Kultur Skyltar Stockholm

Fokus på foton från Fotografiska i dagens Skyltsöndag

Visst fokus på foton blir det i dagens skyltsöndag. Och jag är förstås inspirerad av mitt besök på Fotografiska museet i veckan.  Så pass inspirerad att jag anmält mig till en fotokurs som äger rum senare i vår. Detta med en fotokurs på fotografiska är något jag fnderat på länge men genom att bara fundera händer inte så mycket rent praktiskt.

Fotografiska tittar jag in på då och då och det är alltid både roligt och givande. Här känns miljön internationell och museet i sig är ett av landets mest populära sevärdheter och man räknar med dryga 535 000 besökare/år.  Utställningar av skilda slag finns alltid, då och då är det olika konserter eller musikevenemang. Både restaurangen, caféet och sommartid även den mysiga uteterrassen erbjuder en skön avslappnad miljö med fin utsikt över Stockholm och verkligt god mat. Paul Svensson är en välkänd kock och driver det hela med stor passion.

Fokus på foton är det på Fotografiska museet i StockholmUtsikt in över Stockholm från caféet på Fotografiska.

Foton i fokus

Det var främst den kinesiska fotografen/modefotografen Chen Mans bilder  i utställningen “Fearless&Fabulous jag  ville se. Men jag tittade även in till ett par andra konstnärer/fotografer Åsa Sjöström och Nick Veasy som nu också har pågående utställningar.

DEn kinesiska fotografen Chen Man har här fokus på skapandet.Chen Man i skapartagen

Chen Man i modesammanhang.

Bara att välja!

Att ta en bricka och fylla den med både upplevelser, intryck, ut och insikt som blandas med något för magen trevligtkändes lockand.

Kanske något att ta med. Annars rekommenderas ett besök i Fotografiskas museieshop – finns mycket “matnyttigt” där också-

Nick Veasey – “Inside Out “ Jag vill att mina bilder ska få folk att att slå upp ögonenoch lägga märke tillsaker. Jag vill nå fram till betraktaren. Min utgångspunkt är at vi alla är i stort sett likadans, från det inte till det yttre- det kan vi se på röntgenbilderna”. (Den här utställningen vill jag se mer av, nu blev det flyktigt)

Åsa Sjöström är en dokumentär och pressfotograf som med sina bilder kommer människor väldigt nära.  I utställningen “Silent Land” skildrar hon livet i Moldavien, ett av Europas fattigaste och mest okända länder. Som fotograf har Åsa Sjöström besökt landet sedan mitten av 2000-talet men såg när hon kom tillbaka 2014 att det var en stro skillnad. Moldavien hade blivit tyst. Hit kommer jag också gärna tillbaka och tittar för det var många bilder och mycket att ta in.

En pojke i fokus på ett solrosfält i Moldavien. Bilden igår i Åsa Sjöströms utställning, Silent Land" på Fotografiska i Stockholm

 

Fototemat “Skyltsöndag” förvaltas förnämligt av bloggvännen BP och ger möjligheter att på sitt eget sätt tolka skyltar.  Här finns andra som deltar med “sina skyltar”. Stor variation på skyltandet är det.

 

30 svar på ”Fokus på foton från Fotografiska i dagens Skyltsöndag”

 1. Så mycket spännande!
  Intressant stadsvandring i inlägget nedan. Så roligt att få nya kunskaper och ta fram gamla som har gått och gömt sig.
  Jag lyssnar på olika podcast. Sveriges Radio har många bra dokumentärer i olika kanaler. Om du inte redan lyssnar på dem, så rekommenderar jag dem varmt. Lyssnade nyligen på Ebbe Carlsson affären och kidnappningstankarna av Anna-Greta Leijon, vilka du tar upp i ditt inlägg.
  Önskar dej en skön söndag!

  1. Jag är ju väldigt förtjust i både Söder och Stockholm och tycker om dessa vandringar. Mycket öär jag mig och en hel del kan jag.
   Tack för bra tips om denna podcast. Lyssnar också på endel via Sveriges Radio, men denna har jag missat. Blir än mer aktuell just nu när jag sett “huset” och reaktiverat hela storyn. Det var ju några år sedan…

   Söndagen har varit bra och mer vandringar har det blivit.
   Trevlig kväll!

 2. Ett strålande inlägg:-) Alla dina skyltar väcker intresse för de olika utställningarna som pågår på Fotografiska. Och deras shop håller otroligt hög kvalitet, vilket även restaurangerna gör. Utsikten från övervåningens café/bar är svårslagen, speciellt sommartid. Jättekul att du har anmält dig till en fotokurs. Ska bli spännande att läsa dina “rapporter”.
  Stort tack för en toppen skyltning och länken:-)

  1. Stort tack! Ja, det var en strålande dag jag var där också. Både jag och vädret var pigga. Och än bättre blev det inomhus. Nu var fokus på Chen Man men även de andra utställningarna passerade jag och fastnade så klart.
   Och visst håller shopen hög kvalité och jag tar gärna med mig något därifrån.

   Fotokursen ser jag framemot för kameran /kamerorna har så många funktioner som jag ännu inte helt är riktigt bekant med. Och jag skulle så gärna vilkja lära mig ta bättre foton. (Ljus m.m. )
   Rapporter kommer!

 3. Va kul med en fotokurs! Å som sagt, Fotografiska tål många besök, även restaurangen, dit kan man gå bara för utsikten!
  Kram och trevlig kväll!

  1. Jag ser verkligen fram emot fotokursen senare i vår. Ska bli jätteroligt!
   Och visst är Fotografiska ett härligt “vatenhål” i stan. Här kan det mesta fyllas på.
   Kram!

 4. Här fanns det verkligen underlag för skyltar! Oh, det är klart, på ett sånt ställe, som Fotografiska, där finns allt möjligt.
  Tack för dem!
  Det är skylttorka här, så det är bra att jag får ut och resa lite.
  Kul med din fotokurs! Jag ser själv, bara, hur jag ändrat mitt fotobeteende till det bättre på senare tid, mer upplyst.
  Skyltsöndagskram!

  1. Jadå, mycket i skyltväg finns att tillgå. Och Fotografiska är ett ställe jag verkligen tycker om. En hörlig och internationell puls som jag tycker om.
   Fotokursen ska bli jätterolig och jag har två bra digitalkameror med många funktioner som jag vill lära mig mer om. Får npg ta en kurs till med den stora systemkameran som jag sällan orkar bära med mig.
   Att fota tycker jag om och det finns så mycket man kan göra vad gäller tekniken, men jag har inte helt kunskapen. Men den komme.r
   Ha det gott och hoppas du haft en fin dag med de dina.
   Kram!

 5. “Utsikt över Stockholm från ….” Vilken underbar vy av vackra Stockholm. Och du
  fångade den med den vackra vinterhimlen.
  Enastående inlägg! Gillar i synnerhet “Inside Out”. Vilket bevis på att hur
  lika vi egentligen är. – Blir lite´ avundsjuk, när jag tänker på att det är möjligt att gå
  omkring och se så mycket intressant konst. Fanns inte mycket av nånting, när jag
  bodde där. Det är sååå roligt att följa dej på dina strövtåg i Stockholm. Tack!!!

  1. Stort tack Ruth för fina ord. Och välkommen att följa med mig.En sann glädje att du vill gå med mig.
   Och visst är Stockholm vackert! Det är så trevligt att ha dig med. Hit till Fotografiska går jag då och då och där finns det mycket att se och uppleva. Att jsut konst av skolda slag har blivit mer lättillgängligt är något jag också tänkt på. Och det är lite längre “finkultur” utan tillgängligt för många.
   Mer kommer.

 6. Så roligt med en fotokurs! Jag längtar verkligen till mitt besök på fotografiska. 🙂
  Ha en fin vecka!
  Kram!

  1. Jag ser fram emot den och vill lära mih använda mer av allt som kameran har. Men det är ju ett tag kvar tills kursen börjar (Finns flera olika)
   Förstår att du ser fram både emot resan till Stockholm, besök på Fotografiska och mycket annat.
   Vi hörs!
   Kram!

 7. Vad kul med en fotokurs. Det ska bli spännande att höra om du tycker att du utvecklas av den. Jag har också funderat, men inte kommit till skott. Tänker att jag kanske behöver ha en sån kurs på svenska för att tillgodogöra mig allt, det blir säkert en hel del teknik och termer som kanske blir svårt att förstå på engelska.

  1. Jag ser fram emot kursen och roligt att få lära mig mer. Återkommer när den är klar.
   För mig känns det bra att ta kursen på svenska för det är onekligen en del facktermer som jag inte alls är säker på.
   Men du kan nog vid tillfälle hitta en kurs i Sverige också.

 8. Tack för den fina rundvisningen på fotografiska…. jag kommer någon gång 🙂 Jag vill även tacka för din fina kommentar hos mig. Kylan kontra skärpa blir liksom bra, men det gjorde ont… Jag ska börja med lite strandhugg runt mitt Norrlands Hawaii… Det bästa med denna ö är att jag får uppleva norrsken här på norra delen av ön, jag behöver bara kliva ut utanför dörren de gångerna det visar sig… stativet står alltid i hallen faktisgt ? Högs kusten är vackert, där har jag tillbringat mycket tid på semestrar… förlovade mig vid Högbondes fyr under en seglats ? Jag skrev Höga Kusten i annonsen uti tidningen, man vet ju inte vart man hamnar på en segelfärd ? En trevlig fortsatt vecka nu.

  1. Vad trevligt att du gick med här på Fotografiska. Och du tittar nog in här vid tillfälle.
   För egen del har jag sparat alla fina tips du gav mig i somras på Alnön och området kring Sundsvall och vidagre längs Höga kusten. Blir en ny jobbresa i sommar men jag vill även privar se mer.
   Högbonden har jag besökt, men inte seglat dit. Blev “passbåt”. REfnade ett helt dygn. Men jag åker gärna tillbaka. Och som du skriver när en seglar vet man aldrig var man hamnar. Så bra att skriva Höga kusten.

   Fint att du har ditt stativ i hallen. Väntar på många vackra bilder. Och tänk! Norrsken har jag aldrig sett. Inte ännu!
   Önskar dig en fin vecka.

 9. Vad roligt med fotokurs! Härligt när saker man funderat på tar konkret form och blir inplanerade.

  Skyltsöndag är en bra idé och jag läser med intresse om dina spaningar!

  Visst är Fotografiska också en källa till många njutningar, tankar och vyer – både ytte och inre.

  Stor kram!

  1. Jag tittar ju då och då in på Fotografiska och har funderat på att anmäla mig till en kurs men det har inte blivit av. Men nu så. Att bara tänka leder inte konkret alltid framåt. Fotografiska blir ockås till en sorts mötesplats både för besökare, utställningar och inspiration.

   Skyltsöndag gillar jag och roligt att fundera ut ett “tema”.
   Stor kram från ett grått Stockholm.

 10. Den fotokursen som du har anmält mig till skulle jag också vilja gå på. Får kolla om det finns något liknande i Göteborg och på en tid som passar mig! Kram

  1. Det finn säkert bra kurser i Göteborg och nu, efter senaste besöket, blev jag mer inspirerad och vill lära mig mer.
   Kram och trevlig måndag. Ja, den är väl nästan slut hos er…

 11. Visst är det ett underbart ställe som alltid har massor att bjuda på! Det är ett av mina favoritställen att besöka vid stockholmsvistelser. Så spännande med fotokursen. Jag har en kamrat som har gått den och tyckte den var jättebra.

  1. Jag slinker ofta in här och bäde miljön och utaställningarna lockar. Har skaffat mig ett åreskort nu så säkert blir det än fler besök. Roligt att du också gärna går hit.
   Fotokursen ser jag fram emot. blev verkligen inspirerad nu vid det senaste besöket. Kul att din kamrat tyckte den var bra. (Finns ju många olika så jag valde den som köndes mest inspirerande för mig. Kan tänka mig det blir fler kurser.)

 12. Vilken härlig skyltning från fotografiska! Och så spännande och kul med en fotokurs – ska bli skoj att se vad den ger för resultat. Jag tycker du har fina bilder redan nu, men att lära sig mer och få nya infallsvinklar skadar såklart aldrig 🙂

  Ha en fin dag – här verkar regnet vara på väg bort nu. Hoppas det i alla fall 🙂

  1. Tack! Jag ser fram emot kursen för jag vill gärna lära mig mer om alla manuella inställningar som kameran har. Idag använder jag bara ett fåtal. Vet att kurserna på Fotografiska är bra och säkert ger de en hel del inspiration också- Roligt att ta foton och sedan av de som kan detta få synpunkter på vad som kan bli bättre. Roligt att testa nya “grepp” och infallsvinklar.

   Hörse att det kommit lite regn i natt hos er men fint om det drar vidare.
   Här är det hård blåst ochb det mörkgrå som gäller.

   Trevlig måndag!

 13. Vackra skyltsöndagsbilder. Finns tydligen många trevliga motiv att fota där på Fotografiska museet. Du har också fångat så fina bilder.
  Att gå på en fotokurs är säkert mycket roligt och lärorikt. Men, behöver du det? Du är ju en mycket duktig fotograf redan.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  1. Tack! Och tack! Jag tycker ju om att strosa runt här och i min takt. Alltså ingen brådska.
   Jag vill gärna gå en kurs där jag kan lära mig mer om hur jag kan använda kamerans finesser med manuella inställningar. Och det finns många sådanan att göra. DEt ska även bli roligt att se på motiven med vinklar som jag ännu inte upptäckt.Likaså det här med ljussättning vill jag lära mig mer av.
   Kameran är ju alltid med mig och jag trivs att se saker genom linsen.
   Önskar dig också en fin måndag.
   Kram och tankar till dig.

  1. Fotografiska har en hel del och ofta är det ju varierade utställningar, så man kan ju se fler. Jag tittar gärna in här då och då och blev nu så inspirerad att jag anmälde mig till en fotokurs. Ta gärna en tur dit vid tillfälle,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *