen på olika sätt på att få det renare i stan. God tanke. Men varför kan inte folk använda papperskorgar. Här hade man på olika ställen i Fyrisån satt upp fångstnät för att se vad som hamnar här.Men varför det finns här är knepigare.

 11. Gillar Uppsala kommuns skylt om skräpet i Fyrisån och att de kollar vad det är för skräp som hamnar där.
  Det var många båtar och folk i farten. Kul med den kreativa historiska kartan i skyltfönstret.
  Visst har jag druckit te av det märket men det var nytt för mig att det odlas te på Gotland! Jag ska läsa vidare på länken.
  Fin skylt i ert förlängda vardagsrum och fina blommor på sista bilden. Jag förstår att du inte kom hem tomhänt. 🙂

  1. Såg att man i Uppsala kommun satsar helhjärtat på att få bukt med skräpet och det är lovvärt i sig. Och att nu se vad som finns i Fyrosån blir ju intressant. Men svar på frågan varför det finns där blir nog knepigare att få svar på.
   Jag hade ingen aning om att man odlade te här men det verkar vara i liten skala- Kul att man i alla fall testar. Det mesta av teet importeras och smaksätts just här i Visby.
   Mycket har hänt i veckan och skyltarna blir ett litet exempel.

   1. Läste att man kan beställa en egen teplanta. Kan vara kul att testa en sådan fast jag får nog ha den inomhus om den ska överleva vintern.

    1. Skulle vara kul att testa. Kanske kan jag ha min på balkongen sommartid men vinter får den nog komma in här också- Men kanske kan jag ta en till Spanien när det blir dags att åka dit.

 12. Sånt där gillar jag; att man försöker ta reda på varför skräp kastas, vilket de säkert kan få en bild av via analyserna, åtminstone får de väl reda på vilken kategori av människor som kastar skräp i sjön men också allt annat som forskas fram via ett så bra initiativ. Jag går alltid i gång på liknande och ropar heja heja.
  På Gotland är de innovativa; odla te? Så kul! 🙂
  Tack för fin skyltning idag igen Ditte!

  1. Tack!Uppsala verkar ha en rejäl satsning på att få en renare stad och detta med att se vad som hamnat i Fyrisån är ett led i det hela. Och man kan ju undra vad som finns och varför. Ett gott initiativ är det.
   Jag blev förvånad när jag såg att man odlade lite te på Gotland och roligt att man testar. Kanske är det något för Åland också. Liknande klimat kanske.
   Önskar dig en bra start på veckan och en fin vecka.

 13. Härliga söndag o fina bilder du tagit och bjuder på 🙂 ja man är ju ute så mkt nu o det är skönt 🙂 fin måndag kram

  1. Vi passar på med långa promenader varje dag. Bra för både kropp och knopp.
   Önskar dig en bra vecka.
   Kram

 14. Alla dessa guppande båtar gör mig…sjösjuk!Nej nej jag menar sjöavundsjuk! Så många fina skyltar du hittat, jag tror vi lever i skyltarnas förlovade land just nu. Fast inte om man bor här i glesbygden, då är det skylttorka minsann. Jag har inte lärt mig uppskatta te, har en skåphylla full av tesorter som jag fått, eller köpt men det blir faktiskt inte av att dricka dem. Hade jag lärt mig uppskatta drycken hade jag hur mycket som helst i naturen att göra teer av..
  Gjorde du en god gärning, samlade in skräp, fotade och delade bilden vidare?
  Kram

  1. Tack! Men jag tycker du får till jättebra skyltar från dina trakter. En hel del är det som händer där.
   många fritidsbåtar är det nu och god underhållning är det.
   Jag dricker te ibland men köper bara lite så det inte förfars. Under åren vi bodde i Kina blev det mycket te.
   Funderade först på detta med teodling på Gotland men uppenbarligen får de till lite.
   Vad gäller skräpet så kanske folk börjar fundera. Vet att Uppsala gör en rejäl satsning på detta och det är lovvärt-
   Kram

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *