Stockholm

Med och utan min medverkan rullar det på

Fredag igen! Och att ställa sig  frågan om var tiden tar vägen tillför inte så mycket. Den kommer och den går. Men tar vägen gör den. Både med och utan min medverkan. Under de dryga två veckor jag varit hemma i Stockholm jag har friskt blandat resejobb, samvaro med döttrar och barnbarn, träff med vänner, restaurang och biobesök, läsning av böcker, dagliga långpromenader, reseplanering/bokningar inför våren och ett givande besök på Fotografiska museet med en färgsprakande utställning av den kinesiska fotografen Chen Man.  Daglig träning av spanskan och lite uppdatering av kinesiska ord och uttryck har också fått hänga med i svängarna.

Utsikt från Skansbron över Norra Hammarbyhamnen. Utsikt från Skansbron( på Södermalm) över “mina kvarter” – Norra Hammarbyhamnen. Och att bo på kajen med vattnet som granne är alltid händelserikt. 

Med och utan vinterkänsla

Vinter är det förvisso och hitintills, här i Stockholm, har de flesta dagar inte haft så mycket av den varan med sig. Men däremot en del annat. Vi har från lägenheten utsikt över vattnet/kanalen och ännu har det inte skett någon isbildning. Tveksamt om den kommer. Ingen is heller på andra sidan Hammarbyslussen  i Mälaren. Slussportarna är öppna och mälaren töms på en del vatten eftersom vattenståndet där är tämligen högt. Och här får änderna och svanarna jobba på de får simma motströms. Stundtals ger de upp och flyger i stället.  Vattentappning pågår och i slussen varnas det för detta. Båtar som ska slussa får vänta tills slussportarna stängs annars blir det att ta sig uppför. (Mälaren ligger högre och vattenskillnaden är nu i snitt ca 70 cm men den varierar)

Hammarbyslussens portar är öppna och släpper ut vatten från Mälaren. Båtar får se upp och invänta grönt ljus.  

Änderna i Hammarbykanalen lever med och utan vinterkänsla. Ingen is men ändå några minusgrader Änderna simmar på, men det är kämpigt att simma mot strömmen.

Globen ligger alltid i blickfånget vare sig jag sitter i soffan, i en fåtölj eller vid matbordet och delar min dagliga utsikt med kanalen, slussen, kajen, människor och båtarna/husbåtarna Dessa kulisser ändras ofta och bidrar till att hålla föreställningen i gång. Och en föreställning är det som pågår, där jag har en liten roll.

Globen, en  frostfria vintermorgon då solen kämpat sig upp.

Inte helt lätt för solen att orka upp bland moln och rök.

Nya kulisser

Ett par dagar senare är det frostigt, kallt och även blå himmel. Nya kulisser kommer fram. Och även solen jobbar på. I och för sig saknar jag varken snön eller den snömodd som det ofta blir i Stockholm. Inte kylan heller. Men vill jag ha snö så kommer kylan liksom med i samma paket. Går inte att undvika.

Visserligen kan jag sukta efter skidåkning i något Alpland eller svenska fjällen. Absolut! Och blir den längtan för stor får jag ta mig från tanke till handling. I mångt och mycket sker saker i tillvaron både med och utan min medverkan. En del kan jag påverka och annat inte.  Men jag gör mitt bästa för att just kunna påverka…

Frostig och vacker morgon. Och solen hänger med upp på Globen. I varje fall försöker den.

Frostigt och vackert utanför porten.

 

 

24 svar på ”Med och utan min medverkan rullar det på”

 1. Vilka trevliga och omväxlande veckor du har haft i Stockholm! perfekt mix helt enkelt och som vanligt väldigt vackra bilder. Just rimfrost är så vackert!

  Kram och god fredagskväll!

  1. Tack!Jag trivs ju bra här hemma också och en hel del finns att göra om man vill. Och visst är det fint att kunna varva boendet när andan faller på.
   Önskar dig en skön kväll.
   Kram!

 2. Inte har du legat på latsidan;-) Du bor ju helt perfekt, för hos dig händer det ju alltid något, och naturen gör sitt till att du liksom kan titta på “skådespelet från första parkett. Bilden där solen försöker orka upp bland molnen och röken är så himla surrealistisk. Otroligt bra. Å rimfrost på träd är alltid vacker, betydligt finare än flera decimeter snö.

  1. Jag tycker ju om att vara aktiv men även att för ett tag “rulla tummarna”. Slår mig gärna med med en bok också. Eller tycker om att blicka ut och se vad som händer.
   Här händer ju alltid något. Om inte annat byter Globen färg allt efter evenemang och båtar som vill slussa eller svanar och änder som gör sina fösl att slussa in i Mälaren-
   Kul att du gillade den bilden med solen, molnen och röken. Visst är “fenomenet” märkligt. Och bilden är inte fotoshoppad.
   Rimfrosten är vacker men vad gäller snön, i alla fall här i storstadsområdet, kan det gärna stanna borta. Saknar den inte.

 3. Min tid tar också vägen. Verkligen! Men inte som din. Allt du hunnit med under de två veckorna hinner jag aldrig med, inte ens på ett halvår. Här hänger ingenting med i svängarna. Inte ens spanskan. Har hunnit göra flera besök på sjukhuset och hälsocentralen däremot. Allt är under kontroll, men tid tar det. Varit med Sasha akut till veterinären, men hon är frisk nu. Hade fått en sjukdom som kan drabba äldre hundar, “old dog vestibular syndrom”. Det var inte roligt kan jag säga. Undrar hur mycket du ska hinna under de kommande två veckorna? Många trevliga saker gissar jag. Ha det så gott! Kram!

  1. Saker tar tid ibland och måste få göra det. Och vi är olika och med olika förutsättningar. Jag har tur än så öänge och kroppen lyder och näger med. Det är idag men som jag brukar säga att “om morgondagen vet jag inget”. Idag är idag. Sjukhusbesök och vårdcentraler tar mycket kraft och mycket tid. Har ju sluppit det nu ett bra tag. Skönt om du kan må bättre. Hoppas och håller tummarna för det.
   Så fint att Sacha är bättre, men jag känner lite till “åkomman” och förstår att det var svårt för er båda.
   Jag har ju sällan saker som ska göras på min lista utan det blir som det blir. Men jag trivs ju med att “göra saker”. Och en del är planerat annat inte.
   Ha det bra du också och hoppas nu att du kan få förbli frisk.
   Kram!

 4. SÅ vackert hos dig nu!
  Jättefina årstidsbilder. Du bor ju grejt också. Jag var framme på stan idag och hittade inget speciellt att fota idag heller. Men gjorde nytta med min uppgift.
  Go fredgskväll, kram!

  1. Tack! Ja, jag gläds varje dag åt att titta ut och se allt fint runt mig. Ljusen, vattnet, Globen och båtarna samt den puls som finns. Mitt i stan men ändå så lugnt.
   Fotomotiv saknas inte här. Och heller inte saker att göra om en vill.
   Och att som du göra nytta är en behaglig känsla som betyder mycket.
   Kram!

 5. Fina vinterbilder som ger litet vinterkänsla trots frånvaron av riktig vinter. Vackert med rimfrost i träden!
  Vi har lämnat frosten för ett tag och njuter av det glittrande havet och promenader på pir och paseo. Ikväll kinesiskt med A o P på ett av våra favoritställen!

  1. Visst behövs en paus i lite varmare trakter. Absolut! Instämmer helt. Och att promenera längs havet och slå sig ner utomhus på “ett vattenhål” är helt perfekt.
   Och Fia! Kom nu ihåg pinnarna i kväll. Tror jag anar var ni ska. Ett av våra favoritställen också.
   Önskar er en fin lördag!

 6. Gomorron Ditte! Visst är Stockholm vackert! Det gäller förstås att ha förmågan att se det. Själv saknar jag en hel del i den vägen, men med hjälp av dina berättelser och de vackra bildena kan jag också se det vackra!

  1. God förmiddag! Ja, visst är det praktiskt. Jag tar mig runt och du hänger på. Jättetrevligt! Ska nog nu när jag vet det även börja “prata” med dig om det som finns. (Jag har en del läsare som hänger med mig runt via bloggen så vi är ett gäng nu som far runt.)
   Jag har ju varit pigg pensionär (nåja…) i en del år så tiden har jag haft och har. Och min förmåga sitter ju inte i att direkt använda händerna till praktiska jobb. B är klart bättre på det.
   Trevlig lördag!

 7. Är du säker på att du inte har fler timmar än vi andra??? Du klämmer i alla fall in så mycket du kan och lite till Det gäller för B att hänga med i svängarna! Kramar

  1. Jadå! Även dygnet här har 24 h. Men jag tänker att när jag blir ännu äldre och kanske inte rör mig lika raskt så kan jag då vila mig i form. Men jag tar det väldigt lugnt också. Mellan varven.
   Mr B hänger inte alltid med i alla svängar, men i en del så…
   Kram!

 8. Så vackra bilder! Ni bor så himla fint till 🙂 Om jag vore and där så skulle jag simma åt andra hållet när dom har slussportarna öppna 🙂

  Ha en fin lördag!

  1. Änderna gillar att slussa så de kämpar på.Åt andra hållet finns ingen sluss…DE vill ha roligt också-
   Men de kan ju tursamt nog flyga om det blir alltför jobbigt.
   Här finns mycket att se och med varierande kulisser blir det alltid omväxlande. (Idag har de nog kastat ut julen i värmevekets torn för den lysande granen där är borta. Inte eldas det heller. Alltså ingen rök. )

   Trevlig lördag!

 9. Härligt att du maxar din tid och hinner med allt du gör 🙂 så vackra bilder o just frost kan framkalla det vackraste på naturen ute 🙂 ha en härlig lördag kram

  1. Jag tycker ju om att se och göra saker och lika bra att passa på mens krafterna finns.
   Och visst blir det stor skillnad när man tittar ut och det är sol och frost eller om det handlar om olika nyanser av grått.
   Önskar dig också en fin lördag.
   Kram!

 10. Härligt med liv och rörelse precis utanför fönstret! Och bor man vid vattnet händer det alltid någonting!
  Stor kram och trevlig lördag

  1. Visst är det! Och omväxlande blir det. Idag råkallt så inet ens änderna är synliga…
   Önskar er en fin lördag.
   Stor kram!

 11. Så fint du bor och vilken utsikt. Finns alltid något fint att titta på. Ja vintern ser ut att lysa med sin frånvaro, jag är ju frusen jämt men tycker ändå om vinter…
  5 grader kallt lite snö och sol, det är perfekt. Vi åker till San Augustin på torsdag hoppas det blir lite sol och värme då ?. Kram och trevlig lördagskväll till dig.

  1. Tack! Ja, vi bor väldigt bra här. Och alltid mycket att titta på.
   Vad skönt med San Augustin och visst ska det bli både sol och värme. Önskar er en fin resa.
   Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *